Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sfaturi practice pentru părinții care amenajează camera copilului. Cele mai importante detalii de care trebuie să ținem cont

Camera copilului

Amenajarea camerei copilului este una dintre cele mai mari provocări pentru părinți. Cel mai important sfat pe care-l pot primi adulții de la un designer de interior este să țină cont de faptul că spațiul destinat copilului va suferi transformări de la o etapă la alta a evoluției sale.

În primele luni de viață, e nevoie de haine și spații de depozitare ale lucrurilor pe care le folosesc părinții pentru ritualul zilnic. În anii ce vin, e nevoie de locuri suficient de generoase pentru jocuri, jucării, puzzle, cărți de colorat și activități care să-l ajute să acumuleze informații.

Perioada preșcolară presupune eventual amplasarea unei table cu cretă sau cu piese magnetice- ca să nu se transforme toți pereții în poligon de încercare pentru carioci- dar și rafturi pentru cărți de povești. Povești care devin tot mai importante seara, înainte de culcare.

Sunt două lecții pe care le învață părinții în primii ani ai copilului: dormitorul trebuie să fie versatil- adică ușor de modificat de la o vârstă la alta și- foarte important- să-i ofere acces la obiectele din cameră, ca să-i dea libertatea și independența de care are nevoie pentru a se dezvolta.

Evident că amenajarea este în primul rând influențată de tipul locuinței, spațiul de la casa fiind mai generos decat cel de la bloc. Amenajarea unei camere de bloc trebuia să fie făcută cât mai eficient, organizat, cu piese de mobilier pentru depozitare nu foarte voluminoase, rafturi suspendate dar și un un mic spațiu de joacă pentru a-i stimula celui mic spiritul creativ și imaginația. Iată câteva concepte DedeSign, un proiect Dedeman:

Designul unei camere de fete va fi diferit de cel pentru un băiat. Dar contează ca atât mobilierul, cat și decorațiunile să fie pe placul celui mic. Poți merge pe culori pale, neutre sau poți amenaja o cameră foarte colorată, dar optează pentru finisaje și piese de mobilier cât mai ușor de curățat.

De asemenea, vârsta copilului contează când facem amenajarea camerei. De la bebeluș la preșcolar și mai apoi la adolescent, copilul va avea nevoie de piese de mobilier diferite.

Camera pentru preșcolar și școlar poate fi amenajată în culori vibrante sau chiar cu tematică în funcție de preferințele copilului (Disney, sport, aviație, natură și așa mai departe).

O condiție esențială este sa te asiguri că va avea un pat confortabil, pentru o odihna corectă. Calitatea somnului influențează viața unui copil de la performanțele școlare, pana la dezvoltarea sanatoasa a coloanei vertebrale.


Odată cu începerea școlii copilul intra într-o nouă etapă a vieții lui. Va avea de făcut teme acasă, deci alte piese de mobilier prioritare vor fi biroul și scaunul de birou. Poziționarea ideală a biroului este în imediată apropiere a ferestrei pentru a beneficia de cat mai multă lumină naturală. Dar dacă acest lucru nu este posibil, asigură-te că are o sursă de lumina artificială. O opțiune poate fi veioza Diva și ia în calcul o lampă de birou.

Este necesară de asemenea o bibliotecă sau rafturi suspendate unde copilul să-și poată ține cărțile și alte obiecte ce vor personaliza camera.

Depozitarea este la fel de importantă- de la jucării și haine la rechizite școlare, copiii vor avea nevoie de foarte multe spații în care să le așeze. Dulap, etajere si comoda cu sertare pot fi alegerile ideale pentru camera celui mic.

Încăperea poate fi personalizată prin decorarea pereților, fie cu tapet fie prin culoare și tablouri. Chiar și lenjeria patului poate completa decorul camerei.

În proiectul propus de Dedesign, principalele piese de mobilier și decor folosite sunt Camera tineret Natalia, alb și galbenBiroul calculator Rey, alb mat.

DedeSign este un proiect Dedeman.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E dificil să scrii aici...totuși încerc.
    Am fost profesor la un colegiu de elită. (vorba fostului director)
    Cancelaria era plină de doctori...în științe, evident. Le-am cerut să-mi dea câte un fragment reprezentativ din lucrarile lor, să-l public într-o revistă a cadrelor didactice. Toți au promis, dar în cele din urmă au refuzat, De ce? Vă puneți întrebarea. Posibil, ERAU PLAGIATE. NU E NICIO ÎNDOIALĂ. Profesorii, cu excepții, sunt mediocrii, dar curajoși.
    Ce facem cu zecile de mii de doctori? Cum îi deconspirăm? Iau bani nemunciți !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult