Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Șeful Gărzii de Mediu București insistă că de vină pentru poluarea din noaptea de duminică spre luni ar fi și o „inversiune termică”: „N-a bătut aerul, s-a format bucla aceasta”

Poluare bucuresti - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful Gărzii de Mediu Bucureşti a spus, marți seară, la Digi24 că locuiește în București și luni dimineață a constatat, după ce a ieșit din casă, că în capitală este o poluare foarte mare. „Am observat și eu norul respectiv în drum spre birou”, a spus Viorel Glăman, șeful Gărzii de Mediu București.

El a precizat că, atunci când a ajuns la birou, ministrul mediului deja a trasat un plan de acțiune și, ajutați de colegii din teritoriu, în această săptămână efectuează controale la firmele mari care au autorizație pentru arderea deșeurilor. Acesta a adăugat că Garda de Mediu București lucrează cu „13-14 comisari, maxim”.

UPDATE: Viorel Glăman a fost demis din funcţia de şef al Gărzii de Mediu Bucureşti.

Citiți și:

Viorel Glăman (foto) a insistat însă că de vină pentru poluarea din noaptea de duminică spre luni ar fi și o „inversiune termică”. „Am act oficial, vă trimit adresa în 10 secunde”, a contrinuat el.

„O inversiune termică înseamnă următoarea: favorizând mișcările descrecente ale aerului în primii 100 de metri deasupra solului și menținerea unei pelicule de aer umed în stratul din imediata apropiere a acestuia, stratul de până la maxim 10-30 de metri. N-a bătut aerul, s-a format bucla aceasta, la care se adaugă și poluarea. Eu nu contest că Bucureștiul nu e un oraș poluat”, a spus Glăman la Digi24.

Jurnalistul Lucian Mândruță l-a întrebat dacă știe definiția unui ecosistem, iar directorul Gărzii de Mediu de București a răspuns: „Nu o știu!”

Glăman a mai spus că informațiile privind poluarea nu le-a avut luni dimineață, dar că se mai uită și pe cer să vadă dacă este poluare, ținând să precizeze că săptămâna aceasta desfășoară 70 de controale la potențiali poluatori.

Întrebat dacă ministrul mediului l-a destituit din funcție, Viorel Glăman a răspuns marți seara: „Nu m-a destituit... poate m-a destituit acum, de câteva minute, eu azi la ora 16:30 când am plecat de la sediu n-am fost destituit.”

„Eu consider că nu am nicio vină. Domnul ministru al mediului și doamna comisar general mă poate analiza (sic!)”, a mai spus el cu privire la poluarea din capitală.

„Am auzit de problema aceasta, gropile de gunoi din București nu sunt în București, sunt pe raza județului Ilfov. Pe raza Bucureștiului nu este decât o singură groapă. Eu fac tot ce îmi stă în putință! Pe București, în 2019, am dat amenzi de 1 milion de lei pe poluare atmosferă și pe depozite necontrolate de deșeuri”, a mai spus el.

Amintim că în cursul nopții de duminică spre luni s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni - de la praf sau polen). Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că a aflat de pe Facebook despre poluarea masivă din Capitală.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult