Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Românii „ar trebui să se teamă” că străinii le vor lua locurile de muncă. Antreprenor: „Asiaticii sunt mult mai productivi, au mult mai puține pretenții, ei știu că trebuie să muncească acele 8 ore”

muncitor - Asia

(Foto Guliver/Getty Images)

Lipsa forței de muncă determină tot mai mulți patroni români să aducă forță de muncă din Asia. Muncitorii veniți să lucreze în construcții, turism, agricultură sunt calificați și ar fi mai productivi, cu mai „puține pretenții” și mai harnici decât românii. 

„Ei știu că trebuie să muncească acele 8 ore”, spune Felix Pătrășcanu, fondatorul FAN Courier, invitatul lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Antreprenorul spune că intenționează să aducă și el muncitori asiatici pe care îi va caza într-un bloc de locuințe.

Citiți și:

„Am cumpărat în nordul Capitalei un bloc de nefamiliști, vechi, pe care vrem să-l renovăm și care poate găzdui 150 de persoane pe care vrem să le aducem de afară. Din Asia, în primul rând, să-i folosim în depozitul central”, spune Felix Pătrășcanu.

Moderator: „Muncitorii români ar trebui să se teamă de un aflux de străini care le vor lua locurile de muncă?”

Felix Pătrășcanu: „Da, ar trebui să se teamă. Vorbind cu ceilalți antreprenori prieteni, care și-au adus oameni de afară, mi-au spus că asiaticii sunt mult mai productivi, au mult mai puține pretenții, ei știu că trebuie să muncească acele 8 ore. Noi suntem așa, într-o grădină, mai bem o cafea la 9, după care la 10 jumate încă una… Lucrurile astea nu se întâmplă la civilizația asiatică. Cred că ar trebui să se teamă puțin, să se gândească puțin.”

„Deficitul de forță de muncă în România este de câteva milioane”

Contingentul alocat pentru lucrătorii extra-comunitari pentru acest an la nivel național este de 20.000, potrivit legislației în vigoare. 

Deficitul forței de muncă în România este de câteva milioane de persoane, estimează Pătrășcanu, care spune că rata flucțuației de personal în domeniul firmelor de curierat este de 30-40%.

„România va fi nevoită să deschidă piața muncii (pentru străini), deși avem 4 milioane de români în afară”, spune Pătrășcanu. 

„Ni s-a spus la un moment dat, în urma programului Repatriot: Nu mai încercați să aduceți români acasă, încercați să-i faceți să nu mai plece”, a adăugat antreprenorul.

Moderator: „La ce s-ar întoarce acasă?”

Felix Pătrășcanu: „N-o să vă vină să credeți - România pulsează de viață. În America și în Europa de Vest, toate lucrurile sunt așezate, e plictisitor.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Românii ar trebui să se bucure că se aduc sclavi pe bani mărunți pentru respectivele joburi prost plătite! Acești „patroni” care se zgârcesc trebuiesc boicotați de toți angajații români și primesc doar ceea ce meritau de la bun început: un șut în fund!
    • Like 0
  • check icon
    In plina criza, in 2011, un patron din Ardeal a șofat de la 4 dimineața ca sa fie prezent în sucursala din București la prima ora, la 8, pentru a convinge un meseriaș sa nu plece, acesta certandu-se cu directorul de sucursala cu o zi înainte.
    • Like 0
  • Asta pana s-or prinde si asiaticii ca pot munci in nordul sau vestul Europei pe salarii mai bune, in conditii mai bune, in tari cu infrastructura si sisteme de sanatate muult mai bune, si in care limba engleza nu constituie o problema. Si apoi vor face probabil ce au facut milioanele de romani care au plecat.
    • Like 7
  • Intrebarea este care romani sa se teama pt locurile de munca , aia care lipsec, sunt mai productivi asiaticii, au mai putine pretentii??? Da, si in Germania romanii sunt mai productivi decat nemtii, de cele mai multe ori au mai putine pretentii pt ca nu au o alta optiune, pt ca nu stiu sa vorbeasca limba tarii respective, pt ca nu isi cunosc drepturile pe care le au , pt ca nu sunt afiliati unui sindicat care sa-i reprezinte si pt ca angajatorii profita de toate aceste lucruri si incalca legea. Aici vorbesc despre cetateni europeni, care au un alt statut fata de muncitorii veniti din Asia sau Africa. Am vazut cu totii imaginile cu muncitorii vietnamezi adusi de firma Erbasu, conditiile in care erau cazati erau mult mai rele decat cele din puscarii! Acesta este un caz despre care s-a aflat si a fost mediatizat! In concluzie : romanii nu au de ce sa se teama pt locurile lor de munca, strainii vor ocupa locurile de munca libere, prost platite , pe care noi nu le mai vrem.
    • Like 3
    • @ Lucian Croitoru
      Delia MC Delia MC check icon
      Cu o mențiune: am putea să ne temem de recrudescența naționalismului și rasismului, ca în Marea Britanie sau Germania. Șomeri care brusc îi acuză pe străini că le-au luat locurile de muncă dar ei de fapt n-au făcut nimic să le ocupe. Vine un Vadim Tudor sau un Nigel Farage să agite capa naționalismului și gata problemele. Să nu uităm, aceasta -printre altele- a dus la Brexit iar în Germania la recrudescența nazismului, fenomen amplificat de valul de migranți. Și un echivalent de-nazificare (Entnazifizierung) n-a făcut nimeni...Românii verzi cu tricolorul la brâu sunt mulți și ușor inflamabili.
      • Like 1
  • Vă tot luați de antreprenor, că își tratează angajații ca dracu. Știți de ce o fac? Pentru că altfel nu supraviețuiesc. Pentru că în România singurul motiv pentru care ți-ai deschide o afacere e pt că ai sclaveți de exploatat. Infrastructură zero, legi de rahat care se schimbă de la o lună la alta, ce motiv ar avea cineva să facă business aici și nu în Polonia?
    • Like 2
    • @ Rareș Mocanu
      Ei da, pot supravietui destul de bine cu conditia sa se ocupe serios de afacere si sa inteleaga ca intr-o afacere cinstita si corecta nu poti castiga brusc peste noapte ci in timp si cu multa truda. Altfel daca te doare mai mult de rata la BMW si de vila din Pipera sau de postari din zone exotice evident ca singura resursa ramane sa-ti platesti salariatii cat mai putin asta pana cand si asiaticii chemati la munca vor intelege valoarea facturilor la intretinere si preturile alimentelor din Romania. In ceea ce priveste multinationalele evident ca isi pot alege orice tara din UE , problema e ce fac antreprenorii romani ca nu prea fac nici o branza in alta tara iar amenintarea cu mutatul afacerilor in alta tara din UE e doar o gogorita (toate tarile din UE au salarii mai mari ca in Romania iar stirea cu angajatul de muncitori straini mult propagata pe canalele tv va tine doar pana se dumiresc aia cu preturile din Romania.
      • Like 0
    • @ Rareș Mocanu
      Nu sunt suficiente argumente să-ţi tratezi angajaţii ca pe nişte sclavi!
      • Like 0
  • rp check icon
    tipul de "antreprenor" de aruncat intr-o gaura cu o piatra deasupra si uitat acolo.

    • Like 2
  • Mihai check icon
    Mi se pare normal ca oamenii să se orienteze spre locuri mai favorabile unde există predictibilitate și corectitudine. Dacă ai la o firmă 40% fluctuație de personal trebuie să îți pui întrebări serioase...
    • Like 5
  • Dorin check icon
    Vreți Sclavi nu muncitori.Stau cumva străinii la ușă voastră să se angajeze pe nimic.?? După țepele care le-ați tras muncitorilor autohtoni acum a venit rândul celor asiatici.Plătiți corect și o să aveți angajați competenți.
    • Like 7
  • Dupa mai multi ani de crestere economica si emigratie masiva s-a ajuns in situatia ca piata fortei de munca sa le fie favorabila angajatilor . Un lucru foarte bun, ca nu mai cresc salariile doar "din pix". Nu si pentru "antreprenori" semidocti, in care a declansat prejudatecati rasiale si etnice .

    Acum ca nu mai gasesc muncitori romani de exploatat pe 1200 de lei si 2 pauze de cafea ,vor sa aduca imigranti fortati de saracie sa accepte mizeria . Doar ca si romanii si imigrantii s-au cam saturat .

    Presa "quality" face o treaba excelenta ignorand aproape total conflictele de munca . Unul mare e in desfasurare acum , la Astra Arad, unde patronii nu au marit salariile cum au promis si au adus muncitori indieni pe care i-au lasat fara bani de mancare in prima luna. http://www.aradon.ro/greva-spontana-la-astra-rail/2247616

    Alt scandal , tot cu asiatici : https://www.vice.com/ro/article/qvy5pm/viata-de-container-a-vietnamezilor-adusi-in-romania-sa-ti-izoleze-blocul
    • Like 10


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon