Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Șapte locuri în care să duci un străin în București

Am spus adesea că aș putea veni în România doar pentru mâncărurile și băuturile sale. Mâncarea românească este, de fapt, necunoscută și este, din acest motiv, un punct bun de plecare pentru a surprinde călătorul într-un mod plăcut.

Îmi place cum pot românii să vorbească ore întregi despre mâncare și băutură: textura unei alune și motivul pentru care este așa, calitatea pepenelui, numărul strugurilor din grădină în comparație cu anul trecut, cine face cele mai bune sarmale și de ce și așa mai departe. 

Când vin în București, am întotdeauna în minte o listă de lucruri pe care mi-ar plăcea să le mănânc și de locuri în care mi-ar plăcea să merg. De exemplu, îmi doresc mereu să mănânc mâncare de sezon acasă la cea mai bună prietenă a mea, Maria. Maria face cea mai bună salată de vinete vara și o ciorbă fantastică iarna.

Sunt lucruri pe care mor de poftă să le mănânc atunci când ajung în România, precum brânza cu roșiile suculente pline de gust și aromă, ceapa roșie crocantă și niște ardei iuți în completare. Foarte simplu și atât de delicios,

Acestea sunt câteva locuri în care îmi place să merg atunci când sunt în București. Am fost limitată la șapte de editorul Republica, dar lista mea ar putea fi nesfârșită.

Sole d’Italia în Militari. Îmi amintesc când am venit din Suedia, în decembrie anul trecut. 

Era frig și singurul lucru la care mă puteam gândi era să merg la Sole d’Italia, pentru o ciorbă caldă și gustoasă de pui, cu smântână, ardei iute și ceapă roșie, acompaniată cu vin alb.

Sole d’Italia are o atmosferă caldă și, în ciuda faptului că are un nume italian, veți găsi acolo și un meniu românesc bogat. 

Tot ce am încercat acolo a fost delicios, fie că a fost vorba despre pește, carne, salate, pizza sau deserturi.

E ca și când ai mînca acasă ceea ce bunica sau mama ta au gătit pentru tine. Se întâmplă să îl cunosc pe unul dintre chefi și pot să vă spun că această doamnă gătește cu toată inima. 

Personalul este foarte prietenos și vă pot promite că veți pleca de acolo fericiți.  

Grădina Eden este un loc despre care trebuie să știi exact unde este, altfel vei trece pur și simplu pe lângă el. Este situat pe Calea Victoriei și este în spatele unei clădiri mari de piatră. 

Trebuie să mergi spre partea dreaptă a clădirii și acolo ți se deschide în fața ochilor o grădină uriașă. Este cu adevărat o grădină a Edenului, o oază urbană, unde te poți relaxa și lăsa în urmă zgomotul Bucureștiului. 

Sunt hamace acolo, oamenii joacă uneori ping-pong, există zone de relaxare cu pufuri și mese mari la care să stai la taclale. Grădina Eden este mai mult un bar care vinde sucuri de fructe și smoothie-uri super-sănătoase, plus bere și vin. 

Vara trecută când am fost acolo cu o prietenă din străinătate, jurnalist de profesie, a exclamat plăcut surpinsă: Nu m-aș fi gândit niciodată că un astfel de loc există în România!

Da, ideea mea este să uimesc oamenii și reușesc tot timpul. M-am bucurat de limonada mea în Grădina Eden, un spațiu desprins parcă de această lume. Într-o zi fierbinte de vară, totul are un gust plăcut acolo și parcă te-ai aștepta ca după bar să urmeze o plajă. Este genul de loc care te face să te simți ca în vacanță.

Muzeul Național al Țăranului Român. Dacă sunt duminica în București simt nevoia să merg la târgul de la Muzeul Țăranului. Nu pot exprima în cuvinte cât de mult îmi place să fiu înconjurată de toate acele obiecte meșteșugite de mână pe care le poți găsi duminica la târg. 

 Îmi place să ajung acolo devreme, înainte ca soarele să devină prea puternic, și îmi place să mă las purtată de poveștile pe care le spun meșteșugarii. Este întotdeauna o ocazie să mănânci și mâncare bună. 

De obicei, mă opresc lângă grătar și îmi iau niște sarmale cu mămăligă, smântână și ardei iute sau optez pentru pește la grătar sau frigărui de pui. Mirosul grătarului umple aerul și este atât de tentant. 

Nimic nu se compară cu sentimentul de a mânca în aer liber. Le cer deseori prietenilor mei să ne întâlnim la târg și, de obicei, luăm împreună prânzul după ce ne uităm la lucrurile frumoase din piață.

Au fost multe ocazii în care m-am opri la restaurantul muzeului, Clubul Țăranului, în toamnă, iarnă și primăvară, doar pentru a mă așeza și pentru a scrie cu o ceașcă de cafea, un vin fiert sau un pahar de vin, în funcție de anotimp. În extrasezon este calm și liniște acolo. O dimineață perfectă pentru a scrie.

Cărturești, pe strada Arthur Verona 13. Dacă aș vrea să beau o ceașcă bună de ceai într-o după amiază de toamnă, aș merge la Cărturești. 

Am o amintire frumoasă de acolo, de pe vremea când făceam primii pași în învățarea limbii române, alături de Violeta Ieremie. Îmi amintesc cum am comandat prima mea ceașcă de ceai acolo în limba română și îmi amintesc exact ce am spus și ce fel de ceai am comandat. Se numea „Fluture”. Eram fascinată de felul în care cele trei vocale din ceai se uneau în acest cuvânt și eram uimită de cât de frumoasă este limba română și cum curge ca un râu. Există acolo o selecție de diferite tipuri de ceai, iar personalul este dornic să te ajute să faci o alegere. Locul te invită la liniște și este perfect dacă simți nevoia să îți dai puțin spațiu să respiri.

M60 este un loc urban în care poți să mănânci, aflat nu departe de Piața Amzei. Motivul pentru care am fost prima dată acolo a fost pentru că cineva a spus că este ca un fel de spațiu de lucru, unde oamenii au întâliniri, lucrează, își încarcă computeree și smartphone-urile, și aveam nevoie de acest lucru. 

Când vin în România, trebuie întotdeauna să lucrez pentru The Bucharest lounge The Bucharest Lounge și la M60 simt că pot să stau și să mă inspir din atmosfera unui oraș pe care îl iubesc. I feel that I can sit and become inspired by the pace of a city I love.

Mi-am dat seama rapid că fac, în opinia mea, cel mai bun cappuccino din București. Este bogat, iar laptele pe care îl folosesc este perfect! Stilul din interior este de inspirație finlandeză așa că mă simt acolo ca acasă. 

De obicei, au o salată fantastică de somon și totul este prezentat pe tăvi de lemn. Îmi place când oamenii sunt atenți la detalii - aduc calitate unui moment și creează povești.

Magazinul de la colț din Piața Amzei. Am câteva mici plăceri în viață de care mă bucur atât de mult și la care nu vreau să renunț, care îmi pun un zâmbet pe buze în orice moment. Una dintre ele este cafeaua. Îmi place să îmi iau o cafea cu trei lei din magazinul meu special de la colț din Piața Amzei. Doamna de acolo îmi zâmbește când comand în limba română. Romanian. Sunt foarte fericită în acele dimineți în care au cornulețe proaspăt scoase din cuptor. După care cumpăr prea multe!

La Copac este aproape de stația de metrou Piața Romană și merită cu siguranță o vizită. 

Sunt multe motive pentru care îmi place acest loc, dar cel mai tare îmi place că totul este foarte bine gândit și există o dragoste naturală și autentică pentru to ceea ce este românesc. Mâncarea este atât de gustoasă încât îți vine să nu mai pleci.

Este precum o muzică, precum o serenadă. Să citești meniul acolo este ca și când ai citi poezie. Când te uiți în interior, vezi că designul vorbește românește, sunt simboluri din folclor, iar culoarea roșie este folosită peste tot. 

Mâncarea de acolo este sănătate curată, am sentimentul că este luată direct din grădina cuiva, aflată la nu prea mare distanță. Am mâncat un platou fantastic de brânză și carne acolo, în această vară, când am vizitat Bucureștiul. Îmi aduc aminte, în mod special, de brânza cu chimen! Un vin românesc care să se potrivească cu brânza și carnea și seara este completă. 

Plănuiam să mai comandăm un fel de mâncare, dar platoul a fost atât de bogat încât nu am putut mânca mai mult. A trebuit să ne întoarcem altă dată. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asa de multe locuri sunt in Bucuresti unde poti duce pe cineva? Dar ca sa treci de la unul la altul tot trebuie sa iti iei cizme, pelerina, tub de oxigen etc. Tare aglomerat-sufocat-murdar e Bucurestiul...Am fost de foarte multe ori in Bucuresti si niciodata nu m-am intors cu o impresie placuta. Am vizitat alte orase in Romania si am vazut locuri placute. Am fost in alte tari si am vazut alte locuri placute. Bineinteles cu bune si cu rele. Doar ca la Bucuresti nimic despre cele bune...O fi fost in perioada interbelica in centru... Acum farmecul a disparut. E o corcitura arhitecturala, un amestec fara nici o noima. Dezvoltat aleator fara nici un plan coerent. Bucurestiul ar trebui sa fie un exemplu pentru intreaga tara. Ordine, disciplina, coerenta in mai multe proiecte de dezvoltare si de aici ar rezulta mai putina aglomeratie, mai putina poluare, mai putina mizerie...Dar este exemplu pt toata tara. Negativ.
    • Like 0
  • Tibi_R check icon
    7 locuri de vizitat in Pyongyang:
    Piata Kim-il Sung
    Palatul Soarelui Kumsusan
    Stadionul 1 mai
    Hotelul Yanggakdo (fatada terminata)
    ...

    Sigur, si in Coreea de nord te poti plimba in zone ok. Vezi ceva frumos, mananci ceva traditional. Dar aia nu inseamna ca in general ii ok. La fel ii si Bucurestiul si alte orase din Romania. Un centru decent, sa zicem. niste locuri bune, dar in rest mediocritate si mizerie..
    • Like 0
    • @ Tibi_R
      check icon
      Bucureștiul are mai multe zone frumoase, nu numai Centrul Istoric (care nici nu e terminat, e pe cale să, măcar Hotelul Concordia, locul unde s-a decis Unirea din 1959). El a fost distrus de comuniști și încă are răni adînci. Dar orice problemă este și o oportunitate pentru arhitecți și pentru ingineri, așteaptă doar o comandă municipală, care nu vine și nici nu cred că va veni cu un primar submediocru precum actuala doamnă (scuze, nu doresc să o jignesc, constat, poate mă înșel). Un exemplu recent: Mall-ul Lake Park (ce nume!), construit în parc (pe bune) și înghesuit într-o zonă deja foarte aglomerată, a dat peste cap tot traficul din zonă. Acolo va trebui gîndit rapid un pasaj pietonal în intersecția mare de alături precum și un pod/tunel pentru axa principală a traficului. Asta ne oferă administrația: improvizații fără niciun plan coerent.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Foarte bine scris. Am fost în afară în orăşele mai mici, e drept, unde totul se închidea la 7 seara şi unde te plictiseai îngrozitor pe străzile pustii. Eu zic că ai ce face şi în Bucureşti, după cum ai ce face şi în alte oraşe ca Sibiu, Braşov etc. Cred că viaţa socială e aşa cum ţi-o faci. Dacă eşti receptiv, găseşti de lucruri de făcut. Dacă nu...
    • Like 0
  • check icon
    Așadar, doamna Larsson are în ochi cîteva cîrciumi, dar și Muzeul Țăranului Român. Ultimul din listă este cel mai kitsch muzeu din România (mă rog, dintre cele care le-am văzut eu) ,deci dacă vrei să-i arăți unui străin cel mai tipic muzeu kitsch, într-adevăr acela este! cît privește mîncarea... Mi-l aduc aminte pe un domn, care apărea des pe la diverse posturi TV, acuma a cam dispărut, care spunea că bucătăria românească ar fi un element tare în promovarea turistică. domnul cu pricina era, bag sama, gurmand, de vreme ce presupune (nu ne-a spus pe baza cărui studiu/sondaj), că un străin își planifică drumurile peste hotare în funcție de cuisine. Adică să presupui că străinii se duc așa, salivînd, să viziteze țări străine ar fi cumva un scenariu de science-fiction: haite de turiști înfometați care vin în România să caute mămăligă, sarmale și mici. Știu o pereche care, auzind că tipic pentru cuisina românească sînt mămăliga și micii, chiar asta au comandat tinerii: mămăligă și mici! Mărturisesc că nu combinasem anterior cele două produse, dar aflați că merg, recomand! Doamnă Larrson, cît v-au dat cei de la cîrciumile citate ca să le faceți reclamă? Oameni sîntem, chiar și în Suedia, ba chiar mai mult acolo decît în alte locuri mai sudice, e așa frig iarna!
    • Like 2
    • @
      MihaiSt check icon
      Doamna a exprimat doar un punct de vedere - s-a adaptat perfect la mediul dambovitean (e normal sa pui crapelnitza pe primul plan, iar daca e si de fitze...). In rest, tine de informare (sau de lipsa ei), dar si de gusturi. Muzeul Zambaccian (inainte de a-l vizita merita citite memorii lui Zambaccian, "Insemnarile unui amator de arta", din pacate aparute in 1957) sau Vila cu clopotei se adreseaza altui public decat celui interesat de cronici gastronomice.
      • Like 0
    • @ MihaiSt
      check icon
      Păi părere mi-am exprimat și eu, nu am voie? Mi-am exprimat părerea despre părerile (presupun construite atent) ale distinsei doamne Larsson. Nu am păcătuit prea mult, nu-i așa? Scrie bine românește pentru o suedeză, chiar prea bine.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult