(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)
Să vă spun un secret: 26 mai nu va schimba nimic în România. Nu pe termen scurt. Poate nici pe termen mediu.
România va continua să existe așa cum o știm, pentru o lungă perioadă de timp de acum înainte. Nu vor apărea peste noapte instituții performante, spitale utilate și moderne, școli și educație de nivel înalt în orice sat. Nu vom călători prea curând pe mii de km de autostrăzi și probabil vom fi undeva la periferia Europei pentru încă ceva vreme.
Cei care cred că se va întâmpla un miracol, că vom scăpa dintr-o dată de hoți și de ticăloși, se mint singuri. Și îi mint și pe alții.
Ca să se schimbe cu adevărat ceva trebuie să sacrificăm toți câte ceva. Ceva important. Fără acest sacrificiu conștient nu putem modela comunitatea românească pentru viitor.
Trebuie să renunțăm la ceva la care ținem, pentru ca în viitor, cândva, România să se schimbe. Dar trebuie să o facem acum. Trebuie să renunțăm la un pic din confortul nostru, un pic din timpul nostru, un pic din plăcerea noastră de azi, pentru ca mâine să avem toți o șansă. Și noi și mai ales cei care vin după noi. Trebuie să sacrificăm ceva în prezent, acum, pentru a avea ceva la care ținem în viitor.
Îi înțeleg pe cei care nu vor vota. Sincer. Au alte priorități. Avem toți o singură viață și de prea multe ori unele lucruri sunt mai importante decât altele.
Am ajuns însă la un stadiu în care chiar și lucrurile care contează cel mai mult pentru noi sunt în pericol să dispară: libertatea, plimbările în timpul liber, biletul ăla de avion fără să avem nevoie de viză, vacanțele, proiectul profesional la care lucrăm.
Poate nu ai timp să votezi sau nu te interesează așa de tare, dar toate lucrurile la care ții încep să fie influențate de alții, care votează pentru tine.
Așa că oamenii care nu au timp sau chef de vot, dacă vor să schimbe ceva, sau dacă vor să mențină și mâine binele pe care îl au azi, trebuie să renunțe la comoditate și să facă acest efort.
Și nu doar o dată. Nu doar duminică. Nu doar la vot. Trebuie în fiecare zi să ieșim cu toții afară din existența conformistă și să forțăm schimbarea. Pentru că e deja târziu. Trebuia să facem asta acum 20 de ani, sau acum 10 ani. E al dracului de târziu.
Și trebuie să facem acest efort chiar dacă nu vom vedea imediat rezultatele. Pentru că nu le vom vedea imediat. Cum am spus, vom trăi ceva timp de acum încolo la fel. Dar legea cauzei și efectului va începe să lucreze, chiar dacă noi nu o vedem. Dacă facem acest efort acum, undeva, în viitor, românii de acolo vor avea altă Românie. Cea pe care ne-o dorim acum.
Despre asta e votul de fapt și despre asta sunt alegerile. Alegerile noastre, pe care le facem acum din sacrificiu, vor schimba România pentru mâine.
Mergeți la vot!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asa ca eu nu vad ce "sacrificii" ar trebui sa mai faca cetatenii Romaniei in anul de gratzie 2019.
Respectarea legii, prestarea unei activitati utile pentru sine si pentru societate si votul nu sunt "sacrificii", ci fac parte din comportamentul normal.
Toti cei care se vaicaresc de "halul" in care chipurile a ajuns Romania, uita ca tara noastra are abia 30 de ani de la iesirea din cea mai crunta dictatura consemnata de Istorie, si anume dictatura comunista. Cu sigurantza ca peste inca 30 de ani, daca nu va apare vreo catastrofa istorica, Romania va arata mult mai bine.
Tot la fel de stramb judeca si unii dintre liderii importanti ai UE, care, in graba lor de a critica si pedepsi Romania, uita ca Vestul Europei, civilizat si prosper cum in stoim cu totii, ar fi putut arata cu totul altfel fara implicarea SUA in cel de-al Doilea Razboi Mondial si fara Planul Marshall.
Estul Europei, abandonat fara niciun scrupul de catre SUA si Marea Britanie in bratele rusilor, poarta inca sechelele oribile ale dictaturii comuniste, sechele dificil de inteles de catre cei care au trait in democratia vest-europeana post-belica.
PS a iesit un talmesh balmesh poanta cu implicarea SUA, planul Marshall si alte ditirambe externe...las-o moarta !
S-au sacrificat cei din generatia trecuta, ne mai sacrificam si noi, si tot asa...
S-ar putea sa constatam ca pana gogosile clasei politice se vor transforma in ceva tangibil, cei care au putina minte au plecat de mult prin alte parti.
hai sa alegem pe cei mai tineri ca generatia 1989 ! viitorul e al lor nu al celor care acum sunt milogii psd, spalati pe creier si care nu se bucura decit pt bani falsi de pomana.
Dar aceste alegeri mult trâmbiţate nu vor fi o surpriză, pentru că românii votează după principii, nu după logică. Rezultatul va fi prost ca întotdeauna, dar românii vor fi fericiţi pentru că şi-au salvat principiile.
Logica e o chestiune mai dificilă.
Incerci sa aduci logica in ecuatie - daca se voia un sistem rece si calculat prin care sa se decida aceste chestiuni, se crea un calculator bazat pe inteligenta artificiala care ar lua deciziile pentru noi. Poporul e schimbator, plin de emotii si, cateodata, fara logica. Ca asa suntem noi oamenii.
Dacă votăm, POATE va fi mai bine de aici încolo...
Ideea e să votăm ca să nu ne fie mai rău decât acum. În special la referendum!
Asta spune logica. Aritmetica.
A vota pe principii înseamnă a trimite logica la culcare şi a crede că locul 3 se va metamorfoza miraculos în locul 1.
Ce se va întâmpla va fi previzibil: partidul de pe locul 3 va trece pe locul 2 şi partidul de pe locul 1 va rămâne acolo unde este. Şi va câştiga alegerile. Logic şi previzibil.
O altă alternativă şi mai haioasă ar fi ca partidul de pe locul 3 să rămână... tot pe locul 3.
N-am spus niciodată să nu votăm, am spus doar să votăm cu cap.
Şi da, e drăguţ, suntem oameni, avem emoţii, sensibilităţi etc., dar votul durează o zi, însă urmările durează 4 ani!!!
ÎNCĂ PATRU ANI!!!