Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Autoritățile irakiene, avertizate de iranieni înaintea atacului de noaptea trecută

Iranul a lansat mai multe rachete balistice asupra bazelor din Erbil și Al Assad, într-o operațiune numită „Martirul Soleimani”. Potrivit oficialilor iranieni, 22 de rachete au lovit bazele care găzduiesc trupele americane din Irak, într-un atac care s-a desfășurat între 1.45 și 2:15 am, ora locală. 

Într-un mesaj pe Twitter, președintele american Donald Trump a transmis că „totul este bine” și că are loc o evaluare a pierderilor de vieți omenești și a pagubelor. „Până acum e bine”, a scris Trump.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat un material filmat care ar surprinde momentul atacului. 

Sursa: BBC

Premierul irakian, Adel Abdul Mahdi, a emis o declarație pe Twitter în care a spus că a primit un mesaj verbal de la iranieni la scurt timp după miezul nopții, care îl avertiza că „răspunsul lor la asasinarea martirului Qassem Soleimani a început sau va începe curând” și ar fi limitat la armata americană staționată în Irak. În același timp, americanii au fost informați că au început atacurile împotriva forțelor americane în diverse locații din Irak, relatează The Guardian. Potrivit premierului, niciun irakian nu a fost rănit în timpul atacurilor acesta adăugând că nu i s-a spus despr pierderi de vieți omenești de partea forțelor coaliției.

Atacuri baze SUA

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei, s-a adresat națiunii spunând că America ar putea lovi Iranul, dar că „se va răni singură de mult mai multe ori”. Vremurile în care SUA loveau și fugeau s-au terminat. Daca lovești, vei fi lovit înapoi", a transmis Khamenei. Acesta a spus că Iranul a dat „o palmă” Americii noaptea trecută, iar armata iraniană a cerut din nou retragerea trupelor americane din Orientul Mijlociu. Televiziunea de stat iraniană a susținut că cel puţin 80 de „terorişti americani” au fost ucişi în atacuri, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată.

Autoritatea aeronautică americană a interzis zborurile comerciale americane asupra Irakului, Iranului, zonei Golfului Persic si a Golfului Om, în timp ce marile linii aeriene au anunțat că nu mai zboară deasupra Iranului. Avioane militare survoleaza capitala irakiana Bagdad.

Un avion de pasageri ucrainean, cu 176 de persoane la bord, s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran. 5 Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat miercuri că toți pasagerii și membrii echipajului aflați la bordul aeronavei și-au pierdut viața

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Golful Om?
    • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult