Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Șase obiceiuri pentru o atmosferă bună în familie

copil si parinte - Getty

Foto: Getty Images

După mai mulți ani de "parenting" înțelegi cât de sensibil este să oferi sfaturi despre creșterea copiilor. Sigur că nimeni nu este expert și, până la urmă, greu poate fi evaluat dacă ai făcut o treabă bună sau nu. Vreau totuși să dau câteva idei foarte concrete pentru stimularea unei atmosfere bune în familie. Nu este o listă completă, ci doar câteva idei. Sper să fie folositoare. 

1. Citiți. Creați contextul în care cititul să vină natural. De obicei nu vine. Ieșiți cu ei în librării sau biblioteci. Scoateți televizoarele sau calulatoarele din sufragerie. Citiți când ei se joacă. Umpleți-vă casa cu cărți. Cumpărați-le cărți. Multe. Lăsați-i să-și aleagă propriile titluri. Dacă au ales o carte cu privire la care nu sunteți foarte siguri, citiți-o împreună cu ei. Citiți cu ei Biblia. Arătați-le în ce mod este superioară oricărei alte cărți.

2. Ieșiți la muzee și cimitire împreună. Da, ați auzit bine. Duceți-i acolo unde se află memoria orașului. Invățați-i să prețuiască trecutul, dar să-l și privească critic. Să nu fie muzeu pe care să nu-l vizitați împreună. Nu o să le placă din prima. Stimulați-le dragostea pentru istorie.

3. Călătoriți. Cât puteți de mult. Sigur că e posibil să nu aveți resurse. Luați un cort și mergeți prin împrejurimi. Investiți bani într-o călătorie mai degrabă decât într-o mașină nouă.

4. Jucați-vă. Nu contează vârsta, nu pierdeți avântul ludic. Inventați noi jocuri, (re)învățați să râdeți împreună. Uitați-vă la comedii sau piese de teatru cu Birlic. Prostiți-vă, maimuțăriți-vă, scălâmbăiați-vă împreună. Nimic nu se compară cu râsul sincer și necontrolat din diminețile de sâmbătă.

5. Rugați-vă. Învățați-vă copiii să se roage. Nu este doar un exercițiu metafizic, este în primul rând o igienă a smereniei. Arătați-le voi beneficiul rugăciunii. Povestiți-le modul în care v-a schimbat rugăciunea. Faceți-i să înțeleagă că se roagă unui Dumnezeu viu, nu unui construct psihologic. Răspundeți-le întrebărilor incomode și cu un "nu știu" sincer acolo unde este cazul. Rugați-vă cu ei oricând, indiferent de loc sau circumstanță. Faceți un manifest împotriva formei și ajutați-i să se închine cu viață și entuziasm.

6. Implicați-vă. Ăsta este un domeniu în care noi am făcut mult prea puțin. Ieșiți cu copiii voștri în spitale sau în locuri în care există multă suferință. Nu le ascundeți durerea sau mizeria. Arătați-le și convingeți-i că este și datoria lor de viitori creștini și oameni să schimbe lumea în bine. Vorbiți-le și despre mizeria și stricăciunea care nu se vede și este puternic ascunsă în inimile noastre, adică despre păcat. Atunci, mai ales, să le vorbiți despre Isus.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • storo check icon
  `´Citiți cu ei Biblia. Arătați-le în ce mod este superioară oricărei alte cărți. `` ..pe bune bune?? dar de ce nu Coranul ? sau Tripitaka ?? cine a decis ca Biblia e superioara altor scrieri ???? Teodosie ?? Marele Alb?
  ``Ieșiți la muzee și cimitire împreună.`´ La cimitire ?? de ce sa vada copiii ``oameni morti ``cind pot sa vada oameni vii , reali, in teatre, concerte, etc ?? De ce sa nu-i duc la muzeul van Gogh dar sa-i duc la mormintul lui van Gogh??
  ``Ieșiți cu copiii voștri în spitale sau în locuri în care există multă suferință. ``... Atunci, mai ales, să le vorbiți despre Isus.`` de ce sa-mi duc copiii intr-un loc cu suferinta si mizerie ( sobolani, jeg, infectii nozo..., , microbi, virusi mirosuri pestilentiale, durere si moarte, ) cind pot sa-i duc intr-un parc educativ unde sa invete despre minunile lumii din jur ??? Si de ce IIsus ( cu doi de II, btw) nu face o minune astfel incit toate aceste mizerii lumesti sa dispara ??? --> nici macar bunul IIsus nu poate lupta impotriva coruptiei si impotentei romanesti....
  ``Look down and you will fall down, look forward and you will go there ! --- nu e de pe vreun vlog motivational, e dintr-un scurt training despre cum sa stai pe SUP - stand-up paddleboard- dar ce bine se se aplica aci !
  Inteleg libertatea de exprimare si o sustin maxim dar cind aceasta are caractere (si nu TENDINTE) fatise in directii mistice, habotnice, nu pot decit sa le dezavuez ( ca sa ma exprim elegant) si nu pot sa acccept ca astfel de articole sa fie publicate pe un forum unde oameni educati isi exprima parerile de orice fel, oricita libertate de exprimare ar exista. O anumita auto-cenzura, bun simt, sens al realitatii, cum vreti voi sa-l numiti , trebuie sa existe !
  Perversitatea ``sfaturilor`` de mai sus consta TOCMAI in finetea/persuasiunea mefistofelica ( diabolica) cu care , imbracate in haina ``sfaturilor parintesti``, habotnicismul religios este indus in privinta educatiei copiilor.
  Credinta, oricare ar fi ea, isi are rolul ei in educatia noastra ca oameni/omenire- fara discutie !- insa nu trebuie sa primeze civilizatiei , chiar si celei moderne.
  • Like 1
 • storo check icon
  .
  • Like 0
 • storo check icon
  • Like 0
 • Nume check icon
  Pentru cine are urechi sa auda, dar din pacate prea putini care sa aprecieze ce ati scris..
  Pentru ceilalati - mare majoritate din pacate - si aici ma refer in special la noua clasa "medie" izvorata din mahalele oraselor suna cam asa:
  1. Tik Tok si FB
  2. Mall-uri si supermarket-uri
  3. 8 ore dus si intors pana la Brasov pentru o cafea in Piata Sfatului sau 6 ore dus si intors pana in Vama Veche pentru o bere la pet pe plaja
  4. Pacanele
  5. De acord. De Paste si de Sf. Paraschiva. Restul anului numai injuraturii ca la mama acasa
  6. Noi nu ne amestecam cu sarakii
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult