Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Siguranța noastră și securitatea lor: Este misterioasă și înspăimântătoare această afacere numită SRI

Serviciul Român de Informații

Foto: Inquam Photos

Siguranța și securitatea sunt două noțiuni care în mod aparent au o semnificație identică, dar ele în practică se confundă și uneori se substituie reciproc. Siguranța noastră este o noțiune mai apropiată de noi, mai umană, pe când securitatea este o noțiune străină, înspăimântătoare, care provoacă fiori reci, frică și teroare. Noțiunea de securitate s-a desprins total de etimologia ei, devenind o instituție pe de-a întregul ideologizată în anii dictaturii comuniste și chiar după perioada comunistă. Securitatea este o instituție străină față de noțiunea siguranță, este o instituție a fricii și a controlului nepermis asupra cetățenilor.

SRI-ul de astăzi se dorește a ne oferi siguranță nouă, cetățenilor și țării, pe când, în fond și pe zi ce trece, el rămâne un scop în sine cu tendința vădită de a deține cât mai multe și mai puternice poziții în viața noastră publică, economică, diplomatică, în cercurile de putere politică etc. Noul proiect de lege al SRI mărturisește această tendință. SRI-ul rămâne tributar vechii securități prin năravuri, prin comportament, cu tot atașamentul său la valorile euroatlantice. Poate ne trezim cu securitatea ... siguranței noastre precum la Revoluția din 1989, când noul SRI a lansat pe scena publică personaje virusate de KGB, precum Ion Iliescu, generalii Nicolae Militaru, Vasile Ionel, Virgil Măgureanu, G. V. Voiculescu. S-ar putea să ne aflăm, din nou, cu o securitate trădătoare a lui Ceașescu în favoarea KGB. Aceleași năravuri și comportamente se evidențiază și în genealogiile de familie afiliate fostei securități și fostei miliții, precum actualul director al SRI, sau mult lăudatul și atotștiutorul și atotfăcătorul general Coldea și alți generali, tot așa cum absolvenți de vârf ai Academiei de informații sunt progeniturile foștilor șefi centrali și județeni ai fostei securități comuniste.

Mai mult decât atât, unii dintre foștii țuțeri ai familiei Ceaușescu au ajuns în fruntea unor instituții prestigioase după 1989, ei fiind de altfel reciclați și reevaluați ca parteneri credibili de către multe servicii de informații occidentale. Poate că așa este bine, poate că așa este în rețeta spionilor și agenților dintotdeauna, să joace la două capete. 

Noul proiect de lege al SRI a învolburat spațiul public sub semnul unor reale îngrijorări și temeri, o propunere legislativă de neînchipuit în mintea și psihologia românilor (obligația cetățenilor de a deveni informatori ai serviciilor secrete, acordarea de puteri mai mari ofițerilor SRI, lipsa controlului asupra afacerilor sereiste). Societatea românească este încă puternic ulcerată de malefacțiunile fostei securități. Tocmai de aceea apar aceste îngrijorări justificate, chiar dacă unii încearcă să ne vândă o altă marfă, dar de aceeași calitate și de aceeași consistență securistă. 

Unii analiști de circumstanță afirmă că această nouă lege a SRI ar face parte dintr-o strategie NATO pentru a întări rolul ofițerului de informații, aka securistul nostru, pentru a ne apăra de kagebiștii infiltați în serviciile și spațiul public al diverselor țări. Cu toate acestea, noi știm că ei, ofițerii de informații, trădează oricând și oriunde, ca adevărați urmași ai pretorienilor din lumea antică, ei trădează oricând și pe oricine când prizează gustul puterii nemăsurate, așa cum ne-a demonstrat lecția securistă din decembrie 1989. Ei cred doar în ei și în nonvalorile lor, ei nu au un Dumnezeu, ci doar idoli în numele cărora aduc tot felul de jertfe. Ei își celebrează idolatria circumstanțială la comenzi doar de ei știute. 

Este misterioasă și înspăimîntătoare această afacere numită SRI. Noi devenim înspăimântați, iar ei sunt înspăimântători.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • SRI oare o fi plin de incompetenți ori de corupți?
  Aceasta este pentru mine întrebarea.
  Eu am lucrat un pic prin armata RSR, în fiecare unitate era cîte un ofițer CI, fost ofițer MApN transferat la DSS, Securitate adică.
  Erau niște habarnauți. EI NU ȘTIAU CĂ SE FURĂ CARNE DIN BUCĂTĂRIA SOLDAȚILOR! Eu am găsit în 2 situații cite un maistru militar care fura carne, unul 14,7 kg, altul 42 kg!!! Furturile au fost mușamalizat și ofițerii CI s-au făcut ca plouă...
  Post 89 am fost taximetrist, mai mult PFA, cite am auzit de la clienți... Pe vremuri era un en gros, Europa, care dădea 100000 $/lună la partidul de guvernământ.
  În taximetrie șoferii primeau salariul doar teoretic! Cineva nu a avut această informație?
  În rest SRI-știi sînt și ei niște bugetari, care mimează că lucrează și mai fac și ei cîte o șpagă.
  Sîntem cum am mai fost.
  România este țara unde un dezertor pe timp de război, Carol 2,a fost uns rege.
  • Like 0
 • SRI-ul nostru in cele mai multe cazuri, s-a aflat de partea buna a istoriei ,dar pare ca maestrul Helvig si-a depasit predecesorii la capitolul manipulari si implicarea in viata politica. Ca s-o spun pe sleau Helvig PNL-istul pare mult mai nociv decat Maior PSD-istul culminand cu alianta PNL si PSD . Sunt amici pe care-i respect , care=mi spun ca se putea mult mai rau daca SRI nu si-ar fi bagat nasul de-a lungul timpului. Poate ca au dreptate , greu de spus.
  Ceea ce ma deranjeaza este umplerea justitiei cu panglicari si santajabili , pare ca nimeni nu vrea o justitiei independenta care de fapt sta la baza oricarei democratii autentice . Serviciile noastre secrete vor o justitie pe care o pot controla. Ceea ce nu inteleg onor sefii SRI este ca intr-un asemenea sistem este de ajuns sa ajunga un nebun sef , ca sa arunce in aer toata societatea. Uitandu-ne la ultimele numiri din justitie , pare ca PSD + PNL au pus batista pe tambal la capitolul coruptie.
  • Like 0
 • Este foarte interesant sistemul de biznis al sri, au voie sa faca firme, au voie sa asculte telefoane, au voie sa faca profit, dar nu am vazut pina acum nici un kgbist arestat, anchetat sau vreun complot rusesc dezvaluit ! Se pare ca sint un sistem desprins de statul român si de realitate care functioneaza dupa regulile lor proprii... Dar oare cistigarea licitatiilor publice folosind informatii din ascultari de telefoane o fi corecta ???
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult