Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

România se mobilizează! Companii, universități și oameni de afaceri fac donații pentru a sprijini sistemul sanitar în lupta cu COVID-19

coronavirus in romania - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/ Getty Images

În contextul numeroaselor probleme generate de extinderea epidemiei de coronavirus, sistemul medical românesc beneficiază de donații serioase din partea mediului privat. Acestea sunt făcute fie individual, prin decizia unui agent economic de a sprijini un anumit spital fie colectiv, în cadrul unor campanii de strângeri de fonduri precum cele demarate de Crucea Roșie, Asociația Dăruiește Viață, Asociația Declic, Fundația Prețuiește Viață, condusă de Andreea Marin și altele asemenea.

Cum investițiile în sistemul nostru medical sunt mai mult decât necesare, merită să îi enumerăm și pe o parte dintre donatori: 

- Banca Transilvania a oferit 300.000 euro pentru achiziția de aparate de ventilație și echipamente de protecție.

- Mastercard donează 100.000 euro pentru achiziționarea de echipamente speciale de prevenție și tratare.

- Avon România donează 1,7 tone de produse de igienă (săpunuri lichide și geluri de dus cu formulă identică) pentru centrele de carantină din București. Avon donează și bani pentru achiziția testelor de confirmare a virusului COVID-19, care vor merge către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

- Electrica Furnizare donează 433.000 lei pentru achiziția de măști sanitare de unică folosință.

- PROFI donează 1.000.000 lei pentru dotarea secțiilor ATI.

- Aqua Carpatica oferă apa pentru spitale care tratează pacienți infectați din București, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș, Craiova, Constanța și Iași și donează 50.000 de măști de protecție, 50.000 de mănuși și 50.000 de botoși de protecție.

- Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) donează 100.000 lei pentru achiziția de materiale dezinfectante, sanitare și de igienă.

- Cotnari a donat 50.000 de lei Spitalului de Boli Infecțioase din Iași pentru achiziționarea de echipamente de protecție.

- Comunitatea Declic a anunțat că donează suma de 38.175 de euro (184.729 lei) pentru cumpărarea de echipamente de protecție pentru personalul medical, aparate de ventilație și măști de oxigen.

- Fundația CON-A a anunțat că va cumpără o linie de analize pentru virusul SARS-CoV-2 și să o doneze Spitalului Județean Sibiu.

- Grupul TeraPlast donează 85.000 de lei spitalelor din Bistrița și Băicoi.

- Compania Continental Sibiu donează 20.000 de euro pentru achiziționarea a 4 containere de triaj epidemiologic, necesare Spitalului Județean Sibiu în lupta cu COVID-19.

- Romgaz donează 1.250.000 lei pentru distribuirea în întreagă țara a 1.000.000 de măști de protecție.

- Transavia anunța că va achiziționa în regim de urgență aparatură necesară pentru testele de coronavirus și alte echipamente auxiliare pentru a ajută Spitalul Județean Albă.

- Compania SmartBill a donat 35 de mii de euro

- Compania IT Perspective a sponsorizat achiziția de consumabile și echipament medical în valoare de 132.923lei.

- Mrini Eye Hospital pune la dispoziția Spitalului de Boli Infecțioase Constanța o clinică mobilă. Această va fi plasată în curtea Spitalului de Boli Infecțioase, pentru a ajută la trierea pacienților și depistarea rapidă a persoanelor infectate.

- Aegon România achiziționează două izolete pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj.

- Grupul Agricola anunță că plafonează prețurile produselor și că s-a oferit să finanțeze achiziția de materiale specifice de protecție și realizarea unui laborator performant de analize pentru Spitalul Județean din Bacău. 

- Social Innovation Solutions alături de Coca-Cola România au decis să ofere 10.000 euro că suport pentru soluții de inovare socială în contextul epidemiei de coronavirus, care susțin accesul la distanță la muncă, sănătate, educație, cultură, bunuri & servicii, îmbunătățirea relației cu autoritățile, protejarea celor afectați sau informare corectă despre coronavirus.

- Kaufland România și Lidl România donează 100.000 bucăți recoltoare pentru exudat nazal și faringian/ mediu transport viral necesare pentru realizarea testelor de diagnostic molecular.

Universități:

- Universitatea Babeș-Bolyai pune la dispoziția Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca un echipament performant de analiză rapidă a probelor colectate de la persoanele suspecte de COVID 19, precum și specialiști care să sprijine echipele de diagnosticare a infecției cu virsul SARS-CoV-2.

- Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava (USV) a implementat o linie semi-automată de testare COVID-19, ce va fi predata Spitalului Județean de Urgență (SJU) Suceava pentru înființarea laboratorului de testare.

- Un grup de cercetători de la Universitatea din București a modelat statistic primele 18 zile de circulație a COVID-19 în România.

- Universitatea Dunărea de Jos din Galați va produce dezinfectant care va fi folosit de angajații instituției pentru uzul propriu și pentru a curată suprafețele din clădiri. De asemenea, conducerea instituției a decis să producă dezinfectant pentru comunitate, în cazul în care criză se va prelungi.

Persoane fizice:

- Simona Halep donează bani pentru cumpărarea de echipamente medicale destinate combaterii coronaviruslui.

- Gigi Becali a cumpărat produse, mobilier și ce a mai fost necesar pentru Spitalul Matei Bals.

- Omul de afaceri Marian Alecu a anunțat că va dona 5% din cifră de afaceri de la firmele pe care le deține pentru lupta împotriva pandemiei de coron

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristian check icon
    Nu știu de unde ați luat listele astea și v-a scăpat cel mai mare donator de până acum. Și OMV Petrom a donat 1.000.000 EUR pentru aceiași cauză. Cred că lista ar fi trebuit să înceapă cu ei și nu menționați intr-un comentariu....
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Respect!
    • Like 0
  • Dupa ce "donezi" statului mai bine de jumatate din munca ta, mai donezi inca o data pentru ca acelasi stat nu-si face treaba. Puteti dormi linistiti ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult