Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Șeful OMS cere împărțirea echitabilă a dozelor de vaccin anti-Covid. „Lumea se află în pragul unui eșec moral catastrofal”

Vaccinuri anti-Covid

Foto: Shutterstock Editorial/ Profimedia

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că lumea se află în „pragul unui eșec moral catastrofal” în ceea ce privește repartizarea dozelor de vaccin împotriva Covid și cere statelor și producătorilor o împărțire echitabilă a acestora. Perspectivele ca acest lucru să se întâmple, avertizează el, sunt amenințate de un risc serios, relatează Reuters.

El a spus că peste peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de ţări bogate, în timp ce într-o ţară săracă au ajuns doar 25 de doze.

"Nu numai că această abordare 'eu primul' îi lasă pe cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni din lume într-o situaţie de risc, ci este şi autodistructivă", a declarat şeful OMS la deschiderea şedinţei anuale a consiliului de conducere al organizaţiei. "În ultimă instanţă, aceste acţiuni nu vor face altceva decât să prelungească pandemia", a avertizat el.

Luna viitoare trebuie să înceapă COVAX, schema OMS de distribuție a vaccinurilor, 

Directorul OMS a subliniat că nul trecut au fost semnate 44 de contracte bilaterale de achiziţie a vaccinului împotriva coronavirusului, iar anul acesta cel puţin încă 12. „Asta ar putea întârzia livrările COVAX şi crea exact scenariul pentru evitarea căruia a fost creat COVAX, cu stocare, cu o piaţă haotică, cu o reacţie necoordonată şi cu o perturbare economică şi socială continuă", a avertizat el.

Lupta globală pentru vaccinuris-a intensificat pe măsură ce au început să circule mai multe variante, mai infecțioase, ale virusului.

Un delegat din Burkina Faso și-a exprimat îngrijorarea, în numele grupului african, că majoritatea proviziilor au fost acaparate de câteva state.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu ce drept moral mai vorbește directorul OMS?. Indiferent câți medici de valoare sunt acolo, atâta timp cât acest domn va vorbi în numele OMS această organizație nu va avea credibilitate. Cum putem uita cât a durat declararea pandemiei deși Covidul făcea ravagii de niște luni bune, cum putem uita că experții au ajuns la Wuhan la un an după ce criza sanitară nu a mai putut fi ținută sub preș? Iată unde duc principiile corectitudinii politice! Nu valoarea primează și nici caracterul ci niște norme inventate de unii cărora puțin le pasă de valori (mai ales dacă sunt tradiționale).
    • Like 0
  • Martafoiul asta nu s-a gandit la criza morala cand ii acoperea pe prietenii lui chinezi in Martie anul trecut. Oricum se pare ca a uitat toatga lumea de ce suntem in acest rahat si din cuaza cui ?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult