Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Se scurge machiajul

Gabriel Oprea

Comunicatul DNA, prin care se anunță urmărirea penală pentru Gabriel Oprea, are câteva elemente inedite:

1. Adevărata știre din comunicatul DNA este referirea la Tiberiu Nițu, ca beneficiar al abuzului în funcție pe care l-ar fi săvârșit Gabriel Oprea. Concret, procurorii DNA susțin că „infracțiunea de abuz în serviciu a constat și în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere”.

Pe scurt, dna Kovesi spune că șeful ei, dl. Nițu, a primit ilegal girofar de la dl. Oprea.

  • „În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcției generale de poliție a municipiului București, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”. (comunicat DNA)

Este pentru prima dată când procurorii DNA îl investighează pe procurorul general, care îi „coordonează”.

  • „Parchetul Naţional Anticorupţie se organizează ca structură autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul Ministerului Public, este condus de un procuror general şi este coordonat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie. Procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie este asimilat adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie”. (Ordonanța 43/2002)

Prin urmare, asistăm la o premieră. Este pentru prima dată când un procuror general este investigat de subalternii lui. Chiar dacă DNA este structură autonomă, chiar dacă procurorul general nu intervine în dosarele DNA, chiar dacă doamna Kovesi nu dă raportul în fața domnului Nițu, ci în fața Parlamentului, legea stipulează clar „coordonarea” din partea Parchetului general. Coordonarea înseamnă, de pildă, faptul că procurorul general poate să propună un înlocuitor temporar în cazul în care șefului DNA îi expiră mandatul sau că legea îi dă dreptul să blocheze cererile DNA de arestare sau de începere a urmăririi penale trimise Parlamentului. Trebuie să spunem că asta nu s-a întâmplat până acum, procurorul general funcționând e regulă ca un dispecer pentru cererile DNA transmise Legislativului. E drept că, până acum, nici nu ne-am mai întâlnit cu o asemenea situație în care procurorul general să fie el însuși vizat de procurorii anticorupție. De precizat că dl. Nițu nu are deocamdată niciun statut în dosar, dar asta nu înseamnă că ancheta nu poate avansa și în zona sa. Prin urmare, conform procedurii, DNA îi solicită dlui Nițu să ceară Parlamentului ridicarea imunității dlui Oprea, în condițiile în care dl. Nițu ar fi beneficiat el însuși de la dl. Oprea de „un folos necuvenit”. Dl. Nițu se află între ciocan și nicovală: dacă blochează cererea, își recunoaște complicitatea, dacă o trimite mai departe, își leagă singur mâinile.

2. Știam din relatările de presă că dl. Oprea a folosit excesiv coloana oficială, însă, pentru a scoate în evidență abuzul de exces, DNA face un adevărat articol de ziar, în care apar comparații pe care orice ziarist este învățat să le facă atunci când trebuie să sublinieze o idee.

  • „Din probele administrate rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ 5 deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului București. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale”. (comunicat DNA)

Prin urmare, milițianul Oprea nu doar că a făcut ce a vrut pulanul lui, ci a performat de 3 ori mai mult decât Klaus Iohannis. Acel Iohannis zis și „Spaima din Drumul Taberei”, în zilele de vineri când pleacă în coloană oficială spre Sibiu.

3. O altă noutate absolută din comunicatul DNA este definirea exactă, pentru prima oară după știința mea, a timpului ca folos necuvenit.

  • „De asemenea, ministrul Oprea Gabriel a obținut un folos necuvenit, constând în reducerea timpului alocat deplasărilor. Astfel, cercetările efectuate până în prezent au relevat că, prin folosirea antemergătorilor și a agenților de poliție care opreau circulația celorlalte vehicule în intersecții, același itinerar putea fi parcurs în mai puțin de jumătate de timp, având în vedere că viteza de deplasare a coloanei pe raza municipiului București putea atinge și 120 km/h. Confortul suplimentar creat în acest mod demnitarului în raport cu toți ceilalți participanți la trafic, în scopul ușurării deplasărilor cu caracter privat sau care nu erau justificate de împrejurări excepționale și urgente, reprezintă un privilegiu la care nu este îndreptățit și care are astfel natura unui folos necuvenit”. (comunicat DNA)

Oricât de bizar ar suna acest ultim paragraf, el capătă sens pentru milioanele de români blocați în trafic care pierd ani din viață pentru că unii le fură autostrăzile și apoi îi strivesc sub aroganța lor din fuga coloanelor cu girofar sau din zborul elicopterului. S-a calculat că bucureștenii pierd anual 103 ore stând în trafic, capitala României fiind pe locul 5 în lume printre orașele cu cele mai mari blocaje rutiere urbane.

4. În fine, comunicatul descrie un politician desprins total de pământ, care insista să meargă cu girofar și la privată.

  • „Totodată, a mai rezultat și că au existat situații în care ministrului i s-a propus ca anumite deplasări private să se realizeze fără însoțirea poliției rutiere, însă acesta a solicitat în mod expres prezența echipajelor”. (comunicat DNA)

Domnul general nu poate decât însoțit. Singur se prăbușește. Priviți-l în aparițiile publice cum se agață de cei din jur. Orice declarație măruntă de presă o face cu un alai de figuranți în spate. A ajuns până aici grație acestui păienjeniș de interese lucrative. Singur e nimic, atât ca om, cât și ca politician. Ca parte a sistemului, e important. Părinte spiritual al unei pompoase Academii de Științe ale Securității Naționale, Gabriel Oprea și-a creat o rețea de colaboratori cu simbrie, politicieni, tehnocrați și presă deopotrivă. E doar o chestiune de timp până când sistemul își va da seama că dl. Oprea a devenit o vulnerabilitate mult prea mare. Singura necunoscută este pe câți va trage după el.

„Sunt o victimă colaterală a luptelor pentru putere”, spune azi dl. Oprea. Eu cred că, la fel ca dl. Sebastian Ghiță – celălalt copil teribil al securismului de tip nou deghizat în interes național - Gabriel Oprea este doar victima propriei lăcomii și a unui nesănătos sentiment al impunității.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Singur e nimic, atât ca om, cât și ca politician. Ca parte a sistemului, e important. Părinte spiritual al unei pompoase Academii de Științe ale Securității Naționale, Gabriel Oprea și-a creat o rețea de colaboratori cu simbrie, politicieni, tehnocrați și presă deopotrivă."
    Excelent sintetizat un fripturist,lingau,semi doct,tupeist,plin de el,reprezentant fidel al politrucului "vulpe" pentru cine-i prost si nu-l vaneaza.
    • Like 0
  • A murit un om...restul..sunt cuvinte...
    • Like 0
  • Belcin check icon
    "ESTAORDINAR..!!!!"domnu ministru Oprea..pardon ..nu numai.ministru,profesor,academician,indrumator de sute de doctorate si toate celelalte,sa "umble " singur ??va dati seama daca acesta "CAPACITATE' ar fi patit ceva??asa sa zicem o indispozitie gastrica ,cine il mai stergea la C:::R?si asa cati secretari de stat,ministrii,juristi,ofiteri,securisti(de astia noi)ramaneau fara doctorat,...cum mai conduceau ROMANIA pe drumul fauririi....fericirii multiraterale,spre partidul poprului UNPR???asa ca lasati-o moarta domnul ministru,acamedician,profesor,doctor,presedinte,etc.etc.are tot dreptul sa fie insotit si supravegheat chia cand mrge la buda..cred ca si la s..x,ca si acolo sunt riscuri...mari riscuri.....!!!!
    • Like 1
  • dincolo de aberațiile colonelului STS prins în flagrant cu mita de la Guvern, ăla spunea, în interceptările telefonice, că Oprea l-ar fi anunțat de incendiul care urma să aibă loc. ar trebui făcută o mică confruntare între cei 2 infractori - cine știe ce surprize apar? asta este o tactică banditească, să suprapui peste un eveniment nasol, altul -și mai și!- care să abată atenția. de la ce? de la moartea polițistului motociclist. iar diversiunea putea să fi fost pregătită oriunde, nu numai la Colectiv...
    • Like 0
  • eu inca astept o ancheta PENALA SI SERIOASA la adresa celor care dau titluri de 'doctori' unor asemenea personaje, suntem totusi stat UE si NATO, suntem o democratie capitalista, credeam ca cei care au murit la Revolutie, nu au murit degeaba!
    • Like 4
    • @ Adrian Macovei
      Belcin check icon
      Dmocratie..?capitalista..?sa fie dar ..DEMOCRATIA ESTE CEA MAI PERFIDA CALE DE CORUPTIE...cum? prin manipulare ,,DEMOCRATICA,in asa fel ca cei care acced la vot voteaza ce sunt sunt -indrumati CU BUNA STIINTA- SA NU SPUNEM MANIPULATI...
      • Like 0
  • "Victima colaterala" din razboiul politic ne pregateste pentru scena lacrimogena care ar urma daca colegii senatori ar aproba ridicarea imunitatii in vederea cercetarii penale. Vom afla atunci ca ii este inscenat un proces politic, lui, cel care nu a facut decat sa promoveze "interesul national", nu si-a luat concediu, a facut nenumarate lucruri bune pentru tara, inclusiv conducerea unor doctorate (oare cand o fi avut timp sa faca atatea lucruri?).
    Daca colegii lui senatori isi vor lua inima in dinti si vor vota ridicarea imunitatii domnului Oprea vom afla toate aceste lucruri si inca altele intr-un comunicat de presa de vreo zece randuri, tinut cu sustinatorii in spate, si terminat cu "asa sa-mi ajute Dumnezeu".
    Amin!
    • Like 4
  • Ce se intampla acum, este sinonim cu o ...lovitura de stat!
    Abia acum avem atac la Justiție: Pentru prima data, unicat în lume: Procurorul General este învinuit si pus sub ancheta de ...subordonați...pe caz de...fuduli!
    Si uite asa se decimează un stat! CSM...ce face? ...a luat poziția ghiocel sau...DREPȚI!
    Revenim la intrebarea: CINE CONDUCE ROMANIA?
    • Like 0
    • @ Ciobanu Vasile
      Tudor check icon
      Vaaai, saracul domn Nitu. Victima subalternilor. Ar trebui pus Procuror General pe viata, indiferent de ce matrapazlacuri face.
      • Like 2
    • @ Ciobanu Vasile
      Inițial am crezut că glumiți... Dar, după excesul de majuscule pe care le folosiți, îmi dau seama că vorbiți serios...
      • Like 1
  • La ce față avea Oprea în această seară la TV, se scurge machiajul, și se scurge repede... Cum să te crezi „victimă colaterală”? Eu cred că are ceva la cap, e bolnav, nu știu. Ar putea să-și facă totuși un control. Aștept totuși urmărirea penală a domnului Nițu. DNA are șansa să demonstreze iar că nimeni nu e mai presus de lege, nici măcar propriul șef. Poate doar imunitatea parlamentară...
    • Like 1
  • Prea multe nu putem face până nu reușim să ne desprindem de metehnele fanariote. Împărțim societatea intre jupâni și mitocani (sau, mai "up to date", intre șmecheri și fraieri (boși și luzări). Asta e, fie că ne place sau nu. Vestea bună e că Revoluția din 1989 a adus posibilitatea de a schimba dialectica asta distructiva. Inerția societății e însă prea mare, reflexele bine fixate, oamenii deja radicalizați. Bietul Oprea e doar un fruct viermănos din pomul putred al puterii, interpretată ca sursă de boierie subită. Degeaba îl linșăm, setea de răzbunare nu va schimba nimic. Aici trebuie o nouă paradigmă. O filozofie politică superioară, o iluminare. Ne trebuie oameni încăpățânați și tenace, curajoși și neînfricați. Ei nu ar trebui să se lupte doar cu exemplele, ci mai ales cu mentalitatea. Politica este, finalmente, instrumentul cel mai util pentru a însămânța filozofia progresului economic, social și, înainte de orice, moral al patriei.
    • Like 2
    • @ Razvan Georgescu
      Bine diagnosticat, in formulari inspirate. "Ei nu ar trebui să se lupte doar cu exemplele, ci mai ales cu mentalitatea." sau "Degeaba îl linșăm, setea de răzbunare nu va schimba nimic."
      Cu respect, domnule Georgescu
      • Like 0
  • Eu aș folosi mai degrabă formularea: Singur e nimic, și ca om, și ca politician. Ce părere aveți?
    • Like 4
    • @ Lucian-Mihail Betianu
      Normal ar fi fost sa-mi recunoasteti si a doua varianta, pe care pina la urma ati folosit-o in text. :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult