În timpul atacurilor teroriste de sâmbătă, se estimează că 150 de oameni au fost răpiți de Hamas din Israel și duși în Fâșia Gaza, unde sunt ținuți ostatici. De atunci, familiile lor așteaptă cu disperare o veste.
Și familia Sharonei Shmunis Harel trece prin această așteptare chinuitoare. Mamă a doi copii și de profesie designer de interior, aceasta se afla, potrivit relatărilor cumnatului său, Ohad Harel, la festivalul de muzică NOVA, unde își serba împreună cu câțiva prieteni ziua de naștere. Mama ei s-a născut în România, iar ea însăși aplicase anul trecut pentru cetățenia română.
„Pe marginea drumului erau trupuri de oameni”
„Pe 1 octombrie, a împlinit 40 de ani. A fost într-o vacanță în Georgia cu fratele meu, se întorseseră, iar fratele meu a stat acasă cu copiii, ca ea să poată merge la festival, drept cadou”, a spus Ohad Harel.
Într-o discuție cu Republica, el a povestit că, în timpul atacului terorist, Sharona a trimis pe WhatsApp un mesaj soțului ei în care scria: „Trag în noi. Mă ascund”. Atunci, soțul și fratele lui s-au urcat în mașină și au pornit din orașul lor, Rishon LeZion, spre ea.
„Am vrut să o aducem acasă. Deasupra noastră zburau rachete, în stânga și dreapta șoselei erau flăcări, pe marginea drumului erau trupuri de oameni”. Când au ajuns, zona era sub controlul forțelor israeliene, iar de Sharona nu se știa nimic. „Autoritățile nu știu nimic, ea nu figurează printre cei decedați. Apare pe listele cu cei răpiți, care au circulat în media”, spune Ohad Harel. Deocamdată, cei doi copii ai cuplului stau cu bunicile lor și nu știu toate detaliile dispariției ei.
Toți prietenii cu care era festival s-au întors acasă. „Toți sunt traumatizați, au amintiri oribile, traumatice. Am reușit să vorbesc cu prietena care a văzut-o ultima oară. Au fugit una într-o direcție, alta în cealaltă”, a povestit el.
„Aduceți-i înapoi!”
Face un apel la eliberarea celor răpiți. „Vreau ca toată lumea să știe că ceea ce se întâmplă nu este despre țări și despre armate, este doar despre civili, bebeluși, copii, vârstnici. Printre cei răpiți se afla și o femeie foarte în vârstă, în scaun rulant. Aduceți-i înapoi! Nu este despre armate, e despre oameni care stau în mici așezări sau oameni care vor să meargă la un festival și să se bucure de libertate”.
Ohad Harel știe câteva cuvinte în limba română și îmi urează sănătate și fericire. Mama Sharonei este româncă, născută în Moldova. „Anul trecut a aplicat și ea pentru cetățenia română. Actele ar trebui să fie gata anul acesta”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.S. Dacă ar fi scris „Hamas” în loc de „facțiunea adversă”, ar fi fost mai clar mesajul său.