Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Samuel von Brukenthal a avut câteva zile dificile

Raluca Turcan - Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Samuel von Brukenthal a avut câteva zile dificile. Dintr-un baron decedat de ceva timp, liniștit, a devenit un personaj căutat pe Google, discutat pe Facebook, chiar transformat în membru de partid.

Ce-i drept, nimeni nu ne poate lua creativitatea și umorul.

Samuel von Brukenthal nu și-a dorit să ajungă în atenția opiniei publice. Dar asta se întâmplă când este ziua ta de naștere. Vrei, nu vrei… oamenii te vor suna să îți spună la mulți ani. Sau vor scrie pe Facebook despre tine, într-o evidentă încercare de a-și îmbunătăți imaginea.

Ce-i drept, Facebook a schimbat puțin modul în care cineva îți urează la mulți ani. Acum 20 de ani te sunau doar apropiații. Acum îți scriu oameni pe care nu îi cunoști. Este și normal ca Samuel von Brukenthal, nefamiliarizat cu astfel de tehnologii din motive evidente, să devină puțin nedumerit. 

Dar, trecând peste situația baronului, sunt câteva lecții pe care le putem învăța din nefericita situație în care s-a plasat Raluca Turcan.

Anticiparea ne poate scuti de o criză de imagine

Este important să înțelegem că orice poate fi interpretat și, în general, direcția de interpretare va fi cea negativă. Doamna ministru i-a urat la mulți ani baronului pe Facebook, fără a anticipa însă că această decizie va fi interpretată negativ.

Mai mult, părea a fi singura surprinsă că oamenii au reacționat. Trebuie să ne dezvoltăm obiceiul de a analiza și interpreta modul în care opinia publică va reacționa. Pentru că teoria „nu îmi pasă ce spun ații” nu o crede nimeni.

Și ar mai fi ceva…. Lipsa unei strategii coerente poate conduce la lipsa anticipării. Când nu ai o direcție clară și îți lași imaginea în grija „consilierilor”, cam asta se întâmplă. O fi și cazul doamnei ministru?

Amplificarea propriei crize este o greșeală cât casa

Vă garantez că problema Ralucăi Turcan s-ar fi rezolvat mult mai repede dacă s-ar fi oprit după prima postare, cea în care îi ura ”la mulți ani” baronului.

Dar a fost sfătuită neinspirat, nu s-a oprit și și-a agravat singură situația. A fost adus în discuție Mihai Eminescu, s-a legat de PSD ( doar doamna ministru știe ce treabă avea PSD aici ), a oferit explicații inclusiv la televizor, i-a acuzat pe cei care nu înțeleg cultura. Tonul folosit a fost chiar agresiv. Chiar a fost aruncat în spațiul public numele nu știu cărui director, care ar fi avut ideea măreață de a-l „suna” pe von Brukenthal.

Toate acestea au contribuit la amplificarea unei situații ce ar fi trecut mult mai rapid dacă s-ar fi oprit la momentul potrivit. 

Și în final lecția 3, trebuie să petrecem cât mai puțin timp „în criză”

Reacțiile și postările doamnei ministru nu doar că au amplificat criza, dar au și menținut atenția opiniei publice asupra subiectului. Exact când „analiștii” de pe Facebook erau pregătiți să treacă la următorul subiect, la următoarea gafă, doamna ministru revenea cu o nouă declarație.

„Rămânerea” în criză este o eroare. Prelungirea crizei este o eroare.

Din păcate, Raluca Turcan a continuat un război al nimănui, ce i-a afectat imaginea, fără măcar a se sfătui și cu Samuel von Brukenthal.

Într-un context complicat, când oamenii sunt mult mai atenți la negativ, când internetul a devenit principalul pericol pentru reputație, orice lider trebuie să învețe ce înseamnă o criză de imagine, cum poate fi ea evitată și, evident, gestionată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Această fostă „asistentă” a lui T. Stolojan, cu studii făcute la Moscova (da, da, în anii 90!) și-a dat măsura intweleftuului său debil încă de pe vremea când era numai șefa comisiei de cultură din Camera Deputaților. Acolo, anticipând-o pe colega Dăncilă, s-a arătat revoltată - văzând ea, seara, la televizor, sigla TVR HD - că TVR are și o sucursală județeană... ați ghicit, a județului Hunedoara!
  • Like 1
 • Nume check icon
  Noi tot incercam pe politicienii romani sa ii analizam si sa ii indrumam conform perceptelor dintr-o tara civilizata din vestul Europei. Eu cred ca este o greseala. Nu ca nu asa ar trebui, dar noi suntem departe de ce se intampla acolo, sau de fapt suntem intr-o alta galaxie paralela.
  No vrem ca acest persoane ca abia si-au luat "carnetul" sa conduca imediat in circuitul de Formula 1. Nici vorba. Ei abia au terminat scoala. Sunt foarte departe de ceea ce ar trebui sa fie din punct de vedere profesional si mai ales uman,
  Iar noi, ne uitam in gura lor, ca din pacate altii mai bun nu avem, si ne pierdem timpul cu aceste nulitati.
  • Like 0
  • @ Nume
   Delia MC Delia MC check icon
   Nici acolo nu-s mai breji, ni se pare nouă. De la distanță nu se vede însă studiați de aproape...
   N-am știut exact ce hram poartă dna Turcan însă e mai mult decât clar, n-o dă inteligența afară din casă. Ar fi debutat ca secretară ori om la toate a lui Stolojan și a avut o ascensiune rapidă până s-a trezit în nucleul dur al PNL. A rămas și din penurie de personalități iar acum o rotează prin ministere, evident de "bună" ce-i. O fi un merit și ăsta, să reziști într-un partid fără să dai bir cu fugiții ca alții. Din partea mea merită un șut în dos însă o țin proptele invizibile ori meritele și mai invizibile.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult