Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Autoritățile irakiene, avertizate de iranieni înaintea atacului de noaptea trecută

Iranul a lansat mai multe rachete balistice asupra bazelor din Erbil și Al Assad, într-o operațiune numită „Martirul Soleimani”. Potrivit oficialilor iranieni, 22 de rachete au lovit bazele care găzduiesc trupele americane din Irak, într-un atac care s-a desfășurat între 1.45 și 2:15 am, ora locală. 

Într-un mesaj pe Twitter, președintele american Donald Trump a transmis că „totul este bine” și că are loc o evaluare a pierderilor de vieți omenești și a pagubelor. „Până acum e bine”, a scris Trump.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat un material filmat care ar surprinde momentul atacului. 

Sursa: BBC

Premierul irakian, Adel Abdul Mahdi, a emis o declarație pe Twitter în care a spus că a primit un mesaj verbal de la iranieni la scurt timp după miezul nopții, care îl avertiza că „răspunsul lor la asasinarea martirului Qassem Soleimani a început sau va începe curând” și ar fi limitat la armata americană staționată în Irak. În același timp, americanii au fost informați că au început atacurile împotriva forțelor americane în diverse locații din Irak, relatează The Guardian. Potrivit premierului, niciun irakian nu a fost rănit în timpul atacurilor acesta adăugând că nu i s-a spus despr pierderi de vieți omenești de partea forțelor coaliției.

Atacuri baze SUA

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei, s-a adresat națiunii spunând că America ar putea lovi Iranul, dar că „se va răni singură de mult mai multe ori”. Vremurile în care SUA loveau și fugeau s-au terminat. Daca lovești, vei fi lovit înapoi", a transmis Khamenei. Acesta a spus că Iranul a dat „o palmă” Americii noaptea trecută, iar armata iraniană a cerut din nou retragerea trupelor americane din Orientul Mijlociu. Televiziunea de stat iraniană a susținut că cel puţin 80 de „terorişti americani” au fost ucişi în atacuri, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată.

Autoritatea aeronautică americană a interzis zborurile comerciale americane asupra Irakului, Iranului, zonei Golfului Persic si a Golfului Om, în timp ce marile linii aeriene au anunțat că nu mai zboară deasupra Iranului. Avioane militare survoleaza capitala irakiana Bagdad.

Un avion de pasageri ucrainean, cu 176 de persoane la bord, s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran. 5 Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat miercuri că toți pasagerii și membrii echipajului aflați la bordul aeronavei și-au pierdut viața

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Golful Om?
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult