Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

πSD, elipsa lui Dăncilă și Kaiserul Klaus

PSD ar trebui să se numească de acum înainte πSD, pentru că π-ul necunoscut dnei Dăncilă va fi ținut minte de toată lumea.

Analiza în adâncime a celor două evenimente electorale în care s-au manifestat Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis o voi face vineri seara, începând cu ora 21, în emisiunea CAP LIMPEDE la Digi24. Acum vom vorbi doar despre aria cercului.

Dna Dăncilă a răspuns clar, de bunăvoie și nesilită de nimeni, în văzul și auzul țării întregi: „Raza la pătrat”. Aici, jurnalista care a pus întrebarea a greşit: nu trebuia să-i dea pe loc răspunsul corect, trebuia doar să-i spună „Eroare, doamnă Dăncilă”. Sau, mai rafinat, putea să-i „dezvăluie”: „Răspunsul corect este 2r²”. Cu siguranță, candidata s-ar fi repezit, cum s-a agățat și de πr² să zică, da, doi er pătrat, așa am spus și eu; după aceea putea fi făcută de rahat la pătrat.

Deci, Dăncilă nu s-a corectat imediat, cum minte gros acum πSD, ci a fost corectată imediat. După care a dat drumul la clanță: „Am dat meditații la matematică, credeți-mă, mergem alături să vă arăt că știu mai multă matematică decât dumneavoastră (cum invita Dragnea jurnaliștii la toaletă să le arate), credeți-mă, sunt inginer, credeți-mă, am absolvit o facultate tehnică cu media 9, credeți-mă!...”.

Nu s-a găsit niciun jurnalist care s-o întrebe: „De ce să vă credem, doamnă candidat? V-ați întâlnit cu presa, meseria noastră e să nu credem pe nimeni, să cerem întotdeauna dovezi și să verificăm”. 

Sau să-i spună doar atât: Hic Rhodus, hic saltus! Vorba asta rezumă o fabulă a grecului Esop: un atlet fanfaron le povestește ascultătorilor că, pe când se afla în insula Rhodos, a făcut un salt de o lungime uriașă. „Credeți-mă! Pot să aduc și martori din Rhodos”. La care, cineva din audiență a spus în grecește Αὐτοῦ γὰρ καὶ Ῥόδος καὶ πήδημα, ceea ce în latină sună ca mai sus, iar în românește: „Păi, să zicem că aici e Rhodos, sări aici!”.

Eu am rămas cu două întrebări, în urma răspunsului dnei Dăncilă: câți copii a nenorocit cu meditațiile ei gratuite la matematică, dacă sunt reale, și prin ce metode a obținut diploma cu care se laudă.

Și o concluzie geometrică: cercul dnei Dăncilă este o elipsă: 0 (zero)

Dl Iohannis a procedat altfel la aceeași întrebare. Mai întâi, jurnalistul care a adus-o în discuție a comis un act complet în afara eticii meseriei și de un servilism rușinos: a spus că, în întâlnirea paralelă, V. Dăncilă a fost întrebată formula ariei cercului și că a răspuns „raza la pătrat”. A folosit astfel o greșeală a contracandidatei care nu era de față, prin voința lui Iohannis, pentru a-i ridica la fileu președintelui. La zâmbetul ultralarg al Kaiserului Klaus, căci așa s-a comportat actualul președinte cu invitații săi speciali, ca un împărat al republicii, i-a suflat timid, zâmbăreț, aproape șoptit, „dacă vreți să răspundeți…”. 

Kaiserul a zâmbit și mai larg, fără să emită vreun sunet.

C-adicătelea, e sub demnitatea mea de profesor de fizică să răspund la o așa simplă întrebare. Bine, domnule președinte, i-aș fi spus. Dacă asta e prea de tot elementar, atunci spuneți-ne, vă rog, formula de calcul a ariei sferei.

Nu știu dacă știa. Dar ce nu știe cu siguranță Kaiserul Klaus e că, de cele mai multe ori, aroganța ascunde ignoranța. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mick check icon
  dancila (nici macar la inceput de propozitie nu pot sa-i scriu numele cu litera mare) a rezolvat aria cercului cu Pitagora a doua zi, in cohabitare cu o "ziarista" facuta peste noapte.
  (S-a gandit staff-ul ei ca vin ei cu o problema mai complicata decat aria cercului. Si ce s-au gandit??? Bai! Pitagora e tare (ca asta-si mai aminteau ei din copilarie). Si-au zis: gata!!! cu asta-i prostim pe toti! Au cautat pe goagle si au gasit formula, au tradus si au pus-o pe dancila sa invete poezia.

  Ma uitam la cat de concentrata era sa nimereasca gramatica, A fost o poezie grea pt dancila. Mai bine o puneau sa memoreze Luceafarul decat teorema lui Pitagora.

  "Suma patratelor catetelor este egala cu patratul ipotenuzei" Ganditi-va cata gramatica impune aceasta fraza! Toate acele acorduri.... Exista cineva care o vede pe dancila sa le faca la asemenea nivel????
  "Orice om ii ieste teama" este nivelul lui dancila. Nu va lasati prostiti!!!

  De altfel se vrea presedinte. Fratilor! mergeti la vot!!!
  Nu v-ati saturat de impostori???????????
  • Like 1
 • Mick check icon
  Eu sper ca ati mancat o litera si ati vrut sa spuneti "πSD, eclipsa lui Dăncilă".
  Vad ca insistati sa-i scrieti numele cu litera mare. (De dragul a ce? corect gramatical?)... Nici macar atat nu merita.
  • Like 1
 • Mi-a plăcut cum a răspuns doamna Dancila la întrebarea privind teorema lui Pitagora: "suma patratelor catetelor este egala cu pătratul ipotenuzei". Acesta definiție este cea dată de manualele de matematică din scoala generala, sau predată de un profesor de gimnaziu. O definitie stricta, rece, pur matematica, fara cusur. Ce a raspuns doamna Dancila la definitia privind aria cercului ? Pe langa faptul ca a gresit raspunsul, eu ca inginer nu spun niciodată "pi ori raza la patrat", ci spun "pi r patrat". Sau "doi pi r" daca este vorba despre lungimea cercului și nu "doi ori pi ori raza". Raspunsul corectat al lui Dancila cu "pi ori raza la patrat" este un raspuns amatoristic, orice persoană ce are cunoștințe de matematică își dă seama de asta dupa felul cum a răspuns. Însă brusc, după cum vedem, Dancila a evoluat spectaculos răspunzând "din carti" la întrebarea cu Pitagora. Dacă era deșteaptă spunea ceva gen "catetele la patrat adunate sunt egale cu ipotenuza la patrat".
  • Like 1
 • Dle Popescu, nu are nimic dacă nu știe aria, ea era "Mămuca"...defapt Mama zmeilor sau a pădurii. La celălalt pupitru, era eroul cu părul de aur care e infantil, deci incapabil să învingă răul, în primul rând pe cel din sine însuși.
  • Like 0
 • CTP-ule, hai să-ți zic un banc cu ingineri care circula printre noi, printre umaniști.

  Î. Ce asemănare există între un inginer și un câine?
  R. Amândoi au privirea inteligentă, da' nu știu să se exprime.

  Cam așa și cu dumneata. Ai vrea tu să pari echidistant, dar nu-ți iese.

  Bonus: măcar Dăncilă nu a pretins că a cumpărat 6 case din meditațiile alea. Ba mai mult, a zis de la început că le-a dat gratis (probabil pentru copiii rudelor și ai vecinilor, așa cum făceau mulți ingineri în epocă). În schimb Iohannis zice că era așa de bun ca profesor de fizică într-o oarecare urbe medie provincială încât și-a cumpărat 6 case din meditațiile date. Și acum ne dăm seama că de fapt s-ar putea să nu știe cum se calculează un banal centru de greutate.
  • Like 2
  • @ Lucian Sarbu
   Au aparut din senin o gramada de specialisti in matematica dupa modelul Dancila.Aveti grija ca s-ar putea sa va pun sa scoateti o foaie de hartie si sa va dau un extemporal .Atunci sa va vad...P. S.Cam slabut bancul ,mai insistati.
   • Like 3
  • @ Lucian Sarbu
   Eu in locul domnului Popescu, i-as fi adresat alta intrebare domnului presedinte, respectiv, care e formula de calcul a ariei patratului, patratului Johannis.
   • Like 1
  • @ Lucian Sarbu
   Dan check icon
   Stimate ,lucian sarbu , specimene ca d-ta , contribuie la electoratul incult al psd-ului ,, Pacat.
   • Like 1
  • @ Lucian Sarbu
   Mick check icon
   Eu nu inteleg un lucru. Cum oameni care se pretind cu studii superioare (Lucian) pot fi prostiti de niste impostori (dancila). Pentru mine e un mister mai mare decat o gaura neagra.
   Mie imi miroase mai mult a "corb la corb nu-si scoate ochii".
   • Like 1
 • Radu check icon
  Nedeșteapta sau neempaticul, adică mai pe românește proasta șau nesimțitul. Grea alegere.
  • Like 0
 • Cateva aspecte mediatice de caz conjuctural politic si nu numai de dereglare de la normalitate :
  Domnilor jurnalisti si persoane de media romanesti protagonisti si influentatori de continut atunci cand iti alegi ca sursa de veridicitate si verificare facebook-ul sau you tube-ul ( retele de socializare ) filmuletulele sau postarile de pe acestea ne fiind updetate la zi si la comentariile chipurile explicative necorelate aferente sfarsind a fi date pe post ca ceva normal atunci tocmai ati produs fake news-uri voite grosolane pe banda rulanta.
  Aspecte politice care fac diferentierea :
  Politicul si persoanele cu functii politice care posteaza pe retelele de socializare si au calitatea de persoane publice de stat in diferite institutii sau nu informatiile lor fiind preluate de mass-media si crezute ca fiind de interes de fapt sunt un mijloc fals de manipulare ( fake news ) tocmai prin confuzia creata a termenilor persoana fizica persoana institutionala. ( fenomen periculos ) Si in fapt cui se adreseaza ei ?
  Spirit de turma speculativ :
  Atunci cand sustii mediatic direct ca toti romanii isi doresc internet practic dandu-le acces si dreptul la exprimare virtual la analfabeti notorii din vagaunile Romaniei efect devastator pentru cei care se exprima lucid si corect in spiritul argumentului automat efectul luptei combative cu rationamentul de la individ la individ se disipeaza drastic.
  Votul politic :
  Cui se adreseaza politicienii avand in vedere ca votul popular nu le apartine ?. decat daca majoritatea se regaseste intr-un principiu sau program viabil de anvergura faptica ?
  In concluzie de fake news :
  Romania este prea manipulata pentru un fake news de genul "avem viitor".

  • Like 1
 • Mick check icon
  Ce vreau sa spun nu are nici o legatura cu π, dar cred ca comentariul meu isi are locul aici.
  In foarte scurt timp se implinesc 30 de ani de la reala lovitura de stat (nu cea din 10 august) in care au murit atatia tineri.
  Pentru ce au iesit in strada si au luptat? Unul din principalele motive a fost dreptul de a vota. Cine a trait atunci stie ce insemna votul in acea perioada. "Ceausescu reales la al n-spelea congres". Toti votau caii verzi pe pereti pentru ca ceasca nu era ales de popor. Era ales de gasca lui iar poporul era doar spectator aplaudac.

  Vreau sa va spun ca in ultimii 3 ani, pana a disparut dragnea (acolo unde-i e locul), Romania se indrepta vertiginos inspre acelasi fel de perioada. Tuturor celor care au trait acele vremuri, li s-a aprins becul rosu auzind discursurile scelerate ale lui dragnea.

  Pentru cei tineri aceste lucruri sunt ceva abstract. S-au nascut cu drept de vot, in "democratie" si iau lucrurile de-a gata. Cred ca li se cuvine. Iar daca au drept de vot prin nastere, ce-i obliga sa si mearga la vot?
  (ca cei care sunt nascuti la mare si se duc la plaja poate o data toata vara. Pai daca e la doi pasi, lasa ca m-oi duce eu vara asta. Ce nu dau cei de la munte sa poata sta macar cateva zile la mare! Si daca ajung la mare, nu se dezlipesc de plaja).
  Voteaza altii pentru ei si cand vad ca ce au votat altii a fost gresit, pleaca din tara.

  Dragi parinti, daca cei tinerii nu ies la vot e numai vina dumneavoastra, ca nu i-ati educat si nu le-ati explicat cat de important e votul in democtatie. Sa va fie rusine!
  Nici o scuza idealista sau de alta natura (cu exceptia neputintei efectiv fizice de a participa) nu justifica absenta la vot. Nu aveti cu cine vota? Pe bune??? De ce? Pantru ca nu v-a iesit ala pe care-l vroiati din turul 1?

  In ochii mei cei care nu se duc la vot scuipa pe mormantul celor care s-au jertfit acum 30 de ani. Sa va fie rusine! Dar cine sunt eu sa judec? Va va judeca posteritatea.
  Vreti democratie? Democratie fara votanti nu e democratie, e dictatura celor care voteaza in locul vostru.

  Respect pentru toti cei care voteaza! Au inteles cu adevarat ce e democratia.
  • Like 2
  • @ Mick
   Dan check icon
   Domnule Mick ,,Felicitari ptr , vorbele intelepte, poate asa vor sti multi care este adevarul din trecut si prezent ,care vor da sensul viitorului. Poate vom scapa de psd in veci ,. Acum cand aud ,de cate lucruiri marsave sunt in stare ,Au mers pana acolo ,ca au influentat pana si popi sa le comunice in biserica , oamenilor sa voteze pe ,,veorica ,, apoi postasii care le dau pensiile oamenilor simpli cu gandirea limitata ,sa le spuna ca daca nu vor vota ,dancila , vor primi pensii taiate, Daca psd-isti au un pic de minte,, si aceea o folosesc in rau si nu in binele poporului Doamne !! In ce tara traim ???
   • Like 1
  • @ Dan
   Mick check icon
   Inchipuiti-va ca veniti acasa de la servici, intr-o zi cu arsita de vara, scoateti sticla de bere din frigiderul dat la maxim, o desfaceti si trageti o gura sanatoasa apoi rasuflati incantat de placere.
   Asa am rasuflat eu acum cand m-am intors de la vot.
   Nu va spun cu cine am votat dar sunt convins ca nu aveti nici o indoiala.
   • Like 1
 • Scurt pe doi : Să refuzi chiar și o singură dezbatere cu competitorul dovedește atât lipsă de democrație cât mai ales FRICĂ DE DEZBATERE ! Și are (Iohannis) un motiv serios să se teamă și asta pentru unicul și simplul motiv că NU A FĂCUT NIMIC IN 5 ANI ! Nu are ce raporta și, pe deasupra, nu are nici pentru viitor vreun plan concret pentru această țară !
  Asta înseamnă o ROMÂNIE NORMALĂ ? ÎN NICI UN CAZ !!
  • Like 1
  • @ Ion Filip
   Dan check icon
   Domnule Ion Filip ,cred ca , v-ati grabit ,putin in problema d-lui Johanis, care a facut multe ,atat cat i-a permis ,guvernul psd. Cat despre , refuzul ptr. numirea noilor ministri , a procedat corect, ptr ca nu erau ,,profesionistii, erau ,marionetele psd-iste, Domnul Johanis ,ne reprezinta cu cinste in Lume ,,Incercati sa va inchipuiti cum va fi cu ,veorica presedinte ? Comedie clara,,de rasul plansul !! Va fi o premiera ptr Romania o femeie si sub nivel intelectual ,, doar ceausesca mai era ,asa ceva, Nu cred ca roamnii doresc asa ceva !! Asa va fi o Romanie normala ,,fara dancila, !!
   • Like 6
  • @ Ion Filip
   Domnule Ion, noroc cu d-na Dancila.Are programe minunate , cunoaste matematica, este experta in limba romana,ce sa mai vorbim de expertizele ei in management,economie.administratie etc.Ne apuca pe noi teama ce ar putea sa faca daca ar mai continua in politica..Dar nu-i bai ,dupa alegeri au ,,grija ,, de ea Olguta ,Oprisan si toti ceilalti ,,sustinatori,, ai ei.
   • Like 1
 • Il indemn pe Cetepeu ca vineri seara sa stea acasa. Asta numai daca nu vrea sa o vada pe Vasilica Presedinte de Romania. Daca o vrea Presedinta, atunci, bineinteles, sa apara la TV si sa-l faca pe Iohannis mai ceva ca Haita de manipulatori mercenari de la A3 alaturi de Ion de la Gagesti.
  • Like 5


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult