Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Școlile, oricât de bune, îi dresează pe copii să scrie, să scrie, să scrie - adică să umple golurile, să execute ce le este dat, să scape repede de rezolvări

Copil scriind în caiet

Foto - Deyan Georgiev/ Alamy/ Profimedia

La una dintre clasele a III-a, la care am intrat să văd ora, copiii primiseră, ca muncă independentă, să rezolve un rebus, cu multe linii verticale și orizontale. Mai bine de trei sferturi dintre ei întrebau la fiecare pas, cu nerăbdare, cu pretenția să fie ajutați de învățătoare, de câte ori răspunsul nu le venea din prima.

(La rebusuri, știți, trebuie să revii de mai multe ori în același loc, după ce câștigi câte o literă sau două în plus de la celelalte cuvinte din apropiere.)

Copiii în cauză- isteți și motivați în general, aveau mari dificultăți în a suporta tensiunea răspunsurilor neimediate. Se tot văitau, se enervau, se milogeau, se frichineau în bancă supărați că nu le iese, dar și mai supărați că nu sunt ajutați. Unii chiar considerau că nu e corect că nu sunt sprijiniți imediat. 

Două lucruri mi-au devenit evidente:

- că școlile, oricât de bune, au meteahna inerentă de a-i dresa pe copii să scrie, să scrie, să scrie - adică să umple golurile, să execute ce le este dat, să scape repede de rezolvări. Totul, în mare parte și pentru că programa e lăbărțată pe orizontală și nu este timp pentru scufundări de adâncime; dar mai ales pentru că modelul consumerist în care ne desfășurăm viețile ne-a prostit pe toți întru credința că trebuie să le dăm copiilor mult, suplimentar, extra, super etc;

- copiii de astăzi au toleranță mică la frustrare; i-au înnebunit ecranele și gratificările imediate practicate de părinți și societate; dacă nu au profesori care cultivă sistematic disonanța cognitivă, tensiunea intelectuală, frustrarea rezolvărilor multiple sau realizabile în timp, nu dezvoltă gândire pe bune, ci doar reflexe robotice de umplere a spațiilor punctate cu răspunsuri evidente.

Cred că şi acesta este motivul pentru care o mare parte dintre adolescenții care termină liceul cu note de 9 și de 10 nu știu ce li se potrivește pentru viitor; s-ar duce, când îi întrebi, și la Medicină, și la Politehnică, și la Studii Economice. Nu știu ce iubesc, ce le produce pasiune, pentru că au fost ocupați să bifeze note mari la toate disciplinele și să își țină energia pe o linie de plutire, completând și rezolvând mecanic, până la eliberarea de sub jugul sistemului.

În clasa asta erau și 2-3 copii care n-au ridicat ochii din rebus, au stăruit, au încercat, au completat încet, cu reveniri repetate, în același loc, până la ”aha-ul” de care aveau nevoie. Nu știu dacă aici este meritul educației de acasă, al temperamentului sau al unei ambiții pragmatice moștenite.

Dacă, totuși, sunteți profesori, cred că măcar o dată pe săptămână, e vital să dăm copiilor sarcini anevoioase. Nu super-extra-în-plus-pentru-copii-dotați. Sarcini pentru reziliență și smerenia lucrului făcut bob cu bob. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Ce așteptări de la viață poate avea un copil când vede că ai săi părinți sunt sclavi pe ogorul unei companii? Că pleacă la 7 dimineața și vin la 9 seara storși de vlagă, incapabili să mai gândească sau să simtă ceva? Că în weekend și în vacanțe pleacă tot cu laptopul după ei?
    A învăța să te joci, să citești, să simți, să raționezi nu vine de la sine. Vine prin educația familiei. Din păcate, această generație are părinți absenți. Părinți mult prea obosiți ca să se mai ocupe de altceva.
    E de mirare că această lume ternă, stupidă și idioată nu este pe placul copiilor? Da, e realitatea, dar nu trebuie să și placă. Cui îi place să fie sclav?
    • Like 0
    • @ Valentin
      muta-te in Coreea de Nord. Acolo nu vei fi sclav....
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Valentin check icon
      De Nord? Ori faceți o confuzie, ori...
      • Like 0
    • @ Valentin
      nu fac nici o confuzie. daca nu esti atat de fanatic poti incerca rusia
      • Like 0
  • Daniel check icon
    ...dacă nu au profesori care cultivă sistematic disonanța cognitivă....??? Cultivarea "disonantei cognitive" a devenit o metoda pedagogica???!!!
    • Like 1
  • Scoala romaneasca sufera de patru boli :
    1. Copii ne-educati, fara cei "sapte ani de-acasa", care nu stiu ce este respectul, ce este munca si ce este curiozitatea intelectuala ...
    2. Profesori slab pregatiti in universitati de tip "fabrici de diplome", orientate spre profit si care scot pe banda rulanta absolventi incapabili si dezinteresati de munca educativa.
    3. Universitati devenite fabrici de absolventi, unde principala preocupare este numarul de studenti, deoarece la stat, de asta depinde finantarea, iar la privat de asta depinde profitul realizat. Trebuie urgent o selectie a acestora, cu inchiderea sectiilor de invatamant la distanta, verificarea de catre o comisie internationala a calitatii actului de invatamant si inchiderea celor necorespunzatoare, schimbarea finantarii universitatilor de stat, etc..
    4. Izolarea sistemului educational romanesc si dezinteresul fata de exemple de scucces din lume, precum tarile nordice si din orientul indeparatat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult