Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum se învață într-o facultate din SUA. Profesorii dau teme ca la școală, iar cine nu citește nu trece

Oana Moraru, facultate SUA

Mi-am petrecut mare parte din săptămâna trecută în campusul unei facultăți din Los Angeles, California.

Pentru că fiică-mea are ziua ocupată nine to five, mi-am pierdut orele observând studenții, discutând cu ei și chiar asistând la vreo două cursuri, dintre care unul de matematică.

Apropos de disputa recentă legată de cât și cum mai citesc studenții, aici toți citesc zilnic, indiferent că studiază să devină ingineri, it-iști, economiști sau artiști.

Sunt și copii de bani gata, dar și copii cu burse, născuți în SUA, din părinți încă imigranți fără acte. Sunt tineri din toate colțurile lumii, din culturi foarte diferite. Se poartă diferit, mănâncă diferit, arată diferit, se îmbracă diferit. Dar toți citesc. De ce?

Facultatea are un sistem de nezdruncinat în favoarea cititului:

- toți profesorii dau teme, ca la școala generală, de la un curs la altul, chiar și de pe o zi pe alta. Temele se corectează și se notează, cu tot cu feed-back descriptiv din partea profesorului. Nota contează la media parțială și semestrială, când se adună cu examenul. Deci, studenții nu cunosc învățarea în salturi sau doar în sesiune. Dacă nu citesc, nu trec.

- toți studenții au bibliografii pe termen lung. Carla, de pildă, dacă nu citește 50-100 de pagini pe zi, nu poate ține pasul. Se adună atât de mult, că nu mai are cum recupera în sesiune sau la mid-terms.

- din anul doi, cam toți aspiră să fie prinși într-o echipă de cercetare, fiindcăîn SUA, trebuie să îți construiești CV-ul din timp și să găsești profesori care îți pot scrie recomandări. Aici iar trebuie să citești și să prelucrezi informație, să te întâlnești cu echipa, să dai ce ai găsit mai departe; deci, alte materiale de citit;

- majoritatea au și câte o slujbă part-time; dacă vrei ca slujba să conteze și ea la cv, trebuie să fie apropiată de domeniul pe care îl studiezi. Ghici, ce? La slujbă iar ai materiale de citit, de redactat, de așezat în infografice, de corectat, de verificat etc.;

- din când în când, studenții au cursuri în care sunt sfătuiți cum să își construiască o rețea socială influentă pentru viitoarea lor carieră. Am stat şi eu la un curs din ăsta. Ce am aflat: tinerii aspiranți trebuie să îi citească frecvent pe cei mai buni reprezentanți ai domeniului lor, să se conecteze cu ei în social media, să își scrie relevant experiența pe rețelele de socializare, să se reprezinte individualizat și autentic pe sine la interviuri, să comenteze la postările pe domeniul lor de studiu; acum deja, în timpul studenției;

- în relație cu propriii profesori sau consilieri, studenții trebuie să știe să își susțină interesele, în mailuri bine elaborate și argumentate. Aici iar trebuie să fi citit destul ca să știi cum să te exprimi.

- în eseurile și examenele pe care le dai, nu poți repeta ce ai citit. Trebuie să îți folosești interfața aceea critică a gândirii pe care o testează PISA în Europa, încă de la 14 ani.

Am văzut și lucruri nasoale, nu idealizez.

Dar partea asta legată de cum procesează studentul informația, în ce ritm și după ce filtre este deja depășită în zonele educaționale cu pretenții. Ele își învață deja studenții să detecteze pattern-uri, bucle conceptuale, capcane ideologice, noduri de influență și cunoaștere. Și să scrie bine, să se reprezinte pe sine tot prin informație - online, la interviuri, în echipe, în CV.

La noi studenții nu citesc pentru că nu există sistemic o constrângere practică și necesară în această direcție. Ca să ajungi să te descurci în jungla informativă de astăzi, cineva trebuie să îți dea, în anii uceniciei, niște reguli strânse ale jocului. Nu poți fi lăsat, chiar dacă ai 20 -21 de ani să te îndrăgostești de citit. Asta se întâmplă la numai 10-12% dintre copii și tineri. Din care, probabil, numai o mică parte dezvoltă și gândire analitică, de profunzime.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi se pare normal ce a fost semnalat ca deosebit! Si in Romania exista profesori care solicita elevul/studentul. Am crescut inconjurata de carti. In loc de tabletele pe care din nefericire atatia parinti le pun in bratele fiilor si fiicelor pentru ca ei sa poata conversa in liniste. Da , aici, in State, este normal sa continui sa cresti in cunoastere si intelegere. Sa te prezinti si reprezinti in cunoastere de cauza. Cercetarea prin internship / sau si shadowing in domeniul ales dar si ca studiu individual este acceptata nu ca o obligatie. De mic copil se practica . Iar LLL - Life Long Learner este o formula pe care o ai in tine. Deci succes si incredere! Se poate si in Romania. A existat si in Romania acest fel de educare. va continua dar depinde de parinti . Si mai ales de sustinerea constientizarii copiilor in toate palierele vietii si sociale: de la imbracaminte, tinuat corpului si limbajul folosit pana la viziune in alegerile pe care le fac.
    • Like 1
  • Moise N. check icon
    Ar trebui multiplicat articolul si trimis cite un exemplar fiecarui personaj din așanumitul Minister ce se pre(a)ocupă de Educație și tuturor celor din Guvern și Parlament. Dar as paria că nimeni nu ar mișca un deget să îndrepte lucrurile pentru că i-ar supăra pe stimații prinți, adică pe votanți! România a părăsit de mult autostrada Educației, și, și mai demult autostrada Repsonsabilității. Cei mai mulți tineri de valoare nu pleacă azi din lipsa banilor din țară ci pentru că nu se simt apreciați, nu sunt lăsați să se ridice și să își pună în valoare calitățile! Iar autostrada asta a celor care pleacă va fi din ce în ce mai lungă, pentru că se contruiește mult mai rapid decât cele făcute de Guvern! Am ajuns în punctul în care unicul motiv pentru care mai merg la vot e faptul că nu vreau ca vreo fărâmă din votul meu să ajungă la extremiști!
    • Like 0
  • Bine că, măcar din când în când, cineva le aminteşte experţilor români în ale fericirii şcolare că educaţia într-un sistem de învăţământ serios te obligă, nu te roagă, să te supui regulilor severe ale renunţării şi ale studiului pe rupte, să-ţi faci temele (nu puţine şi nu uşoare), te învaţă că dacă nu eşti dispus să munceşti sau nu faci faţă, vei avea un trai amar toată viaţa.

    Huzureala în facultăţi pe banii părinţilor, pretenţiile exagerate ale unei generaţii învăţate să obţină uşor diplome şi atestări pentru care în universităţi serioase se studiază la greu, bătaia de joc în care s-au transformat examenele în multe facultăţi din România, admiteri la specializări şi doctorate cu teme irelevante, reprezintă doar câteva consecinţe ale aplicării orbeşti a principiului "finanţarea urmează elevul", înrudit cu principiul "finanţarea urmează partidul". Cum urmarea produce turmarea, cu mai toate partidele în frunte învăţământul şi cercetarea românească au spart munte, după munte. Căsătoria morganatică între sistemul de educaţie şi clasa politică a adus facultăţile româneşti de elită la sapă de lemn. Nu aveţi grămezi de studenţi, nu vă dăm bani sau vă aruncăm firimituri rămase după finanţarea aberantă a zeci, dacă nu sute de speciazari pentru care nici bureţii societăţii româneşti nu mai au celule să le absoarbă. Absolvenţi de facultate, în multe cazuri sub nivelul general de pregătire al absolvenţilor unui liceu decent, au fost declaraţi specialişti cu diplome şi parazitează instituţiile statului. Mulţi sunt unşi la şefia unor direcţii, ajung "experţi" care discută savant despre orice la posturile TV, laudă şi avizează manuale în care greşelile ştiinţifice majore abundă, organizează sesiuni de pregătire a unor indivizi mult mai competenţi decât ei. Părinţii vând castraveţi grădinarilor şi le explică profesorilor cum trebuie să-şi facă treaba, nu cumva să le fie stresate odraslele cu prea multa cunoaştere cerută de şcoală.

    Oameni buni, dacă vă place modul occidental de a face şcoală, atunci acceptaţi şi vorba lui Iorga "la fund suntem la fel ca ei, la cap e diferenţa!"
    • Like 8
    • @ Cristea Petrica
      DA ,,asa spunea Marele N Iorga ;
      --La fund suntem toti la fel ,dar la Cap este diferenta , Dar acesta diferenata se face prin invatare ,studiu aprofundat al materiilor care se cer in timpul scolii !
      Din pacate pe la noi multi profesori titulari au ,obtinut note medii sau sbu medii la ex,ptr titularizare ! In acest caz ,ce vor sti ei cum sa se faca ,,apreciati decat prin numarul mare de absolventi cu note ( pe bune ) mari !
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon