Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Românii „ar trebui să se teamă” că străinii le vor lua locurile de muncă. Antreprenor: „Asiaticii sunt mult mai productivi, au mult mai puține pretenții, ei știu că trebuie să muncească acele 8 ore”

muncitor - Asia

(Foto Guliver/Getty Images)

Lipsa forței de muncă determină tot mai mulți patroni români să aducă forță de muncă din Asia. Muncitorii veniți să lucreze în construcții, turism, agricultură sunt calificați și ar fi mai productivi, cu mai „puține pretenții” și mai harnici decât românii. 

„Ei știu că trebuie să muncească acele 8 ore”, spune Felix Pătrășcanu, fondatorul FAN Courier, invitatul lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Antreprenorul spune că intenționează să aducă și el muncitori asiatici pe care îi va caza într-un bloc de locuințe.

Citiți și:

„Am cumpărat în nordul Capitalei un bloc de nefamiliști, vechi, pe care vrem să-l renovăm și care poate găzdui 150 de persoane pe care vrem să le aducem de afară. Din Asia, în primul rând, să-i folosim în depozitul central”, spune Felix Pătrășcanu.

Moderator: „Muncitorii români ar trebui să se teamă de un aflux de străini care le vor lua locurile de muncă?”

Felix Pătrășcanu: „Da, ar trebui să se teamă. Vorbind cu ceilalți antreprenori prieteni, care și-au adus oameni de afară, mi-au spus că asiaticii sunt mult mai productivi, au mult mai puține pretenții, ei știu că trebuie să muncească acele 8 ore. Noi suntem așa, într-o grădină, mai bem o cafea la 9, după care la 10 jumate încă una… Lucrurile astea nu se întâmplă la civilizația asiatică. Cred că ar trebui să se teamă puțin, să se gândească puțin.”

„Deficitul de forță de muncă în România este de câteva milioane”

Contingentul alocat pentru lucrătorii extra-comunitari pentru acest an la nivel național este de 20.000, potrivit legislației în vigoare. 

Deficitul forței de muncă în România este de câteva milioane de persoane, estimează Pătrășcanu, care spune că rata flucțuației de personal în domeniul firmelor de curierat este de 30-40%.

„România va fi nevoită să deschidă piața muncii (pentru străini), deși avem 4 milioane de români în afară”, spune Pătrășcanu. 

„Ni s-a spus la un moment dat, în urma programului Repatriot: Nu mai încercați să aduceți români acasă, încercați să-i faceți să nu mai plece”, a adăugat antreprenorul.

Moderator: „La ce s-ar întoarce acasă?”

Felix Pătrășcanu: „N-o să vă vină să credeți - România pulsează de viață. În America și în Europa de Vest, toate lucrurile sunt așezate, e plictisitor.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta pana s-or prinde si asiaticii ca pot munci in nordul sau vestul Europei pe salarii mai bune, in conditii mai bune, in tari cu infrastructura si sisteme de sanatate muult mai bune, si in care limba engleza nu constituie o problema. Si apoi vor face probabil ce au facut milioanele de romani care au plecat.
  • Like 1
 • Intrebarea este care romani sa se teama pt locurile de munca , aia care lipsec, sunt mai productivi asiaticii, au mai putine pretentii??? Da, si in Germania romanii sunt mai productivi decat nemtii, de cele mai multe ori au mai putine pretentii pt ca nu au o alta optiune, pt ca nu stiu sa vorbeasca limba tarii respective, pt ca nu isi cunosc drepturile pe care le au , pt ca nu sunt afiliati unui sindicat care sa-i reprezinte si pt ca angajatorii profita de toate aceste lucruri si incalca legea. Aici vorbesc despre cetateni europeni, care au un alt statut fata de muncitorii veniti din Asia sau Africa. Am vazut cu totii imaginile cu muncitorii vietnamezi adusi de firma Erbasu, conditiile in care erau cazati erau mult mai rele decat cele din puscarii! Acesta este un caz despre care s-a aflat si a fost mediatizat! In concluzie : romanii nu au de ce sa se teama pt locurile lor de munca, strainii vor ocupa locurile de munca libere, prost platite , pe care noi nu le mai vrem.
  • Like 1
 • Vă tot luați de antreprenor, că își tratează angajații ca dracu. Știți de ce o fac? Pentru că altfel nu supraviețuiesc. Pentru că în România singurul motiv pentru care ți-ai deschide o afacere e pt că ai sclaveți de exploatat. Infrastructură zero, legi de rahat care se schimbă de la o lună la alta, ce motiv ar avea cineva să facă business aici și nu în Polonia?
  • Like 1
 • rp check icon
  tipul de "antreprenor" de aruncat intr-o gaura cu o piatra deasupra si uitat acolo.

  • Like 2
 • Mihai check icon
  Mi se pare normal ca oamenii să se orienteze spre locuri mai favorabile unde există predictibilitate și corectitudine. Dacă ai la o firmă 40% fluctuație de personal trebuie să îți pui întrebări serioase...
  • Like 4
 • Dorin check icon
  Vreți Sclavi nu muncitori.Stau cumva străinii la ușă voastră să se angajeze pe nimic.?? După țepele care le-ați tras muncitorilor autohtoni acum a venit rândul celor asiatici.Plătiți corect și o să aveți angajați competenți.
  • Like 5
 • Dupa mai multi ani de crestere economica si emigratie masiva s-a ajuns in situatia ca piata fortei de munca sa le fie favorabila angajatilor . Un lucru foarte bun, ca nu mai cresc salariile doar "din pix". Nu si pentru "antreprenori" semidocti, in care a declansat prejudatecati rasiale si etnice .

  Acum ca nu mai gasesc muncitori romani de exploatat pe 1200 de lei si 2 pauze de cafea ,vor sa aduca imigranti fortati de saracie sa accepte mizeria . Doar ca si romanii si imigrantii s-au cam saturat .

  Presa "quality" face o treaba excelenta ignorand aproape total conflictele de munca . Unul mare e in desfasurare acum , la Astra Arad, unde patronii nu au marit salariile cum au promis si au adus muncitori indieni pe care i-au lasat fara bani de mancare in prima luna. http://www.aradon.ro/greva-spontana-la-astra-rail/2247616

  Alt scandal , tot cu asiatici : https://www.vice.com/ro/article/qvy5pm/viata-de-container-a-vietnamezilor-adusi-in-romania-sa-ti-izoleze-blocul
  • Like 8


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult