Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Sharona își serba aniversarea de 40 de ani când se presupune că a fost răpită de teroriștii Hamas. „Mama ei s-a născut în România. Anul trecut a aplicat și ea pentru cetățenia română”

Sharona Harel

În timpul atacurilor teroriste de sâmbătă, se estimează că 150 de oameni au fost răpiți de Hamas din Israel și duși în Fâșia Gaza, unde sunt ținuți ostatici. De atunci, familiile lor așteaptă cu disperare o veste.

Și familia Sharonei Shmunis Harel  trece prin această așteptare chinuitoare. Mamă a doi copii și de profesie designer de interior, aceasta se afla, potrivit relatărilor cumnatului său, Ohad Harel, la festivalul de muzică NOVA, unde își serba împreună cu câțiva prieteni ziua de naștere. Mama ei s-a născut în România, iar ea însăși aplicase anul trecut pentru cetățenia română.

„Pe marginea drumului erau trupuri de oameni”

„Pe 1 octombrie, a împlinit 40 de ani. A fost într-o vacanță în Georgia cu fratele meu, se întorseseră, iar fratele meu a stat acasă cu copiii, ca ea să poată merge la festival, drept cadou”, a spus Ohad Harel.

Într-o discuție cu Republica, el a povestit că, în timpul atacului terorist, Sharona a trimis pe WhatsApp un mesaj soțului ei în care scria: „Trag în noi. Mă ascund”. Atunci, soțul și fratele lui s-au urcat în mașină și au pornit din orașul lor, Rishon LeZion, spre ea. 

„Am vrut să o aducem acasă. Deasupra noastră zburau rachete, în stânga și dreapta șoselei erau flăcări, pe marginea drumului erau trupuri de oameni”. Când au ajuns, zona era sub controlul forțelor israeliene, iar de Sharona nu se știa nimic. „Autoritățile nu știu nimic, ea nu figurează printre cei decedați. Apare pe listele cu cei răpiți, care au circulat în media”, spune Ohad Harel. Deocamdată, cei doi copii ai cuplului stau cu bunicile lor și nu știu toate detaliile dispariției ei.

Toți prietenii cu care era festival s-au întors acasă. „Toți sunt traumatizați, au amintiri oribile, traumatice. Am reușit să vorbesc cu prietena care a văzut-o ultima oară. Au fugit una într-o direcție, alta în cealaltă”, a povestit el.

„Aduceți-i înapoi!”

Face un apel la eliberarea celor răpiți. „Vreau ca toată lumea să știe că ceea ce se întâmplă nu este despre țări și despre armate, este doar despre civili, bebeluși, copii, vârstnici. Printre cei răpiți se afla și o femeie foarte în vârstă, în scaun rulant. Aduceți-i înapoi! Nu este despre armate, e despre oameni care stau în mici așezări sau oameni care vor să meargă la un festival și să se bucure de libertate”.

Ohad Harel știe câteva cuvinte în limba română și îmi urează sănătate și fericire. Mama Sharonei este româncă, născută în Moldova. „Anul trecut a aplicat și ea pentru cetățenia română. Actele ar trebui să fie gata anul acesta”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Multumesc pentru toate relatarile si povestile despre civilii palestinieni macelariti de aproape o saptamana in fasia gaza... crimele de razboi nu se discuta decat atunci cand sunt facute de factiunea adversa....
    • Like 0
    • @ neimportant
      corne check icon
      amice, sunt convins ca exista presa adaptata si prejudecatilor tale, totul e sa o cauti unde trebuie (de pilda in tarile care apreciaza terorismul), nu are rost sa te chinui si sa ne chinui si pe noi incercand s-o faci pe a desteptul care convinge fluviul sa curga invers. succes altundeva!
      • Like 2
    • @ corne
      Recunosc ca ai dreptate in cateva privinte. Silly me pt naivitatea de a crede in impartialitate si in a judeca dupa aceleasi standarde ambele tabere.. nu ma mai chinui si nu te mai chinui dupa cum bine ai spus, adu-ti numai aminte cand vei citi despre partizanii ucrainieni din teritoriile ocupate de rusi si ai decenta sa-i judeci la fel ca pe teroristii palestinieni. Succes in lupta cu ipocrizia
      • Like 0
    • @ neimportant
      Dan check icon
      neimportant, neimportant, dar se pare că pentru „neimportant” e importantă glorificarea terorismului palestinian.
      P.S. Dacă ar fi scris „Hamas” în loc de „facțiunea adversă”, ar fi fost mai clar mesajul său.
      • Like 2
    • @ corne
      corne check icon
      multumesc, fac tot ce pot. in mod evident, dumneata ai pierdut-o.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult