Ca la un semn, Rusaliile au declanşat războiul anual pe plajele de pe litoral. Vechea răfuială dintre cei care vor să facă plajă pe șezlong şi cei care vor să stea pe cearşaf a devenit de fapt o „afacere” pentru administratorii plajelor, cei care plătesc anual taxe Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral. Iar angajaţii instituţiei care încasează taxe pentru nisipul fin al litoralului se prefac că le-a intrat soarele-n ochi şi nu mai văd lucruri evidente.
Imaginile suprinse cu o dronă în sudul staţiunii Mamaia arată cel mai bine haosul de pe litoralul românesc. Malul mării este practic cucerit de rânduri de sezlonguri aşezate chiar şi în apă. Deşi pot ocupa cu şezlonguri 70% din suprafaţa sectorului de plajă închiriat, agenţii economici de pe litoral preferă să îngrămădească zece rânduri până la firul apei şi să închirieze scump aceste paturi de lemn sau plastic.
Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.
Ca tabloul să fie complet, intră în scenă şi cei care preferă să facă plajă pe prosop sau cearşaf. Deşi au zone dedicate, stabilite tot prin lege, cei mai mulţi dintre turişti îşi aşează prosoapele în faţa primului rând de şezlonguri parcă în ciuda celor care au plătit taxe pentru paturile de plastic.
Mai mulţi turişti, dar şi asociaţii civice din Constanţa au depus sesizări şi plângeri la Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.
Dacă stai de vorbă cu cei care au închiriat plaje de la Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral, aceştia jură pe icoana lui Arsenie Boca şi pe cele mai sfinte cruci că nu încalcă legea. Susţin că au aranjat şezlongurile aşa cum le cere legea şi că de vină sunt furtunile din Marea Neagră care înghit porţiuni întregi de plajă.
Potrivit regulamentului pentru închirierea plajelor, administratorii acestora au obligaţia de a lăsa liber un cordon de cinci metri de la malul apei spre coastă. O zonă dedicată echipajelor de intervenţie – Salvamari, SMURD, Poliţie şi Jandarmerie. În sudul staţiunii Mamaia, salvamarii sunt nevoiţi să circule cu atv-urile prin apă din cauza şezlongurilor.
Nu doar salvamarii le atrag atenţia celor de la Apele Române că situaţia este din ce in ce mai gravă, ci şi reprezentanţii mai multor asociaţii civice din Constanţa. În ciuda valului de reclamaţii şi sesizări, reprezentanţii Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral doar anunţă că vor face verificări.
Articol preluat de pe Funky Travel.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Prostia romaneasca este in floare, cum a fost mereu. Nu degeaba sunt 3-4 milioane de votanti cu PSD la fiecare alegeri. Se vede. Majoritatea sunt pe plaja la Mamaia.
Există doar o mafie care cere o taxă de protecție mascată.
Arata defapt nivelul la care ne aflam. Nimic mai mult.