Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Șeful OMS cere împărțirea echitabilă a dozelor de vaccin anti-Covid. „Lumea se află în pragul unui eșec moral catastrofal”

Vaccinuri anti-Covid

Foto: Shutterstock Editorial/ Profimedia

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că lumea se află în „pragul unui eșec moral catastrofal” în ceea ce privește repartizarea dozelor de vaccin împotriva Covid și cere statelor și producătorilor o împărțire echitabilă a acestora. Perspectivele ca acest lucru să se întâmple, avertizează el, sunt amenințate de un risc serios, relatează Reuters.

El a spus că peste peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de ţări bogate, în timp ce într-o ţară săracă au ajuns doar 25 de doze.

"Nu numai că această abordare 'eu primul' îi lasă pe cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni din lume într-o situaţie de risc, ci este şi autodistructivă", a declarat şeful OMS la deschiderea şedinţei anuale a consiliului de conducere al organizaţiei. "În ultimă instanţă, aceste acţiuni nu vor face altceva decât să prelungească pandemia", a avertizat el.

Luna viitoare trebuie să înceapă COVAX, schema OMS de distribuție a vaccinurilor, 

Directorul OMS a subliniat că nul trecut au fost semnate 44 de contracte bilaterale de achiziţie a vaccinului împotriva coronavirusului, iar anul acesta cel puţin încă 12. „Asta ar putea întârzia livrările COVAX şi crea exact scenariul pentru evitarea căruia a fost creat COVAX, cu stocare, cu o piaţă haotică, cu o reacţie necoordonată şi cu o perturbare economică şi socială continuă", a avertizat el.

Lupta globală pentru vaccinuris-a intensificat pe măsură ce au început să circule mai multe variante, mai infecțioase, ale virusului.

Un delegat din Burkina Faso și-a exprimat îngrijorarea, în numele grupului african, că majoritatea proviziilor au fost acaparate de câteva state.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu ce drept moral mai vorbește directorul OMS?. Indiferent câți medici de valoare sunt acolo, atâta timp cât acest domn va vorbi în numele OMS această organizație nu va avea credibilitate. Cum putem uita cât a durat declararea pandemiei deși Covidul făcea ravagii de niște luni bune, cum putem uita că experții au ajuns la Wuhan la un an după ce criza sanitară nu a mai putut fi ținută sub preș? Iată unde duc principiile corectitudinii politice! Nu valoarea primează și nici caracterul ci niște norme inventate de unii cărora puțin le pasă de valori (mai ales dacă sunt tradiționale).
    • Like 0
  • Martafoiul asta nu s-a gandit la criza morala cand ii acoperea pe prietenii lui chinezi in Martie anul trecut. Oricum se pare ca a uitat toatga lumea de ce suntem in acest rahat si din cuaza cui ?
    • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult