Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

România – moarte ieftină

Cristian Tudor Popescu

Eliminarea generalului Soleimani este ceea ce se cheamă o joint venture, o afacere Trump-Khamenei din care ambele părți au de câștigat. Soleimani putea fi omorât și cu un an în urmă, și cu doi, și cu trei. S-a petrecut acum pentru că așa a vrut Trump. Marele om nu s-a consultat nici cu NATO, nici cu Congresul american în luarea acestei decizii. Au contat doar interesele lui electorale personale: să distrugă până la capăt construcția de securitate a lui Barack Obama în relația SUA-Iran și să contracareze în imagine procesul suspendării sale de către Congres pentru mârșăvia comisă în Ucraina împotriva contracandidatului Joseph Biden.

La rândul său, conducerea teocratică de la Teheran avea nevoie ca de aer de un astfel de atac din partea SUA. Căci problema principală a ayatollahilor și sângeroaselor Gărzi Revoluționare este opoziția tot mai puternică în poporul iranian față de dictatură. Scăderea nivelului de trai din Iran în urma sancțiunilor americane e o armă mult mai eficientă în a eroda guvernarea religioasă decât uciderea a 3-4 Soleimani. Dimpotrivă, aliniindu-se în spatele „eroului-martir”, regimul lui Khamenei mobilizează în sprijinul său mulțimile naționalist-islamiste fanatice ale țării care îl pot menține la putere.

Nu urmează un Al Treilea Război Mondial. Vom asista doar la „hârjoneli” între Trump și Teheran, mai o rachetă, mai un asasinat, mai o aruncare în aer, dublate de declarații sforăitoare.

Întrucât războiul de vorbe cu Kim Jong Un s-a „fumat”, nu-l mai ia nimeni în seamă, Trump a deschis o nouă exploatare electorală de amenințări și bombasme cu Iranul.

Nu vine nicio rachetă iraniană peste români, cum se tem unii. În schimb, suntem lichidați prin spitale de medici incompetenți și corupți, pe șosele de beizadele și politicieni cu bolizi, care scapă nepedepsiți, dacă nu ne omoară mai devreme poluarea ca după bombardament din București și orașele mari.

Și de ce să strici rachete scumpe, când în România se moare atât de ieftin?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Se moare ieftin iar viata-i scumpa.Romania arata ca o federatie a criminalilor.Dincolo de spoiala UE si "tara membra NATO" suntem aceiasi fanarioti nenorociti.Fara justitie,cu legislatie prin dedicatie,condusi din pestera in pestera de imbecili fara scrupule.Nesansa Romaniei este ca avem politicieni gropari fara perspectiva viitorului ,inclusiv pentru ei.Sapa gropi pentru toata lumea.Comunismul,se pare, e fara mila, in continuare!
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Un banc vechi: un terorist face un raport către șef: " aici, în România n-am nimic de făcut! Mă plictisesc. Eu nu mai trebuie să fac nimic, fac ei singuri tot! "
  • Like 0
 • Dumnezeule mare! Câtă sărăcie, câtă sărăcie....
  • Like 0
 • Prin analogie oare psd-ul nu ar putea, ipotetic vorbind, sa o "sacrifice" pe dna Firea de la primaria Capitalei si apoi sa strige ca pnl-ul si usr-ul vor sa sacrifice Romania, tara , capitala si etc pt UE, SUA, Soros si tot arsenalul folosit in diferite campanii electorale ca noi, alegatorul roman cuminte, sa se alinieze in spatele psd-ului si a "damelor de companie virgine" din partid si a viitorului program de guvernare gen lapte si miere ?!
  • Like 0
 • - bine spus, ar trebui sa ne preocupe in principal situatia de la noi, unde musamalizarea scurtarii vietilor celor suferinzi prin spitale, este floare la ureche pe langa asasinatele in serie, fatise, spectaculoase si dispretuitoare, ce se petrec pe toate drumurile, uzandu-se arma pe patru roti, plus rapirile, sclavia prostitutionala, jefuirea solului si subsolului tarii de catre chiar cei pusi de paza in functii grele, etc, toate acestea si altele negasindu-si o dreapta rasplatire din partea celor platiti sa faca asta ....... nu cumva santem grav bolnavi de vreun tip de vina colectiva ?? ... poate ca striga cumva din neant(sau cer) milioanele de avortoni pe care i-am debitat in ultimii 50 de ani ?? ... sau poate se razbuna pe noi vechea noastra lipsa cronica de lipici fata de invatatura, aia buna macar, care ne-a fost servita gratuit vreo 40 de ani, cu loialitate fata de noi insine ... sau poate la fel de vechile noastre predispozitii la minciuna, lacomie, invidie, egoism, parsivitate, ingamfare, lasitate, mai stii ?? ... orasele, satele, drumurile si natura, napadite stup de autoturismele noastre generatoare de otravuri si moarte, masini de care ne-am fi putut lipsi foarte bine, cu un pic de cap, harnicie si bun simt, ca si cimitirele noastre bogate in tot felul de lazi betonate si mozaicate sau chiar monumente marmorate, ambele feluri impopotonate cu laude nemeritate de morti si necerute de cei mai multi dintre acestia, in vreme ce mai mult de 50.000 de copii de-ai nostri zac a moarte prin leagane si orfelinate, sau alti copii care "produc" prin cele strainataturi, toate acestea si altele multe, oare nu ne condamna pe mai toti la gramada ??? ... si-atunci mai vrem sa si traim bine ???... iertare va rog, acesta nu este decat un pasaj din jeluirile Cassandrei, n-are nimic de-a face decat cu visele unora dintre noi carora le-ajunge prea mult timpul liber. eheeei ...
  .........................................................................................................................................................................
  • Like 2
 • Trebuie respectată acrobația lui CTP, a reușit să întoarcă o știre internațională despre Iran și să o facă tot despre cât de nașpa e în România, la fel ca și în ultimele 10 articole.
  • Like 1
 • In general America nu se consulta cu nimeni cand ataca.. Eventual ii suna pe aliati sa le spuna ce au de gand atat. Trump nu cred ca face jocuri electorale la dimensiunile astea ci asa e el asta e temperamentul lui imprevizibil. Poate influentat si de adviserii lui care ii stiu punctele slabe. Romania nu conteaza nicaieri nu stiu de ce tot aparem in discutii. Si nici Israel nu suntem sa sara americanii sa ne ajute la o adica. Ei isi vor apara Deveselu si Kogalniceanu si cam atat.
  • Like 2
 • nu mai tin minte, obama a cerut aprobarea congresului data trecuta?
  • Like 1
 • - bine spus, ar trebui sa ne preocupe in principal situatia de la noi, unde musamalizarea scurtarii vietilor celor suferinzi prin spitale, este floare la ureche pe langa asasinatele in serie, fatise, spectaculoase si dispretuitoare, ce se petrec pe toate drumurile, uzandu-se arma pe patru roti, plus rapirile, sclavia prostitutionala, jefuirea solului si subsolului tarii de catre chiar cei pusi de paza in functii grele, etc, toate acestea si altele negasindu-si o dreapta rasplatire din partea celor platiti sa faca asta ....... nu cumva santem grav bolnavi de vreun tip de vina colectiva ?? ... poate ca striga cumva din neant(sau cer) milioanele de avortoni pe care i-am debitat in ultimii 50 de ani ?? ... sau poate se razbuna pe noi vechea noastra lipsa cronica de lipici fata de invatatura, aia buna macar, care ne-a fost servita gratuit vreo 40 de ani, cu loialitate fata de noi insine ... sau poate la fel de vechile noastre predispozitii la minciuna, lacomie, invidie, egoism, parsivitate, ingamfare, lasitate, mai stii ?? ... orasele, satele, drumurile si natura, napadite stup de autoturismele noastre generatoare de otravuri si moarte, masini de care ne-am fi putut lipsi foarte bine, cu un pic de cap, harnicie si bun simt, ca si cimitirele noastre bogate in tot felul de lazi betonate si mozaicate sau chiar monumente marmorate, ambele feluri impopotonate cu laude nemeritate de morti si necerute de cei mai multi dintre acestia, in vreme ce mai mult de 50.000 de copii de-ai nostri zac a moarte prin leagane si orfelinate, sau alti copii care "produc" prin cele strainataturi, toate acestea si altele multe, oare nu ne condamna pe mai toti la gramada ??? ... si-atunci mai vrem sa si traim bine ???... iertare va rog, acesta nu este decat un pasaj din jeluirile Cassandrei, n-are nimic de-a face decat cu visele unora dintre noi carora le-ajunge prea mult timpul liber.
  ..................................................................................................................................................................................
  • Like 2
  • @ Stan Colton
   - asta-i, si nu cred ca va trece .......
   • Like 1
 • Da, poate fi perfect adevarat. Din pacate si acest tip de "bombasme" incepe sa ne umple viata. Traim in aer poluat la propriu si in atmosfera poluata cu povesti urate si sulfuroase perpetuate, inflorite, intoarse si pe fata si pe dos, incalcindu-ne mintile pentru ca noi sa pierdem esentialul, adica sa uitam de promisiunile politicienilor, sa uitam de viata si de interesele noastre personale, impingandu-le permanent la marginea preocuparilor noastre....traim in mediu toxic si acesta ne macina sanatatea. Traim o viata ieftina si murim ieftin, ca o pleava trecatoare....Cuiva ii serveste la ceva ? Adica inutilitatea atator vieti? Omenirea insasi pare un balci al desertaciunilor....De mii de ani filozofii au tot cautat reteta fericirii si acum am ajuns atat de multi sa fim masochisti citind presa si urmarind televiziunile de stiri, incat ai zice ca cei care stau departe de asa ceva au gasit ce inseamna fericirea.....
  • Like 3


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult