Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Stânga românească devine influentă la nivelul stângii europene. De ce e importantă funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene

Roxana Mânzatu

Foto: Inquam Photos/ Saul Pop

Fără doar și poate Ursula von der Leyen este în momentul de față unul dintre cei mai influenți politicieni europeni. Experiența acumulată în cei cinci ani de guvernare europeană a făcut-o un jucător pe numeroase paliere, câștigând fără probleme Spitzenkandidaten 2024, iar apoi Parlamentul European a votat-o în luna iulie cu un scor superior celui obținut la primul mandat. Dacă până acum câteva zile vorbeam despre motorul franco-german la nivel european, plecarea lui Thierry Breton din Executivul de la Bruxelles a consolidat un leadership de necontestat al actualei și viitoare președinte a Comisiei Europene.

Acesta este un factor important în a analiza fascinantul subiect al influenței comisarilor europeni. Iar pentru ca povestea să fie și mai interesantă, practic începând din mandatul lui Jean-Claude Juncker, avem acest concept de vicepreședinți. Avem întrebarea constantã, ce e mai important, un portofoliu sectorial sau o funcție de vicepreședinte?

Revenind la actuala Comisie Europeană, s-a creat în ultimele luni narativa, iar rapoartele Enrico Letta și Mario Draghi au fost pe aceastã direcție, că Uniunea Europeană poate mai mult, mai ales în domeniul economic, căci asta reprezintă acea competitivitate fluturată tot mai puternic. Adică e nevoie de o comandă puternică, de inspirație corporativă, care să repună UE pe direcția creșterii economice. Nu uitați însă să analizați factual competențele în domeniul economic ale UE și – mai ales – bugetul UE comparativ cu cel al țărilor membre. Adică, haideți să fim sinceri, fără o voință de a lucra împreună din partea capitalelor UE e greu să vorbim de impact economic puternic.

Așa cum a prezentat ieri Ursula von der Leyen viitoarea structurã a Comisiei Europeane, e clar că se bazează enorm pe vicepreședinți. Fiecare dintre cei șase au segmente puternice de gestionat. Cei doi comisari europeni cu rangul de vicepreședinte ai Stângii Europene sunt Teresa Ribera și Roxana Minzatu. Portofoliul doamnei din Spania acoperă competiția, dar și nuanțe de ecologizare a continentului. Pentru comisara din România avem partea de social, care face parte din ADN-ul construcției europene, mai ales când comparăm valorile europene cu cele ale sistemului american. Recent chiar Ursula von der Leyen preciza “toate transformările pe care le vom pune în mișcare trebuie să fie echitabile. Ne putem baza pe modelul nostru social de mare succes – economia socială de piață”. Să nu uităm că Ursula von der Leyen a crescut politic lângã Angela Merkel. Aceasta, chiar dacă era din familia politică germanã de centru-dreapta, propunea multe politici de stânga. Și nu doar că le propunea, dar chiar le realiza...

În această rapidă analizã e nevoie de subliniat şi un element strategic. Stânga românească devine foarte influentă la nivelul stângii europene. Un comisar european, vicepreședinte responsabil cu socialul, este practic omul de impact total.

Normal, totul pare perfect acum, dar e mult de definitivat la nivelul celor 27 de comisari europeni şi la nivel de relaționare cu DG-urile aparatului administrativ. Premisele unui portofoliu de impact pentru România sunt, asteptãm cu mare interes confirmarea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De ce acest post este similar cu cel fost al domnului Geoana de la Nato ca si comparatie .... un liant inter personal intre membrii echipei ... un fel de docilianta daca vreunuia strain i se nazare de cearta . In concluzie caca maca nici n-ar trebui sa i se atribuie atata importanta exacerbata mediatica .... daca doamna-i credincioasa numai cu " duhul blandetii " ii va imbuna pe combatanti ... cred ca " a intra " in sistem este mai complicat decat ati exercita functia pe care ai fost propus aici doamna are probleme este "lemn" !!
    • Like 0
  • Mihai check icon
    E un post ca vai de el în ciuda bugetului gestionat pentru că acesta este important în doar până la un anumit punct.. Aici însă nu prea poți să influențezi direcția în care se merge pentru a avea anumite avantaje ca țară. Mai importante ar fi cele legate de energie sau economie că de aceea s-a și dosit acel portofoliu care nu a fost lăsat la mâna lui Ciolacu.
    • Like 1
  • România primește exact portofoliul pe care îl merită. Românii muncesc pe rupte în țările Europei de vest, și sunt realmente apreciați pentru asta (ca să încep cu singurul aspect pozitiv). Apoi, românii au un sistem de plăți sociale pentru cei care nu au chef de muncă unic în lumea civilizată. Un sistem haiducesc care s-ar rezuma la expresia "să furăm taxe de la cei harnici să dăm la puturoși și la speciali". România are un candidat la președinție care promite tot din buzunarul nostru case la un preț de Duster cu ceva opțiuni, aer condiționat și oglinzi electrice încălzite. România are un sistem de pensii catastrofal, care îi îmbogățește pe bugetarii speciali pensionați la 45 de ani (fără contributivitate) și îi umilește pe pensionarii nespeciali care au 45 de ani de muncă în condiții grele și cu contribuție.
    Sincer, chiar nu înțeleg ce caută țara noastră în Uniunea europeană....
    • Like 5
  • RazvanP check icon
    O glumă proastă de "funcție" și un articol ca o tentativă de spălare a "onoarei nereperate", vorba lui Nenea Iancu!
    Când o țară cât un județ, Letonia, obține portofoliul economiei iar România doar pseudo-portofoliul "social", fie el și cu lustrul unei funcții onorifice și irelevante de "vicepreședinte" este cât se poate de clar disprețul cu care este tratată România!
    Din fericire pentru actuala guvernare și pentru UE nu avem o forță politică suficient de capabilă pentru a exploata această jignire la adresa românilor și evident totul va fi vârât sub preș.
    Un partid de talia AfD sau RN ar fi obținut lejer 30% doar pentru această ofensă!
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult