Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Singurătatea Simonei în fața unei mingi de meci

Simona Halep. Foto: Zac Goodwin / PA Images / Profimedia

Foto: Zac Goodwin / PA Images / Profimedia

​Simona Halep a primit marți vestea mult așteptată, Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne i-a redus suspendarea de la patru ani la doar nouă luni, iar fosta lideră mondială este gata să revină pe teren.

La finalul unei zile excelente, care i-a readus posibilitatea de a juca tenis, Simona Halep a ținut să transmită un mesaj susținătorilor săi și persoanelor care au crezul în ea până la capăt.

Ziua de astăzi a marcat un moment esențial, când tribunalul a pronunțat verdictul, confirmând poziția mea și făcând lumină în acest caz.

(1) Într-o hotărâre unanimă, tribunalul m-a disculpat de orice abatere privind acuzațiile de dopaj în sânge.

(2) De asemenea, s-a stabilit în unanimitate că incidentul nefericit al testului pozitiv la Roxadustat a rezultat din cotaminarea accidentală a suplimentului, ceea ce a condus la o sancțiune redusă la nouă luni.

(3) În plus, tribunalul a solicitat ITIA să mă despăgubească cu 20.000 de franci elvețieni.

În mijlocul acestei provocări, credința mea neclintită în integritatea adevărului și în principiile dreptății a fost călăuza mea.

În ciuda faptului că m-am confruntat cu acuzații descurajante și o opoziție formidabilă, spiritul meu a rămas pozitiv, ancorat în convingerea neclintită de a fi un sportiv curat.

Această încercare a fost o dovadă a rezistenței, iar triumful adevărului este o justificare dulce-amăruie care, deși amânată, este extrem de îmbucurătoare. Îmi exprim sincera recunoștință echipei mele de avocați, a cărei credință fermă și dăruire excepțională au fost esențiale în această perioadă tulbure.

În egală măsură, sponsorii mei, fanii fideli și câțiva colegi admirabili au fost pilonii mei de putere, oferindu-mi sprijin și solidaritate neclintită. Sprijinul copleșitor din partea atâtor români mi-a întărit hotărârea, permițându-mi să susțin această cauză până la un verdict drept și onorabil.

Aștept cu nerăbdare să întorc această pagină și să mă alătur circuitului cu mai puternică și cu suflu proaspăt. Cu dragoste și recunoștință, Simona”, a fost mesajul transmis pe rețelele sociale de Simona. 

Ce lecție ne învață cazul Simona Halep, odată cu victoria obținută de româncă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv prin faptul că i-a fost redusă suspendarea de la 4 ani la doar 9 luni? Că este important, chiar esențial, să nu renunți la lupta de a-ți dovedi nevinovăția atunci când ești conștient/ă 100% că nu ai greșit cu nimic.

Realitatea e că Simona Halep a avut în corp substanțe interzise în tenis, numai că cei vinovați pentru faptul că acele substanțe au ajuns în corpul Simonei sunt oamenii de la Academia lui Mouratoglou.

Simona Halep nu a fost de acord să ajungă la o „înțelegere” cu Agenția Anti-doping pentru a beneficia de o reduce a timpului de suspendare. A riscat totul ca să demonstreze că nu este vinovată și că are dreptate. Și a câștigat. Iar victoria ei ne arată că trebuie să ne cultivăm răbdarea și să apelăm la ea în momentele critice, chiar și atunci când pare că suntem în fața unei „mingi de meci”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Desigur, ca orice roman ma bucur pentru revenirea Simonei in circuitul WTA, cu atat mai mult cu cat observam o oarecare scadere a prezentei noastre in sfera "inalta" a acestui sport, si nu numai a acestui sport.
    Cu riscul de a nu fi foarte popular, o sa scriu cateva cuvinte despre doua aspecte.
    Primul aspect - reducerea pedepsei Simonei este doar o reducere, nu o absolvire. In "cazierul" ei sportiv va ramane din pacate aceasta pata, a unei abateri de tip dopaj. O evolutie foarte buna in restul de cariera pe care il are mai poate repara ceva, daca insa nu va reusi sa urce cat de cat sus in clasament va ramane cu imaginea aceasta, ca a ajuns unde a ajuns nemeritat. Ca nu poate "fara adjuvanti". Depinde de ea, depinde de staff-ul pe care il va folosi. Tot legat de acest aspect, se confirma faptul ca suntem un popor de deliranti. Propunerile de "linsaj" la adresa celor de la ITIA sunt de-a dreptul prostesti. Poate ca au exagerat cu o pedeapsa mare, insa verdictul TAS confirma vinovatia Simonei si a staff-ului ei. Hai sa ne uitam la noi inainte de arunca piatra. Azi dimineata am auzit tot felul de astfel de deliranti vorbind la un post de radio pe aceasta tema. Foarte putini dintre cei care au intervenit au dovedit ca au echilibru in abordare.
    Al doilea aspect nu are neaparat legatura cu Simona, ci mai degraba cu ideea de "sport". Nu am pus intamplator ghilimelele. Din pacate sportul nu mai este sport, este o afacere pe bani multi, o afacere care devine tot mai murdara. Povestea asta cu suplimentele este mizerabila si genereaza anomalii. Sportul a devenit in fapt o competitie intre companiile producatoare de suplimente, cine le face pe cele mai eficiente din punct de vedere al performantei celor cale le iau. Staff-urile tehnice ale sportivilor sunt concentrate nu pe cresterea naturala a performantei sportivilor, ci pe cresterea rapida acestei performante folosind fel de fel de suplimente si de preferinta fara sa fie depistata vreo legatura cu dopingul. Sa aduca bani repede si multi fara sa fie prinsi. Nu conteaza pentru ei ce se intampla cu sportivul "indopat" cu porcarii dupa ce isi incheie cariera. Nu conteaza ca ramane bolnav sau dependent tot restul vietii, sau chiar moare inainte de a ajunge la o varsta respectabila.
    Acestea sunt problemele pe care trebuie sa si le puna omenirea in ceea ce priveste sportul, nu care sunt sumele cu care au fost vanduti / cumparati cine stie ce sportivi, sau cat de mari sunt premiile in competitii, sau cat sunt comisioanele staff-urilor sportivilor. S-a intrebat cineva vreodata care este diferenta intre a vinde sclavi pentru munca pana la epuizare si a vinde sportivi pentru castiguri uriase cu pretul sanatatii sau al vietii lor?
    • Like 1
    • @ Dan Filip
      Cu tot respectul, dar te inseli in multe privinte:
      1) "Daca insa nu va reusi sa urce cat de cat sus in clasament va ramane cu imaginea aceasta, ca a ajuns unde a ajuns nemeritat. Ca nu poate fara adjuvanti."
      - Daca ai fi urmarit indeaproape cazul, ai fi stiut ca s-a contaminat accidental in August '22. Deci nici un succes sportiv notabil n-a fost impactat de substantele interzise.
      2) "Propunerile de linsaj la adresa celor de la ITIA sunt de-a dreptul prostesti. Poate ca au exagerat cu o pedeapsa mare, insa verdictul TAS confirma vinovatia Simonei si a staff-ului ei."
      - Iar, daca ai fi urmarit cazul, ITIA a propus o suspendare pe baza unor presupuneri ca Simona s-a dopat voit. Verdictul confirma ca a existat o contaminare. ITIA a ales (fara dovezi clare) sa presupuna ca a fost un dopaj intentionat. Nici o suspendare in caz de dopaj accidental nu depaseste 2 ani. ITIA i-a dat 4 ani si au vrut s-o dea de exemplu. Acuma Simona poate cere daune de pana la 20 mil USD.
      3) "Staff-urile tehnice ale sportivilor sunt concentrate nu pe cresterea naturala a performantei sportivilor, ci pe cresterea rapida acestei performante folosind fel de fel de suplimente si de preferinta fara sa fie depistata vreo legatura cu dopingul."
      - Daca te-ai fi referit la Lance Armstrong, care facea perfuzii de sange ca sa insele testele anti dopping, te-as fi crezut. Staff-urile tehnice cauta substante legale care ajuta la cresterea performantei jucatorului. Asta e OK. La ce reglemenrari sunt acuma in tenis, este foarte greu sa te dopezi fara sa fi prins.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult