Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România: aceste animale care omoară câini

caine petarda

Foto digi24

Faptul că, în România anului 2020, niște indivizi au băgat o petardă aprinsă în gura unui amărât de câine care trăia din milă, pe străzi, nu poate decât să te cutremure... Totul a fost făcut din amuzament. Și ne mai mirăm când apar personaje psihopate de tipul lui Dincă, al polițistului pedofil, al româncei care a regizat moartea iubitului italian...

În acest timp, undeva nu prea departe, premierul Finlandei, o tânără de 34 de ani, cel mai tânăr prim-ministru în exercițiu din lume, a declarat că va lupta ca finlandezii să muncească mai puțin (scurtarea zilei de lucru la șase ore și a săptămânii de lucru la patru zile). Pentru ca oamenii să își cultive pasiunile, pentru a avea viață culturală și pentru a petrece mai mult timp cu familia. Și, implicit, pentru a promova o igienă mentală (fără perioade de epuizare, burnout, episoade depresive, cultivarea empatiei față de oameni, animale și tot ceea ce este viu).

În ce „sălbăticie a minții” trebuie să fii ca om, încât să te distrezi în timp ce o petardă „explodează” într-o biată ființă lipsită de apărare?! Sunt din categoria acelorași brute care își bat nevestele, nu pun în viața lor mâna pe o carte (nu zic să citească Dante Aligheri, „Divina Comedie”, ci măcar Ion Creangă, „Amintiri din copilărie”, unde personajul principal e un copil vesel, moral, fericit, care nu spânzură câini și pisici de grindă și nu violează capre) cresc copii într-un mediu toxic și le inoculează ideea că a face rău e o normalitate. Românie, zău că dacă aș avea un copil n-aș vrea să se nască printre oamenii ăștia...

La antipod, există „salvatorii”, cum e femeia care a dus victima la veterinar, a plătit costul intervențiilor chirurgicale și a încercat să repare ceea ce au făcut alții. E ca o țară prinsă între doi poli diferiți, compusă din două categorii exponențiale total opuse, aia care omoară din amuzament și ceilalți care încearcă să dreagă ce se mai poate, să lupte contra unui val de primitivism și violență de care nu vom scăpa prea curând. Și nu trebuie o previziune a lui Brucan pentru a ști asta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • nu uitati ca astia aplaudau minerii sau poate erau chiar minerii!!
  (desigur e o metafora, scriu explicatia ca sa nu ma corecteze alde urmasii lor)
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Două elemente clare, care arată lipsa de civilizaţie:
  1. folosirea neautorizată a petardelor (acum avem şi legislaţie)
  2. existenţa pe spaţiul public a animalelor fără stăpân, al căror loc este în spaţiul privat sau în adăposturile care se ocupă cu acest fenomen
  • Like 3
  • @ Valentin
   Și să nu uităm ca niste monștri psd, deputatul "mitralieră" altfel "medic chirurg", împreună cu alții de teapa lui, vor să permită prin lege folosirea oricarui tip de pertarde de către oricine. Asta numai și numai pentru a face cât mai mult rău pnl-uliu. Nu conteaza cate victime colatefale vor fi. Până unde pot ajunge niște javre ordinare! Nu uitați nici asta atunci când veți merge la următoare!e alegeri! Aveți multe de ținut minte despre capacitatea acestor monștri de a face rău.
   • Like 2
 • Dna Stan, va multumesc tare mult ca ati scris despre acest nefericit fapt. Chinurile la care sunt supusi cainii si alte animale, in tot timpul anului, si in special acum, nu sunt semnalate in media pe masura numarului mare de cazuri similare. Caini si alte animale, merita ACEEASI atentie si respect pentru viata lor precum oamenii. Daca societatea romaneasca nu a ajuns (moral si organizatoric) sa aplice legi si instrumente pentru respectarea drepturilor omului, nu inseamna ca preocuparea pentru fiintele din jurul nostru trebuie sa ramana pe locul doi.
  Eu sper ca, peste 100 de ani, Romania sa aiba grija de caini si sa ne rugam sa sufere cat mai putini pana atunci. Pentru GROBIASMUL ROMANESC nu am nici o speranta, decat sa fie linsat de catre alte natii mai civilizate.
  • Like 3
  • @ Tequila Monica
   Roxana B check icon
   Grobianism romanesc cu iz oriental...
   Tocmai am citit despre bataile incasate de niste cai pusi sa traga blocuri de betin la nu stiu ce concurs in Dimbovitza.
   Cine erau batausii???
   Scrie-n Adevarul....
   • Like 0
 • Probabil, foarte multi dintre noi traiesc intr-o bula, intr-un microsistem din care nu pot iesi, nu pot observa realitatea. Daca te plimbi putin prin Europa n-ai cum sa nu observi ca in tara asta nimic nu e in regula. Mentalitatea proasta persista pentru ca unii au castigat multi bani nemunciti, bani care s-ar fi putut investi macar in educatie si sanatate. E un cerc vicios supersolidificat in Romania care cu greu se va putea sfarama. No justice - no peace!
  • Like 6
  • @ Schwarze Katze
   Delia MC Delia MC check icon
   În puține țări mai sunt câini vagabonzi. De ce? Odată s-au alocat niște bani ca bietele animale să fie sterilizate. Ce s-a întâmplat nu știu: au băgat banii în buzunar ori n-au conceput un plan pe termen lung. Cert e că acești câini s-au înmulțit în continuare exagerat.
   Dar nici mentalitatea de killer nu e de înțeles. Dacă poți să te " distrezi" pe seama suferinței unui animal poți apoi să te distrezi și pe seama suferinței unui om!
   La început nici n-am putut citi așa ceva. Imi pare de neconceput, cum să chinuiești o ființă?
   • Like 2
 • Ada check icon
  Unii distrug, altii salveaza .
  Oare care vor castiga pe termen lung ?
  • Like 0
 • Faptul ca in Romania exista petarde si caini vagabonzi este de neacceptat. In rest: dobitoci sunt peste tot dar li se da peste mana cand fac tampenii si ii ustura rau. Problema este ca natia noastra e de mamaligari, venitau turcii-n '90 si facura ce vrura p-aici, Un ruman povesti cum se arunca in Dambovita cand veni turcu cu cutitul la el. Cine sa dea peste mana dobitocilor?
  Ma-ma-li-ga!
  • Like 2
 • Atât în România cât și în Finlanda, și oriunde în lume, pe lângă majoritatea oamenilor cu bun simț, cu un echilibru acceptat ca decent între bine și rău, există și dezechilibrați, oameni care au pierdut lupta cu partea întunecată caracteristică fiecărei ființe umane.
  Să pleci de la o știre de presă neverificată și neconfirmată ( este foarte probabil ca să nu fi existat nici un act intenționat de mutilare a unui animal cu o petardă ) din care să dai sentința conform căreia suntem un popor pe calea pierzaniei definitive este, dacă nu rău intenționat, măcar exagerat.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Roxana B check icon
   Nu exista asa ceva(act neintentionat pt mutilarea unui animal cu o petarda), exista insa cruzimea instinctuala a copiilor, da, exista asa ceva, cel putin pina la o virsta, daca nu si la maturitate.
   Imi aduc aminte si acum, cind eram de vreo 7 ani, stateam la tara si am fost martora la omorirea unor pui de pisica de catre niste copii din sat, care ii luau de coada si-i izbeau cu capul de peretele fintinii din zona.
   Am reusit sa salvez doi, dupa ce am chemat-o pe maica-mea care era doctorita satului sa-i potoleasca.
   Nici acum nu pot sa uit episodul asta.
   De ce nu s-or "valorifica" aceste "inclinatii" pe un cimp de lupta in Orientul Mijlociu, de ex?
   Daca tot au instinctele astea de killer, sa si le manifeste fatza de altii la fel ca ei.
   Sau poate si mai cruzi ca ei, dar cred eu ca acolo le-ar fi locul.
   • Like 3
  • @ Voicu Nicolae
   Actul poate o fi fost neintentionat daca era vorba despre niste copii retarzi (nu m-ar mira, copii facuti la betie, facuti de parinti care ii folosesc pentru cersit sau furat, sau care pur si simplu traiesc ei din alocatiile copiilor, ca de aia ii si fac, nu ca ii imbrace, hraneasca, educe pentru a ajunge oameni....). Cel mai probabil insa, este vorba de cruzime si de un act intentionat. Sunt absolut convinsa, am vazut copii chinuind o pisica "just for fun", desi nu le facuse nimic, personal as chinui eu insami acesti copii pana i-as aduce in pragul lesinului, cunosc "rasa, specia si genul" acestor bipezi care cred ca acea faimoasa "Carta a Drepturilor Omului"ii include si pe ei.... da, astfel de specimene exista si in alte tari, dar asta nu ma consoleaza, dimpotriva.... si parca mi se pare ca la noi sunt mai multi decat aiurea (sigur, opinie personala, dar am vazut destui, prea destui pentru gustul meu)
   • Like 3
  • @ Roxana B
   Perfect de acord!! Punctul pe i.
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Suntem,in mate parte, un popor de brute. Doar sârbe și crăpelnițe udate din plin cu poșircă sunt preocupările noastre de bază în orice ocazie. Grețos neam!
   • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult