Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Hristos și prietenii... „Ce este Taxi ca taxiul trece”

„Despre smerenie” este o melodie interpretată de trupa Taxi și alte 34 de personalități, care pune în discuție ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. Republica a vorbit cu o parte dintre artiști și v-a prezentat ieri cum s-a născut acest adevărat manifest antiCatedrală. Clipul a provocat nenumărate reacții, polarizând societatea. Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi, a venit ieri cu o precizare: „Nu-mi imaginam că un mesaj transmis cu atâta blândețe poate provoca atâta agresivitate. Le cer iertare celor pe care i-a deranjat ce-am spus”.  Astăzi publicăm, în Republica, platforma opiniilor argumentate și a dezbaterii de idei, o viziune diferită, venită din partea unui preot ortodox. (n red.) 

De câteva zile ascult pe repeat monologul ritmic al celor de la Taxi. De fapt mă uit la clip. La fețe, grimase și atitudini. Parte îi socotesc prieteni ai mei de duh și nu voi lăsa momentul de acum să întunece respectul acesta. Prietenia este dincolo de păreri de moment. 

Mi-am adus aminte însă de Hristos Domnul. Este un moment, în răstignita Sa biografie, când cuvântul prieten doare cumplit. În drama din Ghetsimani, unui apostol îi adresează cuvintele: „Prietene, pentru ce ai venit? Atunci ei, apropiindu-se, au pus mâinile pe Iisus și L-au prins” (Matei 26.50). Zgârcit în acest cuvânt, Mântuitorul nu-l prea folosește. Ca să rămânem în Evanghelia de la Matei, pomenesc două situații. Prima este întrebarea adresată unui lucrător bosumflat, cârtitor, care se răscula pe un angajator. Acesta, angajatului celui din urmă, îi acorda aceeași plată ca celui din ceasul dintâi, care răbdase focul zilei. Domnul îi spune: „Prietene, nu-ți fac nicio nedreptate. Oare nu te-ai învoit cu mine cu un dinar?” (Matei 20.13). Cu alte cuvinte, Stăpânul prețuiește cum crede el de cuviință lucrarea fiecăruia, nu are un contract propriu-zis cât disponibilitatea la dragoste. A doua oară, în contextul nunții fiului de împărat, împlinitorul nunții la care fuseseră toți invitați descoperă pe unul care nu arătase minimum de respect pentru nuntă. Intrase la masă direct din uliță. Hristos consemnează reacția mirelui la adresa celui ce rănise nunta: „Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă? El însă tăcu” (Matei 22. 12). 

Trebuie să recunosc că abia zilele acestea am remarcat. Cuvântul e legat de câte un nemulțumit ce se dă prieten cu Dumnezeu, familiar Lui. Și abia acum mi-am adus aminte că a construi în România este un vis pentru mulți.

Nu. Taxi și prietenii nu s-au visat mergând pe autostrada Sibiu-București, deși măcar una dintre personalități ar ajunge mai ușor acasă și ar revedea Catedrala din Sibiu. Care? Catolică? Evanghelică? Ortodoxă? Care vrea.

Nu. Taxi nu s-a visat în spitalele închise din lipsă de specialiști sau în școlile golite de elevi, nici în casele de bătrâni ale Bisericii ori în pridvoarele de frumusețe ale mănăstirilor românești- uite, dacă cea ortodoxă îi deranjează să meargă la Lipova la Sfânta Maria Radna. În miezul de luminiș de la Cioara ori Oașa, în haturile de lumină din munții Rodnei ori Rarău înțeleg că mergem doar când vrem să dăm bine cu cealaltă parte de popor, făcătoarea de rating, nu de cultură.

Nu s-au visat nici în dependințele aresturilor ori penitenciarelor să stea la un pahar de vorbă cu cei care au construit mori de vânt în paguba noastră. O fac asta în fiecare zi prin munca lor? Poate. Se pare însă că nu au prea mulți spectatori care să-și schimbe viața din efortul muncii lor. Nu-mi scuz biserica că există. Ar fi absurd. În fiecare fibră de-a ei sunt prezente mii de suflete. Unele mai bune, altele mai slabe, foarte puține teribiliste. Teribilismul nu este prietenie. 

Apoi, mă întreb dacă o construcție poate păgubi într-atât oameni care nu de bani se pot plânge. Pentru că cei care ar putea să o facă se bucură să construiască. Fie din lemn, fie din piatră, fie din ce-o fi. Aștept să continue vânătoarea bisericii, ironizarea sa cu finețea unui pikamerist de serviciu pe un trotuar de sticlă. E firească. Face parte, nu-i așa, din jocul vieții și al morții, din tensionarea solenoidică a realității.

Orice oraș al României ar fi fost strălucitor în smerenie să poarte în el taina unei Catedrale care să onoreze locul. De altfel, fondurile ce vin dinspre țară să onoreze Capitala cu o catedrală sunt argument în acest sens. Pentru cei care cred în unitatea țării, cei eliberați cândva din robia dușmanului de străbunicii și bunicii celor care astăzi se uimesc de ironia lor ziditoare, drumul spre București va fi mai trist. E un reject uriaș dat, în fond, prieteniei cu peninsularii români care locuiesc în afara ariei de interese ale celor de la Taxi și a prietenilor lor. Abia sub arcadele de piatră ale catedralei se vor simți acasă. Nu niște intruși în propria țară. Nu niște indisponibilizați pentru că-și iubesc Biserica, că nu sunt foarte prieteni între ei, dar au buna creștere din bisericile - de lemn, de piatră ori ciment, din satele lor.

Din nefericire pentru Taxi și prietenii, monumentul fundamental al Bucureștiului va rămâne necropola celorlalți pretenari cu vânzarea și răstignirea celuilalt, arcul de marmură roșie, însângerată de cei torționați, pălmuiți, răstigniți... În ordinea de idei a prietenilor cu Taxi, Arcul de Triumf trebuia să rămână de lemn, șubred, precum unitatea noastră de contemporani prietenoși.

Nici nu cred că ar fi trebuit să dăm un răspuns prietenilor de la Taxi. Doar să-i rugăm pe specialiștii în arhiva prietenilor de la TV să repună pe ecranul conștiinței lor imaginile cu românii cântând în noaptea Învierii: Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte Viață dăruindu-le! Am putea numi clipul chiar Hristos și prietenii. Un pic mai mulți de 34, sau, 33? 

Nu. Nu suntem oameni de forța voastră, prieteni. Nu, nu avem calitatea PR-istică pe care o aveți. Nici nu reprezentăm în cultura română discernământul, calitatea și forța pe care o degajați. Cred însă că Dumnezeu iubește limba română curată și integrată în frumusețea fără sfârșit a moralei, iubește teatrul mai mult decât o putem face noi, cântarea îngerilor mai mult decât scâncetul moralist al oamenilor. Și uneori ascultă Bach, Wagner sau Mozart cu aceeași dragoste ca naiul lui Zamfir, taragotul maestrului Fărcaș ori zombora uncheșului Ioan din Vișeu de Jos care nu are nevoie de televizor să fie bucuria copiilor din valea cu borcuturi făcătoare de minuni. 

Stăm, zilele ce vin, în așteptarea Învierii Domnului Hristos. În bisericile de lemn, piatră ori ciment din România, cunoscuți în inimă de Dumnezeu, vom primi vestea din zorii Învierii: de ce căutați pe cel viu printre cei morți? Nu este aici. A Înviat. Catedrala nu este locul punerii Sale în mormânt, ci locul din care putem începe să redescoperim poporului român bucuria unui nou început. Sau nu? În fond, știm că ce este Taxi ca taxiul trece...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Zongora, Parinte Necula, nu "zombora". Cetera shi zongora...
    • Like 0
  • A fost geniala replica parintelui Necula "Numai Tepes a preferat lemnul si spatiile foarte mici."Am murit de ras cand am auzit-o. Felicitari pentru tot ceea ce faceti!
    • Like 0
  • Așa cum am mai afirmat și pe alte pagini electronice (FaceBook, YouTube), eu consider că piesa "Despre smerenie" este GENIALĂ. Și NU s-a dorit a fi un manifest împotriva construcției Catedralei Mântuirii Neamului Românesc (fapt precizat chiar de domnul Dan Teodorescu). Poziția publică a domnului Constantin Necula, îl obligă pe acesta să ia atitudine față de orice ar putea să amenințe lumina distribuită (la liber) de Biserica Ortodoxă Română. Părintele și-a făcut datoria - și bine a făcut! Maniera în care a făcut-o nu m-a entuziasmat, dar așa a considerat dumnealui (apropo de smerenie) că "apărarea cea mai bună este atacul". Dacă "Dumnezeu iubește limba română curată", atunci, (cred eu) ar evita să folosească exprimări de genul "un reject uriaș dat, în fond, prieteniei". Expresia "a da reject" nu este chiar (deloc) românească ci "romglezească".
    • Like 0
  • Stefania check icon
    Avem nevoie de aceasta catedrala pe care trebuie s-o ridicam cu dragoste fata de Dumnezeu asa cum avem nevoie si de un Panteon romanesc. Ar fi minunat daca le-am avea in acelasi loc pe amandoua. Avem nenumarate exemple in Europa, unde omul, din dragoste pentru Dumenezeu a construit adevarate minunatii arhitectonice.
    Asa cum biserica a denumit-o "Catedrala Mantuirii neamului", sa ne rugam la Dumenzeu sa ne mantuiasca pe toti!
    • Like 0
  • check icon
    ia acu' un taxi sa ne explici asta : http://spynews.ro/actualitate/preafericitul-daniel-combinatie-de-sute-de-milioane-asta-e-bomboana-de-pe-coliva-101704.html
    • Like 0
  • check icon
    Lasa-ne bre nea; Gheorghe (vezi ca te respect) cu interpretarile matale despre turnul Babel sau alte elucubratii cu pretentii de analize biblice , ia spune mata cati bani dai cash (chesh) la sectutza matale ! La "bisericile"(adunarile) voastre se percepe ZECIUIALA ca in Vechiul Testament , taxa platita lunar sau la intelegere , direct pastorului ! Asa ca nu mai vorbiti chiar voi de "averile" popilor ca sunt la genunchiul oricarui pastor neoprotestant ! Referitor la "crestinii" ortodocsi (nu ca eu as fi unul) care se plang ca din "taxele noastre" se face Catedrala , ii anunt ca daca sunt angajati nu contribuie CU NIMIC la nimic ! Taxele pe salarii sunt platite integral de angajator si se refera numai si numai la sanatate , pensie, somaj, accidente de munca si altelemai mici si dedicate ! Taxe reale platesc )daca platesc) numai antreprenorii , liberii profesionisti , patronii si cei care inchiriaza imobile ! Daca nu faceti parte din categoriile astea mucles , ca nu contribuiti cu nici un leu ! In plus bisericile se construiesc in cea mai mare proportie din donatii PARTICULARE ale binevoitorilor ! Sa nu credeti ca din contributia voastra ANUALA de 40-50 de lei catre biserica DE PAROHIE se poate plati mai mult decat lumina sau gazul ! Din cauza asta la nunta , botez sau inmormantare trebuie sa mai dam 2-300 de lei catre biserica si preot plus cantor ..! Puteti verifiva si compara cu orice alta denominatiune crestina, avem cele MAI MICI TAXE catre biserica !
    • Like 1
  • Nu sunt de acord cu ce scie domnul Necula aici... majoritatea preotimii ortodoxe este la fel de corupta ca si politicienii, cat despre catedrala neamului... pentru ce va trebuia atata fala domnilor popi preafericiti? Nu fala a propovaduit Isus, nu politica nu prefacatorie... sunteti niste farisei ordinari....
    • Like 0
  • check icon
    nene Valentin NU MAI CERSII MILA ! situatia este clara : voi faceti ce doriti cu banii poporului si va kkati pe popor, la fiecare 20 de ani se cutremura lumea voastra, poporul munceste zilnic pentru voi si va scuipam in gand, nu stiu sa zic care este mai fericit, ontanu nicolae fierar betonistul sau ontanu nicolae primarul !
    • Like 1
  • Dragii mei, spitale sunt destule insa nu avem specialisti, si cand vine vorba de vocatie... Ce conteaza multimea de spitale echipate prost sau si mai grav, spitale cu aripi de cladiri noi dotate complet cu aparatura ultra moderna dar care zac in umezeala si igrasie din cauza coruptiei din sistem si mai ales a lipsei de personal competent. Stati sa vedeti ce mai aduce si campania electorala.
    Sistemul de sănătate e furat sistematic si asta se întâmpla dinăuntru, incepand din top, de la minister pana la nivelul infirmierei.
    E simplu, din ce ai mai mult, mai ales din ceea ce nu e al tau, vrei si mai mult, pana intr-o zi cand o sa cazi. Problema este ca e aproape imposibil sa cazi in Romania si asta din cauza corupției, rechizitoriului, neaplicarea legii datorită viciilor procedurale, etc. Domnilor, aici nu e vorba asigurarea nevoilor de trai ci de m o r a l i t a t e. Lipsește etica, domnilor! Cand majoritatea medicilor vor intelege ca actul medical presupune întâi vocație si ca o diploma arată in primul rând c e e a ce e s t i, nu cine esti, abia atunci se vor îndrepta lucrurile. Degeaba aveți pretenții numai de la duhovnici cand tu omul de rând, muncitor, inginer, doctor sau politician ravnesti tot timpul la lucrul altuia sau la femeia altuia. Si daca se face o moscheie, apoi sa fie si o catedrala pe masura ca bani de spitale tot nu vor fi mai multi doar am explicat de ce.
    Rezolvați problema moralității ca omul sa fie om fata de om, si atunci fie de va fi mult, fie de va fi putin, vom fi multumiți la fel cum au fost si Ungurii, Sârbi, Irlandezii, Portughezii ca si ei au fost săraci dar nu a crăpat inima in ei de invidie si de ura cum se întâmpla la noi ca vezi doamne, eu n-am putut fura ca un preot, medic, name it...
    Biserica e de vina ca romanii nu au spitale? Nu! Ci lipsa oamenilor de buna credința. Deci, oameni buni gândiți singuri. Nu lăsați TV-ul s-o ia razna in capul vostru. Cum poate o prezentatoare de știri fara aptitudini speciale sau alți măscărici cu 'jdemii de euro in cont care au depasit grija zilei de maine, sa bată apropoul ca nu vor catedrala dupa ce Pro TV & Company au sfidat dreptul vostru la servicii mai bune sau invatamant de calitate fentand fiscul ani la rand. Vorbim despre moralitate si etica, pai hai sa incepem de la cei cu gura mare.
    Problema unei națiuni sănătoase la cap nu e problema lor, doar "TV-ul" trăiește pe spinarea proștilor. Mai e nevoie de argumente?
    • Like 2
    • @ Tristan Rayan Lund
      check icon
      in concluzie nu statul care ne cheltuieste banii, incasati ca taxe si impozite din activitatile poporului, pe constructii de biserici si cohorte de popi este de vina ca nu are romania spitale ? interesant mod de gandire ! ... ori ne considerati prosti, ori sunteti unul dintre cei luati in considerare ... din aceasta dilema nu cred ca putem iesi :)
      • Like 1
  • Evident, Mos Craciunul vostru nu prefera saniile mici, din lemn, el prefera saniile mari, din carbon, cu lumini si reactoare.

    Ce repede va ascundeti in spatele poporului, paraziti in sutana, cand a cerut poporul catedrala de jumatate de miliard de €, eh?
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult