Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Rușii admit că „Moskva”, cel mai mare crucișător al flotei rusești din Marea Neagră, a fost „grav avariată”. Oficiali ucraineni spun că a fost lovită cu rachete Neptun

nava Moskva

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Crucișătorul rusesc „Moskva”, dotat cu rachete, considerat nava amiral a flotei rusești în Marea Neagră, a fost „grav avariat”, iar întreg echipajul a abandonat nava, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Cauza anunțată de oficialii ruși ar fi declanșarea unui incendiu, notează publicația Kommersant, din Rusia.

„În urma unui incendiu de pe nava cu rachete Moskva, muniția s-a detonat. Nava a fost grav avariată. Echipajul a fost complet evacuat. Cauzele incendiului sunt în curs de stabilire”, a declarat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat citat de agențiile de presă din Rusia.

Ministerul rus nu a precizat unde se afla nava „Moskva”, atunci când s-a produs incidentul. Pe 10 aprilie, crucișătorul se afla în zona portului Sevastopol, în peninsula Crimeea.

Cu câteva ore înainte de anunțul Ministerului rus al Apărării, oficialii ucraineni anunțau că nava militară rusă a fost atacată de două rachete Neptun, în apropiere de Odesa.

Foto Profimedia 

Potrivit unor informații citate de Kommersant, nava amiral a flotei ruse în Marea Neagră a fost anterior implicată într-o operațiune militară specială. În februarie 2022, crucișătorul ar fi luat parte la atacul de pe insula Zmeiny, în urma căruia 82 de soldați ai garnizoanei ucrainene s-ar fi predat. Ministerul rus al Apărării nu a dezvăluit numele navelor care i-ar fi capturat pe ucraineni.

„Moskva”, care are o deplasare de 11,3 mii de tdw, a intrat în flota armatei rusești în 1983. Armamentul principal constă în 16 lansatoare de rachete supersonice antinavă P-1000 Vulkan. Pe navă există, de asemenea, arme anti-submarin și mine-torpile, artilerie, sisteme de apărare aeriană. Echipajul crucișătorului este format din 510 persoane, potrivit publicației menționate.

Informații contradictorii despre nava de război rusească

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că marinarii au reușit să stingă incendiul izbucnit la bordul crucișătorului „Moskva”, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, și că se iau măsuri pentru a-l remorca înapoi în port. Ministerul a mai menționat că armamentul principal de pe crucișător nu a fost avariat și că echipajul său a fost evacuat pe alte nave din Marea Neagră.

Cu toate acestea, comandamentul militar sudic al Ucrainei a declarat într-o postare pe Facebook că „Moskva”, lovită de o rachetă Neptune miercuri, a început deja să se scufunde. Oficialii ucraineni au menționat, de asemenea, că navele rusești de salvare nu au reușit să acționeze din cauza exploziei provocate de munițiile de la bordul navei, precum și din pricina condițiilor meteo nefavorabile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rusia are dreptate! Muscalii au fumat in magazia de munitii. Si tot in Rusia ,in Vladivostok productia de grau a depasit 5000kg/ha. Si ,,operatiunea speciala merge conform planului. Planul Moscovei constand in ??? Nu se stie cati militari programati zilnic la mierlire .
    • Like 1
    • @ Mircea Croiac
      Gandalf check icon
      Vezi? Totul e clar și limpede precum Ozana. Și totuși de ce se umflă unii tovărășei de p-aci când io vorbesc de marele vecin și pretin de la răsărit numindu-i pe ei bolșevici și pe țara lor Bolșevicia?
      • Like 0
    • @ Gandalf
      Pentru ca gresesti . Cum dracu' ,,prieten'' . Sau poate ca el,(vecinu de la rasarit) o fi ,,cam prieten'' si noi nu ne dam seama .
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult