Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Vedere de la Mamaia. În această imagine se vede noua ofertă a turismului românesc

Ca la un semn, Rusaliile au declanşat războiul anual pe plajele de pe litoral. Vechea răfuială dintre cei care vor să facă plajă pe șezlong şi cei care vor să stea pe cearşaf a devenit de fapt o „afacere” pentru administratorii plajelor, cei care plătesc anual taxe Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral. Iar angajaţii instituţiei care încasează taxe pentru nisipul fin al litoralului se prefac că le-a intrat soarele-n ochi şi nu mai văd lucruri evidente.

Imaginile suprinse cu o dronă în sudul staţiunii Mamaia arată cel mai bine haosul de pe litoralul românesc. Malul mării este practic cucerit de rânduri de sezlonguri aşezate chiar şi în apă. Deşi pot ocupa cu şezlonguri 70% din suprafaţa sectorului de plajă închiriat, agenţii economici de pe litoral preferă să îngrămădească zece rânduri până la firul apei şi să închirieze scump aceste paturi de lemn sau plastic.

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Ca tabloul să fie complet, intră în scenă şi cei care preferă să facă plajă pe prosop sau cearşaf. Deşi au zone dedicate, stabilite tot prin lege, cei mai mulţi dintre turişti îşi aşează prosoapele în faţa primului rând de şezlonguri parcă în ciuda celor care au plătit taxe pentru paturile de plastic.

Mai mulţi turişti, dar şi asociaţii civice din Constanţa au depus sesizări şi plângeri la Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.

Dacă stai de vorbă cu cei care au închiriat plaje de la Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral, aceştia jură pe icoana lui Arsenie Boca şi pe cele mai sfinte cruci că nu încalcă legea. Susţin că au aranjat şezlongurile aşa cum le cere legea şi că de vină sunt furtunile din Marea Neagră care înghit porţiuni întregi de plajă.

Potrivit regulamentului pentru închirierea plajelor, administratorii acestora au obligaţia de a lăsa liber un cordon de cinci metri de la malul apei spre coastă. O zonă dedicată echipajelor de intervenţie – Salvamari, SMURD, Poliţie şi Jandarmerie. În sudul staţiunii Mamaia, salvamarii sunt nevoiţi să circule cu atv-urile prin apă din cauza şezlongurilor.

Nu doar salvamarii le atrag atenţia celor de la Apele Române că situaţia este din ce in ce mai gravă, ci şi reprezentanţii mai multor asociaţii civice din Constanţa. În ciuda valului de reclamaţii şi sesizări, reprezentanţii Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral doar anunţă că vor face verificări.

Articol preluat de pe Funky Travel.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si cine va pune, idiotilor, sa mergeti la Mamaia? Normal, cand n-aveti ce face cu banii (probabil castigati "cinstit")...

  Prostia romaneasca este in floare, cum a fost mereu. Nu degeaba sunt 3-4 milioane de votanti cu PSD la fiecare alegeri. Se vede. Majoritatea sunt pe plaja la Mamaia.
  • Like 1
 • https://www.g4media.ro/un-patron-de-plaja-din-bulgaria-a-fost-amendat-cu-3000-de-euro-dupa-aplicarea-unei-noi-legi-bulgarul-isi-parcase-jeep-ul-pe-nisip.html
  • Like 0
 • Dupa un ultim sejur in statiunea Neptun facut in urma cu vreo zece ani, m-am jurat ca nu mai calc pe litoralul romanesc. Si de atunci, pentru ca iubesc foarte mult marea, merg in fiecare an prin insulele Grecesti, unde totul e curat, neaglomerat, fara boxe puse la maximum, cu o servire extrem de civilizata, mai ieftin ca la noi si o apa cum n-o sa intalnesti in Marea Neagra. E de incercat si bucataria greceasca. N-are niciun rost sa mergi in Grecia ci sa ceri mancare ca la noi. In plus, excursii cu autocarele si croaziere cu vaporasele pe care aproape intotdeauna vei avea si un spectacol de dansuri traditionale grecesti. Si nu in ultimul rand, totul e plin de o istorie bine pusa in valoare de ghizii romani pe care ii avem la dispozitie. Nu importa ca pentru a vizita aceste obiective arheologice, trebuie sa platesti. Merita ! Sunt lucruri care ar trebui facute si la noi dar care nu se fac. La noi se prefera susele lui Mazare sau a altor neaveniti, care n-au nicio legatura cu turismul.
  • Like 1
 • Românul e expert la a-și bate joc. De el însuși și de concetățeni. O face de sute de ani doar. A cumpăra scump și prost e doar una din multele metode de a-și bate joc de el.
  • Like 0
 • Zonele dedicate pt cearșafuri sînt cele mai îndepărtate de malul mării și mai apropiate de pubelele care dau pe afară. Sau la capete de plajă, unde se adună cioburile, algele și peturile. Hai să nu ne mai facem că nu pricepem, de dragul 'political correctness'.
  • Like 2
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Cosmin check icon
   Zona dedicată pentru cearșafuri este o poveste.
   Există doar o mafie care cere o taxă de protecție mascată.
   • Like 0
 • Emil check icon
  Credeam ca e imaginea unui cimitir al eroilor!
  • Like 4
  • @ Emil
   Dorin check icon
   Așa am văzut și eu.
   • Like 1
 • Mergeți ba în Bulgaria și terminați cu maimuțăriile astea.
  • Like 3
  • @ Cornel Cancel
   Nonverba check icon
   Dar de ce sa exporte maimutarelile in zone care au ramas cat de cat libere de mitocanie? lasa-i sa-si frece pieile unii de altii p-aici daca asa prefera.
   • Like 5
 • Superba poza. Arata exact ca noile zone populate cu ansambluri rezidentiale din periferiile marilor orase (Militari Rezidans, New Popesti, New Floresti etc).

  Arata defapt nivelul la care ne aflam. Nimic mai mult.

  • Like 6
  • @ Bogdan Storm
   adrian check icon
   Articolul mi-a mers la inima ! Kitsch -ul de pe litoralul romanesc imi repugna . Stiu ca traim intr-o tara a paradoxurilor , dar totusi , daca conditiile sunt mizere si nu se corecteaza de atata timp , de ce este litoralul arhiplin an de an ? Raspunsul cred ca este cel corect - cam asta e nivelul de cultura , pana la urma , al romanilor. Daca nu ar fi cerere , nu ar fi oferta ! Nu mai avem scuza ca nu stim cum e afara . Astea ne sunt gusturile ( scuzati-mi persoana I ) . Nu poti avea zone turistice cu stil intr-o tara in care cerintele estetice sunt pervertite la toate nivelurile !
   • Like 8
  • @ adrian
   Ne mai miram ca autoritatile snt tot asa? Ce semanam aia culegem.
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult