Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România va fi o țară puternică și respectată care nu va mai fi călcată de nimeni în picioare dacă va avea o economie puternică

industrie - MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

România va fi o țară puternică și respectată care nu va mai fi călcată de nimeni în picioare dacă va avea o economie puternică. A venit vremea ca în loc să dăm vina pe alții, să intrăm în competiție.

S-a spus să boicotăm firmele austriece. Cele două companii austriece de băuturi răcoritoare, Red Bull și Rauch, prima un succes de marketing și a doua un succes de familie, fabrică puțin din portofoliul lor în Austria, marea majoritate este produs în Elveția și Germania. Așadar, decizia românilor de a boicota produsele celor două companii ar desființa locuri de muncă în Elveția și Germania. Sau, privind din alt unghi de vedere, dacă oamenii ar boicota cunoscuta marca Moncler, s-ar desființa sute de locuri de muncă la Bacău.

Asta înseamnă internaționalizare și globalizare, procese naturale și obligatorii în economia de astăzi, în care țările puternice sunt țările cu un PIB mare.

Internaționalizarea și globalizarea sunt jocuri pe care România nu le-a început niciodată în zona industrială, pentru că a închis 7.000 de fabrici. Aceste situri de producție, de fapt terenurile de sub ele, au încăput la privatizarea din anii ‘90 în mâinile unor întreprinzători „geniali” care le-au dărâmat sau le-au vândut unora care le-au dărâmat și le-au înlocuit cu mall-uri, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale.

Câteva domenii industriale au scăpat – petrolul, industria auto, electrocasnicele, medicamentele – pentru că au fost vândute unor investitori strategici, au fost dezvoltate și apoi au fost introduse în circuitul internațional. Dacă nu ajungeau la investitori strategici, nu scăpau nici acestea, nicio grijă. Da, nici măcar petrolul nu scapă, apăreau mall-uri și clădiri de birouri în locul rafinăriilor.

La sectoarele de producție care au supraviețuit s-au adăugat unitățile de producție industrială dezvoltate cu eforturi supraomenești de către antreprenorii români, care acum, la 10-20 de ani de la înființare, investesc în internaționalizare și globalizare.

Nu ajută să acuzăm Austria pentru ce se întâmplă acum, sunt târzii inițiativele de a boicota produsele fabricate în Austria, ineficiente și chiar periculoase pentru România cele de a evita băncile austriece și imposibile cele de a lua înapoi Petrom.

De fapt aceste inițiative sunt tot ceea ce își doresc politicienii - ați văzut că le încurajează - pentru că inventează orice vinovat de serviciu spre a devia atenția de la propria lipsă de performanță prin care au transformat România în izvor de resurse, colonie și linia frontului. Politicienii care se bat la televizor cu pumnul patriotic în piept despre dăinuirea seminției române nu sunt îmbrăcați în costume de la Secuiana, nu au în picioare pantofi de la Anna Cori și nu folosesc creme de dureri de spate de la Antibiotice.

România va fi o țară puternică și respectată dacă va avea o economie puternică, acestea sunt regulile lumii internaționalizate și globalizate. Dacă acceptăm asta și acționăm în direcția asta, înseamnă că am intrat în competiție. La peste 100 de ani de la înființare, Rauch este o companie înfloritoare. La peste 100 de ani de la înființare, Clujana intră în faliment. Indiferent de politicienii care ne-au condus, dacă am fi cumpărat pantofi de la Clujana, acum era o companie la fel de înfloritoare precum Rauch. Și am fi avut un PIB mai mare decât Austria, care nu ar fi avut curajul și puterea să se opună intrării noastre în Schengen.

Cea mai mare satisfacție este să bați la PIB alte țări, mai ales pe cele din Uniunea Europeană care te consideră țară second-hand. Asta este competiția în care trebuie să intrăm cu toții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Economie a ei, nu a altora.
  • Like 0
 • Hm... greu de explicat. O tara puternica astazi are nevoie de industrie. Industriasii romani au fost plimbati la bulau (Ioan Niculaie), executati ( Aldis, Spark), falimentati (Irinel Columbeanitul)... Oricat de prosti, necinstiti sau securisti ar fi acestia un lucru e sigur: romanilor le este interzis sa faca industrie mare altfel nu se explica de ce unul uns cu toate alifiile care sta la masa ce granzii europei n-a investit un leu in industrie. (Tiriac)
  • Like 0
 • Degeaba, nu mă convingeți deloc să cumpăr carburant de la OMV/Petrom :) sunt atâtea alternative, dacă nu ar mai cumpăra nimeni de la ei niciun litru vreme de 48 ore vă asigur că a doua zi am fi în Shengen. Lăsați românii să protesteze măcar în puținele dăți când simt că trebuie să o facă.
  • Like 4
  • @ Don_Quijote
   Mihai check icon
   Si de la cine sa cumpere? De la rusii de la Luk sau Gazprom sau de la Mol-ul lui Orban? BTW statiile OMV si Petrom de la noi sunt ale OMV-Petrom unde detin actiuni statul roman, cetateni romani si chiar fonduri de pensii. Cu bancile si produsele la raft ar trebui inceput.
   • Like 0
 • Rationamentul dumneavostra este fracturat si amestecati lucrurile.Clujana a functionat 100 ani , la fel si Rauch, insa in cazul Clujana 40 de ani au fost in comunism si 20-30 ani in "tranzitie" .
  Exista boicot distructiv - nu mai cumpar produsul X ca regula generala iar acest act afecteaza compania care-l produce dar si economia .
  Exista boicotul personalizat- nu mai cumpar produsul companiei X , dar cumpar un produs similar al unei alte companii. In acest caz este afectata doar compania X , nu toata economia.... (vezi mut contul bancar de la Erste la CEC)
  • Like 3
 • România va fi o țară puternică și respectată care nu va mai fi călcată de nimeni în picioare dacă va avea in primul rand o natie si o clasa politica cu demnitate, cinste, corectitudine, competente, coeziune, organizare si lupta pentru binele comun si idealul national. Stiu, suna a lozinca si a limba de lemn, dar e simplu si al naibii de adevarat. O economie puternică nu este suficienta pentru a fi respectati. Nepalul de exemplu este printre cele mai sarace tari din lume si cu toate acestea este o tara respectata si cu un popor stimat.
  • Like 1
  • @ KapetanMavromati
   Apreciez faptul ca ti-ai exprimat parerea aici, dar nu inteleg absolut deloc argumentul tau.
   Nepalul este o tara respectata si cu un popor stimat - si Romania este respectata si cu un popor stimat. In Vest Romanii sunt foarte apreciati si cautati din cauza puterii si a culturii muncii - probabil se datoreaza fenomenului selectiei celor mai muncitori dintre conationalii nostri pentru muncile din afara.

   Dar Nepal, cu toata stima pentru acel popor, este o tara aflata cu zeci de ani in urma Romaniei, o tara in care salariul mediu ($270 !!) ii impinge pe nepalezi sa munceasca nu doar in alte tari, ci pe alte continente. In plus, cu tot respectul pentru aceasta tara, nu cred ca o considera cineva o tara puternica. Demna, cinstita, corecta, poate, dar nu puternica.

   Autorul articolului are dreptate: pentru a fi respectat SI PUTERNIC, in epoca in care traim este imperativ sa fi un stat productiv, competitiv, si, de ce nu, bogat/instarit.
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult