Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România petrece în paralel

Protest la Cluj - 17 decembrie

(Foto: Corina Brândușan)

Am trăit duminică o experiență duală, pe cât de disturbantă pe atât de reală a prezentului din România.

La ora 17 am fost în invitat de către un prieten apropiat la o petrecere organizată de compania cu care colaborează. Am confirmat prezența cu mențiunea că mă voi retrage pe parcurs, să mă altur protestelor anunțate la Cluj, începând cu orele 18.

Până la 18:30 petrecerea era deja în toi, oamenii dansau, se cânta în cor și toată lumea era fericită.

În paralel coloana de protestatari se apropia de zona restaurantului.

Mi-am luat haina și în timp ce îmi închideam fermoarul am rămas pentru câteva secunde în ușa culisantă a restaurantului. De afară venea un frig înțepător, din restaurant veneau valuri de căldură. De ambele părți se auzeau strigăte: proteste din stradă, veselie din interior.

Eram parcă între două lumi. Am rămas puțin blocat. Am întors capul spre cei care dansau în interior, apoi mi-am concentrat atenția spre proteste. Era momentul unei decizii.

Cărei lumi aparții? Rămâi să mănânci și să dansezi la căldură sau te plimbi în frig cu speranța că efortul tău va avea un impact. Ce diferență face prezența ta la chef și ce diferență face prezența ta în mulțime alături de prietenii tăi.

Am făcut pasul în frig. Acolo este țara mea. Acolo este România care are nevoie de mine.

M-am întâlnit cu grupul de prieteni, nu puțini la număr, „înarmați” cu pancarte și voie bună. Îmi era parcă puțin mai cald între ei. Pe una dintre pancarte scria: „În pădurea cu alune aveau casă doi pitici. Vine pupăza și spune: Dragnea sper să ai limbrici”. Și aici era o petrecere. Una a speranței, a unui viitor mai bun, a unei țări europene cu o justiție liberă.

(Foto: Corina Brândușan)

Nu pot să nu mă întreb însă. Ce e de făcut? Pe de o parte cei de la petrecere aveau tot dreptul să se distreze. Munciseră un an întreg și acum se bucurau împreună. Dar oare România nu e și țara lor? Oare nu sunt și ei afectați de ce se întâmplă acum în Parlament? Oare nu e și responsabilitatea lor să apere democrația în care vor să își desfășoare activitatea? Oare copiii lor nu vor fi afectați? Oare bunicii noștri cum gândeau când a fost de mers în război să apere România de care ne bucurăm noi astăzi?

De data aceasta nu am însă un răspuns. Fiecare îl are pentru el. Eu l-am ales pe al meu atunci când am pășit în frig. Am toate zilele următoare să continui petrecerea la căldură. Aseară însă datoria de cetățean român mi-a cerut să strig: „UNIȚI, SALVĂM...TOATĂ ROMÂNIA"...inclusiv pe cea a celor de la petrecere. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • catalin check icon
  Aceiasi zenzatie am trait-o pe calea victoriei duminica seara
  • Like 0
 • Eu am fost la 'petrecerea' din Bucuresti. Inainte de ea a trebuit sa iau un cadou pentru 'secret santa' de la mall. Am avut exact aceeasi senzatie - mall-ul plin de oameni, multe mii, toti la cumparaturi, la masa, unii pur si simplu la plimbare. In strada ninsoare si.. protestatari. Oare miilor alea de oameni din mall, chiar nu le pasa? Destul de trist. Mi-a trecut tristetea cand am vazut cu cata disciplina miile de oameni care protestau destul de zgomotos au tacut brusc timp de cca 10min cand au trecut pe langa florile depuse pentru rege.
  • Like 3
  • @ Mihai Sima
   Papi check icon
   Hmm. daca la urmatoarele alegeri am avea cate o sectie de votare in fiecare mall din Romania, venind astfel in intampinarea alegatorilor mai "comozi", ca sa zic asa?
   • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult