Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Rușii încep în Ucraina referendumurile „de alipire”: ce regiuni vor să anexeze și care este consecința unui astfel de gest

Duma

Foto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Câteva explicații despre știrea zilei: În timp ce trupele ucrainene au avansat spre est în teritoriile recent abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potențial asalt asupra forțelor ruse în Donbas, liderii separatiști din zonele ocupate ale Ucrainei au anunțat marți perioada exactă pentru organizarea referendumurilor de alipire la Rusia a teritoriilor controlate.

Atât liderii așa-ziselor republici Donețk și Lugansk, cât și șefii administrațiilor regionale din Herson și Zaporojie, toți susținuți de ruși, au anunțat că vor organiza referendumuri de aderare la Federația Rusă în perioada 23-27 septembrie. 

Conform presei ruse, liderul autoproclamat din Donețk, Denis Pușilin, l-a rugat pe Putin să analizeze cât mai curând întrebarea privind alipirea republicilor separatiste de Rusia. „Vă rog, ca într-un timp cât mai scurt, în cazul în care rezultatul referendumului va fi unul pozitiv, lucru de care nu mă îndoiesc, să analizați întrebarea privind intrarea în componența Rusiei a Republicii Populare Donențk”. „Acest eveniment va fi refacerea adevărului istoric, pe care-l așteaptă milioane de oameni ruși”, a declarat acesta Pușilin.

- La rândul său, liderul administrației regionale Herson, Vladimir Saldo, a anunțat că „în calitate de șef al Administrației regiunii Herson, am semnat un decret privind referendumul pentru intrarea regiunii Herson în Federația Rusă ca subiect deplin al statului unificat”.

- „Decretul stabilește procedura de organizare a votului și desfășurare a referendumului pe teritoriul regiunii Herson, precum și măsuri de răspundere administrativă și penală pentru încălcarea acestor reguli”, a adăugat Saldo în mesajul său pe Telegram.

- CNN amintește că părți din Herson se află pe linia frontului între forțele ucrainene și ruse.

- „Având în vedere situația dificilă din regiunea Herson și înțelegând responsabilitatea acesteia pentru viața și liniștea sufletească a locuitorilor din regiune, administrația regiunii Herson va face tot ce este necesar pentru a asigura siguranța tuturor locuitorilor din regiune”, a mai spus Saldo.

- La o săptămână după contraofensiva Ucrainei, înalți oficiali americani și oficiali ucraineni au declarat pentru CNN că forțele ucrainene obțin câștiguri în sud, cu obiectivul ambițios de a prelua cea mai mare parte a regiunii Herson ocupată de ruși până la sfârșitul anului.

- Saldo a spus și că referendumul va „securiza” teritoriul în fundalul contraofensivei forțelor Kievului și va fi un „triumf al justiției istorice”. Declarațiile liderului separatist din Herson au făcut ecou celor făcute de fostul președinte rus Dmitri Medvedev, marți, în care a cerut Kremlinului să lase separatiștii să se alăture Rusiei.

Medvedev:  „O intruziune pe teritoriul Rusiei este o crimă şi ne va permite să utilizăm toate forţele de autoapărare”

 -Într-o postare pe rețelele sociale, Medvedev a declarat că a face din republicile populare Donețk și Lugansk, sprijinite de Moscova, parte oficială a Rusiei, este un pas vital în protejarea intereselor lor și ar putea justifica în continuare utilizarea de către Rusia a forței militare pentru a le proteja. „O intruziune pe teritoriul Rusiei este o crimă şi ne va permite să utilizăm toate forţele de autoapărare. Iată de ce Kievul şi Occidentul se tem de aceste referendumuri. Acesta este motivul pentru care ele trebuie organizate”, a declarat Medvedev.

Foto Yander Zamora / EPA / Profimedia

Lavrov: Cetățenii din Donbas vor să fie „stăpânii propriului destin”

- Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat marți că este la latitudinea locuitorilor din zonele controlate de separatiști să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia. „Încă de la început am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta", a declarat Lavrov la televiziunea de stat rusă. Potrivit lui Lavrov, situația actuală arată că cetățenii din Donbas vor să fie „stăpânii propriului destin”.

Serghei Lavrov //Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

- Biroul de presă al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns imediat la anunțurile bruște despre referendumuri privind aderarea Rusiei în părțile ocupate ale Ucrainei. „Este vorba despre un șantaj naiv, cu amenințări și povești de groază despre așa-zise referendumuri, mobilizări de la cei care știu să se lupte doar cu copii și cu oameni pașnici. Așa arată teama de înfrângere. Inamicul se teme, manipulează într-un mod primitiv. Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță”, a transmis administrația prezidențială a de la Kiev.

- La rândul său, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a respins anunţurile într-un mesaj pe twitter, numind referendumurile drept „false” și spunând că acestea „nu vor schimba nimic”. „Rusia a fost și rămâne un agresor care ocupă ilegal părți din pământul ucrainean. Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze orice are de spus Rusia”, a transmis șeful diplomației de la Kiev.

- Un consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean, Mykhailo Podolyak, a declarat că rușii au decis să „răspundă asimetric” la contraofensiva ucraineană.

Parlamentul Rusiei a votat un proiect de lege pentru înăsprirea pedepselor pentru dezertare, deteriorarea proprietății militare și insubordonare

- Mișcarea separatiștilor din Ucraina a venit în aceeași zi în care parlamentul Rusiei a votat un proiect de lege pentru înăsprirea pedepselor pentru o serie de infracțiuni, cum ar fi dezertarea, deteriorarea proprietății militare și insubordonarea, dacă acestea sunt comise în timpul mobilizării militare sau în situații de luptă. Proiectul de lege, adoptat în a doua și a treia lectură de Camera inferioară a parlamentului (Duma de stat), vine pe fondul dezbaterii din interiorul Rusiei despre o posibilă mobilizare generală, un pas care ar putea escalada semnificativ conflictul din Ucraina.

Duma de Stat / Foto Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

- Experții americani din cadrul Institutului pentru Studiul Războiului din Washington subliniază că această abordare este incoerentă. Conform raportului ISW, forțele rusești nu controlează tot teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk. Prin urmare, anexarea teritoriilor revendicate de separatiști ar însemna ca Rusia să anexeze regiuni care ar fi parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime și de trupele în plină ofensivă ale Kievului.

- O anexare parțială în acest stadiu ar plasa, de asemenea, Kremlinul în poziția ciudată de a cere ca forțele ucrainene să dezocupe teritoriul „rusesc” și în poziția umilitoare de a nu putea impune acest lucru.

 Disponibilitatea de a renunța la promisiunea de a alipi la Rusia toate zonele ocupate în același timp ar fi văzută de grupurile de opinie pro-război drept o cedare semnificativă din partea lui Putin, în condițiile în care liderul de la Kremlin vrea să câștige popularitate în rândul acestor grupuri. ISW spune că rămâne de văzut dacă Putin este dispus să se compromită pe plan intern într-un astfel de mod.

- The Guardian a raportat că vestea unui val de anunţuri conform căreia autorităţile proxy ruse din zonele ocupate ale Ucrainei vor încerca toate să organizeze referendumuri în acest weekend cu privire la aderarea la Federaţia Rusă nu pare să fi căzut bine pentru piaţa bursieră din Rusia. „Indicii se prăbușesc în mod clar pe fondul temerilor legate de riscurile mobilizării și ale legii marțiale”, a declarat analistul Tinkoff Investments Kirill Komarov, adăugând că prăbușirea de marți ar fi probabil cea mai bruscă scădere a indicelui MOEX bazat pe ruble din 30 iunie.

- Pe scurt, rușii vor să organizeze referendumuri pe parcursul mai multor zile în mijlocul unui război și în teritorii pe care le controlează doar parțial. Mai jos las și harta realizată de ISW pe 20 septembrie, care scoate în evidență controlul evaluat al teritoriului pe frontul din Ucraina.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult