Foto: Getty Images
În anumite sectoare de activitate, salariile au crescut substanțial în ultimul an. Expertul în recrutare George Butunoiu spune că, de anul trecut și până acum, salariile dezvoltatorilor de software din România s-au dublat.
„Angajați pe poziții mai joase, pe software, pe care îi găseai cu 1.000-1.500 de euro net, cineva cu un an experiență, acum sub 2.000 nu îi prea mai găsești”, a declarat George Butunoiu, invitatul ediției de sâmbătă al emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.
Specialistul în resurse umane spune că salariile pentru top management în România nu au crescut în pandemie, pentru că „acolo deja sunt foarte mari”. Pentru aceste poziții se bat inclusiv candidați din Europa, Asia, care vin aici pe salarii similare cu cele din afară.
„În România marea problemă e diferența enormă între salariile mari și salariile mici. Și asta duce la aproape toate problemele sociale, între angajați si angajatori, între stat și cetățeni, între toată lumea și toată lumea. Similar cu ce e în Rusia, America de Sud, țări din Africa”, spune Butunoiu.
Când vine vorba de salariile directorilor generali, country manager, acolo nu e nicio regulă, nici în România, nici în străinătate, vede Butunoiu: „pot să fie unii care câștigă de 10 ori mai mult pe un business similar sau mai mic”. „În România, un director general poate să câștige câteva zeci de mii de euro pe lună, ca salariu fix, însă partea cea mai consistentă în multe cazuri, sunt cele variabile ale pachetului salarial, și de acolo se pot câștiga mult mai mulți bani decât câștigi din salariu. Sunt destui care câștigă chiar câteva sute de mii de euro pe lună”, spune George Butunoiu, adăugând că România este o țară căutată din ce în ce mai mult de profesioniști străini care vor să ocupe o poziție de top managament.
Cât câștigă un șef de bancă
În banking sunt salarii de 20.000-30.000 de euro partea fixă plus partea variabilă, care poate fi foarte mare, mult mai mare decât salariul propriu-zis, la multe bănci, nu la toate, dar la multe.
„La nivel de CEO minus 1, în România, si cu băncile incluse și cu marile companii multinaționale, acolo sunt salariile mari - 10- 12.000 de euro net, plus o parte variabilă. La nivel de CEO minus 1 nu prea cred că se trece de 15.000 de euro, pentru firmele mari”, a afirmat expertul în recrutare.
Inclusiv companiile românești mari își permit să ofere asemenea salarii? „Companiile românești foarte mari sunt obligate să dea salarii mai mari decât multinaționalele. În majoritatea multinaționalelor sunt salarii mai mici decât în companiile românesti, fiindcă mulținaționalele vin cu un statut social, vin cu niște perspective de carieră la nivel internațional. Business-urile antreprenoriale românești sunt obligate să compenseze cu bani ce lipsește dacă vor să atragă aceiași oameni”, vede George Butunoiu.
Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită lșa Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.