Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Autoritățile irakiene, avertizate de iranieni înaintea atacului de noaptea trecută

Iranul a lansat mai multe rachete balistice asupra bazelor din Erbil și Al Assad, într-o operațiune numită „Martirul Soleimani”. Potrivit oficialilor iranieni, 22 de rachete au lovit bazele care găzduiesc trupele americane din Irak, într-un atac care s-a desfășurat între 1.45 și 2:15 am, ora locală. 

Într-un mesaj pe Twitter, președintele american Donald Trump a transmis că „totul este bine” și că are loc o evaluare a pierderilor de vieți omenești și a pagubelor. „Până acum e bine”, a scris Trump.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat un material filmat care ar surprinde momentul atacului. 

Sursa: BBC

Premierul irakian, Adel Abdul Mahdi, a emis o declarație pe Twitter în care a spus că a primit un mesaj verbal de la iranieni la scurt timp după miezul nopții, care îl avertiza că „răspunsul lor la asasinarea martirului Qassem Soleimani a început sau va începe curând” și ar fi limitat la armata americană staționată în Irak. În același timp, americanii au fost informați că au început atacurile împotriva forțelor americane în diverse locații din Irak, relatează The Guardian. Potrivit premierului, niciun irakian nu a fost rănit în timpul atacurilor acesta adăugând că nu i s-a spus despr pierderi de vieți omenești de partea forțelor coaliției.

Atacuri baze SUA

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei, s-a adresat națiunii spunând că America ar putea lovi Iranul, dar că „se va răni singură de mult mai multe ori”. Vremurile în care SUA loveau și fugeau s-au terminat. Daca lovești, vei fi lovit înapoi", a transmis Khamenei. Acesta a spus că Iranul a dat „o palmă” Americii noaptea trecută, iar armata iraniană a cerut din nou retragerea trupelor americane din Orientul Mijlociu. Televiziunea de stat iraniană a susținut că cel puţin 80 de „terorişti americani” au fost ucişi în atacuri, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată.

Autoritatea aeronautică americană a interzis zborurile comerciale americane asupra Irakului, Iranului, zonei Golfului Persic si a Golfului Om, în timp ce marile linii aeriene au anunțat că nu mai zboară deasupra Iranului. Avioane militare survoleaza capitala irakiana Bagdad.

Un avion de pasageri ucrainean, cu 176 de persoane la bord, s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran. 5 Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat miercuri că toți pasagerii și membrii echipajului aflați la bordul aeronavei și-au pierdut viața

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Golful Om?
    • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult