Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Stenogramele unor aleși „speciali”. Deputat USR: „- Să vă intre bine în cap, dle Iordache, dacă o zi vom ajunge la putere, nu veţi beneficia de pensie specială”. Iordache: „- Doamne ferește!”

Eugen Nicolicea - Florin Iordache - Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

USR a propus, printr-un proiect în Parlament, renunțarea la pensiile speciale. PSD și ALDE refuză de mai multe luni să pună proiectul pe ordinea de zi a plenului, inventând pretexte pentru ca inițiativa să nu fie supusă votului, după cum reiese din stenogramele de pe site-ul Camerei Deputaților. Deputatul Silviu Dehelean a prezentat extrase din stenogramele ședințelor în care propunerea legislativă privind desființarea pensiilor speciale a fost blocată de reprezentanții majorității PSD-ALDE-UDMR.

Cristian Seidler, vicepreședinte USR: „Să vă mai intre bine în cap, domnule Iordache, că dacă o zi vom ajunge la putere, nici dumneavoastră nu veţi beneficia de pensie specială”.

Florin Iordache: „Doamne fereşte!”

Alexandru Băişanu, vicepreședinte ALDE: „Nu vă vin în apărare, dar vreau să îi spun domnului Seidler că e bine să nu mai fie populist. Beneficiarii care au obținut un drept nu mai pot pierde acel drept.”

Cristian Seidler: „Mai citiţi, vă asigur că nici dumneavoastră nu veţi primi pensie specială.”

Stenograme 6 martie

Domnul Florin Iordache:

Avem o solicitare din partea Grupului parlamentar USR, referitoare la introducerea pe ordinea de zi a Biroului permanent a iniţiativei pentru abrogarea pensiilor speciale.

Eu vă propun… vreţi dumneavoastră? Numai puţin.

Domnul Dehelean, dar eu vă propun: Comitetul liderilor, rămâneţi, nu am o problemă să o… să fie introdusă pe ordinea de zi sub rezerva primirii raportului, că deocamdată nu avem raport.

Domnul Silviu Dehelean:

Da, noi îl solicităm apriori, este un an de când este în procedură parlamentară deja, de aceea solicităm să fie pusă pe ordinea de zi chiar dacă nu există raportul.

Domnul Florin Iordache:

Bun. Deci domnul coleg, eu vă propun aşa, Comitetului liderilor rămâne, sub rezerva primirii raportului să fie, prin… de acord, eu personal vă spun din partea, am spus-o şi aseară, noi nu susţinem, Grupul PSD, nu susţinem abrogarea acestor pensii speciale, ca să fie lucrurile…”

Stenograme 18 martie

Domnul Eugen Nicolicea:

Rubrica Diverse, vă rog.

Deci, avem o solicitare din partea grupului USR, care solicită introducerea pe ordinea de zi a Biroului permanent al Camerei Deputaților a PL-x nr.166/2018.

Termenul de depunere a raportului e depășit, acesta fiind stabilit pentru data de 19.04.2018.

Domnul Dehelean, v-aș ruga să-mi spuneți care este problema.

Deci, repet: ați solicitat să introducem pe ordinea de zi a Biroului un PL-x, propunere legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale.

Domnul Silviu Dehelean:

Așa.

Domnul Eugen Nicolicea:

Așa. Și…

Domnul Silviu Dehelean:

Și susținem această cerere.

Domnul Eugen Nicolicea:

Păi și susțineți faptul că ea e la comisie și termenul de depunere a raportului este depășit.

Ce solicitați acum?

Domnul Silviu Dehelean:

Solicităm să fie introdusă pe ordinea de zi a plenului. Exact.

Domnul Eugen Nicolicea:

Bun.

Deci, cine este pentru ca această propunere să fie aprobată, cu corectura de care eu am vorbit?

Voturi pentru? Trei voturi.

Insuficiente.”

Stenograme 20 martie

Domnul Eugen Nicolicea:

Solicitare din partea Grupului parlamentar USR privind introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a propunerii legislative pentru abrogarea pensiilor speciale.

Deci, acest lucru nu a fost inclus pe proiectul nostru de ordine de zi, nu a existat o astfel de propunere, în schimb grupul respectiv poate să facă propunerea în cadrul Comitetului liderilor.”

Stenograme 25 martie

Domnul Florin Iordache:

Solicitarea Grupului parlamentar USR privind introducerea pe ordinea de zi a ședinței a propunerii legislative pentru abrogarea pensiilor speciale.

Eu vă propun să lăsăm Comitetului liderilor discutarea, introducerea, pe ce poziție și așa mai departe.

Deci, Comitetul liderilor să discute introducerea acestui PLx 166.

Observații? Nu.

Aprobat.

A! Vă rog! Nu… Vă rog.

Domnul Silviu Dehelean:

Da. Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Știu că săptămâna trecută am făcut aceeași solicitare, adică Grupul USR a făcut aceeași solicitare, și atunci l-ați respins pentru că nu-l susțineți, dar…

Domnul Florin Iordache:

Păi, nici acum nu-l susținem! Credeți că ne-am schimbat?!

Domnul Silviu Dehelean:

Până la urmă, acest proiect tot trebuie să intre pe ordinea de zi și să ajungă la vot…

Domnul Florin Iordache:

Corect!

Domnul Silviu Dehelean:

… întrucât stă deja de un an în sertarele din Parlament și am dori să ajungă pe ordinea de zi.

Domnul Florin Iordache:

Am înțeles. Bun.

În aceste condiții, domnul Dehelean…

Domnul Silviu Dehelean:

Să-l citiți, să vedeți că e frumos! Este un proiect…

Domnul Florin Iordache:

Am înțeles.

Domnul Dehelean, supun, procedural, supun solicitarea dumneavoastră Biroului permanent.

Că noi nu susținem și am exprimat un punct de vedere, ni-l susținem și ne păstrăm punctul de vedere.

Cine e pentru introducere?

Sunt trei voturi. Insuficient.

A fost respins, dar mai încercați! Comitetul liderilor poate… Poate aveți mai multe șanse acolo!

Mulțumesc.”

Stenograme 27 martie

Domnul Florin Iordache:

Solicitare din partea Grupului USR privind introducerea pe ordinea de zi a propunerii PLx-ului 166 privind abrogarea pensiilor speciale.

Această solicitare a mai fost făcută.

Comitetul liderilor, vă rog să rămâneți și să stabiliți.

Dacă Comitetul liderilor este de acord, o introducem.

Domnul Silviu Dehelean:

Da. Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Am redepus această solicitare, în speranța că vom reuși să vă convingem să votați în sensul includerii pe ordinea de zi.

Dacă data trecută v-am îndepărtat temerile că s-ar referi și la eliminarea pensiilor magistraților, în sprijinul depunerii sau introducerii acestei inițiative pe ordinea de zi, aș vrea să vă spun că impactul ei bugetar a fost anul trecut de 9,5 miliarde lei noi, iar anul ăsta pensiile speciale ne costă în jur de 12 miliarde de lei noi. Și considerăm că ar fi foarte important să dezbatem pe marginea acestor pensii speciale și să votăm înspre un sistem mai echitabil și pe bază de contributivitate.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Da. Procedural, eu supun votului propunerea dumneavoastră, dar, repet, Comitetul liderilor…

Cine este pentru?

Vă rog să votați!

Trei voturi. Insuficiente.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aceste javre nu au nici un drept în plus față de ceilalți pensionari. Tot ce au obținut este rezultatul unor abuzuri ordinare. Singurul principiu de acordare a pensiei este cel al contrabutații. Restul este hoție. Trebuie puși să și plătească ce au luat, nemeritat, abuziv, până în prezent. este o măsură binevenită, chiar necesară.
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Inteleg ca pensiile magistratilor nu sunt pensii speciale !!!! Adica cea mai mare pensie din sistenul public, cea de 66 000 de lei, a magistratului din Arges, NU INTRA IN PENSIILE SPECIALE PE CARE VOR USR SA LE ABROGE !!!???
  Domnul Silviu Dehelean: "Da. Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.
  Am redepus această solicitare, în speranța că vom reuși să vă convingem să votați în sensul includerii pe ordinea de zi. Dacă data trecută v-am îndepărtat temerile că s-ar referi și la eliminarea pensiilor magistraților, în sprijinul depunerii sau introducerii acestei inițiative pe ordinea de zi, aș vrea să vă spun că impactul ei bugetar a fost anul trecut de 9,5 miliarde lei noi, iar anul ăsta pensiile speciale ne costă în jur de 12 miliarde de lei noi."
  • Like 0
  • @ Ionel
   Paul check icon
   Tu îți dai seama ca numai prostii justifica o “fărădelege” prin alta?
   • Like 0
 • check icon
  ”dacă o zi vom ajunge la putere, nici dumneavoastră nu veţi beneficia de pensie specială”
  Veni-va ziua și birui-va gîndul!
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult