Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Scenariu premortem pentru micul antreprenor: Plec de la corporație ca să-mi deschid un restaurant vegan…

Restaurant vegan

Foto: Getty Images

Deciziile noastre în afaceri ar trebui să fie bazate pe câteva tehnici, pe câteva procese de gândire care să mărească probabilitatea unui rezultat mai bun. Dacă luăm doar decizii emoționale, după cum „bate vântul” sentimentelor de zi cu zi, probabilitatea aceasta nu e grozavă. Deciziile noastre ar trebui să aibă un element de raționalitate și de calcul. Desigur, fără a scoate cu totul din ecuație emoțiile. Cu alte cuvinte, e relevantă emoția mea de neplăcere atunci când decid să plec de la un loc de muncă plictisitor, de pildă, și să mă fac antreprenor. Sau emoția entuziasmului la ideea (și decizia subsecventă) de a-mi deschide o afacere. Emoțiile contează. Dar ideea este să nu le lăsăm doar pe ele să vorbească, trebuie să le ascultăm, da, dar să nu le lăsăm să aibă ultimul cuvânt. Ultimul cuvânt trebuie să-l aibă calculul probabilităților consecințelor, cu alte cuvinte, procesul rațional.

Adică eu trebuie să mă gândesc înainte la consecințele deciziei mele și să le aloc probabilități. De exemplu, mă hotărăsc să îmi deschid un restaurant vegan, pentru că îmi place mie să gătesc (elementul emoțional, plăcerea mea de a amesteca în humus și-n salate). Pasul următor e să fac un „arbore al deciziei” în care să pun următoarele probabilități:

1. Deschid restaurantul și afacerea merge brici (estimez că, în perioada asta de restricții, probabilitatea asta e cam de 20%, pentru că mă bazez doar pe delivery;

2. Deschid restaurant și dau faliment în primul an (o probabilitate foarte mare, cam de 60%, aș spune, pentru că acest gen de business e foarte riscant peste tot în lume, cu atât mai mult în actualul climat economic);

3. Deschid restaurant și „mă târâi” vreo 3 ani cu el, la limită, blestemând momentul când m-am gândit să plec din corporație (o probabilitate de 20%, e mai mare cea de faliment rapid).

Ideea e că nu știu ce va fi. Viitorul e incert și impredictibil.

Un exercițiu foarte util în a anticipa mai ales consecințele neplăcute ale unei decizii este scenariul „premortem”: dacă „postmortem” înseamnă analiza de după „deces”, după eșec, „premortem” presupune să ne imaginăm că, de exemplu, peste 3 ani, afacerea a eșuat, și să ne imaginăm toate scenariile posibile care au dus la acel eșec, elemente care țin de noroc (de exemplu, în aceeași zonă se deschide alt restaurant, unde gătește cel mai tare din parcare chef vegan din România, lucru pe care nu aveam cum să-l anticipez, deci nu ține de decizia mea) și elemente de decizie personală, aflate sub controlul meu (am angajat la restaurant oameni slab pregătiți, pentru că am avut prea mare încredere în „mâna bună” pe care o am la selecția de personal; sau poate nu am fost deloc atentă la climatul cultural, la faptul că în România veganismul nu e un trend popular și oamenii preferă mai mult carne, lapte, ouă, brânză, iepure, mânz… deci iată încă un element care ar fi ținut de mine și pe care nu l-am prevăzut).

Ideea este că acest premortem ne ajută să „vedem” mai clar în viitor, uitându-ne în urmă cu ajutorul imaginației. E mai greu să prezici tot ce poate merge prost, dar e mai simplu dacă-ți imaginezi că a mers déjà prost și te uiți la ce a dus la eșec.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • I got nothing. Un șir de tautologii mediocre și absurdități (a se vedea ultima frază, autoarea e rugată să o citească cu glas tare). Probabil consecință a îndemnului "scrieți, băieți, scrieți orice, numai scrieți". În acest caz, e vorba de o fată, totuși. Cu un tic mic: "ideea e că...".
    • Like 0


Îți recomandăm

Ciolacu și Grindeanu

PSD-ul refuză să mai fie progresist. A fost destul progres acolo ca să vină și timpul unei stagnări binemeritate, nu? Nu se poate nici cu progresul constant! Iar rezultate au tot fost și au culminat în vremea lui Ciolacu, când PSD-ul chiar a progresat serios și a reușit să vâre cel mai adânc ghearele în fondul de rezervă, oferind o imagine clară și definitorie a ceea ce poate însemna o guvernare pesedistă determinată. Foto: George Călin/Inquam Photos

Citește mai mult

Vegeterra

Etica muncii e sfântă pentru dl. Szocs Jozsef: „Degeaba ai pământ dacă nu îl muncești”. De altfel, în zonă puține suprafețe de teren zac necultivate. „Pe aici nu prea sunt pământuri lăsate pârloagă”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Cabana perfectă:

Cine nu s-a visat măcar o dată într-o cabană de munte cu vedere la pădure, cu miros de lemn proaspăt și liniștea aceea curată, ruptă de agitația orașului? Chiar dacă nu trăim permanent la altitudine, putem aduce atmosfera aceea în propriul nostru spațiu- fie că e o casă de vacanță, fie un apartament urban care vrei să respire mai mult aer de natură. Stilul de cabană modernă e o combinație rafinată între confort rustic și funcționalitate contemporană, o invitație de a trăi mai simplu, dar cu gust.

Citește mai mult