Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România – moarte ieftină

Cristian Tudor Popescu

Eliminarea generalului Soleimani este ceea ce se cheamă o joint venture, o afacere Trump-Khamenei din care ambele părți au de câștigat. Soleimani putea fi omorât și cu un an în urmă, și cu doi, și cu trei. S-a petrecut acum pentru că așa a vrut Trump. Marele om nu s-a consultat nici cu NATO, nici cu Congresul american în luarea acestei decizii. Au contat doar interesele lui electorale personale: să distrugă până la capăt construcția de securitate a lui Barack Obama în relația SUA-Iran și să contracareze în imagine procesul suspendării sale de către Congres pentru mârșăvia comisă în Ucraina împotriva contracandidatului Joseph Biden.

La rândul său, conducerea teocratică de la Teheran avea nevoie ca de aer de un astfel de atac din partea SUA. Căci problema principală a ayatollahilor și sângeroaselor Gărzi Revoluționare este opoziția tot mai puternică în poporul iranian față de dictatură. Scăderea nivelului de trai din Iran în urma sancțiunilor americane e o armă mult mai eficientă în a eroda guvernarea religioasă decât uciderea a 3-4 Soleimani. Dimpotrivă, aliniindu-se în spatele „eroului-martir”, regimul lui Khamenei mobilizează în sprijinul său mulțimile naționalist-islamiste fanatice ale țării care îl pot menține la putere.

Nu urmează un Al Treilea Război Mondial. Vom asista doar la „hârjoneli” între Trump și Teheran, mai o rachetă, mai un asasinat, mai o aruncare în aer, dublate de declarații sforăitoare.

Întrucât războiul de vorbe cu Kim Jong Un s-a „fumat”, nu-l mai ia nimeni în seamă, Trump a deschis o nouă exploatare electorală de amenințări și bombasme cu Iranul.

Nu vine nicio rachetă iraniană peste români, cum se tem unii. În schimb, suntem lichidați prin spitale de medici incompetenți și corupți, pe șosele de beizadele și politicieni cu bolizi, care scapă nepedepsiți, dacă nu ne omoară mai devreme poluarea ca după bombardament din București și orașele mari.

Și de ce să strici rachete scumpe, când în România se moare atât de ieftin?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult