Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Split TVA, obligatoriu pentru firmele în insolvență. Speranța Munteanu, KPMG: „În cazul insolvenței, split TVA este o aberație”

Speranța Munteanu

(Foto: captura video)

„În cazul insolvenței, este o aberație” - așa a descris Speranța Munteanu, partener KPMG, miercuri seara, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, măsura privind plata defalcată a TVA. Premierul a anunțat că split TVA ar urma să fie aplicată la firmele aflate în insolvență, în faliment sau cu „istoric fiscal nu foarte coerent”.

„O firmă e declarată insolventă când devine evident faptul că are o problemă cu plățile curente. Ce face split TVA e ca o parte a numerarului pe care îl folosești pe capitalul tău de lucru, pe care te bazai în derulare, să ți-l blocheze într-un cont. Adică să fii și mai rău decât erai”, a explicat Speranța Munteanu, care vede măsura drept o „mare frână” pentru firme.

„Există o portiță care în opinia mea nu e corectă. Din pricină că în perioada de observație și în reorganizare ai o mai mare flexibilitate, în termen de 90 de zile, să îți plătești mai târziu creditorii, s-au observat situații în care se profită și cu plata taxelor datorate, către termenul limită. (...) Plata la timp trebuie să fie și în insolvență. Ar putea fi o prevedere așa, dar nu să introduci ceva care îi complică pe toți, și pe cei de bună credință și pe ceilalți”, spune Munteanu.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat miercuri că ordonanţa privind introducerea plăţii defalcate a TVA va fi modificată astfel încât măsura să fie obligatorie doar pentru rău-platnici şi pentru societăţile aflate în insolvenţă, urmând ca pentru restul firmelor să fie opţională.

„(Split TVA - n. red.) se va aplica de la 1 ianuarie pentru cei care sunt rău-platnici şi pentru societăţile care sunt în insolvenţă. Restul, numai cei care doresc să opteze voluntar. Deci, TVA split nu urmăreşte să inducă o dificultate pentru operatorii economici. Dacă sunt unii dintre ei care vor dori să opteze, sigur că pot să o facă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit News.ro.

Liviu Dragnea: „Procedura de insolvență a devenit în ultimii ani o umbrelă sub care s-au ascuns toți evazioniștii sau toți leneșii"

Liderul PSD a explicat miercuri că trecerea la plata defalcată a TVA va fi voluntară în cazul firmelor care au datoriile la stat plătite. Măsura va fi însă obligatorie pentru firmele în insolvență, procedură văzută de președintele PSD drept „o umbrelă sub care s-au ascuns toți evazioniștii sau toți leneșii".

„În ceea ce privește split TVA, decizia politică luată în coaliție este ca să rămână opțiunea de înscriere voluntară. Cei care au datoriile plătite la stat la 31 decembrie să nu fie obligați să intre în split TVA, să rămână doar opțiunea voluntară. De asemenea, cei care nu vor intra în split TVA un trimestru eventual urmează să ne prezinte exact propunerea finală — dacă 3 luni nu își plătesc TVA-ul atunci să intre în split TVA. Și, de asemenea, pentru insolvență, pentru că această procedură de insolvență a devenit în ultimii ani o umbrelă sub care s-au ascuns toți evazioniștii sau toți leneșii", a precizat Dragnea, la Parlament, potrivit Agerpres.ro.

„Trezoreria nu este pregătită”

Ernst & Young (EY) România, una dintre puținele firme care au trecut la sistemul plății defalcate a TVA - opțională din octombrie - a găsit mai multe probleme în modul în care este aplicată măsura la nivelul autorităților.

Alex Milcev, partener, liderul Departamentului de asistență fiscală și juridică, EY România, a spus marți într-un comunicat că „Trezoreria nu este pregătită” pentru aplicarea sistemului split TVA, fiind nevoie de îmbunătăţiri şi de online banking. Colegii lui au asistat la „situații surprinzătoare”, în timp ce stăteau la coadă la trezorerie - în lipsa posibilității procesării online, așa cum s-a promis.

„Tranzacţiile prin contul de trezorerie necesită prezenţa fizică la sediul trezoreriilor, deoarece funcţionalităţile online promise nu sunt disponibile. Colegii noştri au fost martorii unor situaţii suprinzătoare, în timp ce aşteptau la coadă la sediile trezoreriei (în loc să rezolve totul online în 5 minute): nu puteau fi eliberate extrase de cont sau nu a putut fi acceptată depunerea de numerar de către un contribuabil. Motivul invocat a fost similar cu cel invocat şi de contribuabili: trezoreriile nu sunt pregătite”, a explicat Alex Milcev.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult