Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România amână încă 4 ani

Alegeri Parlamentare 2020

Rata absenteismului are cauze identificabile.

Îmi atrăgeau atenția cunoscuți că în rândul persoanelor vârstnice și angajaților de la stat s-a născut înainte de alegeri un val care a mers la vot ca într-o misiune: ca să apere țara de iohaniști și politicieni care vor să le închidă bisericile.

E de urmărit dacă liderii PNL au înțeles impactul seismic al măsurii închiderii piețelor, interpretată și propagată drept o lovitură dată produselor românești și producătorilor locali și așa aflați la marginea supraviețuirii. O mișcare lipsită de inspirație. Ce faci atunci când pe linia de autobuz apar hoții de buzunare? Încerci să-i prinzi sau anulezi cu totul traseul pe care sunt probleme?

PNL trăiește aceeași greșeală în buclă. În 2016, pierdea alegerile în favoarea unui PSD cățărat pe niște procente neașteptate. Și la acest scrutin pentru parlamentare, liberalii s-au adresat în primul rând electoratului PSD. I-au ignorat pe cei cu construcție interioară de dreapta. Au vorbit prea puțin despre restructurarea aparatului bugetar, susținerea mediului de business și profesiilor liberale. Ai spune că singurele griji ale PNL au fost să se bată pentru electoratul tradițional al PSD.

Istoric, în România, alegătorii care preferă partidele ce se definesc de dreapta fie ies la vot în momente critice, fie penalizează politicienii prin absenteism. PNL a reușit în ultimele săptămâni să încaseze minus după minus prin erorile care-l apropie ca partid de metehnele PSD. A schimbat politic peste tot pe unde a putut (investigația Recorder este un exemplu clasic de politizare adâncă a instituțiilor) și a încurajat traseismul pentru a-și asigura numărul de voturi (strategie care a părut să funcționeze la locale).

Și cum traseismul nu a fost suficient, liderii i-au pus pe liste pe unii dintre foștii membri PSD, ca și cum ar fi fost liberali de o viață. Au fost exemple de pomină. O doamnă parlamentar roșcată candidând de la PSD în 2016 se afișa brunetă și cu numele inversat pe banner, de data asta din partea PNL.

Mulți din mediul de afaceri mic și mediu sunt dezamăgiți pentru că nu au simțit mare lucru din măsurile de susținere a economiei. Alții, care au creditat PNL la europarlamentare și prezidențiale sunt supărați că nu au văzut duse la îndeplinire promisiunile făcute în ceea ce privește modificarea legilor justiției sau a alegerilor locale în două tururi.

În tabăra USR-PLUS, supărările au venit când de pe liste, conducerea USR a tăiat parlamentari cu performanțe (cum este fostul ministru din cabinetul Cioloș Vlad Alexandrescu) și a urcat membri după bunul plac, ascunzându-se după proceduri complicate și comisii de etică.

Asta i-a făcut pe mulți să spună că USR-PLUS nu e cu mult diferit de partidele postrevoluționare și că proastele obiceiuri se moștenesc și se împrumută, chiar și la cei care militează pe vorbe pentru competență, transparență și bun simț.

Peste toate acestea, se adaugă lipsa de voință a partidelor de dreapta de a facilita votul cetățenilor prin metode ancorate secolului în care trăim: vot de la distanță, vot electronic, vot indiferent de adresa din buletin. Sunt aproximativ 1.1 milioane de oameni care au putut vota pe liste suplimentare la europarlamentare sau la prezidențiale și care azi nu au putut merge la urne pentru că figurează cu adresa în altă parte.

Despre numărul de parlamentari care reprezintă românii din diaspora- acesta este de-a dreptul rușinos- milioane de români reprezentați de 2 senatori și 4 deputați.

Cei care au votat cu PSD nu sunt neapărat adepții politicilor sociale de stânga, din punct de vedere doctrinar.

Ei optează, în foarte multe situații, pentru perpetuarea unei stări de siguranță și a garanției că lucrurile nu se schimbă, sau dacă se schimbă, asta se întâmplă extrem de lent. Numărul angajaților din aparatul de stat se va apropia, probabil, de 1,5 milioane de oameni după ce pandemia se va fi încheiat. Pentru foarte mulți dintre ei, beneficiari ai creșterilor salariale din ultimii ani și diverselor tipuri de avantaje (vouchere de vacanță, sporuri de toate felurile, avantaje imense), PSD este egal cu stabilitate. E normal, e uman să se pună la adăpost de încercări de normare a muncii sau de evaluări neutre care-i poate lăsa fără loc de muncă.

Luăm în calcul și un factor de multiplicare- membri apropiați ai familiilor acestora și iese o bază destul de consistentă de votanți care nu doresc să fie tulburați. Cel puțin o parte consistentă votează PSD.

De altfel, bugetarii României- mai puțin cadrele medicale și cei din sistemul de intervenții de urgență- reprezintă unul din cele mai nervoase zone ale viitoarelor strategii legate de reducerea deficitelor și restructurarea cheltuielilor, pentru a avea fonduri ca să investim.

Despre formațiunea politică dătătoare de emoții în cursul zilei nu sunt foarte multe de zis. Capitalizează tot ceea ce înseamnă teoriile conspirației, tezele cu influență rece de la Est și naționalismul de peșteră. Dacă cei care nu s-au lăsat convinși de niciun politician să iasă la urne ar fi făcut-o totuși, procentele acestor indivizi cu nume de metal prețios ar fi fost absolut marginale.

România se află în fața a două mari alegeri: fie se complace în 4 ani de pas pe loc, fie reușește să facă marile reforme prin negocieri, cu toată lumea la masă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Până când nu veți înțelege că nu puteți eticheta naționalismul ca fiind "de peșteră" fără a încerca să pricepeți CAUZELE reîntoarcerii la acest naționalism, nu veți înțelege nici CAUZELE pierderii alegerilor...
  Globalizarea nu este acel panaceu visat de unii, iar oamenii chiar văd că în unele privințe mai degrabă le dăunează în loc să îi ajute.
  • Like 0
  • @ Nicoleta Razvan Pencu
   Doamnă, cine va sustine nationalismul ăsta, vă va pune piciorul pe gât cum s.a mai întâmplat. Si are bataturi si pute piciorul ala si nu stie sa.ti lase aer ca sa nu mori. Apasă ca țăranu', ca oricum vrea teritoriul, nu ce e in el.
   • Like 2
  • @ Nicoleta Razvan Pencu
   baietii de la zorii AURii, cu cvuri se spargatori de banci si sefi de galerii, sunt gata sa va ia la bataie la propriu daca nu le convine ce ganditi. nu va faceti iluzii cu derbedeii spoiți in aparatorii credintei. totul e de fatada. puterea conteaza.
   • Like 2
  • @ Lucian Baciu
   Nume check icon
   Sa vedeti de acum incise si batai prin parlament sau in fata guvernului pentru a protesta impotriva anumitor legi. Si deasemenea cred ca abia asteapta intelectualii din galeriile de fotbal sa se pregateasca pentru meciurile viitoare.
   • Like 0
  • @ Nicoleta Razvan Pencu
   Vorbiti de globalizare, dar este vorba doar de o unitate administrativa, un spura-stat, UE, care ar permite tuturor membrilor sai sa se simta mai in siguranta, sa se ajute, o familie mai mare decat cea nationala. Nimeni nu ne obliga sa nu ne ducem la biserica, sa nu purtam costumul nostru si asa mai departe. Nimeni nu ne obliga sa vorbim de "Romanica" in loc sa spunem clar si sustinut ca sunte romani din Romania. Cu bune si cu rele.
   Globalizarea este inca un deziderat, ar presupune totala intelegere si acceptare a tuturor din partea tuturor. Deocamdata ... doar comert / afaceri globale.
   • Like 0
 • Toata tara traieste aceeasi greseala in bucla inchisa romanii este destepti si nu au nevoie de nimeni spre a invata.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Galbeni au pierdut pe măna lor,PSD imea roșie a avut sub 2 milioane de votanți (30,% din 5,7 de milioane de votanți) ,deci mai puțin decât la alte alegeri.Mulți din votanții lor nu s-au prezentat s-au a dat votul băieților ăștia extremiști și ultrareligioși de la AUR.
  • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Sa nu uitam de dorința de a avea alegeri la termen cu orice preț. Nu poți pretinde sa se iasă din casa, doar sa te aducă pe tine pe cai mari în parlament, iar tu, partid aflat la guvernare, sa nu fii în stare sa gestionezi pandemia.
  • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult