Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ciocnirea civilizațiilor: vietnamezii care „anvelopează” blocuri în Berceni. „Salariul pe care îl primesc în România valorează mai mult decât pentru un român, e normal că-și dau interesul…”

muncitor Vietnam

Quang are aproape 35 de ani și este din Vietnam. A venit în România acum 9 luni. Acasă are doi copii. Muncește în construcții, iar acum firma unde e angajat se ocupă de izolarea termică a unui bloc undeva prin Berceni.

Locatarii s-au trezit cu schelele pe ziduri chiar înainte să dea gerul, la finalul anului trecut. „Nu o fi avut primăria bani până atunci”, zâmbește pe sub mustață unul dintre pensionarii din bloc.

În fiecare dimineață, vietnamezul nostru vine la lucru însoțit de alți câțiva conaționali. Sosesc echipați, cu veste galbene și căști de protecție. Quang își salută șeful cu unul dintre puținele cuvinte în engleză pe care le știe: „Hello!”. În echipă au un coleg care cunoaște engleza și îi ajută să comunice. Asta a fost una dintre condițiile angajatorului pentru firma de recrutare, la un grup de 10-15 vietnamezi, să existe unul care știe engleză. 

- Sunt angajați pe salarii bunicele, din ce am înțeles, spune angajata de la micul magazin cu legume și fructe, situat la parterul blocului „anvelopat” de vietnamezi. În glas i se citește o ușoară invidie...

- Patronul le-a oferit și cazare, la un cămin, intervine colega ei, de la raftul cu mere.

- Cică le-ar da și o masă caldă pe zi. Dar nu știu dacă e chiar așa. Doi dintre ei tot vin aici, la prânz, și-și mai cumpără câte ceva... Nu știu nici engleză, se uită pe casa de marcat, să vadă prețul, continuă prima.

În total peste 20.000 de angajaţi extra-comunitari lucrau în România la sfârșitul anului trecut, potrivit datelor de la Ministerul Muncii. Cei mai mulţi din Vietnam, Sri Lanka, Nepal, Turcia. În mare parte este vorba de muncitori necalificaţi, care lucrează în construcții, turism, industrie și agricultură.

Profesor universitar de economie: „Descurajarea importului și a acumulării de capital a dus la încurajarea imigrației”

Pentru că nu găsesc forță de muncă locală, în ultima perioadă angajatorii români au apelat tot mai des la lucrători din Asia.

Profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan consideră că, din punct de vedere economic, interesul firmelor de a aduce lucrători din alte țări este de înțeles.

„Practic atrag o resursă, forță de muncă, pentru a-și putea continua afacerile aici. Forța de muncă pe care o foloseau anterior a dispărut. La modul mai abstract, forța de muncă poate fi substituită cu capital. Cum România nu a atras suficient capital pentru ca firmele să-și permită modernizarea proceselor de producție și să trăiască mai departe cu mai puțini salariați, atunci soluția rămâne importul de muncitori. Am putea spune că descurajarea importului și a acumulării de capital a dus la încurajarea imigrației. Între noi fie vorba, acesta e un paradox ironic pentru naționaliștii conservatori, care au repudiat capitalul străin, dar acum se trezesc cu muncitorii străini pe cap”, explică Bogdan Glăvan.  

La fiecare început de an, Guvernul stabilește, prin hotărâre, un număr maxim de noi lucrători străini din afara Uniunii Europene care pot fi aduşi la muncă în România.

Anul acesta, firmele pot angaja până la 20.000 de persoane, potrivit unei hotărâri de guvern ce stabilește contingentul permis. Iar cifra poate fi mai mare, în cazul în care firmele solicită aducerea mai multor muncitori.

Anul trecut în decembrie a fost propus un prag de circa 14.000 de muncitori, față de 7.000, la început de 2018, iar în 2017 - 8.500 de lucrători.

„Anul trecut în România a fost o explozie a cererii de muncitori din state non UE”

Camelia Pătru, CEO United Recruitment, o companie consultanță specializată pe aducerea de forță de muncă din Asia, spune că cererea pentru muncitori, în special necalificați, a explodat anul trecut.

„Anul trecut în România a fost o explozie a cererii de muncitori din state non UE, pe fondul accentuării crizei de muncitori pe piața locală”, spune Pătru.

În prezent compania are solicitări de forță de muncă din partea mai multor firme care activează în producție, construcții, turism, spa & wellness, îngrijire la domiciliu.

„Avem între clienți de la firme care vor doar câțiva angajați, până la firme care ne cer sute de muncitori. Cererea e preponderent pentru forță de muncă necalificată”, adaugă Camelia Pătru.

Cei mai mulți angajați aduși pe piața forței de muncă provin din Sri Lanka, Nepal, Vietnam, Filipine, Ghana, Bangladesh. 

„Lucrăm cu agenții partenere în țările respective. Noi le prezentăm o fișă a postului, cu ce are nevoie firma de aici, agențiile caută, ne trimit CV-urile, iar angajatorii aleg. Apoi se organizează un interviu online cu persoanele respective. Se dau și probe de lucru. Unii angajatori merg personal și își selectează viitorii angajați din țara de origine. Pentru alții noi organizăm testări video”, spune Pătru.

„Pentru muncitorii aduși din aceste țări salariul pe care îl primesc în România valorează mult mai mult decât pentru un român, și atunci normal că își dau interesul, sunt interesați să facă și ore suplimentare, ca să primească bani în plus”, adaugă reprezentanta firmei de recrutare de personal.

„Din ce am înțeles, pentru muncitorii din Vietnam aici salariile sunt de 4-5 ori mai mari decât la ei acasă”, a precizat Pătru.

Până anul acesta angajatorii români erau obligați să plătească muncitorii extracomunitari cu o sumă care nu putea fi mai mică decât câştigul salarial mediu brut pe economie. Din acest an nu mai există această obligativitate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta-i viitorul Romaniei ! In 50 de ani, romanii vor avea pielea mai oachesa si ochii alungiti. :-)
    • Like 0
  • analiza teoretica: in conditiile astea putem relansa industria mobilei, agricultura, etc. Cu 20-30 de vietnamezi harnici si dedicati, care nu se razgandesc dupa 2 sapt. de munca si nici nu au problema de a nu ajunge dimineatza la ora ceruta, 2-3 ingineri care invata vietnameza si o investitie solida se pot face cateva fabricutze in diferite orase/sate ale romaniei, acolo unde viata e ieftina (mancare, inchiriere, spatii). Cu avantajul UE produsele ar putea fi vandute, de lux, in toata europa (tax free).
    • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Raul check icon
      Habarnisme.
      • Like 4
  • analiza practica: au ajuns si prin judetul Botosani. Muncesc mai cu tragere de inima decat multi romani asa ca babele ii apreciaza mult. Au ajuns in timpul liber sa mai ajute pe ici/colo prin gospodarii, pt mancare + bani, chiar daca se inteleg prin semne cu oamenii de pe acolo. Am ajuns la vorba matusii, ce o zicea catre un unchi: " sarac, puturos, dar fudul "
    • Like 3
  • Opinion check icon
    Eu nu vad in asta o ciocnire a civilizatiilor. Foarte bine, daca nu mai avem romani dispusi sa faca muncile astea, sa le faca cine vrea! Mi-as dori sa angajeze si la stat vietnamezi (daca invata bine limba romana, desigur), ca la cata lehamite vad la multi functionari publici (subliniez, nu toti), nu le-ar strica sa stie ca nu sunt de neinlocuit. As mai importa si niste politicieni japonezi, germani, sud-coreeni, danezi si suedezi.
    • Like 5
  • Dupa ce ne-am batut joc de conationali cu salarii de mizerie pana cand multi si-au luat lumea in cap si au plecat la ceva mai bine, ne vom bate joc si de alti amarati veniti de la mai rau. Who is kidding who, cine prosteste pe cine, se vaita patronii ca nu au mana de lucru si au gasit solutia, vor repeta know howul. Si mai avem tupeul si nesimtirea sa aratam cu degetul multinationalele sau pe unii investitori straini. Romani ori straini, toti vor sa plateasca angajatii cat mai putin, in masura in care legile o permit.
    • Like 9
    • @ Victorin Borsciov
      Opinion check icon
      Asa e: vietnamezii vin in Romania in cunostinta de cauza, tot asa cum multi romani se duc in alte tari pentru munci platite relativ prost la nivelul tarilor respective, dar mai bine platite decat in Romania. Pana la urma e alegerea fiecaruia unde lucreaza, sa nu dam vina pe angajatori ca nu putem ajunge noi insine angajatori. Atat timp cat nu sunt ascunse datele problemei, este un lucru corect si firesc! Pentru ca in principiu nimeni nu vrea sa plateasca mai mult pentru un produs/serviciu de undeva, daca exact acelasi produs/serviciu este mai ieftin in alta parte.
      • Like 6
    • @ Opinion
      Eu ma refer la ipocriziile de genul....nu gasim forta de munca, bla, bla. Dupa care fac lobby ca sa angajeze lucratori ieftini din Vietnam sau din alta parte.
      • Like 4
    • @ Victorin Borsciov
      Opinion check icon
      Aaa, da, clar e o ipocrizie: "nu gasesc forta de munca" - inseamna ceva si "nu gasesc forta de munca la costul pe care il consider optim" - inseamna altceva. Ce ar vrea, sa lege angajatii de glie sau ce? E relatia cere-oferta pana la urma.
      • Like 3
    • @ Opinion
      Iti spun eu ce ar vrea, personal multitasking disponibil la orice ora, fara cracneli, zi libera a opta zi a saptamanii si toate astea pe bani putini. cei drept, la capatul opus gasesti angajatul roman catastrofa, priceput la toate care stie tot, nu are nimic de invatat de la nimeni si nu stie sa lege doua paie cruce. In felul asta mentalitatile opuse isi dau mana si creeaza marele, aberantul si gloriosul prezent romanesc in care parca ne-am declarat razboi noua insine si am fost infranti.
      • Like 4
  • Evident, cand romanul abia iesit de pe bancile facultatii (ala care inca mai e in tara) vrea un post de director pe 1500 de euro pe luna, iar munca fizica ii pute, in principiu din cauza educatiei de acasa (fetele sunt sfatuite sa-si gaseasca un prost cu bani, baietii sa plece din tara sau ambele categorii sa plece), educatiei de la scoala (aloo doamna andronescu, mai tineti minte scolile de meserii desfiintate?) e normal sa se intample asta, si natural. Cat timp mentalitatea nu se va schimba, in sensul ca munca innobileaza, indiferent de domeniu, Romania va avea din ce in ce mai multi imigranti din tarile astea. Fix ce se intampla de 20 de ani in Dubai, ca de aici pot exemplifica. Localnicii , daca au multi bani sau nu, in general sunt foarte puturosi, ii gasesti doar directori pusi la agentiile guvernamentale si in firmele cheie cu capital local. In rest, traiasca lumea a 3-a care a construit tara asta, pentru ca, un indian de pe santier daca ia 1500 de dirhami (aproximativ 1700 de lei) si are transport cazare plus masa , trimite 1300 acasa, iar in 3 ani isi face vila in punjab cu banii astia. Stati sa vedeti cand isi vor da seama ca le place in Europa, isi vor aduce familiile si poate vor lua si cetatenie :) Sa se tina atunci nationalistii verzi... Pentru ca, daca pentru noi, Romania se duce la vale (justitia pe butuci, spitale, etc), intotdeauna exista oameni care o duc mai prost.
    • Like 3
    • @ Radu Andrei Malica
      Nu stiu cine esti si cu ce te ocupi dar cred ca nu esti un muncitor in constructii asa ca iti pun o intrebare la care poti raspunde simplu cu "da" sau "nu" : ca român,ai fi dispus sa muncesti 12-16 ore/zi ,6 zile din 7 ,pe un santier pentru 2000 lei lunar?
      • Like 4
    • @ Radu Andrei Malica
      Opinion check icon
      Aveti perfecta dreptate, angajarea cuiva nu reprezinta un act de caritate, daca nu produci macar de 3.000 de euro, de unde ai vrea salariu de 1.500 de euro?
      Da, probabil ca in timp, pe masura ce vor creste salariile, vom avea si noi din ce in ce mai multi imigranti. Ceea ce nu e neaparat rau sau bine, dar e un lucru care trebuie analizat si pregatit din timp.
      • Like 4
    • @ Iustin Grama
      nu, si iti spun si de ce: pentru ca mi-a placut scoala si am ajuns unde sunt acum cu propriul creier, pot sa "multumesc" scolii romanesti ca mi-a distrus increderea in mine si psihicul in cei 12+ ani, pentru ca sunt specialist intr-un domeniu complet diferit fata de ce am invatat in scoala. DAR, daca as fi fara studii, necalificat, cu siguranta as munci pe banii aia, decat sa stau pe ajutoare sociale. Ceea ce voiam eu sa spun, si vad ca o tineti langa cu patronii hrapareti care omoara angajatii pe 2000 de lei, este ca multi nu pricep urmatoarea realitate: totul incepe de JOS, si prin munca ajungi SUS. Nu prin descurcareala, combinatii, si scurtaturi. E inclusiv valabil pentru un muncitor in constructii. Dar cand 1 munceste, si 3 sprijina cazmaua, pentru ca ei vor salarii ca in Germania, scuza-ma pe mine.
      • Like 5
    • @ Radu Andrei Malica
      Nu prea vrei sa intelegi intrebarea mea. Cand am formulat-o faceam abstractie de cine esti sau cine sunt eu dpdv al calificarii actuale. Despre patronii hrapareti...nu am spus nimic despre ei dar daca tot i-ai adus in discutie spune-mi de ce prefera muncitori straini? Pentru productivitate? Nicidecum. Motivul este costul redus cu acesti muncitori. Alta afirmatie care denota ca nu sti nimic despre sectorul constructiilor este aceea ca 1 munceste si 3 sprijina lopata. Te invit sa mergi cateva zile pe un santier,de orice natura, si vei vedea ca te inseli,vei intelege si ce inseamna munca in acest sector. Poate va veti pune si intrebarea:este remuneratia in concordanta cu munca depusa?
      • Like 3
    • @ Radu Andrei Malica
      Pai pardon, daca am terminat o facultate, de ce m-as apuca de munca fizica? Nu e nimic in neregula cu munca fizica, sa ne intelegem, dar daca vream asa ceva nu-mi mai bateam capul cu facultatea si incepeam direct dupa liceu. In rest, de acord.
      • Like 5
    • @ Radu Andrei Malica
      Mars ma! Inclusiv asta a fost unul din motivele plecarii mele din Romania, e plin de jmekeri acolo care cauta sclavi care sa lucreze pe biscuiti, daca s-ar putea.
      • Like 2
    • @ Radu Andrei Malica
      Stii ce e trist? ca unii ajung la acelasi ritm de munca in occident. Sunt platiti mai mult, dar dupa ce isi platesc chirie, intretinere, avion si telefoane acasa, babysitter acasa sa se ocupe de copii, ies cu mai putini bani.
      Am discutat cu o femeie ce avea grija de o batrana in italia - 600 euro. In bucuresti ar fi primit 400 euro. A zis ca prefera italia ca asa fac si ceilalti....ca aici i-au gasit rudele de munca si ca se simte ca e mai bine "respectata" munca ei in italia.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon