Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Și totuși lipsește...

coada la benzinarie

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim 

Psihologia socială ne spune clar: toți oamenii caută lideri pe care să îi urmeze. Fără excepție. Chiar și liderii autentici (da, cei care s-au născut, nu cei „creați” de tot felul de cursuri) caută lideri pe care să-i urmeze.

În vremuri de liniște, impactul unui lider este cumva mai mic. Lucrurile merg bine, curg oarecum natural. 

În situații sensibile, dificile, lucrurile o iau razna la modul cel mai serios. Și da, acum suntem în această situație. Sensibilă, dificilă.

În lipsa unui lider autentic, oamenii intră în panică, pentru că nu au direcție. Ce vedem în aceste zile reprezintă cea mai pură dovadă că în societatea românească este mare nevoie de lideri autentici.

Sigur, noi nu am încurajat vreodată leadership-ul autentic. Din contră! Doar că vremurile sunt grele, iar oamenii au nevoie de direcție. 

În această perioadă, am sesizat două lucruri extrem de importante: cozile la pașapoarte și cozile la benzinării.

În acest articol mi-am propus să analizez câteva dintre cauzele care au condus la aceste comportamente, dar și gestionarea total neinspirată a liderilor de pe aici.

Incapacitatea de a preveni anumite comportamente

Oamenii s-au înghesuit la pașapoarte. Chiar este ceva neașteptat? Evident că nu. Din contră, este un gest cât se poate de logic. Instinctul de conservare intervine, teama apare, iar fuga reprezintă primul instinct.

Această isterie a fost întreținută și de faptul că, în spațiul public, nu există un om care să calmeze emoțiile negative. Rolul ar fi trebuit să îi aparțină președintelui, din punctul meu de vedere, dar domnia sa încă se lasă așteptat.

Un lider are, în primul rând, capacitatea de a anticipa. Și își setează strategia de comunicare pornind de la posibile pericole. Nu este cazul pe aici, pe la noi.

Problema este că nici reacțiile nu sunt ok. Gestionarea prin comunicare a crizelor practic nu există. Iar în acest context, neîncrederea intervine.

Cozile la combustibil… ceva rar

Din nou, nimeni în spațiul public nu a fost suficient de capabil să calmeze lucrurile. Orice lider politic adevărat ar fi luat presa după el, s-ar fi dus în cea mai aglomerată benzinărie și ar fi discutat cu oamenii. Simplu.

Ministrul Energiei a avut ceva intervenții telefonice, dar mult prea puțin. 

Între oameni, domnule ministru, între oameni!

Isterie în masă. La asta am asistat. Bine, nici liderii companiilor nu au fost prea activi în acest sens. Pentru că e mai simplu.

În loc de concluzie: Și totuși lipsește... liderul

Contextul nu ajută. La modul cel mai serios, oamenii nu au încredere în politicieni. Toate deciziile lor pornesc de la ideea simplă că nu are cine să îi ajute.

Ce le pot transmite actualilor lideri politici, prin acest articol, este că lipsa de proactivitate va adânci criza lor de încredere.

Avem nevoie de lideri, avem nevoie de oameni care să ne liniștească, avem nevoie de oameni care să ne ofere direcția. Haideți, domnilor! Se poate! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu liderii ne lipsesc, acei calareti pe cai albi, care sa vina sa ne salveze. Ne lipsesc institutiile puternice si credibile. Fara ele suntem ceea ce se vede: un stat esuat.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult