Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Simion n-a câștigat. Clasa politică a pierdut. Ce spune votul românilor din Belgia

voting -

foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

În Belgia, ca și în multe alte colțuri ale lumii, românii trăiesc o viață de muncă grea, departe de familie, dar cu o legătură strânsă cu țara lor. Votul pentru AUR în aceste comunități nu este doar un act de susținere pentru un proiect politic, ci mai degrabă o respingere a unui sistem care nu i-a înțeles, o reacție din partea celor care nu mai au încredere în promisiunile politicienilor. Iar această realitate nu este una izolată – ea este o rană colectivă care încă nu și-a găsit vindecarea. Dacă nu suntem atenți la semnalele acestei comunități, riscul este să rămânem doar cu o imagine fragmentată, superficială, a ceea ce înseamnă diaspora românească astăzi. În această poveste, nimeni nu câștigă cu adevărat, pentru că toți sunt prinși într-un cerc vicios.

Succesul lui Simion nu se oprește la granițele României. În Belgia, inclusiv la Bruxelles, votul pentru AUR a fost masiv. La umbra instituțiilor europene, din partea unor oameni care sunt aici tocmai din cauza drepturilor europene la libera circulație și de muncă, pare un paradox la prima vedere. Dar mai multe elemente îl explică.

Aproximativ 5 milioane de români trăiesc în afara țării, adică un sfert din populație. În Belgia sunt aproape 100.000, dintre care circa jumătate la Bruxelles. O parte dintre ei sunt intelectuali de înalt nivel — profesori, medici, ingineri, artiști. Alții lucrează în „bula europeană”, într-o zonă de confort a vieții. Dar cei mai numeroși sunt muncitori sau lucrători independenți, activi în meserii dificile, uneori precare, adesea într-un context de integrare complicat.

Votul lor exprimă o respingere viscerală a clasei politice românești, percepută ca fiind ineficientă, coruptă și arogantă. Dar această respingere depășește granițele României. Și în Belgia, mulți dintre acești români se simt puțin luați în seamă. Muncesc din greu, contribuie la economie, dar sunt rar menționați în discursurile politice locale, care definesc comunitățile mai degrabă prin prisma intereselor electorale. Iar lipsa de revendicări specifice comunității îi face adesea transparenți, mai ales că mulți nici nu percep importanța de a se interesa de politica locală sau, și mai puțin imaginabil, să voteze pentru români integrați. Marcată de experiențele din trecut, această comunitate privește cu suspiciune promisiunile ușoare și utopiile sociale bazate pe statul paternalist, pe care mulți îl asociază cu imigranții.

Votul pentru Simion nu reflectă neapărat adeziunea la un proiect clar. Este un act politic, în sensul său cel mai pur, cel mai dur. Este expresia unei rupturi afective cu ideea de politică.

Comunitatea românească din Belgia — atâta cât există — e construită pe muncă, pe efort, pe reușite personale și pe renunțări, mai degrabă decât pe revendicări colective sau pe asistență socială. Mulți dintre acești oameni sunt deziluzionați. Nu mai cred că politica le poate aduce ceva. Alții sunt pur și simplu indiferenți. Epuizați de muncă grea, departe de cei dragi. Obosiți în trup și în suflet, vorbesc uneori puțin sau deloc limba locală și își îneacă amărăciunea, duminica, în barurile din jurul pieței din Anderlecht — poreclită, neaos, „2 Boi”.

Plătesc scump în magazinele românești care au împânzit Belgia, adesea mai scumpe decât cele belgiene, pentru că unii au înțeles cum să facă bani din nostalgia pentru „gustul de acasă”. Acolo unde afișele AUR sunt peste tot. Și unde partidele care se autointitulează intelectuale nu vin niciodată. Un dispreț care i-a costat scump la alegeri. Deseori, bărbații lucrează aici în construcții, în condiții dificile, cazați mulți în același apartament, pentru a economisi bani și a-i trimite în România. Pentru a termina casa din vis, care e mereu goală. Românce - angajate ca femei de serviciu sau ca îngrijitoare de bătrâni, deși unele au chiar studii superioare. Îngrijesc 24/7 părinții altora, în timp ce părinții lor se sting singuri acasă, orbind de plâns și dor. Ar pleca înapoi în România mâine, dacă ar avea pentru ce. Unii o fac deja, măcar ca să-și vadă copiii crescând.

Zeci de mii de copii trăiesc în România, cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Sute de mii sunt separați de cel puțin unul dintre părinți din cauza migrației. Acești copii sunt numiți adesea „orfani albi”, deși nu sunt orfani în sens strict. E un termen dureros, dar real: reflectă singurătatea emoțională, tăcerea care apasă, lipsa care doare. De-a lungul anilor, au fost semnalate și cazuri de suicid în rândul acestor copii care cresc departe de afecțiunea părintească.

Acest vot nu este despre simpatie pentru Simion. Este despre abandon. Despre o rană colectivă nevindecată. Este despre cei care nu mai cred că politica îi poate salva — dar mai cred că votul lor poate încă spune ceva.

Conceptul de „diasporă” a fost adesea instrumentalizat în discursul politic, ridiculizat, dar rareori înțeles în profunzime. Diaspora nu e doar o rezervă de voturi sau o sursă de bani trimiși în România, cu o contribuție majoră la PIB. E o comunitate cu traiectorii diferite, frustrări acumulate, sacrificii reale și o legătură ambivalentă cu România — între dor și dezamăgire. O nostalgie de care companiile de aviație profită fără rușine, scumpind enorm prețurile vara. În august, un bilet „low cost” spre România costă cât o săptămână de vacanță în Tunisia, dar românii îl plătesc scrâșnind din dinți, pentru că e singurul moment în care pot ajunge acasă. Se duc acasă — acolo unde prețurile sunt adesea mai mari decât la Bruxelles, unde sunt așteptați să aducă bani, uneori singura relație rămasă cu rudele din țară. Se întorc cu buzunarele goale, doar pentru a reîncepe munca pe șantier. N-au ei treabă cu geopolitica, au treabă cu lipsa de perspective. Ca niște hamsteri într-o roată care se învârte la nesfârșit, de ani de zile. Analiștii perorează pe platourile TV despre naționalism și suveranism, dar nu știu cum e să cari saci de ciment în zori, în altă limbă și altă țară, cu frica să nu cazi de pe schele și să te întorci acasă paralizat sau între patru scânduri.

Românii din Belgia — mai ales cei „invizibili” — nu mai cred în salvatori. Dar cred că politica ar trebui, măcar, să-i vadă. Votul pentru Simion nu este un act de adeziune, ci un refuz: refuzul de a mai fi folosiți, mințiți, reduși la tăcere. Este reacția celor care nu mai au timp să viseze, dar care știu că pot spune, totuși, „nu”.

E o greșeală să explicăm acest vot doar prin ideologie. Și o greșeală și mai mare și o lipsă de empatie să-l disprețuim, considerându-i pe cei care l-au dat „mulți, dar proști”, ca Lăpușneanu. Pentru că acest vot vorbește despre o parte tăcută, dar esențială, a României de azi — cea care trăiește în altă parte, dar nu a plecat niciodată de tot.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un articol în același timp lucid dar și plin de suflet. Mulțumesc.
    • Like 0
  • storo check icon
    Doar 15% dintre votantii lui Simion se afla in afara tarii, restul de 85% sint IN TARA !! Deci contributia neta a mult-blamatei diaspora la succesul lui Simion este mica. Dar ...e racoritor sa-i injuri pe unii de departe in loc sa te uiti in curtea ta :))
    • Like 2
  • Bravo, d-na Bîciu !
    Excelenta analiza !
    Poate se vor apleca putin asupra ei si ceilalti “contributori “.
    Din pacate, cand traiesti in Bucuresti / Cluj, ai senzatia ca Romania este o tara relativ civilizata, peste Mozambic sau Bangladesh, esti platit destul cat sa faci creditul pt casa mult visata in Domnesti si Skoda Kodiak ( deh, sunt cei 2 copii, Noah si Ariana care trebuie sa aiba loc in cele 2 scaune de masina de 4500 ron fiecare ), crezi ca mergi cu sotia la semimaraton, la teatru si in Centrul Vechi sambata seara, inainte de sexul de weekend din obligatie, ( tu fiind de mult “ pe felie “ cu colega cu țâțe muuuult mai mari decat nevasta ).
    Esti un mare idiot ( poate si securist, ca majoritatea rahatilor care scriu pe aceasta platforma ) si habar nu ai de gandurile lui Costel, care ia primul autobuz, la 05:00, intr-o dimineata de noiembrie, spre abatorul din Kufstein, unde nu s-a mai angajat nicun neamt din 1997. Sunt romani, sirieni, polaci, bulgari si vietnamezi.
    Taie si transeaza animale, cu manusile lor din zale metalice, isi iau pauza la 12:00 si se intorc semiadormiti la 17:00. Nu fac sex cu nevasta si abia daca isi baga in seama copilul - sunt prea preocupati de ce aud la RealitateaTV si la Calin Georgescu pe TikTok.
    Sa fie oare posibil ca Romania sa poata primi si acesti amarati ?
    Sa fie posibil ca se se poata intoarce si sa poata face ceva in oraselul obscur de unde au plecat ( orasel unde erau 2 fabrici pe vremea lui Ceasca, se muncea / nu se. muncea, oricum puteau pleca la mare vara 7 zile cot la cot cu “ boierii din Bucuresti “ ).
    Da-i in ******mea pe Pesedisti, pe liberali, pe homosexualii de la USR….
    Georgescu si Simion sa traiasca !
    Cine este bâlbaitul asta de Nicusor Dan ?
    cica e Sorosist ( ce-o fi aia ? ), vrea sa oblige barbatii sa poarta fuste ?!!
    Robor, euro, cacat….
    Romanii o duc bine - cacat…Taica-su a ajuns la Spitalul Judetean din *******, se caca sange si, nevand bani de spaga, l-au lasat 8 zile in salon pana la colonoscopie. Apoi, asistenta sefa i-a spus lui masa ca il costa 8000 lei operatia si 2000 pt anestezist. Daca nu au bani, sa sune in****** pe feciorul din Germania, care castiga bine, sa le trimita…….Doar lucreaza la abator - e plin de euroi.
    Cancerul nu asteapta, trebuie operat cat mai repede…….

    CAT DE FRUMOASA SI DE EVOLUATA ESTE ROMANIA DUPA 40 ani de PSD/UDMR/PNL/USR……..!
    Cat de mult am progresat cu fondurile europene !
    Cat de frumos s-a rezolvat afacerea Nordis !

    Mult succes cu Nicusor, pretini.
    • Like 2
  • Bravo, d-na Bîciu !
    Excelenta analiza !
    Poate se vor apleca putin asupra ei si ceilalti “contributori “.
    Din pacate, cand traiesti in Bucuresti / Cluj, ai senzatia ca Romania este o tara relativ civilizata, peste Mozambic sau Bangladesh, esti platit destul cat sa faci creditul pt casa mult visata in Domnesti si Skoda Kodiak ( deh, sunt cei 2 copii, Noah si Ariana care trebuie sa aiba loc in cele 2 scaune de masina de 4500 ron fiecare ), crezi ca mergi cu sotia la semimaraton, la teatru si in Centrul Vechi sambata seara, inainte de sexul de weekend din obligatie, ( tu fiind de mult “ pe felie “ cu colega cu țâțe muuuult mai mari decat nevasta ).
    Esti un mare idiot ( poate si securist, ca majoritatea rahatilor care scriu pe aceasta platforma ) si habar nu ai de gandurile lui Costel, care ia primul autobuz, la 05:00, intr-o dimineata de noiembrie, spre abatorul din Kufstein, unde nu s-a mai angajat nicun neamt din 1997. Sunt romani, sirieni, polaci, bulgari si vietnamezi.
    Taie si transeaza animale, cu manusile lor din zale metalice, isi iau pauza la 12:00 si se intorc semiadormiti la 17:00. Nu fac sex cu nevasta si abia daca isi baga in seama copilul - sunt prea preocupati de ce aud la RealitateaTV si la Calin Georgescu pe TikTok.
    Sa fie oare posibil ca Romania sa poata primi si acesti amarati ?
    Sa fie posibil ca se se poata intoarce si sa poata face ceva in oraselul obscur de unde au plecat ( orasel unde erau 2 fabrici pe vremea lui Ceasca, se muncea / nu se. muncea, oricum puteau pleca la mare vara 7 zile cot la cot cu “ boierii din Bucuresti “ ).
    Da-i in ******mea pe Pesedisti, pe liberali, pe homosexualii de la USR….
    Georgescu si Simion sa traiasca !
    Cine este bâlbaitul asta de Nicusor Dan ?
    cica e Sorosist ( ce-o fi aia ? ), vrea sa oblige barbatii sa poarta fuste ?!!
    Robor, euro, cacat….
    Romanii o duc bine - cacat…Taica-su a ajuns la Spitalul Judetean din *******, se caca sange si, nevand bani de spaga, l-au lasat 8 zile in salon pana la colonoscopie. Apoi, asistenta sefa i-a spus lui masa ca il costa 8000 lei operatia si 2000 pt anestezist. Daca nu au bani, sa sune in****** pe feciorul din Germania, care castiga bine, sa le trimita…….Doar lucreaza la abator - e plin de euroi.
    Cancerul nu asteapta, trebuie operat cat mai repede…….

    CAT DE FRUMOASA SI DE EVOLUATA ESTE ROMANIA DUPA 40 ani de PSD/UDMR/PNL/USR……..!
    Cat de mult am progresat cu fondurile europene !
    Cat de frumos s-a rezolvat afacerea Nordis !

    Mult succes cu Nicusor, pretini.
    • Like 0
  • Florin check icon
    Buna ziua, fac si eu parte din diaspora (ceilalti 40%) si as avea o observatie. Spuneti ca e un vot negativ, dar acuzati partidele intelectuale ca nu sunt prezente cu afise prin magazinele romanesti. Daca oamenii vroiau schimbare in politica au avut cu cine vota pana acum de ani de zile. Cel putin Usr si Reper au fost prezenti. Nu i-au votat. Nici pe Dan Barna la prezidentiale nu s-au inghesuit. Au preferat Dancila si Iohnniis. Il dau ca exemplu doar pt ca era ceva diferit de clasa politica de atunci. Nu mai tot incercati sa gasiti motive. Exista su alte optiuni pt schimbarea clasei politice vechi dar nu le voteaza nimeni. Nici in tara nici in diaspora. Astea sunt preferintele. Nu exista scuze. Da, lucrez din greu, da, sunt departe de familie, da, traiesc greu in diaspora, si? Cum se rezolva toate astea votand de fapt nimic?. E lipsa totala de logica. Si va rog sa explicati de ce au votat Simion vreo 3,5 milione de ramani in tara? Sunt departe ee familie? Lucreaza din greu pe santier? Traiesc mai multi intr-un apartament? Sau pur si simplu viata e grea. End of thinking.
    • Like 1
  • IraM check icon
    Bine scris, si f adevarat. Se aplica si peste ocean.
    Felicitari autorului (Daniela)!
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Altă tentativă penibilă de spălare a unor imbecili...
    Contribuția aia "majoră" la PIB este de.... drum roll... 1%!
    Restul de 99% îl producem noi ăștia care nu ne-am pus palma-n... "aur" și am rămas să facem treabă în țară!
    Și care suportăm acum consecințele deciziilor lor idioate, a doua oară, după ce ne-au "fericit" prima dată cu "piratul" care ne-a făcut de vreo douăzeci de miliarde!
    "Mulțumim" diaspora and sincerely F. U!
    • Like 1
    • @ RazvanP
      IraM check icon
      FU2, you PoS !!!!!!
      • Like 0
    • @ RazvanP
      IraM check icon
      Aceeasi ura ceausito- securista contra diasporei.
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Stimabile poate sa fie contributia lor la PIB -100%, nu conteaza, au drept de vot, asa e legea! Daca nu-ti place militeaza pt. schimbarea legii. Asa e democratic. Sau faci parte din cei care sunt toata ziua in gura cu "democratia" / "libertatea" / "valorile europene" dar toate astea doar cand iti convin matale?
      • Like 2
    • @ IraM
      RazvanP check icon
      Nah, nu ură, nu meritați atât efort!
      Dispreț, maxim!
      E chiar mișto când îmi spune o badantă că ea ține țara în spate!
      Eu fiind director de producție la o firmă care exportă de zeci de milioane...
      Da mă, voii țineți țara în spate! Țara Italia, țara Spania, țara "Anglea" etc!
      Aveți tupeu să le ziceți și ălora asta?
      Și eventual să le f....ți și lor alegerile?
      • Like 1
    • @ Greg Lascar
      RazvanP check icon
      Ce te face să crezi că nu lucrez la asta? ;)
      • Like 0
    • @ RazvanP
      IraM check icon
      Exact! Dispret! Bine ca recunosti, ceausistule!
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult