Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sebastian Cochinescu, expert în blockchain - ce răspunde când prietenii îl întreabă „dacă să bage bani în bitcoin”: „Îi aveți de pierdut?”

bitcoin - ATM

Foto: Andrew H Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Îi aveți de pierdut?”. Este întrebarea cu care Sebastian Cochinescu, antreprenor în domeniul tehnologiei blockchain, răspunde atunci când este întrebat de prieteni dacă să cumpere sau nu criptomonede din economiile pe care le au.

„Asta e cea mai simplă întrebare, înainte de a investi în orice, nu doar în criptomonede. Practic, cutuma industriei este nu investi mai mult decât îți permiți să pierzi. Și aici e o problemă psihologică. Oamenii sunt construiți în așa fel încât să minimizeze riscurile”, spune Sebastian Cochinescu, invitatul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Este nevoie de o documentare serioasă, înainte de a începe o investiție în bitcoin. Altfel, e ca și cum ai face mâine rachete fără să știi un pic de matematică, tehnologie, vede antreprenorul. El spune că bitcoin are trei caracteristici - este transferabil, divizibil și nu are caracter inflaționist.

Sebastian Cochinescu

„Pui banii acolo, îi pierzi și e un mare șoc. Cum am pierdut banii? Păi vecinul a câștigat. Vecinul a avut noroc, probabil. (Moderator: E chestiune de noroc?). În momentul ăsta sunt câteva mii de criptomonede, peste 90 la sută, sunt fără nicio șansă, fără nicio bază reală, fără alt motiv de a exista decât pentru a face bani unii sau a pierde bani alții. Și atunci când șansele din start sunt atât de mari să pierzi, aș zice să te focusezi după ce îți asumi responsabilitatea de risc că poți pierde banii ăia, să te uiți ce proiect este serios. Și aici am exemplul bitcoin. este un proiect foarte serios, îndeplinește cele 3 caracteristici ale unei monede tari, să spunem, e transferabil în spatiu - un bitcoin poate fi folosit și în România, și în SUA și în China, e divizibil - putem cumpăra cu zero virgulă opt zerouri o chestie foarte mică sau o chestie foarte mare cu mai mulți bitcoin. Și cel mai important în timp nu are un caracter inflaționist - sunt doar 21 de milioane de bitcoin care vor fi vreodată făcuți și atât. (În schimb, fluctuează enorm de mult și repede valoarea lor). Ce fluctuează din păcate e partea cealaltă inflaționistă, respectiv fiat, monedele cu care se achiziționează. Bineînțeles, că vorbim despre speculă și așa mai departe”, explică Sebastian Cochinescu.

Antreprenorul spune că tehnologia blockchain va face parte dintr-o revoluție mult mai largă a tehnologiei informației, iar în prezent suntem la începutul unei noi ere. Cochinescu crede că va fi din ce în ce mai puțin relevant cât valorează un bitcoin în dolari sau lei sau în orice altceva, și mult mai important va fi ce se va putea face cu acel bitcoin.

Întrebat ce sfaturi le dă prietenilor care îi cer sfaturi despre cum să își investească banii, antreprenorul  spune că „le dau sfaturi să se potolească, să nu cumva să întrebe pe nimeni, nu doar pe mine, pe oricine altcineva extern, ce să facă ei cu banii lor.  

„E o chestie atât de personală și atât de dureroasă dacă îi pierzi, încât e groaznic să delegi chestia asta. Bine, există consultanții financiari care asta fac, nu vreau să minimizez ce fac acei oameni, dar acei oameni au niște zeci de ani de business în spate. Celor ce vin si mă întreabă ce să facă cu bitcoin, le spun același lucru: când ai construit ultima oară o rachetă? De ce nu te apuci să faci rachete mâine? E același lucru - te apuci de investit în ceva ce nu înțelegi, nu cunoști și vrei un rezultat - să ajungi pe Lună”.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru si Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbata și duminica, de la ora 14.30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Auzi tu la el ca nu are caracter inflaționist. Pai cum se numește când scade valoarea la bitcoin de la 60.000 la 30.000 de euro? Dacă asta nu se numește inflație de 50% atunci eu nu știu cum se numește. Monedele virtuale sunt o schema Ponzi, au valoare atâta timp cât sunt fraieri ce sunt prostiți sa investească , un fel de FNI . Și dacă cream o utopie în care se folosește doar bitcoin, fără bani "reali" , bitcoin-ul o sa sufere de deflație ( pt ca nu mai pot fi creați altii) din cauza ca economiile tind sa se dezvolte iar valoarea bitcoin are sa crească constant. Deflația fiind la fel de rea ca și inflația.
    • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult