Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Să moară și capra bugetarului. Să mărim imaginea: de ce nu e o bucurie pentru nimeni că se reduc veniturile populației

Bani - FOTO: Inquam Photos

Foto: Inquam Photos

„Să le taie și lor! Ce, numai nouă?” Aud tot mai des în aceste zile. Este vorba despre șomajul tehnic. Veșnica dispută între cei care lucrează în mediul privat și bugetari. Importantă este mereu capra vecinului. Satisfacția de a-l vedea și pe altul în aceeași situație prin care treci tu. 

Să nu uităm că școlile au fost închise, cum era și firesc, pentru protecția elevilor, studenților, în principal. Nu cred că dascălii și-ar fi dorit să stea acasă, mare parte dintre ei pierzând oricum bani la salariu prin această decizie. Devenim egoiști, răi și intoleranți pe zi ce trece. 

Citeam niște comentarii pe o rețea de socializare și mă îngrozeam, asta după ce anunțase guvernul că toți bugetarii, cu unele excepții, vor intra în șomaj tehnic timp de 15 zile, adică vor lua 75% din salariul mediu brut pe economie. Era o bucurie pentru unii de neînțeles. Problema noastră ca națiune este că trăim mereu prin alții, pentru alții. Avem o satisfacție când și alții trec prin ce trecem noi, când le este la fel de greu, cu mentalitatea că neapărat trebuie să suporte și ei. Da, sunt de acord să se taie privilegiile unora care beneficiază de ele numai pentru simplu fapt că își legiferează avantaje personale. Da, sunt de acord că trebuie să existe o solidaritate în suportarea poverii acestei crize, și de către cei de „la stat”, precum cei de „la privat”.

Dar să te bucuri că unui om obișnuit ca tine i se mai reduce ceva din leafă, să soliciți și să susții asta, mi se pare patologic. Îmi dă serios de gândit pentru ce va fi după această pandemie. Cum ne vom raporta unii la ceilalți, ce va însemna atunci distanța socială, va rămâne, va dispărea? Ne vom dori apropierea, sau vom deveni mai puțin abordabili, vom empatiza, sau vom fi din ce în ce mai nepăsători față de cei de lângă noi? 

Semnalele nu-s deloc încurajatoare și mi-e teamă că această perioadă plină de frustrări pe toate planurile ne va marca tot restul vieții. În loc să ne unească, înțelegând că fiecare dintre noi e important în lupta împotriva virusului, ne dezbină.

E momentul în care ai ocazia să vezi adevărata față a unor oameni.

Poate că doar cu asta vom rămâne.

PS. O reducere a veniturilor pentru populație, indiferent că muncești în sistemul bugetar sau în domeniul privat, nu este o bucurie pentru nimeni. Mai puțini bani care intră într-o gospodărie (în multe familii, unul dintre parteneri lucrează „la stat”, celălalt „la privat”) înseamnă o reducere a consumului, ceea ce se repercutează asupra întregii economii. O economie care se bazează în primul rând pe consum, cum este cea românească, riscă să se sufoce dacă nu vor mai exista bani care să-i rotească motoarele. Dacă oamenii vor avea mai puțini bani, va suferi și covrigăria din colț, și atelierul de reparat încălțăminte, și frizeria din cartier, și producătorul agricol care-și vinde produsele în piață. Când moare capra vecinului, nici a ta n-o va mai ține mult.

Aflați mai mult:

  • Radu Crăciun: Numărătoarea inversă a început - „Nu vă lăsați înșelați de aparențe. Există un ceas care, chiar dacă nu îl auziți, ticăie și măsoară timpul pe care îl mai avem până la începutul unui colaps economic”. Continuarea aici

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ove check icon
    https://newsweek.ro/politica/viitorul-ministru-de-interne-dumitru-chirila-pensionar-la-41-de-ani-cu-7500-lei-luna?fbclid=IwAR1-h0S_askcVBrb4bl05mQ5aWzf8ZBpUQONwvb514xRGYthOjYqhKrZK2s
    • Like 0
  • ove check icon
    https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/analiza-salariile-bugetarilor-romania-devenit-lider-ue-cat-da-statul-venituri-plata-salariilor-acoperi-costurile-propria-ineficienta-guvernul-ataca-acum-mediul-afaceri-18576259
    • Like 0
    • @ ove
      check icon
      Da, suntem pe ultimul loc ca procent din PIB dar pe primul loc ca procent din buget pentru ca corporatiile multinationale externalizeaza profitul asa ca bugetul statului este mic in raport cu PIB-ul. Adica suntem fix colonie si pe spatele muncii noastre se dezvolta altii. Acum probabil o sa vii cu o scuza pentru acest lucru, da nu poti decat sa pacalesti decat pe cei mai fraieri oameni. Este chiar culmea tu sa numesti politicienii in colonie si sa folosesti toate parghiile sa scoti profitul din tara si dupa aia sa te plangi ca salariile ocupa un procent mare din bugetul la care tu trebuia sa contribuii.
      Deja la nivel european se discuta ca profitul sa ramana acolo unde a fost facut, las ca vine ea reforma mititeilor.
      • Like 0
    • @
      Parerist check icon
      Produceți dvs ce produc multinaționalele alea în firma dvs, mai bun și mai ieftin, și le trimiteți la plimbare! Și asa rămâne profitul în România.
      • Like 0
    • @ Parerist
      check icon
      Bine, intai da-mi un interval de 300 de ani timp in care sa acumulez capital din colonii, si dupa aia mai vorbim.
      Este evident ca dupa revolutie niste pitici ca noi nu puteam sa concuram de la egal la egal cu gigantii, asa ca singura solutie era PROTECTIONISMUL ECONOMIC prin care s-a ridicat si Japonia dupa razboi.
      • Like 0
    • @
      Parerist check icon
      Puterile coloniale nu mai sunt de mult mari puteri. Nu mai suntem în anii '50. Marile puteri coloniale au ajuns puteri de mana a doua.
      Protectionismul a fost încercat și a eșuat lamentabil. Acum 30 și in Romania.
      Tu crezi ca dacă te înconjori cu ziduri nu intri în concurenta cu străinii cei rai? Vrei tehnologie, vrei energie, vrei metale rare, vrei fosfați pentru agricultura, trebuie sa ce sa dai la schimb. Iar într-o economie fără capital (diagnostic pus de tine, nu de mine) ce-o sa produci s-a poți oferi la schimb?
      • Like 0
    • @ Parerist
      check icon
      Daca ne uitam la orice indici economici observam ca nu a trecut destul timp pentru ca puterea si bogatia acumulata in secole de marile puteri coloniale sa se disipe complet (doar nici in 30 de ani cele doua Germanii nu s-au egalizat inca). Este de asemenea evident ca multe dintre fostele economii sufera inca de neocolonialism, este suficient sa mentionez ca moneda a 14 tari africane, Francul CFA, este garantat de trezoreria franceza.

      Protectionismul a fost incercat de mai multe ori si uneori a esuat, alte ori a avut succes dar la o analiza istorica de obicei a avut succes ca in Japonia post ww2.

      Daca te inconjori de ziduri nu intri in concurenta cu strainii cel putin pe piata locala, lucru care va duce la dezvoltarea treptata a industriei locale urmand ca protectionismul sa fie treptat relaxat. Lipsa zidurilor duce imediat la colapsul industriei locale si colonizare. Iar zidurile astea pot fi nu doar pentru o tara, ci si pentru o coalitie de tari in stadii asemanatoare de dezvoltare si interese similare ( de exemplu BRICS )
      • Like 0
    • @
      Parerist check icon
      Ok, atunci repet sfatul anterior. Dezvolta tu industria locala si sparge multinationalele. Daca le iei caimacul pe piata pleaca singure, n-ai nevoie de ziduri (care pana acum au fost mult mai utile sa tina oamenii inauntru lor, nu in afara, cel putin in istoria recenta).
      A... stai... ca nu poti... ca n-ai capital. Dai cu sapa 100 ani in spatele zidului pana strangi capitalul? Si crezi ca aia raii, capitalistii, vor sta degeaba suta aia de ani?
      • Like 0
    • @ Parerist
      check icon
      Pun umarul la dezvoltarea industriei locale si ca consumator si ca mic (sau foarte mic :) ) producator. Insa este adevarat ca protectionismul adesea grabeste acest proces, cum a facut in Japonia.

      Va invit sa cititi macar pe sarite, este fascinant.

      https://www.gsid.nagoya-u.ac.jp/sotsubo/Postwar_Development_of_the_Japanese%20Economy(Otsubo_NagoyaU).pdf

      Capitalistii aia straini nu vor sta pe loc dar vor progresa mai lent pentru ca in multe industrii au trecut de faza progresului exponential (de exemplu progresul performantei microprocesoarelor a incetinit drastic)
      Iar capitalul este mai usor de strans din spatele zidului decat ca colonie din care implicit pleaca mai mult capital decat intra (astfel ajutand mai degraba progresul altora simultan cu incetinirea progresului coloniei). Daca fluxurile de capital aratau ca anual mai multi bani intra, era altceva. Asta a fost doar cativa ani la inceputul colonizarii.
      • Like 0
  • ove check icon
    Locuiesc intr-un oras mic ,ne cam cunoastem intre noi.Avem prieteni .rude .vecini in fiecare institutie a statului.Am doi prieteni care lucreaza la primarie.
    De fiecare data cand merg la spital isi fac cruce si spera sa scape macar la fel de sanatosi cum au intrat.Vecinul care lucreaza la spital ii injura pe aia de la primarie,ii face birocrati lenesi si corupti.Si aia de la primarie si ala de la spital ii invidiaza pe altii doi ,unu de la politie si altul de la armata iesiti amandoi la pensie .Politaiu la 46 de ani si sergentul care locuieste vizavi de mine la 50.Despre ce naiba vorbim Gr. Mihai?Asta e tara frate...Unii cu privilegii altii cu munca .As vrea sa am o putere sa te invit la firma unde lucrez eu,sa dai o proba de lucru.S vezi ce inseamna iadul...Si cand cauti pe google fa-o mai teimenic ,s-ar putea sa ai surprize
    • Like 0
    • @ ove
      check icon
      Experientele dumneavoastra subiective pot fi adevarate, dar dupa cum ne invata stiinta anecdotele personale nu constituie dovezi solide. Este adevarat ca militarul roman se pensioneaza mai tarziu ca ala occidental, si alte lucruri contrar celor pretinse de dumneavoastra anterior.

      In privinta iadului va dau dreptate, si aici este cheia urii fata de bugetari. In loc ca ura angajatilor la privat sa se indrepte impotriva adevaratilor stapani ai iadului in care traiesc, ai patronilor, si sa ceara sa nu mai fie asa sclavagisti si salarii demne occidentale, sunt spalati pe creier ca inamicii lor sunt bugetarii.

      Domnul meu, inamicul dumneavoastra este patronul firmei unde lucrati, ca face din locul acela iad. Va invit sa aveti curajul sa scapati de iad si stapanul acestuia si sa gasiti metode prin care lucrati pentru dumneavoastra, nu pentru altul si acesta sa va arunce frimiturile.
      • Like 2
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Like.
      Inamicul e partidul care a umflat cu pompa aparatul birocratic și a pus în funcții pe ai lor. Onor psd. În scopul de a creste artificial masa de votanți.
      Nu e vorba nici de profesori, nici de medici și nici de cei din administrație care își fac corect datoria. E vorba EXCLUSIV de plimbatorii inutili de hârtii.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Ce treaba au cei zece mii de "ai lor" pilosi din aparatul administrativ cu iadul in care lucreaza milioane de romani in privat ? Daca dam afara toate amantele de la stat patronul privat o sa devina brusc mai bland si o sa va mareasca salariul ? Baronii nostri sunt mici copii fata de baronii globalisti, dar vad ca servesc la distragerea atentiei pentru cei mai usor de manipulat.
      • Like 1
    • @
      Parerist check icon
      Baronii globalisti nu trimit gorilele să-ți ia banii și nu-ți sparge nimeni ușa și te ia pe sus dacă îți dezinstalezi feisbuc și-l lași pe Zucka cu ochii în soare. Ai toată libertatea sa nu le dai un leu, sau o secunda din timpul tău, dacă nu vrei s-o faci.
      Baronii din stat însă dacă nu-ti plătești dijma trimite potera după tine. Vrei nu vrei "serviciile" lui, banul ți-l ia. Asa, doar pentru ca ți-au dat voie sa te naști într-un loc pe care îl considera "al lor".
      Eu vreau să-mi apar libertatea să-mi aleg baronii. Nu știu dacă ați apucat vremurile când granițele erau închise, însă prefer de departe toate conspirațiile și vampirii globalisti care îmi sug sângele decât să mă întorc la perioada aia.
      Apropo, știți cum mai puteți scăpa de corporații? Coreea de Nord... E paradis, din câte am auzit.
      • Like 0
    • @ Parerist
      check icon
      Exista forme de coercitie mai subtile decat bata. Tocmai de aia baronii din stat sunt mai putini periculosi, influenta lor este vizibila si o revolta are sanse mai mari de reusita. Dar cum sa te lupti cu inamicul daca nici macar nu esti constient ca acesta exista ?

      Probabil pentru cineva resemnat e buna si libertatea sa iti alegi baronul. Eu sunt inca tanar, lupt pentru o lume fara baroni. Nu in timpul vietii mele, evident.

      Cat despre ultimul comentariu Coreea de Nord este mentinuta in viata de vampirii globalisti tocmai ca sa argumenteze ca aia e singura alternativa la a scapa de ei. O falsa dichotomie.
      • Like 0
    • @
      Parerist check icon
      Globalistii ar navali maine in coreea de nord daca li s-ar oferi ocazia. Piete virgine nu prea mai exista.
      • Like 0
    • @ Parerist
      check icon
      Ce ii opreste ? O duzina de rachete cu n generatii in urma pentru care exista sute de contra-interceptoare ? Fata de pitic complexat a lui Kim Jong-un ?
      • Like 0
  • Favoritismele sociale genereaza inechitate nu are legatura cu capra vecinului. Am vazut de prea multe ori persoane afectate de o diminuare oarecare a venitului care tipau ca in gura de sarpe cat de greu le este lor. Interesant este ca impactul suferit de acesti egoisti era minor, raportat altor categorii sociale, greu lovite si care nu mai aveau nici putere sa strige. Nu vreti sa stiti ce va fi dupa aceasta pandenie ori poate sincron cu ea, seceta va face ravagii iar asta este doar inceputul.
    • Like 0
  • maripos check icon
    Covrigaria, cizmaria si frizeria au inchis demult. Asa ca bugetarii isi vor cheltui banii altundeva.
    • Like 0
  • ove check icon
    In nici o tara europeana nu se cheltuie un asa de mare procent din P.I.B. cu bugetarii.In nici o tara europeana nu este asa mare diferenta intre media salariala bugetara si cea de la privat.De fapt intr-o tara normala privatii sunt mai bine platiti decat cei de la stat.Salariul bugetarilor din Romania a intrecut salariul bugetarilor din Ungaria si Polonia desi aceste tari sunt cu 10 ani din punct de vedere economic inaintea noastra si bineinteles salariile celor care lucreaza la privat la noi sunt considerabil mai mici decat al omologilor unguri si polonezi.
    La primaria din Berlin sunt de cateva ori mai putini angajati dacat la primaria din Bucuresti desi orasul este mai mare ,iar cei de acolo chiar muncesc.
    In nici o tara europeana nu se iese la pensie la anii la care ies politistii si militarii nostrii.Pot continua pana dimineata.Ati prins ideea.D-voastra d-le autor ati prins-o,sau traiti intr-o alta tara?Frustararea celor care isi rup carca la privat este mai mult decat de inteles.Sunt sigur ca doar un bugetar roman putea scrie un asa articol
    • Like 3
    • @ ove
      check icon
      Amice, scuza-ma, dar esti idiot. Arunci minciuni care sunt usor de dovedit la cel mai elementar search pe google. Daca ne uitam aici Franta de exemplu cheltuie 55% din PIB, Belgia 52%, Italia 48%, media euro 45%, Romania 35% (nota bene USA raiul capitalismului cheltuie 37%).
      https://tradingeconomics.com/country-list/government-spending-to-gdp

      Apoi in caz ca trebuie sa ti se explice si cel mai evident lucru, din statistici iese ca salariul la privat este mai mic decat cel de la stat pentru ca in privat se primeste si 75% din salariu in mana, cu scopul de evaziune fiscala ! Titlul corect este: privatii din Romania incalca legea in asa hal incat statistic ofera salarii mai mici ca la stat !

      In schimb ai dreptate, angajatii privati din Ro primesc mai putin decat angajatii privati din Ungaria. Da asta nu este problema statului, ci a sclavului de angajat care nu are c***e sa isi ceara dreptul, un salariu mai mare !

      Primaria Bucuresti are 45000 angajati. Cati angajati are primaria Berlin ? 110.000, de 2.5x mai multi !

      https://www.quora.com/How-many-employees-does-the-Berlin-City-Hall-have-all-city-administration-subdivisions-I-have-read-in-the-Romanian-press-that-there-are-only-207-employees-and-this-sounds-unbelievable-to-me

      La noi varsta militarilor de pensionare e 57 de ani, mult mai mare ca in Franta (52 ani) sau Polonia (50 de ani)

      https://adevarul.ro/locale/sibiu/la-varsta-bani-ies-pensie-militarii-statelor-membre-nato-1_5992dd0a5ab6550cb802bb42/index.html

      Vezi poate mai faci si tu un mic fact-checking inainte sa postezi ineptii pe aici.
      • Like 4
    • @ ove
      Esti atat de agramat, incat nici nu merita sa iti raspund la prostiile pe care le debitezi. Semnat: un bugetar.
      • Like 0
    • @
      Totusi de ce puneti link-ul acela cu procentul din PIB al cheltuielilor guvernamentale? Dumneavoastra stiti ce reprezinta cheltuielile guvernamentale? De unde ati dedus ca au legatura cu cheltuielile cu salariile publice? Nu au. Cheltuielile cu salariile sunt doar o parte a cheltuielilor guvernamentale.
      Apoi treaba cu angajatii Primariei. Chiar din linkul pe care l-ati pus acolo rezulta ca intre angajatii primariei berlineze apar si cei din scoli sau din politie. Iar intre angajatii Primariei Bucuresti nu apar cei ai mult prea numeroaselor firme si regii ale municipalitatii. Iar de angajatii celor 6 primarii de sector... hm, ne facem ca uitam.
      Nu stiu cum va puteti imagina ca puteti demonstra ce nu se poate demonstra. Orice om care a avut de-a face cu aparatul public stie ca e supradimensionat, rigid, ca se ocupa cu lucruri inutile de multe ori doar ca sa isi justifice existenta... Nu e nevoie de nicio cifra pentru asta.
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      check icon
      Atunci cautati dumneavoastra si tabelul cu salariile publice ca procent din PIB ca sa descoperiti ca si in cazul acestora situatia sta exact la fel pentru ca salariile sunt majoritatea cheltuielilor publice in orice tara.

      Ok atunci adunati si politistii si cei din scoli, utilizati aceiasi metodologie si o sa vedeti ca tot Berlinul are mai multi angajati.

      Eu macar prezint date dure, dumneavoastra debitati doar clisee cu care sunteti spalati pe creier ca sa desfintati orice urma a statului in colonia Romania, ca de, deranjeaza pe colonisti. Bine poate e "rigid" si pentru cei care vor sa fure, sa incalce reguli, etc.
      • Like 0
    • @
      "Datele dure" pe care le prezentati n-au nicio treaba cu afirmatiile pe care le faceti. Nu e greu de priceput. Iar faptul ca oricum o tineti pe a dumneavoastra ("tot Berlinul are mai multi angajati") desi chiar linkul pe care l-ati pus arata ca faceti comparatii gresite si ignorati in plus cele 6 sectoare ale Capitalei, ce multiplica de tot atatea ori numarul angajatilor publici, arata la ce nivel e argumentatia pe care o folositi. Dealtfel am vazut un comentariu mai jos in care decretati sententios ca "cine nu admite (ce spuneti) e ori prost ori tradator". Ei, asta da. Acum, ca sa citez, ca m-am lamurit cu cine am de-a face: "Amice, scuza-ma, dar esti idiot".
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      check icon
      Iti pun link cu varsta de pensionare a militarilor in diferite tari din care reiese clar ca ai lor se pensioneaza mai devreme, adica invers de cum spune propaganda. Cum nu are legatura ?

      Ok cu Berlinul a fost o comparatie gresita dar care continea indicii ca am dreptate. Daca esti asa tare arata-mi tu ca Berlinul are mai putini angajati, fa tu munca de dovedit. Daca nu poti atunci poti sa afirmi cel mult ca nu stim daca Berlinul are mai multi sau mai putini angajati.

      Si am facut afrimatia cu ori prost ori tradator nu la "cine nu este de acord cu mine in general" ci strict pentru afirmatia ca corporatiile straine fac mai mult rau decat bine romanilor. Deci tu in ce categorie esti, prost sau tradator ?
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      check icon
      Bineinteles despre alte lucruri care nu va convin ( in afara nr de angajati ai primariei), de exemplu evaziunea fiscala masiva facuta de privatul care da bani in mana nu suflati nimic. De profitul externalizat nimic. De pierderea suveranitatii nimic. Da asa sunt pupatorii de licurici, selectivi.
      • Like 0
    • @
      "Deci tu in ce categorie esti, prost sau tradator ?" Tu sigur nu esti tradator, draguta. Esti ... senzational. Cu atat mai ... senzational cu cat ai pretentia ca aduci argumente, prezentand cheltuielile guvernamentale scazute ca dovada a cheltuielilor cu salariilor publice mici. Pentru ca habar n-ai despre ce vorbesti, de fapt. Si pui linkuri cu declaratii ale unui domn militar din zona sindicala ca dovezi. Esti ... sigur? Maine o sa te citeze alt ... domn cu "dovezile" produse de tine aici si tot asa.
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      check icon
      Pune un link din care sa reiasa ca cheltuielile cu salariile ca procent din pib sunt mai mari in Romania ca in tarile occidentale, atunci mai vorbim.

      Cat despre varsta de pensionare a militarilor, daca nu crezi un articol poti sa verifici direct sursele oficiale ale tarilor occidentale respective si o sa vezi ca se pensioneaza mai devreme ca militarii nostri.

      Este deja clar ca nu poti fi asa prost, si sper sa primesti ce merita tradatorii. Mare crima sa iti vinzi tara pentru ca corporatia iti da un blid in plus. Da asculta aici ca tradatorii nu au fost iubiti niciodata, nici de cei in favoarea carora tradau.
      • Like 0
    • @
      Doamne apara si pazeste. :-)))
      • Like 1
  • Presupun ca autorul se astepta ca aia din privat, care au salariul jumatate din cat au toti cei care au avut pile sa prinda un post la stat, vor iesi in strada sa protesteze pentru salariile bugetarilor
    • Like 1
    • @ Cristi Donici
      check icon
      De fapt salariile la privat sunt mai mari, dar milioanele alea platite in mana trag salariul privat in jos in statisticile oficiale. Munca la gri in Romania este frecventa.
      • Like 1
  • AlexisZ check icon
    https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/platforma-ambi-jumatate-din-bugetari-sunt-de-prisos-ei-sunt-in-somaj-netehnic-de-ani-de-zile-1290013
    • Like 2
    • @ AlexisZ
      check icon
      Mai ales medicii.
      • Like 0
  • Voi astia care comentati de bugetari si productivitatea bugetarilor (!?!? Ce productivitate sa aiba un cercetator biolog sau un actor) va referiti de fapt la birocrati. Ar trebui sa ve referiti specific la sefii birocratilor, aia platiti pe grile separate si numiti politic. Cum se face ca cu tot excedentul nu sunt destule "organe" sa aplice legea?!
    Se pare ca va scapa esenta articolului. Marea si minunata productie a producatorilor o s.o mai cumpere sulea daca nimeni n.o sa mai aiba bani. Si vorbesc de bani normali, salarii, nu profit folosit la extravagante, care in anumite momente implica riscuri. Asta e, cand nu mai ai piata din varii motive, nu mai poti vinde produse indispensabile la stat, precum: consultanță, knowhow, asigurari si alte chestii palpabile produse de producatorii privati.
    • Like 4
    • @ Calin Ungureanu
      Delia MC Delia MC check icon
      Like.
      Ați prins ideea.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Autorul de ce nu vorbește de câtă competență și pregătire au acești bugetari, înainte de a susține necondiționat plata integrală a salariilor lor cât stau bine mersi acasă. Numai in Romania bugetară nu faci nimic sau aproape nimic și ești bine plătit .
    • Like 3
    • @ Dorin
      check icon
      Si in America capitalista poti sa faci nimic si sa prizezi coca pe iacht. Da trebuie sa fii smecher. Adica exact ca in Romania bugetara
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult