Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Autoritățile irakiene, avertizate de iranieni înaintea atacului de noaptea trecută

Iranul a lansat mai multe rachete balistice asupra bazelor din Erbil și Al Assad, într-o operațiune numită „Martirul Soleimani”. Potrivit oficialilor iranieni, 22 de rachete au lovit bazele care găzduiesc trupele americane din Irak, într-un atac care s-a desfășurat între 1.45 și 2:15 am, ora locală. 

Într-un mesaj pe Twitter, președintele american Donald Trump a transmis că „totul este bine” și că are loc o evaluare a pierderilor de vieți omenești și a pagubelor. „Până acum e bine”, a scris Trump.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat un material filmat care ar surprinde momentul atacului. 

Sursa: BBC

Premierul irakian, Adel Abdul Mahdi, a emis o declarație pe Twitter în care a spus că a primit un mesaj verbal de la iranieni la scurt timp după miezul nopții, care îl avertiza că „răspunsul lor la asasinarea martirului Qassem Soleimani a început sau va începe curând” și ar fi limitat la armata americană staționată în Irak. În același timp, americanii au fost informați că au început atacurile împotriva forțelor americane în diverse locații din Irak, relatează The Guardian. Potrivit premierului, niciun irakian nu a fost rănit în timpul atacurilor acesta adăugând că nu i s-a spus despr pierderi de vieți omenești de partea forțelor coaliției.

Atacuri baze SUA

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei, s-a adresat națiunii spunând că America ar putea lovi Iranul, dar că „se va răni singură de mult mai multe ori”. Vremurile în care SUA loveau și fugeau s-au terminat. Daca lovești, vei fi lovit înapoi", a transmis Khamenei. Acesta a spus că Iranul a dat „o palmă” Americii noaptea trecută, iar armata iraniană a cerut din nou retragerea trupelor americane din Orientul Mijlociu. Televiziunea de stat iraniană a susținut că cel puţin 80 de „terorişti americani” au fost ucişi în atacuri, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată.

Autoritatea aeronautică americană a interzis zborurile comerciale americane asupra Irakului, Iranului, zonei Golfului Persic si a Golfului Om, în timp ce marile linii aeriene au anunțat că nu mai zboară deasupra Iranului. Avioane militare survoleaza capitala irakiana Bagdad.

Un avion de pasageri ucrainean, cu 176 de persoane la bord, s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran. 5 Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat miercuri că toți pasagerii și membrii echipajului aflați la bordul aeronavei și-au pierdut viața

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Golful Om?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult