Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Propaganda rusă anunță triumfătoare repetarea „scenariului Crimeei”, dar situația de pe teren arată că forțele proruse au intrat în panică după contraofensiva ucraineană

Donetsk

Foto: Juan Barreto / AFP / Profimedia

Suntem în ziua cu numărul 209 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos câteva noi informații care explică mai bine contextul:

- În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că dezbaterile urgente din 19 septembrie din rândul autoritățillor pro-ruse privind necesitatea ca Moscova să anexeze imediat regiunile Lugansk și Donețk (o mare parte din această din urmă regiune nu se află sub ocupație) sugerează că ofensiva ucraineană în curs de desfășurare din nordul țării panichează forțele proruse și unii factori de decizie de la Kremlin.

- ISW amintește că „Parlamentele” din Republicile Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) au cerut autorităților pro-ruse să organizeze „urgent” un referendum privind recunoașterea DNR și LNR ca entități rusești. 

Propaganda rusă și redactorul-șef al Russia Today, Margarita Simonian, au lăudat acest apel, denumindu-l „scenariul Crimeei". Simonian a scris că, prin recunoașterea zonelor ocupate ca teritoriu rusesc, Moscova ar putea amenința mai ușor NATO cu lovituri de represalii pentru contraatacurile ucrainene, „dezlegând mâinile Rusiei în toate privințele”. Experții americani din cadrul ISW subliniază că această abordare este incoerentă.

Margarita Simonian și Vladimir Soloviov (Foto: Epoch Times Romania)

- Conform raportului ISW, forțele rusești nu controlează tot teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk. Prin urmare, anexarea teritoriilor revendicate de DNR și LNR ar însemna ca Rusia să anexeze regiuni care ar fi parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime și de trupele în plină ofensivă ale Kievului.

- ISW mai spune că loviturile ucrainene în Crimeea demonstrează în mod clar că atacurile ucrainene pe teritoriul anexat ilegal de Moscova nu declanșează automat represalii ale Rusiei împotriva NATO, așa cum ar dori Simonian să creadă publicul său.

- O anexare parțială în acest stadiu ar plasa, de asemenea, Kremlinul în poziția ciudată de a cere ca forțele ucrainene să dezocupe teritoriul „rusesc” și în poziția umilitoare de a nu putea impune acest lucru.

 -Experții ISW notează că nu este deloc clar dacă Vladimir Putin ar fi dispus să se pună într-o astfel de încurcătură pentru beneficiul îndoielnic de a putea amenința mai ușor NATO sau Ucraina cu o escaladare la care este foarte puțin probabil să recurgă în acest stadiu.

-  ISW transmite și că este posibil ca liderii ruși să nu mai aibă capacități de a opri forțele ucrainene în timp ce acestea avansează peste râul Oskil și mai aproape de regiunea Lugansk. Este posibil ca decidenții de la Kremlin să creadă că anexarea parțială ar putea impulsiona recrutarea de forțe suplimentare, atât din interiorul Rusiei, cât și din interiorul teritoriului ucrainean recent anexat.

- În evaluarea experților SUA se regăsește și informația că armata rusă încearcă cu disperare să mobilizeze forțe suplimentare din toate sursele potențiale pentru a suplimenta unitățile lor puternic degradate și demoralizate, dar s-a dovedit incapabilă să genereze o putere de luptă semnificativă.

Ultimele discuții despre anexare nu iau în calcul alte zone din sudul Ucrainei ocupate de Rusia, în care Kremlinul plănuia anterior „referendumuri” de anexare, mai spune ISW.

- Disponibilitatea de a renunța la promisiunea de a alipi la Rusia toate zonele ocupate în același timp ar fi văzută de grupurile de opinie pro-război drept o cedare semnificativă din partea lui Putin, în condițiile în care liderul de la Kremlin vrea să câștige popularitate în rândul acestor grupuri. ISW spune că Rămâne de văzut dacă Putin este dispus să se compromită pe plan intern într-un astfel de mod.

- Printre concluziile evaluării ISW se mai arată că probabil că forțele ucrainene continuă operațiuni ofensive limitate și localizate peste râul Oskil și de-a lungul liniei Lîman-Yampil-Bilohorivka, în timp ce forțele rusești au continuat atacurile terestre la sud de Bahmut.

- De asemenea, armata ucraineană continuă să lovească mijloacele militare, de transport și logistice rusești din regiunea Herson, iar surse ucrainene și rusești au identificat trei zone de acțiuni militare luni: la nord-vest de orașul Herson, în apropierea capului de pod ucrainean peste râul Inhuleț și în nordul regiunii Herson, lângă Olhine, mai indică ISW, care precizează și că dimensiunea unităților de voluntari pe care Rusia le poate genera este probabil în scădere.

- Separat, Ministrul britanic al Apărării a transmis în evaluarea de marți dimineață că comandamentul Flotei ruse a Mării Negre și-a mutat aproape sigur submarinele din clasa KILO din portul lor de bază, Sevastopol aflat în Crimeea, în Novorossiysk din Krasnodar Krai, în sudul Rusiei.

- Londra notează că foarte probabil, acest lucru s-a întâmplat din cauza modificării recente a nivelului de securitate local, în contextul creșterii capacității ucrainene de lovituri cu rază lungă de acțiune.

- În ultimele două luni, cartierul general al flotei și principalul său aerodrom pentru aviația navală au fost atacate, se arată în evaluarea britanicilor.

- Obținerea unei baze în Crimeea pentru Flota Mării Negre a fost probabil una dintre motivațiile lui Vladimir Putin pentru anexarea peninsulei în 2014. Securitatea bazei a fost acum subminată în mod direct de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, conchid britanicii. 

Rusia nu mai deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk

Ucraina a recucerit un sat din apropierea orașului Lisiceansk din estul țării, într-o victorie mică, dar simbolică, ceea ce înseamnă că Rusia nu mai deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk, unul dintre obiectivele cheie de război ale lui Vladimir Putin, potrivit The Guardian. Guvernatorul din Lugansk, Serhii Gaidai, a declarat că forțele armate ucrainene dețin „controlul complet” asupra Bilohorivka. „Este o suburbie a orașului Lisiceansk. În curând îi vom alunga pe acești nemernici de acolo”, a declarat oficialul ucrainean, adăugând: „Pas cu pas, centimetru cu centimetru, vom elibera întregul nostru teritoriu de invadatori”.

O femeie stă într-un buncăr în regiunea Donetsk / Foto: Juan Barreto / AFP / Profimedia

- Aflat la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut o serie de declarații ferme într-un interviu cu jurnalista Judy Woodruff de la PBS. Liderul de la Ankara a vorbit despre cum ar trebui să se încheie războiul din Ucraina și ce ar trebui să i se permită sau nu Rusiei la negocieri. Erdogan a răspuns tranșant că Rusiei nu trebuie să i se accepte concesiile teritoriale, că Putin nu poate păstra teritoriile ocupate abuziv, ba chiar trebuie să returneze inclusiv Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Președintele turc a precizat și că îi cere acest lucru omologului său de la Kremlin de opt ani, de când și-a însușit peninsula.

Erdogan: „Nicio invazie nu poate fi justificată” 

- Erdogan a mai precizat că „nicio invazie nu poate fi justificată” și că Vladimir Putin nu va recunoaște niciodată că a greșit, cum niciun lider politic nu o poate face.

- Ulterior acestor declarații ferme, președintele Turciei a reluat tonul de mediator, spunând că nu îl poate învinovăți pe Putin de crime de război și că așteaptă raportul ONU privind morții din Ucraina și gropile comune descoperite. De asemenea, Erdogan a mai spus că Turcia nu va apăra un singur lider politic, ci va căuta o concluzie care să mulțumească toate părțile implicate.

- Ministrul ungar de externe a declarat marți că UE nu ar trebui să ia în considerare noi sancțiuni împotriva Rusiei, deoarece acest lucru nu ar face decât să adâncească criza aprovizionării cu energie și să afecteze Europa.

- Premierul britanic Liz Truss s-a angajat luni să acorde asistenţă militară Ucrainei în valoare de cel puţin 2,3 miliarde de lire sterline în 2023 pentru a o ajuta să se apere de invazia rusă iniţiată de preşedintele Putin.

Foto: Parsons Media / Eyevine / Profimedia

Serviciile secrete ucrainene susțin că armata lui Putin a reînființat tradiția celebrelor „detașamente de blocare” care au misiunea de a deschide focul în propriii militari care încearcă să se retragă din fața avansului trupelor ucrainene. Așa-numitele „detașamente de blocare” au fost înființate pentru prima oară în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, printr-un ordin emis de fostul dictator sovietic, Iosif Stalin, în timpul bătăliei de la Stalingrad.

- Comandanții armatei ruse le-au transmis militarilor din subordine că riscă să fie împușcați pe loc dacă încearcă să-și părăsească „în mod arbitrar” pozițiile, se arată într-un comunicat al serviciilor militare de spionaj ucrainene. Ordinul a fost dat în contextul luptelor puternice care se dau în acest moment în zona orașului Bakhmut, din regiunea Donețk, unde rușii bombardează pozițiile armatei ucrainene care se luptă pentru controlul orașului.

- Un oficial american din domeniul apărării a declarat pentru CNN că posibilitatea ca SUA să furnizeze tancuri Ucrainei se discută, dar nu se va întâmpla imediat din cauza problemelor legate de instruire, întreținere și susținere.

- Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat marți că este „esențial" ca separatiștii din Ucraina să organizeze referendumuri prin care regiunile lor să se alăture Rusiei. Într-o postare pe rețelele de socializare, Medvedev a spus că transformarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk în părți oficiale ale Rusiei este un pas vital în protejarea intereselor acestora și ar putea justifica și mai mult utilizarea forței militare de către Rusia pentru a le proteja.

- Forțele ucrainene, citate de presa ucraineană, au transmis că au scufundat luni o barjă militară rusească pe râul Nipru, în regiunea Herson. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a anunțat că barja era încărcată cu cadre militare, echipamente și arme și încerca să traverseze râul în apropiere de Nova Kakhovka și Kozatske.

- Conform unei analize CNN, armata rusă trebuie să se întrebe în prezent de ce fel de forțe are nevoie și unde anume ar trebui desfășurate pentru a prelua inițiativa, după ce Ucraina a recucerit mai mult teritoriu într-o săptămână decât au ocupat forțele ruse în cinci luni. Sunt importante și aspectele politice. Kremlinul se confruntă cu alegeri dificile: dacă să declare sau nu o mobilizare generală pentru a-și revigora unitățile din ce în ce mai slăbite din Ucraina și cum să gestioneze deficitul bugetar.

Dincolo de teatrul de război, Rusia trebuie să decidă cât de mult își va folosi pe post de armă influența asupra aprovizionării cu gaze a Europei, unde guvernele se pregătesc să cheltuiască sume mari pentru a atenua efectele furnizării limitate de energie. O altă potențială dilemă: au apărut primele semne că sprijinul chinez pentru invazia rusă – care nu a fost dat niciodată din toată inima - ar putea scădea.

- Contraofensiva uimitoare a Ucrainei din Harkov, combinată cu mai multe progrese de uzură în sud, au prezentat Kremlinului și mult criticatului Minister rus al Apărării o serie de opțiuni proaste. Pe măsură ce iarna se apropie, rușii trebuie să aleagă cărui front să-i acorde prioritate și dacă să-și sporească eforturile pentru a îndeplini obiectivul declarat al lui Putin: ocuparea regiunilor Donețk și Lugansk. Rușii dețin în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea și părți din sud.

Dnipro / Foto: Celestino Arce Lavin / Zuma Press / Profimedia

- Ocuparea Donețkului este acum și mai importantă pentru ruși. Șapte luni de război au arătat deficiențele logisticii rușilor, care se vor adânci pe vremea mai umedă și mai rece din următoarele luni. În câteva zile, Rusia a pierdut una dintre cele trei axe de atac de la Donețk, iar pe celelalte două nu a mai înregistrat progrese de la sfârșitul lunii iunie. În același timp, apărarea rusă din Herson este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari, datorită succesului Ucrainei în a întrerupe aprovizionarea peste râul Nipru și de a ținti posturile de comandă și depozitele de muniții.

- Armata rusă nu are multe unități noi de trimis în conflict. Corpul 3 de armată, recent înființat, cuprinde în mare parte batalioane de voluntari recrutate în regiunile rusești. Alte grupuri tactice de batalion au fost reconstituite după ce au suferit pierderi grele. Există multe relatări privind destrămarea disciplinei în rândul unităților ruse. Retragerea dezordonată din Harkov, cu cantități mari de echipamente militare abandonate, este o dovadă a acestui lucru – și a problemelor cronice de comandă care nu pot fi remediate peste noapte, se mai arată în analiza CNN.

- Evident, și Ucraina a pierdut mii de soldați, inclusiv din cele mai bune unități ale sale din Donbas. Iar un oficial militar al NATO a declarat pentru CNN că, deși succesul ultimelor operațiuni a dus la creșterea moralului, „nu își poate imagina ca același lucru să se întâmple de două ori”.

Forțele de artilerie și rachete ale Rusiei încă le depășesc cu mult pe cele din Ucraina

- Forțele de artilerie și rachete ale Rusiei încă le depășesc cu mult pe cele din Ucraina, dar Rusia nu a reușit să folosească această superioritate pentru a obține victorii pe teren. Aproximativ 40% din Donețk rămâne sub control ucrainean.

- Unii analiști au început să se întrebe dacă este posibilă, până la urmă, o victorie ucraineană. Dar acest lucru depinde de cum este definită victoria. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea recuperarea tuturor teritoriilor ocupate, inclusiv Crimeea. Generalul David Petraeus, fost director al CIA și comandant al forțelor militare americane în Irak, a spus că se aștepta ca Ucraina să recupereze teritoriul confiscat de ruși la începutul invaziei și „chiar ne putem imagina că ar putea relua Crimeea și Donbasul”, ajutat de rezistența tot mai mare din zonele ocupate. Dar acest lucru ar necesita timp și ar implica lupte grele, a spus Petraeus pentru CNN. Dacă acesta ar fi scopul Ucrainei, liniile sale de aprovizionare ar fi mai întinse, iar unitățile sale mai bune s-ar răspândi prea mult. În plus, forțele ucrainene ar fi vulnerabile la contraatacuri.

-În cele din urmă, succesul pe câmpul de luptă al Ucrainei va depinde de o aprovizionare continuă și extinsă de echipamente și armament occidental. Întâlnirile din următoarele câteva săptămâni vor decide cum vor merge lucrurile, dar stocurile de armament și muniții din mai multe țări sunt în scădere.

Îți recomandăm

Oficialii americani sunt, de asemenea, îngrijorați că Ucraina ar putea să exagereze. SUA sunt încă extrem de precaute cu privire la trimiterea de arme cu o rază de acțiune de peste 80 de kilometri în Ucraina, pentru că acestea ar putea lovi în interiorul Rusiei. Iar unii oficiali occidentali se tem că umilirea Kremlinului ar putea provoca o reacție imprevizibilă, inclusiv cu arme nucleare tactice.

 Prețurile gazelor naturale, de 10 ori mai mari decât acum un an. Rusia a câștigat aproximativ 1 miliard de dolari pe zi

- Prețurile gazelor naturale sunt în Europa de 10 ori mai mari decât acum un an, lucru din care Rusia a câștigat aproximativ 1 miliard de dolari pe zi. Iar regimul de sancțiuni împotriva Rusiei va avea un impact semnificativ doar pe termen lung, deoarece economia rusă este suficient de autonomă.

- Dar iarna care vine va fi testul politicii energetice a Moscovei. În loc să caute compromisuri, guvernele europene au ajuns la concluzia că concesiile nu ar face decât să încurajeze Kremlinul. Au promis cheltuieli mari pentru a proteja consumatorii și o strategie pe termen lung pentru a reduce dependența de energia rusă. După ce au căutat furnizori alternativi, au acumulat rezerve de gaze, uneori chiar la peste 90% din capacitate. Chiar dacă prețurile gazelor sunt încă extrem de mari, acestea au scăzut cu aproximativ o treime în ultimele trei săptămâni.

Foto: Jose Miguel Sanchez / Alamy / Alamy / Profimedia

- Fostul director CIA David Petraeus consideră că Rusia se confruntă cu o „situație dezastruoasă” din punct de vedere militar. El a declarat pentru CNN că Rusia „rămâne literalmente fără soldați, muniție, tancuri, vehicule de luptă”.

- Un oficial militar al NATO a declarat pentru CNN că se așteaptă ca Putin să-și regândească poziția până în primăvara viitoare „dacă NATO va rămâne unită în privința problemelor energetice din iarnă și dacă Ucraina va continua lupta”.

- „Dar Putin nu va negocia mai devreme, deoarece iarna rece este cea mai bună armă a lui”, a mai atenționat oficialul NATO. După aceea, efectul complet al embargourilor asupra energiei ruse de către guvernele occidentale și Japoniei și asupra exportului de echipamente de înaltă tehnologie în Rusia va începe să-și arate efectele. Lipsa de tehnologie de vârf începe deja să afecteze producția de arme, forțând armata să folosească arme și muniții vechi.

- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marţi într-o declaraţie pentru agenţia de presă rusă Interfax că nu se întrevăd pentru moment perspective pentru o rezolvare politico-diplomatică a situaţiei din Ucraina.

- Separat, într-un interviu acordat în urmă cu o zi publicaţiei Ukrainska Pravda, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A. Brink, a negat zvonurile potrivit cărora şeful Departamentului de Stat, Anthony Blinken, ar fi evocat în discuţiile cu autorităţile ucrainene, în timpul ultimei sale vizite la Kiev, necesitatea reluării negocierilor cu Federaţia Rusă. Ea a subliniat că numai ucrainenii sunt cei în măsură să decidă când să se aşeze la masa de negocieri cu ocupanţii ruşi.

- O retragere completă a Rusiei dincolo de frontierele recunoscute internaţional ale Ucrainei este o precondiţie absolută pentru începerea oricăror negocieri, a declarat în acest context istoricul rus Andrei Zubov pentru publicaţia ucraineană Obozrevatel.

- Summitul Adunării Generale a ONU din această săptămână va fi dominat de o luptă – între SUA și aliații săi pe de o parte și Rusia pe de altă parte – pentru sprijinul global asupra soartei Ucrainei, în timp ce sudul global luptă pentru a combate ideea că războiul declanșat de Vladimir Putin umbrește amenințările existențiale ale foametei și ale crizei climatice.

- Rusia se află în prezent în retragere pe câmpul de luptă. Adunarea generală a votat cu 101-7 și 19 abțineri pentru a-i permite președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze printr-o legătură video, acordându-i o scutire de la cerința ca vorbitorii să se prezinte personal.

- India, un vechi aliat al Moscovei, care tinde să se abțină la voturile privind Ucraina, a votat în favoarea lui Zelenski. Votul a avut loc în aceeași zi în care prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, l-a certat public pe Vladimir Putin, spunându-i că „timpul de astăzi nu este un timp pentru război”.Putin a spus că este conștient de „preocupările indiene”, reluând ceea ce spusese cu o zi înainte despre China.

- Sesiunea de o săptămână a reuniunilor adunării generale a Națiunilor Unite și a discursurilor liderilor va avea în vedere și gropile comune descoperite după retragerea Rusiei din orașul ucrainean Izium.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult