Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sindromul salvării picate din cer

oameni prin București

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tocmai s-a împlinit un an de când hoardele lui Putin s-au pus pe nenorocit viețile ucrainenilor („Așa cum fac și ei cu românii din Cernăuți, huo Zelenski!”). Președintele Statelor Unite, Joe Biden („Boșorogul ăla senil?!”) a vizitat Kievul pentru a reafirma susținerea NATO pentru Ucraina. Presa a scris, societatea civilă a comentat, dar, cu toate astea, cel mai potrivit mod de a analiza un fenomen este să observi gradul de interes pe care îl trezește individului mediu standard. Trebuie să recunoaștem, în esență, românului de rând i se rupe de ce se întâmplă în Ucraina. E aceeași strategie, „E la ei acolo” eventual urmat de un „Era mai bine pe vremea lui Ceaușescu!” 

Un sondaj IRES, citat de Libertatea, spune că 36% dintre români consideră că România nu ar trebui să sprijine Ucraina, dar 66% se tem că vin rușii peste noi, iar 80% au încredere că sare NATO să ne apere. Cum vine asta? Vine foarte simplu, poporul român suferă de sindromul salvării picate din cer. Cu alte cuvinte, ei au o credință neclintită că nu trebuie să facă nimic niciodată, dar în cazul în care se ivește o problemă, chiar adusă de tancuri pe care scrie Z, de nicăieri apare și salvarea, tot fără ca ei să facă ceva. NATO să ne apere, dar dacă trebuie să facem ce zice NATO, adică să susținem Ucraina, nici nu se discută. Plus fanfaronada despre patrie, popor, varză, viezure, România mare, dar dacă Putin anulează decretul din 2012 care spune că situația Transnistriei nu se rezolvă bombardând Republica Moldova iar ne întoarcem la „E la ei acolo” și tot așa.

În cele mai importante momente ale istoriei, poporul român nu e atent. Contează ce se întâmplă acum, spre exemplu, acum e meci, nu contează ce va fi mâine, iar peste asta vin neo-cominterniștii care urlă că vor marxiștii de la UE să ni-l fure pe Vulcănescu (bine, faptul că niciunul dintre ei n-a citit un rând scris de respectivul intră la detalii) sau că cei care au puț în curte vor ajunge să plătească și apa (e proaspătă, am auzit-o în urmă cu câteva zile). În timp ce românii se uită cu lacrimi în ochi la specimenele astea, care repetă ca la spitalul de boli nervoase „Kak isvestno...ăăă, după cum se știe, suntem colonie!” Putin comite crime împotriva umanității, ceea ce va face și la noi dacă Ucraina pierde. Ne vom trezi cu ei la guvernare. Știți cum ar fi, stimați cititori? Nu știți, pentru că niciunul dintre dumneavoastră nu a fost în Gulag.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Datele din sondajul prezentat mie mi se par absolut rezonabile. Ce ați vrea Dvs domnule autor? Să vedeți unanimități într-o anumită direcție? Păcat că n-ați trăit în comunism că le-ați fi văzut din plin de v-ar fi ieșit pe nas... Răul trăit în comunism (că a fost un rău, evident) ar fi avut darul să vă mai maturizeze puțin. Am văzut că sunteți de felul Dvs frustrat că mai există și oameni mai în vârstă care respiră același aer cu Dvs. Credeți că tot răul pe care-l resimțiți în societatea actuală vi se trage de la ei, fiindcă au trăit, vrând-nevrând, într-un regim ticălos care însă i-a oprimat și pe ei. Încheierea articolului e chiar tupeistă: ridiculizați concepțiile sau temerile sau incertitudinile multora dintre semenii Dvs aducând argumentul ”beton” că n-au fost în Gulag. Înțeleg că Dvs ați fost. Poate într-o viață anterioară, că altfel nu văd cum :-) :-)
    Și ca atâtor altor persoane din țara asta vă pute rău poporul român și îi căutați nod în papură. Asta nu este datorită obiectivității, așa cum poate vă place să credeți, ci datorită LIPSEI DE IUBIRE față de acest popor, din care fatalmente faceți parte și Dvs. Dar alte popoare credeți că sunt mult mai breze? Sigur, fiecare popor are particularitățile sale, din varii motive, dar pe total, la nivel valoric sau măcar al potențialului, eu cred că orice popor e fix la același nivel. Dar cine își disprețuiește propriul popor (că asta e de bon ton în prezent) este doar un HATER găunos pe dinăuntru. Nu devine nimeni, prin ricoșeu, mai bun, mai frumos, mai deștept, sau mai interesant doar fiindcă își reneagă cu dispreț propriul popor. La fel cum nu se ridică nimeni pe scara valorică dacă își critică propria mamă, indiferent de ce defecte crede el că are. Nu zice nimeni, inclusiv nici eu, să ne facem că nu vedem tarele de care suferă societatea românească, fiindcă dacă nu conștientizăm răul, atunci nici nu-l putem corecta. Dar să o facem din dragoste față de acest popor, nu din ură și dispreț, ca și cum am avea de-a face cu cineva drag din familie, nu cu un dușman. Iar dacă îl privim cu dragoste cum interpretăm datele din sondajul prezentat?
    36% nu vor să sprijinim Ucraina. Adică mai puțin de jumătate nu vor, iar mai mult de jumătate vor. Nu e rău. Probabil cei care nu vor nu au opinia asta din iubire față de rușii lui Putin, ci mai degrabă din teama de ei. Pentru a nu se enerva ”ursul” și a-i trosni și pe ei. E ceva lașitate în asta? Este. Dar nu le putem cere tuturor românilor să fie eroi neînfricați. Faptul că sunt sub 50% e încă rezonabil, zic eu.
    66% se tem că vin rușii peste noi. Atenție, asta în condiția în care doar 36% spun că nu ar trebui sprijinită Ucraina. Deci NU TOȚI care se tem de ruși se comportă cu lașitate. Unii rezistă fricii și sunt alături de Ucraina. Asta e de apreciat, nu credeți?
    80% au încredere că NATO ne va apăra la nevoie. Păi asta e ceva foarte bun, nu interpretez în niciun caz ca pe ceva rău. Nu înseamnă automat că noi vrem să stăm cu mâinile în sân și alții să ne apere, așa cum interpretați Dvs în mod răutăcios. România este favorabilă NATO, cu o largă majoritate. E perfect. Era mai bine să fie doar 20%? Hai să fim serioși. În legătură cu ideea că românii așteaptă întotdeauna salvarea picată din cer, asta e iarăși o răutate gratuită. Vă sugerez să mai citiți puțină istorie și chiar dacă n-ați fost acolo, pe câmpurile de bătălie unde au dat românii dovadă de eroism, încercați să faceți un exercițiu de imaginație. Și desigur, de iubire.
    • Like 1
  • Este mai degrabă sindromul ignoranței, iar ignoranța este cea care formează haosul în timp.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult