Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Stimate factor de decizie, nu mutila și această generație de copii și de studenți…

Admitere UMF

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Stimate factor de decizie - fie că faci parte din structura națională (minister), județeană (Inspectorat școlar, Consiliu județean) sau locală (Primărie, școală),

În calitate de părinte, crescut și educat în epoca comunistă, în care lipseai de la școală doar daca apendicul nu mai era in a relationship with you, îmi permit să sugerez să nu mutilezi și mai tare generația ce vine, după eșecul predictibil legat de scenariile privind cursurile.

(Trebuie să fac o paranteză: cei care lucrează în companii private, competitive, văd cu ochiul liber când o acțiune trâmbițată de către guvernanți nu are în spate un plan concret, clar definit, cu resursele necesare, responsabilități și termene limită; acești părinți au fost cei care au cumpărat din proprie inițiativă hardware pentru propriii copii, au cumpărat licențe pentru platforme online tocmai pentru ca aceștia să poată avea acces rapid în cazul unui scenariu care suspendă cursurile).

Dacă ai eșuat la capitolul școală online, poate nu ar fi târziu să regândești strategia și să duci totuși elevii și studenții la școală, exact în acele spații generoase care stau nefolosite și pot primi statut provizoriu de aulă: teatre, cinematografe, săli de spectacole, săli de conferință, centre expoziționale, cămine culturale, inclusiv spații Horeca mari etc. Toate acestea permit o distanțare corectă iar cursurile pot fi ținute în siguranță. Astfel de spații sunt proiectate pentru un aflux mare de vizitatori, dispun de holuri și săli generoase, precum și de grupuri sanitare dimensionate corect.

Toate acestea pot fi închiriate, ajutând astfel industriile care se confrunta cu lockdown-ul total.

Iar fondurile se vor găsi cu puțină bunăvoință.

Dar nu mutila generații întregi de copii și studenți; ei au nevoie să dobândească cunoștințele în mod echitabil și corect, ca să nu ne trezim peste câțiva ani cu o altă generație fușerită și amputată intelectual de către propriul stat.

Semnat,

Mama unui student, care dospește în fața unui ecran timp de 8-10 ore pe zi… 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult