La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?
De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!
În fața unei lumi întregi, Iulia, soția lui Alexei Navalnîi, ne învață o lecție despre cum să reziști în fața unui tiran, chiar și atunci când pierzi cea mai importantă persoană din viața ta | „Putin va fi pedepsit pentru ceea ce a făcut”
Foto: Tobias Hase/ AFP / Profimedia
Ea este Iulia, soția lui Alexei Navalnîi. La doar câteva ore după ce Rusia a anunțat moartea soțului ei și în timp ce toată presa internațională vorbea despre asta, Iulia Navalnaia a urcat pe scena Conferinței de Securitate de la Munchen.
De la tribună, în fața unei lumi întregi, Iulia a cerut comunității internaționale să se unească și să lupte împotriva „regimului oribil” din Rusia și a lansat „un apel” ca Vladimir Putin să fie considerat „personal responsabil pentru toate atrocitățile comise”.
„Nu știu dacă să cred sau nu aceste vești teribile pe care le primim doar din surse guvernamentale rusești. De mulți ani nu putem avea încredere în Putin și în guvernul Putin. Ei mint întotdeauna”, a spus, vineri, soția lui Navalnîi. Vorbind în mod clar și sfidător, ea a spus: „Dar dacă este adevărat, vreau ca Putin și toți cei din jurul lui să știe că vor fi trași la răspundere pentru tot ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele. Iar această zi va veni foarte curând”, a mai spus ea,
Courage and steel, Yulia Navalnaya takes the stage at Munich Security Conference hours after news of her husband Alexei Navalny’s death. Absolutely incredible defiance against Russian autocracy. pic.twitter.com/vvlsq451mo
„M-am gândit mult timp dacă să vin aici sau să zbor direct la copiii mei. Dar apoi m-am gândit la ce ar fi făcut Alexei în locul meu. Și sunt sigură că ar fi fost aici, ar fi fost pe această scenă. Nu știu dacă să cred sau nu știrile, știrile teribile pe care le primim doar din surse de stat din Rusia. Pentru că de ani de zile, și știți cu toții acest lucru, nu-l putem crede pe Putin și guvernul lui Putin, ei mint întotdeauna. Dar dacă este adevărat, vreau ca Putin, tot anturajul său, prietenii lui Putin, guvernul său, să știe că vor fi trași la răspundere pentru ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele și soțului meu. Iar acea zi va veni foarte curând.
Și vreau să fac apel la întreaga comunitate mondială, la noi toți cei din această sală, la oamenii din întreaga lume, să fim uniți și să învingem acest rău. Să învingem regimul oribil care se află acum în Rusia. Și acest regim și Vladimir Putin trebuie să fie trași la răspundere personal pentru toate lucrurile îngrozitoare pe care le fac țării mele, țării noastre, Rusia, în ultimii ani”, a fost mesajul Iuliei, soția lui Alexei Navalnîi.
Mă uit la imaginea asta și mă gândesc la ce emoții poate să simtă această femeie și cât de bine și le-a controlat, alegând să nu renunțe la a vorbi în public chiar în ziua asasinării soțului său de către regimul autocratic condus de Vladimir Putin.
Chipul Iuliei este chipul celor care și-au asumat, dincolo de persoana lor, lupta pentru libertate și democrație.
Navalny's wife Yulia at the Munich security conference:
"If it's true, I want Putin, his entourage, Putin's friends and his government to know they will be held responsible for what they have done to our country, my family, and my husband. And that day will come very soon." pic.twitter.com/ivZnoGwzr6
Nu as crede ca a murit ultima speranta, deocamdata rusii stau si asculta, cert este ca unii au iesit in strada pentru comerorare. Ma uit si ma mir ca la noi nimeni , dar absolut nimeni nu merge in fata Ambasadei Rusiei sa depuna flori, sa aprinda o lumanare. Probabil se vor trezi cei de la AUR si madam Sosoaca sa vina si sa mascheze legatura lor cu Putin. Dar spiritul nostru cetatenesc a murit, suntem absorbiti de viata de zi de zi , lucrul, cresterea copiilor etc. AM 65 de ani am fost la revolutie, nu am cerut certificat(mi se pare o rusine), dar in momentul actual daca oamenii nu se desteapta (vai de imnul nostru) o sa ajunga la putere AUR un amalgan de indivizi certati cu legea, fara studii de specialitate, scursuri ale sistemului nostru, indivizi fara cele 10 clase la scoala, analfabeti. Chiar ne dorim asta, chiar vrem sa ne batem pe strada sau pe stadioane (asta este sloganul lor) ?
Nu vreau sa-i apar pe actualii guvernanti, intr-un fel ei au facut posibila cresterea procentelor pentru acest partid extremist.
Doamne Fereste sa ajunga la putere, cred ca oamenii inca nu inteleg efectiv ce se va intampla. Sa auzim numai de bine.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Cu ocazia lansării mult așteptatului iPhone 16, Flip.ro a decis să nu urmeze tiparul obișnuit al retailerilor de tehnologie. În loc să promoveze obsesia pentru ultimul model, compania a lansat o campanie inovatoare care pune în centrul atenției sustenabilitatea și importanța alegerilor responsabile.
100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu vreau sa-i apar pe actualii guvernanti, intr-un fel ei au facut posibila cresterea procentelor pentru acest partid extremist.
Doamne Fereste sa ajunga la putere, cred ca oamenii inca nu inteleg efectiv ce se va intampla. Sa auzim numai de bine.