Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Split TVA, obligatoriu pentru firmele în insolvență. Speranța Munteanu, KPMG: „În cazul insolvenței, split TVA este o aberație”

Speranța Munteanu

(Foto: captura video)

„În cazul insolvenței, este o aberație” - așa a descris Speranța Munteanu, partener KPMG, miercuri seara, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, măsura privind plata defalcată a TVA. Premierul a anunțat că split TVA ar urma să fie aplicată la firmele aflate în insolvență, în faliment sau cu „istoric fiscal nu foarte coerent”.

„O firmă e declarată insolventă când devine evident faptul că are o problemă cu plățile curente. Ce face split TVA e ca o parte a numerarului pe care îl folosești pe capitalul tău de lucru, pe care te bazai în derulare, să ți-l blocheze într-un cont. Adică să fii și mai rău decât erai”, a explicat Speranța Munteanu, care vede măsura drept o „mare frână” pentru firme.

„Există o portiță care în opinia mea nu e corectă. Din pricină că în perioada de observație și în reorganizare ai o mai mare flexibilitate, în termen de 90 de zile, să îți plătești mai târziu creditorii, s-au observat situații în care se profită și cu plata taxelor datorate, către termenul limită. (...) Plata la timp trebuie să fie și în insolvență. Ar putea fi o prevedere așa, dar nu să introduci ceva care îi complică pe toți, și pe cei de bună credință și pe ceilalți”, spune Munteanu.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat miercuri că ordonanţa privind introducerea plăţii defalcate a TVA va fi modificată astfel încât măsura să fie obligatorie doar pentru rău-platnici şi pentru societăţile aflate în insolvenţă, urmând ca pentru restul firmelor să fie opţională.

„(Split TVA - n. red.) se va aplica de la 1 ianuarie pentru cei care sunt rău-platnici şi pentru societăţile care sunt în insolvenţă. Restul, numai cei care doresc să opteze voluntar. Deci, TVA split nu urmăreşte să inducă o dificultate pentru operatorii economici. Dacă sunt unii dintre ei care vor dori să opteze, sigur că pot să o facă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit News.ro.

Liviu Dragnea: „Procedura de insolvență a devenit în ultimii ani o umbrelă sub care s-au ascuns toți evazioniștii sau toți leneșii"

Liderul PSD a explicat miercuri că trecerea la plata defalcată a TVA va fi voluntară în cazul firmelor care au datoriile la stat plătite. Măsura va fi însă obligatorie pentru firmele în insolvență, procedură văzută de președintele PSD drept „o umbrelă sub care s-au ascuns toți evazioniștii sau toți leneșii".

„În ceea ce privește split TVA, decizia politică luată în coaliție este ca să rămână opțiunea de înscriere voluntară. Cei care au datoriile plătite la stat la 31 decembrie să nu fie obligați să intre în split TVA, să rămână doar opțiunea voluntară. De asemenea, cei care nu vor intra în split TVA un trimestru eventual urmează să ne prezinte exact propunerea finală — dacă 3 luni nu își plătesc TVA-ul atunci să intre în split TVA. Și, de asemenea, pentru insolvență, pentru că această procedură de insolvență a devenit în ultimii ani o umbrelă sub care s-au ascuns toți evazioniștii sau toți leneșii", a precizat Dragnea, la Parlament, potrivit Agerpres.ro.

„Trezoreria nu este pregătită”

Ernst & Young (EY) România, una dintre puținele firme care au trecut la sistemul plății defalcate a TVA - opțională din octombrie - a găsit mai multe probleme în modul în care este aplicată măsura la nivelul autorităților.

Alex Milcev, partener, liderul Departamentului de asistență fiscală și juridică, EY România, a spus marți într-un comunicat că „Trezoreria nu este pregătită” pentru aplicarea sistemului split TVA, fiind nevoie de îmbunătăţiri şi de online banking. Colegii lui au asistat la „situații surprinzătoare”, în timp ce stăteau la coadă la trezorerie - în lipsa posibilității procesării online, așa cum s-a promis.

„Tranzacţiile prin contul de trezorerie necesită prezenţa fizică la sediul trezoreriilor, deoarece funcţionalităţile online promise nu sunt disponibile. Colegii noştri au fost martorii unor situaţii suprinzătoare, în timp ce aşteptau la coadă la sediile trezoreriei (în loc să rezolve totul online în 5 minute): nu puteau fi eliberate extrase de cont sau nu a putut fi acceptată depunerea de numerar de către un contribuabil. Motivul invocat a fost similar cu cel invocat şi de contribuabili: trezoreriile nu sunt pregătite”, a explicat Alex Milcev.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult