Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Rușii admit că „Moskva”, cel mai mare crucișător al flotei rusești din Marea Neagră, a fost „grav avariată”. Oficiali ucraineni spun că a fost lovită cu rachete Neptun

nava Moskva

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Crucișătorul rusesc „Moskva”, dotat cu rachete, considerat nava amiral a flotei rusești în Marea Neagră, a fost „grav avariat”, iar întreg echipajul a abandonat nava, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Cauza anunțată de oficialii ruși ar fi declanșarea unui incendiu, notează publicația Kommersant, din Rusia.

„În urma unui incendiu de pe nava cu rachete Moskva, muniția s-a detonat. Nava a fost grav avariată. Echipajul a fost complet evacuat. Cauzele incendiului sunt în curs de stabilire”, a declarat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat citat de agențiile de presă din Rusia.

Ministerul rus nu a precizat unde se afla nava „Moskva”, atunci când s-a produs incidentul. Pe 10 aprilie, crucișătorul se afla în zona portului Sevastopol, în peninsula Crimeea.

Cu câteva ore înainte de anunțul Ministerului rus al Apărării, oficialii ucraineni anunțau că nava militară rusă a fost atacată de două rachete Neptun, în apropiere de Odesa.

Foto Profimedia 

Potrivit unor informații citate de Kommersant, nava amiral a flotei ruse în Marea Neagră a fost anterior implicată într-o operațiune militară specială. În februarie 2022, crucișătorul ar fi luat parte la atacul de pe insula Zmeiny, în urma căruia 82 de soldați ai garnizoanei ucrainene s-ar fi predat. Ministerul rus al Apărării nu a dezvăluit numele navelor care i-ar fi capturat pe ucraineni.

„Moskva”, care are o deplasare de 11,3 mii de tdw, a intrat în flota armatei rusești în 1983. Armamentul principal constă în 16 lansatoare de rachete supersonice antinavă P-1000 Vulkan. Pe navă există, de asemenea, arme anti-submarin și mine-torpile, artilerie, sisteme de apărare aeriană. Echipajul crucișătorului este format din 510 persoane, potrivit publicației menționate.

Informații contradictorii despre nava de război rusească

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că marinarii au reușit să stingă incendiul izbucnit la bordul crucișătorului „Moskva”, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, și că se iau măsuri pentru a-l remorca înapoi în port. Ministerul a mai menționat că armamentul principal de pe crucișător nu a fost avariat și că echipajul său a fost evacuat pe alte nave din Marea Neagră.

Cu toate acestea, comandamentul militar sudic al Ucrainei a declarat într-o postare pe Facebook că „Moskva”, lovită de o rachetă Neptune miercuri, a început deja să se scufunde. Oficialii ucraineni au menționat, de asemenea, că navele rusești de salvare nu au reușit să acționeze din cauza exploziei provocate de munițiile de la bordul navei, precum și din pricina condițiilor meteo nefavorabile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rusia are dreptate! Muscalii au fumat in magazia de munitii. Si tot in Rusia ,in Vladivostok productia de grau a depasit 5000kg/ha. Si ,,operatiunea speciala merge conform planului. Planul Moscovei constand in ??? Nu se stie cati militari programati zilnic la mierlire .
    • Like 1
    • @ Mircea Croiac
      Gandalf check icon
      Vezi? Totul e clar și limpede precum Ozana. Și totuși de ce se umflă unii tovărășei de p-aci când io vorbesc de marele vecin și pretin de la răsărit numindu-i pe ei bolșevici și pe țara lor Bolșevicia?
      • Like 0
    • @ Gandalf
      Pentru ca gresesti . Cum dracu' ,,prieten'' . Sau poate ca el,(vecinu de la rasarit) o fi ,,cam prieten'' si noi nu ne dam seama .
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult