Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Și totuși lipsește...

coada la benzinarie

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim 

Psihologia socială ne spune clar: toți oamenii caută lideri pe care să îi urmeze. Fără excepție. Chiar și liderii autentici (da, cei care s-au născut, nu cei „creați” de tot felul de cursuri) caută lideri pe care să-i urmeze.

În vremuri de liniște, impactul unui lider este cumva mai mic. Lucrurile merg bine, curg oarecum natural. 

În situații sensibile, dificile, lucrurile o iau razna la modul cel mai serios. Și da, acum suntem în această situație. Sensibilă, dificilă.

În lipsa unui lider autentic, oamenii intră în panică, pentru că nu au direcție. Ce vedem în aceste zile reprezintă cea mai pură dovadă că în societatea românească este mare nevoie de lideri autentici.

Sigur, noi nu am încurajat vreodată leadership-ul autentic. Din contră! Doar că vremurile sunt grele, iar oamenii au nevoie de direcție. 

În această perioadă, am sesizat două lucruri extrem de importante: cozile la pașapoarte și cozile la benzinării.

În acest articol mi-am propus să analizez câteva dintre cauzele care au condus la aceste comportamente, dar și gestionarea total neinspirată a liderilor de pe aici.

Incapacitatea de a preveni anumite comportamente

Oamenii s-au înghesuit la pașapoarte. Chiar este ceva neașteptat? Evident că nu. Din contră, este un gest cât se poate de logic. Instinctul de conservare intervine, teama apare, iar fuga reprezintă primul instinct.

Această isterie a fost întreținută și de faptul că, în spațiul public, nu există un om care să calmeze emoțiile negative. Rolul ar fi trebuit să îi aparțină președintelui, din punctul meu de vedere, dar domnia sa încă se lasă așteptat.

Un lider are, în primul rând, capacitatea de a anticipa. Și își setează strategia de comunicare pornind de la posibile pericole. Nu este cazul pe aici, pe la noi.

Problema este că nici reacțiile nu sunt ok. Gestionarea prin comunicare a crizelor practic nu există. Iar în acest context, neîncrederea intervine.

Cozile la combustibil… ceva rar

Din nou, nimeni în spațiul public nu a fost suficient de capabil să calmeze lucrurile. Orice lider politic adevărat ar fi luat presa după el, s-ar fi dus în cea mai aglomerată benzinărie și ar fi discutat cu oamenii. Simplu.

Ministrul Energiei a avut ceva intervenții telefonice, dar mult prea puțin. 

Între oameni, domnule ministru, între oameni!

Isterie în masă. La asta am asistat. Bine, nici liderii companiilor nu au fost prea activi în acest sens. Pentru că e mai simplu.

În loc de concluzie: Și totuși lipsește... liderul

Contextul nu ajută. La modul cel mai serios, oamenii nu au încredere în politicieni. Toate deciziile lor pornesc de la ideea simplă că nu are cine să îi ajute.

Ce le pot transmite actualilor lideri politici, prin acest articol, este că lipsa de proactivitate va adânci criza lor de încredere.

Avem nevoie de lideri, avem nevoie de oameni care să ne liniștească, avem nevoie de oameni care să ne ofere direcția. Haideți, domnilor! Se poate! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu liderii ne lipsesc, acei calareti pe cai albi, care sa vina sa ne salveze. Ne lipsesc institutiile puternice si credibile. Fara ele suntem ceea ce se vede: un stat esuat.
    • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult