Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Statele Unite pregătesc sancțiuni fără precedent pentru Rusia în cazul invaziei Ucrainei

Joe Biden - telefon

Foto: Getty Images

Administrația Biden ia în considerare sancțiuni care ar afecta grav și pe scară largă economia Rusiei. Consecințele pentru regimul lui Putin ar fi devastatoare

Administrația Biden ia în considerare o abordare dură la adresa Rusiei pentru a descuraja Moscova să invadeze Ucraina. Potrivit unui raport Washington Post, administrația Biden are în vedere măsuri care ar afecta capacitatea Rusiei de a achiziționa semiconductori. Semiconductorii sunt utilizați pentru a dezvolta o serie largă de produse, inclusiv smartphone-uri, echipamente militare sau vehicule. Software-ul și tehnologia americană sunt folosite pentru producția de semiconductori pe plan mondial.

Deși Rusia nu depinde numai de importurile din SUA, administrația Biden ar putea implementa această strategie pentru a încerca să forțeze companiile din țări terțe să nu mai exporte semiconductori în Rusia.

Dacă administrația Biden va implementa acest plan, ar folosi „controlul exporturilor”, în esență o sancțiune economică. În mod similar a procedat administrația Trump în cazul companiei chineze Huawei în 2020.

Casa Albă pregătește un pachet de sancțiuni financiare fără precedent în cazul invaziei Ucrainei

Statele Unite și UE au aplicat deja sancțiuni asupra sectorului energetic, financiar și de apărare ale Rusiei.

Casa Albă propune restricții asupra celor mai mari bănci din Rusia

Washingtonul a propus anterior măsuri care vizează capacitatea Moscovei de a converti ruble în dolari și alte valute. Washingtonul ar putea viza și Fondul rus de investiții directe, susținut de stat.

Sancțiunile aplicate firmelor individuale provoacă adesea pagube la nivel de sector. Potrivit fostului economist al Departamentului de Stat al SUA, Mark Stone, acest lucru îi face pe investitori să se îngrijoreze că sancțiunile vor afecta sectoare largi ale economiei rusești.

Excluderea Rusiei din sistemul SWIFT

Una dintre cele mai dure măsuri ar fi deconectarea sistemului financiar rusesc de la SWIFT.

SWIFT, utilizat de peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări, este o companie cu sediul în Belgia. SWIFT este condus de un consiliu de 25 de membri, inclusiv Eddie Astanin, președintele Centrului Central de Compensare a Contrapartidei (NCC) din Rusia

Există un precedent. În martie 2012, SWIFT a deconectat băncile iraniene, pe măsură ce sancțiunile internaționale s-au înăsprit împotriva Teheranului din cauza programului său nuclear. Această sancțiune a făcut ca Iranul să piardă jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din cele din comerțul exterior.

Economia Iranului este mai mică și nu la fel de conectată la nivel global ca economia rusă. Statele Unite și Germania ar avea de pierdut cel mai mult, deoarece băncile lor sunt cei mai frecvenți utilizatori SWIFT cu băncile rusești.

Apelurile de a întrerupe accesul la sistemul SWIFT al Rusiei au fost discutate în 2014, când Moscova a anexat Crimeea. Acest lucru a determinat Moscova să dezvolte un sistem alternativ de mesagerie, SPFS.

Numărul de mesaje trimise prin SPFS a ajuns la aproximativ 2 milioane, sau o cincime din traficul intern rusesc, în 2020, potrivit băncii centrale. Banca Centrală din Rusia își propune să crească acest procent la 30% în 2023. Cu toate acestea, sistemul SPFS limitează mesajele și este operațional doar în zilele lucrătoare.

Nord Stream 2

Cancelarul Olaf Schulz a semnalat că Germania ar fi pregătită să discute despre suspendarea proiectului conductei Nord Stream 2, destinat să aducă gaz prin Marea Baltică din Rusia în Germania, dacă Moscova va ataca Ucraina. Gazoductul a fost construit, dar nu a obținut încă toate aprobările din partea autorității de reglementare din Germania. Nord Stream 2 s-a confruntat cu opoziția Statelor Unite și a provocat îngrijorare în rândul unor politicieni europeni că va crește dependența Europei de Rusia pentru aprovizionarea cu energie. Rusia a declarat că atât Europa, cât și Rusia vor câștiga din Nord Stream 2 și că Germania nu ar trebui să „politizeze” proiectul.

Restricționarea accesului la obligațiunile rusești

Accesul la obligațiunile rusești a devenit din ce în ce mai dificil, iar restricțiile ar putea fi înăsprite și mai mult. În aprilie 2021, președintele Joe Biden a interzis investitorilor americani să cumpere noi obligațiuni în ruble rusești din cauza acuzațiilor de ingerință în alegerile din Statele Unite.

Restricționarea exporturilor de petrol și gaze din Rusia

Veniturile din petrol și gaze reprezintă peste două treimi din totalul exporturilor Moscovei și aproximativ jumătate din veniturile bugetului federal al Rusiei. Deci acesta nu este un avantaj asimetric pentru Putin. Este o interdependență. Rusia este dependentă de veniturile din exporturile de hidrocarburi.

Rusia furnizează în mod normal cca. 40 de miliarde de metri cubi de gaz pe an Europei prin Ucraina. Rusia a redus deja livrările pe această rută la jumătate. Pentru ca Europa să facă față acestei dependențe de resursele energetice din Rusia, Casa Albă este dispusă să găsească soluții alternative.

Articol publicat mai întâi pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnilor imi pareti usor dezaxati. V-au falfait cu candoare niste dame bune aflate in trecere prin Romania POALELE pe la nas si ati ramas amorezati de USA. ? Nu am nimic impotriva sanctiunilor care oricum veneau la pachet cu influenta americana in efortul acestora de a izola Russia pe plan geo-strategic. ( o realitate ). Inca odata va spun ca in acest spatiu liber oferit chipurile de americani de fapt SE AFLA UN KITCH ordinar dus la saturatia promovarii unde oameni obisnuiti devin milionari peste noapte. Nici cu Russia nu ma mandresc ca si doctrina DAR credeti ca aceste simulari de facere si desfacere precum si mestecarea pateului mediatic asmutitor de razbel este opera ruseasca ?. desigur nu. Este in schimb meritul mediei romane o dezinformare crasa dusa la culmea ridicolului pentru a masca o ruleta mafiota plina de sifonari....ati uitat ce a facut decizionalul roman in ultimii 50 de ani educandu-si in acest sens poporul ?....AU FURAT pe nesimtite si inca o fac sub pavaza actoriceasca. Nu credeti c-ar trebui sa ni se ofere o lectie de bagare la cotet ? Pe cat imi doresc pacea pe atat de hulpavi sunt aceeia care vor sa-mi dovedeasca contrariul franzandu-ma. Oricum asa zisul exercitiu de sinceritate promovat ca factor educativ prin televizor catre privitorul roman a esuat lamentabil totul fiind la nivelul contractului financiar semnat cu politicul....si se naste intrebarea de ce presa romana nu este libera ? sau alta intrebare...a fost vreodata libera ? Si mai incetati cu razboiul ca vine iar vesnica vacanta...de 10 ani romanul este numai prin vacante asigurandu-se ca CoVid-ul sa nu raceasca !!
    • Like 0
  • Dacă mai punem la socoteală și oprirea completă a acordării vizelor de călătorie și de tranzit de către țările Uniunii Europene (plus ale altor țări care se vor ralia proiectului), poate că într-un final se va termina cu regimul sovietic (Rusia nu există, este URSS). Niciun avion sovietic să nu poată nici măcar survola Europa. Nici măcar o mașină înmatriculată în Uniunea Sovietică să nu poată rula pe șoselele din Europa. Soluție garantată.
    Așteptăm mutarea următoare, ca la șah.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult