Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Obiceiuri estivale în camera de hotel: de la aragazul pentru fiert ciorba la scutece și lenjerii murdare lăsate ca „amintire”

Camera de hotel

Trăim o perioadă în care cei mai mulți dintre noi încearcă să se protejeze pentru a nu se infecta cu virusul SAR COV2, iar atunci când călătorim căutăm locuri curate de cazare tocmai pentru a ne menține sănătoși. Sezonul estival 2020 a fost unul ciudat pentru toată lumea. Hotelierii s-au văzut obligați nu doar să promită servicii de calitate, ci chiar să le și ofere, iar turiștii să înțeleagă că statul la coadă la micul dejun, prânz și cină a devenit o normalitate în noile condiții sanitare.

Ceva însă nu s-a schimbat! Anumiți turiști consideră că spațiul de cazare poate fi transformat într-o gospodărie rurală, statuile din centrul vechi al orașului Constanța sunt de fapt cele mai bune amintiri pentru o fotografie în pielea goală, iar șezlongurile de pe plajă pot fi rupte fără probleme, doar pentru că vrei tu să le arați prietenilor tăi că ai fost la sala de forță.

Angajații hotelului au observat suprinși că oaspeții lor le-au lăsat ca “amintire” mai multe scutece folosite și lenjerii pline de ….

De câteva zile, primesc fotografii de la hotelieri și administratori de terase cu distrugerile provocate de anumiți turiști. Vorbim de cetățeni români care au ales să vină în vacanță pe litoralul românesc, cel pe care sunt sigur că l-au blamat pe rețelele de socializare.

Prima fotografie este de la un hotel de trei stele din stațiunea Mamaia. Dacă nu ați observat încă mucurile de țigară din paharul de cristal, poate că ați rămas blocați cu privirea la sârma de rufe improvizată în camera de hotel sau la aragazul portabil care abia așteaptă să fiarbă o nouă oală cu ciorbă de văcuță.

Să mergem mai departe! Această fotografie a fost suprinsă într-o altă cameră de hotel în care a fost cazată o familie cu un bebeluș. Angajații hotelului au observat suprinși că oaspeții lor le-au lăsat ca “amintire” mai multe scutece folosite și lenjerii pline de ….


Iată și într-o altă fotografie din aceeași cameră se observă și mai bine dezastrul lăsat în urmă de acești turiști.

Fotografiile cu șezlongurile mi-au fost trimise de managerul unui hotel din Mamaia. Unitatea de cazare are în administrare și o plajă, iar turiștii din hotel au ASIGURAT șezlongul. Da, toți turiștii din hotel primesc GRATIS un șezlong pe plajă pe perioada vacanței. Oare de ce ai simți nevoia să legi șezlongul cu sfoară de stâlpul metalic al umbrelei sau să prinzi două paturi de plajă cu un antifurt de bicicletă?

Vă las ca “amintire” de la mare și două fotografii din centrul vechi al orașului Constanța. Statuia Lupoaicei din Constanţa este o copie din bronz a vestitei surori din Roma, Lupa Capitolina. Statuia reprezintă lupoaica în timp ce îi alăpta pe Romulus şi Remus. Este amplasată chiar la intrarea în centrul vechi al orașului. Din păcate, vizitatorii de sezon ai orașului nu au ratat momentul de a se imortaliza dezbrăcați și cocoțați pe ansamblul statuar.

Articol publicat pe Funky Travel.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Sa mai zica unii ca romanul nu are sete de cultura...s-a dezbracat de maioul si slapii traditionali ca sa intelegem cat de aproape de trupul este cultura noastra milenara
  • Like 0
 • la un ultim hotel unde am stat, cand paraseam hotelul si completam chei si hartiile, cineva verificat dupa noi (consumul din mini bar, daca nu am uitat ceva, etc) - cele 10-15 min suficient sa vada daca am furat prosoape sau am lasat camera in stare neglijenta.
  De aceea cred ca hotelul cu pozele are o problema nu doar cu turistii ci si cu procedurile de respectat si personalul.
  • Like 1
 • Paharul de cristal? Serios, ala e cristal? Cu plumb, tritan sau cu ce aliaj? Ala e sticla chioara tratata cu plastic sa nu se sparga, sa tina recuzita 10 veri sa nu mai investeasca nimic.
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Nu inteleg sensul articolului. 90% din turisti procedeaza astfel? Din cate imi amintesc eu inainte de a se achita contravaloarea cazarii angajatul hotelului verifica starea camerii. Daca sunt pagube cazatul e obligat sa plateascsa despagubire.

  In anumite hoteluri se precizeaza ce nu ai voie sa faci in camera si sanctiunile in caz de nerespectare a regulilor. Plata unei despagubiri, amenda si aruncatul in strada, cu sprijinul politiei daca e nevoie.

  Am impresia ca hotelierii romani se plang degeaba. Habar n-au de meseria aceasta.

  Nu vreau sa comentez fiecare exemplu in parte dar mi se par banale. Solutiile sunt simple. Daca doresti ca cineva sa nu se catere pe o statuie atunci afisezi la vedere interdictia si valoarea amenzii. Ceea ce nu este interzis e permis. Restul e teoria chibritului. Intr-un stat de drept legea spune ce este permis. Si nu opinia unuia sau altuia. Nu mai traim in lumea unde gura targului facea dreptate.

  In spatiul vorbitor de germana vezi peste tot avertizmente. Cel mai simpatic este "parintii raspund pentru copii lor". Sa vezi cat costa daca copii fac ce ii taie capul si sunt needucati.... parinti needucati cu copii needucati.... bucurie mare
  • Like 2
  • @ Mr.Oh
   Roxana B check icon
   Daca "copiii fac ce ii taie capul" adica copii cu 3 de i, artic hotarit nominativ plural
   In rest aveti dreptate.Si in occident buna crestere se impune cu forta.
   Dar la un moment dat iti intra-n reflexe.
   In Ro nu este asa.
   Fiecare tara cu specificul ei.
   Iar Ro are un specific, nu peste tot, e adevarat , care este unic in lumea vestica.
   Probabil destul de obisnuit la est si mideast.....
   Asta e....
   Fiecare natiune cu specificul ei.
   Nimic de condamnat.Doar de inregistrat si data viitoare charged pe credit card.
   Asase poarta in lumea vestica.
   Lasi nr de card la hotel si tot ce e in plus, inclusiv pagube, se incarca pe credit card.
   Atunci lumea devine mai atenta....muult mai atenta...
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   Există o asigurare în acest scop...în acel spațiu.
   Sincer, de mult timp nu a mai verificat nimeni in ce stare am lăsat camera. Mai precis, de 13 ani. Mai ales când am rezervat-o pe Booking... (eu sunt călător frecvent, cu acces la oferte genius, Vielreisender ) ca să rezervi trebuie de obicei să ai un card. Ei au datele tale. Așa că, dacă ai stricat ceva ori ai furat vreun prosop, poți fi taxat. Ori o pagubă mică este inclusă în preț. De aia nu se mai verifică la sânge. Dar poate fi foarte, foarte rușinos...
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult