Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Scrisori către un prieten. Mi-ai spus că, în săptămâna aceasta, te gândești mereu, cu teamă, la moarte

Mi-ai spus deunăzi, e drept că pe hârtia ecranului computerului, că atunci când te gândești la Săptămâna Patimilor te gândești mereu, cu teamă, la moarte. Știu. Și pentru mine moartea rămâne o ecuație pe care mă strădui să o înțeleg pentru că, în ciuda aparențelor, credința nu înseamnă că îți bați rațiunea în cuie și nu mai mișcă.

Îndrăznesc chiar să-ți spun că a crede înseamnă a căuta răspunsuri, vii, pline de alte deschideri spre adevăr decât cele la care te-ai fi așteptat.

Pe când eram copil, prin școala generală, tata mă purta la Biserica din Șcheii Brașovului într-un soi de inspirată pedagogie, detoxificant la toată ideologizarea vremii. Se lega între noi o magie pe care nu știam să o denumesc. Abia astăzi pot să-i spun credință, încredere reciprocă. Cântam Prohodul Domnului, o alcătuire de versuri emoționante și pline de tandrețe, un soi de bocet care mă urmărea pe tot parcursul anului.

Să ne înțelegem. Nu, nu era o spălare pe creier. Continuam să fiu copilul care merge la fotbal, la teatru, la operă și la școală cu aceeași teamă a bucuriei, frisonat însă de un adevăr: fusesem la mormântul lui Hristos. Știam că există. Și-mi țineam tare greu gura. După ce se cânta Prohodul pe stări - cum se zice, urcam cu tata și încă un nene, Titi Iepure, sus în turnul cel mare al Bisericii, acolo unde pe dinafara ceasul cumpărat din aurul Ecaterinei Țarina dădea mas secundelor micuței așezări a Șcheiului. Și băteau toaca. Nu știu dacă ai stat vreodată în turnul unei biserici să simți vibrând lângă tine tot cerul și să-ți vezi tatăl încântând îngerii cu ritmul bătăii sale. Oamenii înconjurau, maree de lumină, locașul de piatră al Sfântului Nicolae care înlocuise o alcătuire de șiță de care doar letopisețele mai fac amintire. Și mi se părea că moartea nu mai există. Era un freamăt de viață cum nu am descoperit decât atunci când am slujit prima dată Liturghia.

Când atingeam pământul din înaltul de cer al turnului Bisericii oamenii erau altfel. Mașina care ne ducea spre cartierul unde locuiam fie era plină, fie suspendată. Plecam pe jos, umăr lângă umăr. Bărbaților casei, cum s-ar zice, nu ne mai păsa. Zburam spre casă repovestind, unul altuia, cu nodul în gât, drama prin care trecuse Hristos sub ochii noștri. Cartierul meu nu avea, pe atunci, biserică. Eu îl aveam pe tata. Era suficient. Astăzi pare că avem biserici, dar nu mai avem tați să mai bată toaca în turn de locaș spre alungarea fricii de moarte a propriilor copii. Îi văd obosiți, surmenați, cătrăniți pe lume. Nici nouă nu ne era ușor, dar pentru noaptea Patimilor merita orice greu înfruntat. Mama ne aștepta, dacă nu venea cu noi. Paznicul de lumină al casei. Cu mâinile obosite de truda zilei și a mesei de Paști, ce avea să ne înnobileze „noapteazori” a Învierii.

Nu știam pe atunci cât de frumoasă este Săptămâna Patimilor. Nici cum vindecă ea teama de grozăvia morții, cum te cheamă ca om să redescoperi construcția de poezie a plânsului uman. Astăzi plângem de oftică, de supărarea că nu suntem mai bogați, mai împliniți. Adormeam târziu. Spre dimineață. Când ajungeam, în zorii târzii, la școală purtam un surâs obosit, dar împlinit. Plecam spre școală însoțit de tata. Nu ne spuneam nimic. Surâdeam complici. Eu ca un tată serios, el ca un fiu năstrușnic. Acum când moartea îmi încearcă uneori curajul mă gândesc că din turnul de lut din Șcheii Brașovului tata continuă să-mi surâdă. Ca un sunet de toacă ce străbate cerul de pământ ce-l acoperă. Până la Înviere. Și-mi dă curaj. Nu, Săptămâna Patimilor nu este despre moarte. E o școală teribilă despre cum să ne trăim curajos iubirea cu Dumnezeu. Cu Tata. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Rînduri precum ale autorului și succes la cei convinși deja.
  În afara unui asemenea spatiu, nu mai ține.
  Ce-i drept, părintele Necula se va feri de asemenea zone.

  În paralel, mi-e greu sa nu observ că autorul se află în categoria umană convinsă că adevărul/Adevărul se afla exact la dînsa.
  • Like 0
 • “Nu eram spalat pe creier pentru ca jucam fotbal...”
  Spalarea pe creier rabufneste in persecutie atunci cand esti adult nu copil. Crezi ca āia de la Bataclan sau 11 Septembrie nu au jucat fotbal? Fa-ti testul de habotnicie si vezi. E ca presupunerea prin absurd la matematicā. Dacā fata mea ar veni sa mi-l prezinte pe sotul ei Muhamad si sa-mi spuna ca se converteste la Islam mai desfac sampania? Si daca raspunsul este nu, ai jucat fotbal degeaba!
  • Like 0
 • Foarte frumos povestit, cred ca multi dintre noi avem amintiri asemanatoare sau cel putin mie imi evocati o anumita stare de spirit din noaptea Prohodului la care ma duceam din copilarie. Pacat de cei care nu il au pe Hristos, ce trista ar fi viata fara El.
  • Like 0
 • Cred ca toti ne nastem in suflet cu iubire de semeni, cu dorinte mici si fara frica de moarte! Parintii sunt obligati sa faca tot ce le sta in fiinta umana sa ii dezvolte emotional! Daca ii lasa si sustine in dezvoltare, le arata copiilor multumire, acceptare si iubire ei asa sevor dezvolta! Daca learata prin comportament, nu prin vorbe fuga dupa bani, dupa case, dupa avutie si le arata frica de moarte ei asa vor traii! Dar nu sunt nici vinovati, nici de acuzat! Asa au stiut, atata au putit! Din preamulta iubiregresesc! Tupoti sate schimbi si intorci oricand in viata dacavrei ajutor! Cu psiholog sau duhovnic sau idealprin amandoua! Dar asa poti doar cand esticomplet impacat cu tine! Nu ne-am nascut sa patimim! Ne-am nascut oameni ! Si eu gresesc si eu sunt om si pe mine ma iert, doar daca m-am impacat cu mine, atinci e usor sa ii ierti pe altii ! Sa te puidoar doua secunde in locul celuilalt! Atunci nu il mai critici, nu il mai ataci, nu il mai scuipi ! Doar unii pot sa se roage! Ma rog pt ei sa se poata ruga si pentru noi! Sa lupti in viata sa vrei mai mult nu este un pacat ! Pacat este sa incetezi in a lupta cu viata! Am trecut prin suferinte vazand langa mine pe cei ce ii iubesc ca sufera! Am suferit si eu cand am crezut ca nu sunt buna la nimic! Modelul meu in viata legat de moarte este bunica mea! A fost impacata cu ea, cu cel de sus si cu toti cei ce ii aratau sau nu iubirea! Mi-e frica de moarte pentru ca stiu ca ceice ma iubesc vor plange dupa mine! Mi-e frica ca vine moartea si nu am reusit sa mabucur de tot ce mai este pe pamant! Stiu ca nu am ales nici cand sa venim nici cand sa plecam! Mi-e teama ca ma duc si nu am apucat sa le spun toti celor pe care i-am jignit sau certat de cate oriei probabil au miritat-o sau nu !
  • Like 0
 • Prieteni, aici e vorba de dragoste, de modul unui copil de a vedea moartea, de credinta si iubire.Fiecare parinte isi educa copilul in felul lui, si nimeni nu are dreptul sa il judece... Cu totii pierdem pe cineva,mai intai bunicii, apoi parintii si in cele din urma noi.De fapt singurul lucru care pleaca este trupul, caci sufletul si amintirea lui ramane mereu cu noi si ne insoteste pana la sfarsitul vietii. Important e satraim viata frumos, sa traim cu dragoste, bunatate si fara sa ne gandim mereu la bani.Saptamana Patimilor este o saptamana importanta pentru toti. E saptamana in care trebuie sa ne facem o revizuire a vietii noastre, sa incercam sa fim mai buni si sa ne rugam mai mult. E saptamana in care Iisus se sacrifica pentru noi. Eu o vad ca pe o saptamana minunata, in care cerurile se deschid iar cei dusi de langa noi isi primesc locul in Rai. Nihil Sine Deo
  • Like 4
 • De ce avem obiceiul nefericit ca atunci când cineva spune ce simte să il corectam spunând noi ce simte el, să povestim noi despre copilăria lui? Asta este o invitație la jurnal. Dacă vrei, povestesti ce simți - unii au facut-o, dacă nu, te retii că este de prost gust să tot arăți că stii mai bine ce simt alții. Asa de mult esti privat de prieteni încât sari în gâtul cui iti apare înainte? Sau poate tocmai de asta nu ai prieteni?
  • Like 3
 • check icon
  corect, ba inca am fost purtat prin mai multe credinte, rituri si biserici, ca provin dintr-o familie multinationala, multiculturala si raspandita, deci asa a fost si copilaria mea, plina de participari la evenimente crestine (mozaice, catolice, luterane, ortodoxe, calvine, ba chiar ceva unitariste) pana cand am crescut. apoi am invatat care sunt inceput lipsurile societatii multilateral dezvoltate, benzina, alimente, medicamente, lapte pt bebelusi, etc, etc, etc ... dar popa, singur, se ruga pentru conducatorul asasin in biserica lui Dumnezeu. atunci a murit ceva, si popa a ajuns langa criminal, popa avea pt mine statut de tainuitor. apoi am descoperit ca popa era informator al securitatii si atunci popa a urcat la statutul de criminal, si m-am despartit de bisericile parintilor mei. anii au trecut si am ajuns sa-mi ingrop rudele decedate si iar am intrat in contact cu popa, acum era si inganfat si superior, informandu-ma la data la care putea el sa participe la eveniment, peste 2 saptamani, am ramas cu gura cascata, la propriu. mai ales popa ortodox, ceilati parca, parca erau mai omenosi. asa ca rastignitul si gasca pozata in jurul lui pe catapeasma au ramas in grija popii, sa se roage el, ca si masina o repara mecanicul, hainele le face croitorul, si parajitura cofetarul, deci nu este treaba mea sa "lucrez/activez" in domeniul popii. mai mult, am decis sa fiu incinerat si sa nu existe servicii funerare cu popa dupa moartea mea, ca nu vreau sa-l deranjez de la rugaciunile pentru conducatori (in cazul romaniei, pentru ponta, vanghelie, piedone, oltean, grebla si alti idioti motati). urmasii mei sunt obligati sa dea o petrecere in numele meu ! ce o sa zica Dumnezeu ? nu stiu, si eu sunt curios, sunt curios daca acolo ... acolo unde o sa ajunga sufletul meu voi intalni un popa :). dar gandesc ca daca Dumnezeu exista, atunci nu trebuie sa intalnesc acolo nici un popa si nici pe astia pentru care se roaga popa de zor ! cu Dumnezeu inainte tovarasi !
  • Like 4
 • otheh check icon
  Daca cumva dzeu e femeie, treaba e nasoala. Pana la urma, cum ar fi fost ca mama sa fie cea care se confrunta cu universul, in timp ce dvs. si cu tatal dvs. ati fi asteptat-o acasa, la cratita, cu mainile ostenite de intins coca. ,, Stalpul casei,, - frumos, genial!
  • Like 1
  • @ otheh
   otheh check icon
   Care stalp domne? Poate in mintea dumitale! Paznicul de lumina.
   • Like 0
 • check icon
  Atunci cand traiesti curajos iubiri cu personaje literare imaginare e bine sa dai pe la psihiatrie, exista tratament.
  • Like 2
  • @
   Prietene, credinta ta ateista in big bang si teoria evolutiei sunt foarte imaginare si fara sens. Trebuie sa crezi ca nu exista, nu poti demonstra. Un crestin insa nu are nevoie de dovezi pentru ca simte cum Dumnezeu este prezent in viata sa, printr-o forma sau alta. Decat sa faci misto de credinciosi mai bine ti-ai vedea de propriile limitari.
   • Like 1
  • @ Paul Lozba
   check icon
   Domnule, si drogatii simt si halucineaza tot felul de lucruri care li se par foarte reale, nu inseamna ca e si adevarat. Cine a spus ca eu as crede in big bang si toria evolutiei?
   • Like 0
  • @
   Dumnezeu e cat se poate de adevarat. Mai devreme sau mai tarziu tot Il vei descoperi. Fie intr-un mod bun fie intr-un mod rau.
   • Like 0
  • @ Paul Lozba
   check icon
   Ai si ceva dovezi in acest sens? Altfel, e la acelasi nivel cu Zana Maseluta, o entitate imaginara cu puteri supranaturale care prin definitie nu se poate demonstra ca nu exista.
   • Like 0
  • @
   E simplu, la un moment dat tot o sa te imbolnavesti. Dupa aia candva o sa mori, fie si de batranete. Si orice crestin de bun simt o sa iti garanteze ca e pedeapsa de la Dumnezeu. Bine, tu o sa fi mort, nu o sa te afecteze :)
   • Like 0
  • @
   Mergeam odată cu trenul de la Paşcani spre Bacău. Eu, ca să nu mă duc în vagoane unde se fumează, mi-am luat bilet şi m-am suit în tren în vagoane de astea mai ferite. Zic: „Mă duc măcar unde nu mă "tămâiază" fumătorii, că pe mine mă doare capul de fum de ţigară". M-am dus singur în vagon acolo, dar n-am ştiut cine o să mai vină. Aproape de plecare a intrat un grup de ofiţeri superiori, mergeau la o şcoală de război. Erau maiori, colonei, printre care era şi un plutonier major cu soţia. Un călugăr într-un vagon de ofiţeri. Eu, văzându-mă într-un vagon cu ofiţeri, ca călugăr, zic, ce discuţie pot să am eu cu dânşii?

   Eu îmi cătam de pace şi de "Doamne Iisuse" al meu şi stăteam liniştit acolo, că ştiam că am de mers două ore cu ei şi trebuia să schimb trenul spre Tarcău, la Lunca Strâmbă, că mă duceam la părinţii Casian, care era stareţ la Tarcău, şi la Ianuarie; asta era prin anul 1957.

   Dar unul din ei, ca să nu tacă, a vrut să facă o glumă şi zice:

   - Uite, măi! O să meargă bine trenul ăsta, că avem şi un popă aici!

   Ştii, că ei au vorba asta, că dacă-ţi iese popa inainte, îţi merge rău! Au şi superstiţii. Să nu-ţi iasă popa înainte, c-o păţeşti! Eu tăceam din gură.

   - Auzi, măi, dacă-i popa aici, nu-i bine să ne spună povestea aceia cu Dumnezeu? Se zice că un "moşnegel" ar fi făcut cerul şi pământul şi stelele şi munţii şi marea!

   Auzi! Un "moşnegel"! Eu tot tăceam. „Dă-le pace, că-s ofiţeri. Ei glumesc, ei râd. Eu ce să discut?" Dar unul vine şi se aşează drept în faţa mea.

   - Părinte, nu vă supăraţi, de unde sunteţi?

   Dar eu, de ce să le zic Sihăstria?

   - De la Mănăstirea Neamţ.

   - Ce sunteţi? Preot, profesor, dascăl, ce sunteţi?

   - Ba sunt un simplu călugăr. Merg şi eu încoace, până la Bacău.

   - Auzi, că ăştia ai noştri, toţi sunt curioşi să ne spuneţi ceva despre Dumnezeu! Cum îi povestea asta cu Dumnezeu? Se spune în Biblia aceea, a voastră, că Dumnezeu ar fi făcut cerul, pământul, lumea, dar noi avem altă concepţie despre lume.

   - Să nu vă supăraţi, eu sunt un călugăr simplu, dar, dacă voi începe povestea cu Dumnezeu, trenul ăsta trebuie să înconjure globul de trei ori şi tot n-o pot termina, atâta-i de lungă!

   - Auzi, ce zice popa!

   - Şi îi şi curioasă, zic, grozav! Când vom începe povestea cu Dumnezeu, îi cu cântec!

   - Vrem şi noi să ştim! Sunteţi călugăr, noi suntem ofiţeri, tot mergem împreună până la Bacău. Cum îi, părinte?

   Înainte de plecare, m-am ridicat şi mi-am făcut cruce. Ei, nu. Treaba lor.

   - Dacă este vorba că trebuie să discutăm, vă cer un cuvânt de onoare. Să mă iertaţi, aţi intrat aici un vagon de ofiţeri, dar eu stelele astea nu le cunosc, eu am făcut armata când erau trese. Dacă m-oi adresa greşit cumva, să nu vă supăraţi!

   Dar, un maior se ridică şi întreabă:

   - Părinte, uite ce-i, vreau să-ţi spun ceva. Nu este o absurditate să credem noi în ceva ce nu se vede? Dumneavoastră spuneţi că există Dumnezeu, dar l-a văzut cineva vreodată? Este o nebunie să creadă cineva în ceea ce nu se vede!

   - Domnilor, dar mai întâi, aveţi cuvânt de onoare? că începem o discuţie serioasă!

   - Auzi, băi, popa! Avem, părinte, cum să nu! Şi cel ce se va supăra, îi nebun! zice.

   - Vă văd oameni deştepţi, eu îs un prost, dar o să-ncepem aşa, "povestea" cu Dumnezeu, cum ne-om pricepe noi. Uite ce-i, domnilor, eu am să spun că dumneavoastră, toţi câţi sunteţi în vagonul ăsta, sunteţi nebuni!

   - Ia auzi, popa ne face nebuni!

   - Sigur! Şi, dacă n-am dreptate, la prima gară, predaţi-mă la poliţia gării! Dacă n-am dreptate. Dar, întâi am să vă demonstrez de ce vă fac nebuni.

   - Da, este mare nebunie să creadă cineva în ce nu vede! Cine l-a văzut pe Dumnezeu?

   - Fraţilor, eu merg până la Bacău, dar atât vă spun: dacă încep "povestea" cu Dumnezeu, trenul acesta trebuie să înconjoare lumea de trei ori şi tot n-o termin!...

   - Ia auzi ce spune popa?!

   - Aţi auzit că dumnealui a spus că e mare nebunie să crezi în ce nu se vede.

   Mai întâi, că zice Duhul Sfânt în Psaltire la începutul psalmului 13 şi 52, la noi în Scriptură: Zis-a cel nebun în inima sa: Nu este Dumnezeu! şi îmi ziceam: „Lasă că-i vorba să mărturisesc pe Dum­nezeu, nu contează ce urmează de-aici". Eram bucuros de asta.

   Al doilea. Mata ai spus că este o nebunie să crezi în ceea ce nu se vede?

   - Da, eu!

   - Păi eu v-am spus că dumneavoastră toţi n-aveţi minte. Toţi sunteţi nebuni. Ştii de ce? Am tot dreptul să vă fac nebuni.

   - Dar pentru ce?

   - Pentru că eu n-am văzut mintea nimănui niciodată! Şi atunci, nu-i o nebunie să cred că aveţi minte, dacă n-am văzut-o?

   - Uite, băi, ne-a luat popa front! - adică în loc. Discuţia era şi frumoasă şi serioasă şi hazlie.

   - Păi cum să cred eu că aveţi minte, dacă n-am văzut minte de când sunt eu? Nici la voi, nici la mine. Cum este? Albă, neagră, roşie, verde? Ce formă are? Pătrată, dreptunghiulară, hexagonală? Cum este domnule, forma, culoarea? Şi-i pipăibilă, sau cum este? Dacă îmi arătaţi aceste însuşiri la minte, atunci eu zic că aveţi minte, dacă nu, n-aveţi deloc! Pentru că n-am văzut-o, nici culoarea, nici forma.

   - Uite, măi, popa! Poţi să-i zici ceva?

   - Dacă n-ai tăcut din gură! Măi prostule, n-ai pus problema bine!

   Ei se prosteau unul pe altul.

   - Stai, măi, că cu popa ai de lucru!

   - Afară de asta, se crede de toată lumea de pe glob că oamenii au minte? Se crede. Fără să se vadă. Iată un argument că toată lumea crede că are minte! Şi dumneavoastră credeţi şi eu, dar nu vedem mintea.

   Dar viaţa aţi văzut-o vreodată? Cine a văzut vreodată viaţa din om? Şi cu toate acestea cine zice că-i mort, când este viu şi are viaţă? Se vede viaţa?

   - Nu se vede!

   - Şi atunci nu-i o nebunie să credem noi că oamenii au viaţă? Dacă n-o vedem.

   - Dar viaţa se manifestă, părinte!

   - Foarte bine. Prin manifestările ei se crede că există, cu toate că n-o vezi.

   Aşa-i şi Dumnezeu. Care-s manifestările Lui în lume?

   Şi am început să spun toate puterile sufletului.

   - Dumneavoastră aveţi imaginaţie?

   - Da.

   - Aţi văzut-o vreodată? Nu! Dumneavoastră aveţi mânie? Aţi văzut-o vreodată? Dumneavoastră aveţi cugetare, gândire? Aţi văzut-o vreodată? Aveţi poftă? Aveţi, pentru că acestea sunt puterile sufletului - cea mânioasă şi cea poftitoare.

   Dumneavoastră aveţi partea sadică, adică cea crescătoare. Aţi văzut-o vreodată? Ştii dumneata cum creşti? Sau te-ai văzut vreodată cum creşti?

   Afară de asta. Dumneavoastră aveţi puterile sufletului, cum este cugetarea, alegerea, hotărârea, mâhnirea, întristarea, bucuria; le-aţi văzut vreodată pe acestea, căci acestea sunt puterile sufleteşti?

   Nouă ne spune Scriptura că omul este chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Dar nu după forma cea dinafară, ci după cea sufletească.

   Iată câte puteri are sufletul! Şi nici mânia, nici raţiunea, nici pofta, nici bucuria, nici întristarea, nici mâhnirea, nici imaginaţia, nici voia liberă, nici viaţa, nici mintea nu le-a văzut nimeni. Şi toate există. Şi la filosofia profană se învaţă că există aceste puteri ale sufletului. Dar sufletul l-aţi văzut vreodată?

   - Păi tocmai, că nu-i!

   - Cum nu-i? Dacă n-ai avea suflet, n-ai mai vorbi cu mine! Dumneata nu poţi clipi o dată fără Dumnezeu, dacă n-ar fi viaţa în dumneata. Şi vedeţi câte sunt? Şi viaţă, şi minte, şi voie liberă, şi raţiune, şi mânie, şi bucurie, şi întristare, şi poftă, care se crede de toată lumea, fără să se vadă. Toate facultăţile sufletului sunt nevăzute, toate puterile lui sunt după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, că Dumnezeu este nevăzut. Iar omul este prototip şi icoană a lui Dumnezeu pe pământ - în ceea ce priveşte sufletul: minte, cuvânt şi duh.

   Ai văzut vreodată cuvântul? Ţi-ai văzut duhul cu care vorbeşti? Iată câte puteri şi câte facultăţi nevăzute are sufletul nostru! Şi dumneavoastră nu le-aţi văzut. Dar se crede de toată lumea? Căci omul are şi bucurie şi mâhnire; are şi poftă şi raţiune şi voie liberă...

   - Măi - a spus unul -, mai bine tăceai! N-ai pus bine problema! Ăsta trebuie să fie un director de seminar!

   - Nu, domnule, dar ne spune adevărul! Vezi, că toţi credem că sunt acestea, şi există în om, dar nu se văd!

   - Şi tu ai spus că-i o nebunie să crezi ceea ce nu vezi! Dar vezi că-i faci pe toţi nebuni, că acestea sunt, şi noi le credem fără să le vedem.

   Mai stau aşa, şi se ridică un doctor:

   Părinte, dă-o la boala! Eu sunt maior-doctor. Fac operaţii şi umblu cu bisturiul prin maţele omului - îi tai gâtul, îi tai picioarele -, tai, operez de 30 de ani şi eu n-am dat peste suflet! Şi cum să cred că există, dacă n-am dat cu bisturiul peste el!

   - Dumneata eşti doctor?

   - Da!

   - Şi de aceea nu crezi că există suflet, că nu-l vezi?

   - Da!

   - Dar dumneata, şi cei asemenea cu dumneata doctori, credeţi că există durere în lumea asta?

   - Există, părinte!

   - Eu nu cred! E o nebunie să cred, domnule, dacă n-am văzut-o!

   - Există, părinte!

   - Dar când îl tăiai cu bisturiul şi omul răcnea acolo şi se zbătea în ghearele morţii, durerea n-ai văzut-o?

   - Nu. Asta nu se vede!

   - Şi vrei să vezi sufletul? Şi durerea-i una din facultăţile trupeşti, fireşti, ale omului, şi-i amestecată cu cele sufleteşti. Şi după cum nu poţi vedea durerea, aşa nu poţi vedea sufletul. Mai ales sufletul fiind duh.

   - Auzi, bă, şi tu cu doctoria ta, vorbeşti prostii! Te-a lovit în cap, măi! N-ai văzut durerea! Dar cine dracu a văzut durerea? Insă toată lumea crede că este durere.

   - Uite, bă, ţi-a astupat gura şi ţie!

   - Măi, am dat de dracu aici!

   - Da-i frumos, domnule! Acestea le povestim şi noi la alţii. Mai spune ceva, părinte!

   Atunci se ridică unul:

   - Părinte, dintotdeauna ştim că Biserica a stat împotriva ştiinţei. Uite, ruşii au făcut un satelit acum care a înconjurat pământul de trei ori, cu Iuri Gagarin, şi uite a aterizat cu bine!

   - Şi ce-i cu asta?

   - Astea sunt roadele şi avansul ştiinţei faţă de religie!

   - Nimic n-aţi făcut!

   - Auzi-l, bă, că-i contra ştiinţei! Acesta trebuie să fie ca cel care a fost contra lui Galileo Galilei!

   - Staţi să vă spun! Ştiţi ce-aţi făcut voi? Dacă o albină iese din stup şi înconjură buduroiul în care stă, are ea pretenţia că ştie ce este în toată lumea?

   Atâta a făcut omul până acum! A ieşit de-abia din ştiubei şi a înconjurat ştiubeiul în care trăieşte şi i se pare că mare lucru a făcut!

   - Auzi-l, bă!

   - Încă n-a făcut ştiinţa nici atât cât zboară o furnică de pe degetul ăsta pe celălalt! Toţi savanţii lumii şi din Apus şi din Răsărit.

   Si staţi că de-acum înainte avem de vorbit!

   - Îi frumoasă, domnule, discuţia asta!

   - Că-i frumoasă, că-i amară, că-i dulce, eu vă spun până la capăt de-acum, cât a ţinea "povestea" asta, da, zic, iaca se apropie gara Bacău!

   Domnule, dumneavoastră ştiţi Ursa mare de pe cer şi Ursa mică, steaua polară?

   - Da.

   - Uite ce-i! Astronomia şi ştiinţa, cu cei mai mari savanţi astronomi, spun că la Ursa mare, de la roata din brazdă dinapoi, până la cea de către om - osia carului mare de pe cer -, este 1300 de ani călătoria luminii, şi lumina merge cu 300.000 de km/s. Asta-i osia carului mare. Ca să ajungi de la o roată până la cealaltă îţi trebuie 1300 de ani să călătoreşti cu viteza luminii. Dar cât ar mai fi până la roata dinainte şi cât ar mai fi până la proţap şi până la Prepelea care mână boii pe din brazdă.

   - Dar cine este Prepelea?

   - Este o steluţă mică, acolo! Dar cât mai este de lung carul, spune-mi dumneata!

   - Măi, interesant! Cine spune asta?

   - Camil Flamarion. L-am avut pe Camil Flamarion la îndemână, Dumnezeu în natură. Ăsta-i mare astronom francez din secolul trecut.

   Da, zic, dumneavoastră vedeţi o stea care, când răsare, cam dănţuieşte, "Alfa Centaurului". Toată astronomia arată că Alfa Centaurului este steaua megieşă a sistemului nostru solar. Sistemul solar se compune din nouă planete, cu soarele zece. Şi până la megieşa noastră, cea mai de-aproape, este un milion de ani călătoria luminii. Vă rog să calculaţi, domnilor, ce-a făcut Iuri Gagarin!

   - N-a făcut nimic, părinte!

   - Afară de asta. Pământul are 36.000 de km împrejurul lui. Deci 36.000 de km a făcut acela cu sputnicul lui, iar până acolo, un milion de ani călătoria luminii, socotiţi dumneavoastră, zic, ce-a realizat omul faţă de distanţa interstelară, sau inter­planetară!

   - Domnule, este incalculabil.

   - Stai să vă spun altele, mai serioase. Dumnezeu îşi arată lucrurile, nu în cele mari, în cele mici, cum spune Sfântul Nicodim Aghioritul. Ia gândiţi-vă dumneavoastră, că într-o ureche de ac se găsesc opt sextilioane de atomi, cifre astronomice - un sextilion este 1 urmat de 21 de zerouri. Aceşti atomi dintr-o ureche de ac, ca să-i numere un om, trebuie să trăiască 250 de ani şi să numere mai mult de un miliard pe secundă. Şi vă rog să-mi spuneţi dum­neavoastră câţi atomi sunt într-o ureche de ac şi cum îi împărţiţi şi cât este de minunat Dumnezeu, că într-o ureche de ac să bage atâţia atomi. Atunci ce-a făcut omul cu ştiinţa lui?

   - Domnule, este neimaginabil!

   - Stai să vă spun alta mai minunată. Pe-un vârf de ac se odihnesc 16 miliarde de ioni, care sunt corpuri mult mai mici decât atomul - Camil Flamarion voia să scoată în evidenţă viaţa, la ateii de peste Rin, că ei se chinuiau să facă o celulă vie, pe vremea aceea, pe care nici astăzi n-au făcut-o, că viaţa-i numai la Dumnezeu. Şi la aceşti ioni, care nu se pot concepe de mintea omenească cât sunt de mici, ce aparate trebuie? Că dacă ai avea un aparat, ca un purice să-l vadă mai mare decât Ceahlăul, încă nu ai zări în atmosferă un ion! Şi aceşti ioni s-a aflat că şi ei stau ca flăcăii de mână şi joacă, au viaţă în ei! „Şi acum domnilor de peste Rin - că el îi combătea pe germani -, vă rog să despărţiţi forţa de materie şi viaţa de zidire".

   „Dacă nu m-aş teme de panteism, zice Camil Flamarion - panteiştii ziceau că toată buruiana este Dumnezeu -, aş zice că Dumnezeu este în toată iarba şi în tot corpul. Dar voi zice altfel, că Dumnezeu este în toată zidirea Sa". Sub cel mai mic germene de materie de sub cer este mâna lui Dumnezeu şi există viaţa care a pus-o Dumnezeu!

   Şi acum vreau să vă spun un lucru. Când vedem puterea lui Dumnezeu, că în miniatură lucrează atâtea minuni negrăite şi neconcepute de mintea omenească, când vedem că şi acolo este viaţă, în acele mici particule de materie care nu au niciodată putere de a fi vizibile cu ochiul liber. Dacă noi nu ne-am teme de panteism, am zice că Dumnezeu este sufletul naturii, al întregii naturi. Dar nu este aşa. Dumnezeu există, cum zice marele apostol Pavel, că prin El şi de la El sunt toate!

   Şi vorbind acolo, văd că se apropie gara Bacău, şi trebuia să mă dau jos. Era multă discuţie. De-abia intrasem în subiect. Eu le-am spus că povestirea este lungă.

   - Nu puteţi clipi o dată din ochi fără Dumnezeu, fraţilor!

   - Dar de ce, părinte?

   - Viaţa este de la Dumnezeu, dătătorul de viaţă, şi, dacă ai murit, mai clipeşte din ochi dacă poţi! Mai poţi clipi dacă mori?...

   N-am amintit chiar toată predica. V-am spus aşa rezumativ cum a fost. Au fost două ore de discuţie. Ne-am despărţit.

   - Domnilor, ne pare foarte rău că ne despărţim!
   Vă spun drept că unii m-au sărutat şi pe obraz, alţii mi-au dat cireşe, alţii bomboane. Au dat şi pomelnice.

   - Părinte, vrem să-ţi scriem, dar să ne spui ce studii ai mata, că trebuie să fii un director, un profesor la vreun seminar.

   - Eu am să vă spun, dar să mă credeţi dacă vreţi! Eu de-abia sunt un cioban şi pasc oile mănăstirii.

   - Şi unde te duci acum?

   - Mă duc la un schit. Eu sunt cioban. Dar dacă aţi avea fericirea să vorbiţi dumneavoastră cu un stareţ de mănăstire, sau cu un episcop, să vedeţi ce ştie acela!

   - Auzi, măi! Asta-i o minune!

   - V-aţi întâlnit cu un cioban al mănăstirii, dacă v-aţi întâlni cu un stareţ sau cu vreun profesor de seminar, de ăştia mari care au şcoli, să vedeţi ce vă spun aceia, zic.

   - Mă, degeaba trăim, mă! Suntem nişte proşti! Mă, ce ne-a spus popa ăsta!

   Le-am spus multe despre stele, despre mişcarea Orionului; le-am spus câte vânturi bat pe faţa pământului şi cum se cheamă fiecare, şi cum se formează vânturile, după Sfântul Ioan Damaschin. Despre zodii şi câte grade are fiecare zodie şi cât stă soarele în fiecare grad. Mi-aduc aminte, că am vorbit pe larg, după Sfântul Vasile cel Mare, din Hexaimeron. Câte aveam să vorbesc, dar dacă noi schim­bam trenul. Ne-am despărţit cu durere de inimă.

   - Domnilor, m-aţi băgat într-o discuţie, pe care nici n-am început-o. Iertaţi-mă şi mergeţi sănătoşi; vă faceţi generali, iar eu mă duc în treaba mea!

   Aşa a fost discuţia, dar aici v-am spus-o pe scurt.

   (Părintele Ilie Cleopa - Ne vorbeşte parintele Cleopa, volumul 6. Preluat de pe site-ul Biblia zilnic)
   • Like 0
  • @ Paul Lozba
   check icon
   tl;dr
   • Like 0
  • @ Paul Lozba
   Fantastic parintele Cleopa cum a convins el ateii militari sa treaca la credinta cea dreapta. Sa va povestesc si eu o experienta asemanatoare cu trenul:

   Era prin 2001 si ma intorceam de la Ramnicu Valcea, cu trenul. Ceilalti baieti din formatie erau in alt compartiment. Era seara, se simtea aer puternic si miros de tren romanesc, transpiratie, nespalare, igrasie, rugina, parizer. Eram singur in compartiment, dar dupa 10 minute a venit si un soldat. L-am salutat, nu mi-a raspuns. Trenul a pornit, soldatul si-a facut cruce, s-a descaltat si s-a culcat. Era bine sa nu se fi descaltat. Ar fi fost bine. Aveam o bere, de sete, trebuie sa recunosc ca nu sunt amator de bere, dar pe vremea aia inca nu descoperisem vinurile de Ceptura, eram student. Si o cafea. Am deschis cartea, citeam "Generalul in labirintul sau" la momentul respectiv. Am citit cateva pagini si am iesit pe hol la o tigara, cu cafeaua. Da, pe vremea aia eram idiot si fumam. Dupa a doua tigara m-am intors in compartiment si in urmatoarele doua ore am terminat cartea si berea. M-am culcat si m-am trezit la vreo 30 kilometri de Cluj. La sosire, am salutat, soldatul nu mi-a raspuns si am coborat. Cam asta a fost experienta mea cu trenul si soldatul. As fi preferat un ateu cu sosete curate, dar a fost in regula. Nu, nu are rost sa asteptati vreo revelatie sau vreo relevanta.
   • Like 1
  • @ Vasile Pop
   check icon
   Nu vedeti relevanta pentru ca nu ati interpretat corect evenimentul. Pai cum, din toate compartimentele a ajuns in compartimentul dvs. asa din noroc? Pai sa fi fost un scaun liber altundeva se aseza acolo. Daca intarzia putin la tren ajungea in alt vagon, deci si vantul daca batea putin altfel in ziua aia nu ajungea cu dvs. in compartiment. Daca un autobuz intra in depasire in drum spre gara se schimba totul. Va dati seama care este probabilitatea sa fi ajuns in compartimentul dvs. din intamplare? Cate lucruri trebuie sa se fi intamplat exact in ordinea in care s-au intamplat ca sa ajunga el acolo in compartimentul dvs? Evident ca dumnezeu l-a trimis pe ala cu sosetele. Vedeti daca huliti, dumnezeu nu bate cu parul....
   • Like 0
  • @
   Problema majora e ca eu nu am avut norocul Parintelui Cleopa sa influentez atat de dramatic viata colegului. L-am salutat de 2 ori, numa gandeste-te daca il puteam convinge ca Marquez trebe citit toata ziua. Acu poate ar fi discutat chestiuni cool aici cu noi
   • Like 0
  • @
   Nimeni pe lumea asta,n-ar putea sa va fure ideea inradacinata pe care o aveti.Nimeni nu are dreptul sa o faca....nici dreptul sa va critice.E alegerea dumneavoastra.Traiti in armonie cu tot ce va inconjoara,iubiti oamenii si ajutati-i,iertati mult si fiti intelegator .Iubirea sa va fie credinta!
   • Like 0
  • @
   Nimeni pe lumea asta,n-ar putea sa va fure ideea inradacinata pe care o aveti.Nimeni nu are dreptul sa o faca....nici dreptul sa va critice.E alegerea dumneavoastra.Traiti in armonie cu tot ce va inconjoara,iubiti oamenii si ajutati-i,iertati mult si fiti intelegator .Iubirea sa va fie credinta!
   • Like 1
  • @ Linda Lola
   check icon
   Cu asta cu ideile inradacinate pe care nimeni nu are dreptul sa le critice nu sunt de acord. Daca gresesc, oricine are dreptul sa ma critice si sa-mi spuna ca gresesc. Religia lucreaza cu idei inradacinate infailibile, eu lucrez cu teorii bazate pe dovezi si realitate. Nu ma supar daca cineva imi demonstreaza ca gresesc. In rest, de acord, sa traim in armonie, doar ca cei religiosi insista sa ne invadeze vietile cu povestile lor cu dumnezei si hristosi, si prin scoli, si prin politica, si peste tot.
   • Like 0
  • @
   Ironiile zemoase sunt faine. Nu ma supar cand mi se servesc. Nu stiu de ce altii se enerveaza
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon