Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Știrea cu prințesa Sofia a Suediei care lucrează voluntar într-un spital covid îmi reamintește că și noi, românii, am avut o Regină

Încă de la jumătatea lunii aprilie, Prințesa Sofia a Suediei a început să lucreze la Spitalul „Sophiahemmet” din Stockholm, după ce a urmat un curs intensiv de formare de trei zile la Colegiul Universitar din capitala suedeză. De atunci, Alteța Sa îi ajută pe medicii care luptă în prima linie cu pandemia de coronavirus. Reprezentanta Casei Regale Suedeze nu a cerut tratament preferențial, ci și-a manifestat dorința de a fi tratată ca un cadru medical de rând, mai ales că ar fi existat riscul să îi încurce mai mult pe eroii în halate albe.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Că și-a dat tiara de prințesă pe un echipament de protecție nu a surprins total pe conaționalii ei. Prințesa Sofia s-a implicat an de an în acțiuni umanitare și e un fel de „Prințesă Diana” a țării scandinave. Gestul ei este unul simbolic totodată și motivant. De acum, fetițele nu vor mai vrea să ajungă doar prințese cu cosițe de Elsa, ci și voluntare în spitale, atunci când va fi nevoie de ele. De altfel, după ce prințesa a început să lucreze în spital, tot mai mulți oameni au început să trimită cereri de înscriere ca voluntari în spitale. O purtătoare de cuvânt a Spitalului „Sophiahemmet” a precizat că că prințesa nu lucrează direct cu pacienții, ci mai degrabă ajută asistentele medicale și infirmierele la sarcini ca dezinfectarea echipamentelor, dar și a suprafețelor, curățenie în spații comune, „munca de jos”, cum ar spune românul.  

Să facem cunoștință, potrivit protocoalelor regale, cu Alteța Sa, Prințesa Sofia a Suediei.

Sofia Hellqvist, fost model, devenea prințesă, precum și ducesă de Varmland acum cinci ani, odată cu oficializarea căsătoriei dintre ea și Prințul Carl Philip, fiul Regelui Carl XVI Gustaf al Suediei şi al reginei Silvia. Avea o traiectorie atipică pentru o viitoare moștenitoare a unuia dintre cele mai frumoase și bogate regate din lume. Deși cochetase din adolescență cu modelingul, a devenit cunoscută abia după ce a participat la un reality-show intitulat „Paradise Hotel”, cu mize matrimoniale. Șase domnișoare, șase concurenți, un resort de lux și premisele unor povești de dragoste fierbinți, ale căror detalii picante nu au scăpat camerelor de filmat. Nu o dată, Sofia pozase topless și activase ca instructor de yoga, dar după intrarea în Casa Regală a Suediei, noua prințesă s-a schimbat, în mod previzibil, radical și s-a dedicat familiei și oamenilor. Unii cârcotași au comentat că soția Prințului Carl Philip își face acum o campanie remarcabilă de imagine, cu o strategie de marketing bine pusă la punct. Posibil. Însă de ce nu i-ar urma exemplul și alte capete încoronate sau prime doamne ale unor țări?

Noi am avut o Regină

În alte vremuri, în timpul celui de-al Doilea Război Balcanic, Regina Maria a României a dedicat cu generozitate timp şi dragoste bolnavilor de tifos și holeră. 


Ținea la piept bolnavii izolați în lagărele de holeră, îi încuraja și le era ca o mamă. Îi alina pe muribunzi, le șoptea rugăciuni, deși boala era contagioasă. După câțiva ani, a mers pe front ca soră medicală, a organizat spitale de campanie și a strâns fonduri pentru serviciul de ambulanță. A îmbrăcat uniforma albă, imaculată, și mergea așa prin spitale, alina răniții, le citea seara, cobora în tranșee, ajungea la câțiva metri de linia frontului. Se întâmpla în timpul Primului Război Mondial. Așa a ajuns frumoasa englezoaică cu ochii ca cerul care a îmbrăcat cu aceeași naturalețe și ia românească să fie rămână în istorie drept „Mama răniților” sau „Regina soldat”. Presa franceză, britanică, americană consemna eforturile de război ale unei ţări în care până şi regina îşi risca viaţa îmbărbătându-i pe ostaşii suferinzi. Pe atunci, nu existau nici marketing, nici consilieri de imagine, nici influenceri, ci o dragoste nemărginită de oameni. 

A avut curaj, asemeni Sofiei, prințesa contemporană care probabil știe în acest moment toate concentrațiile de dezinfectant, codurile de culoare, componentele cărucioarelor multifuncţionale din spitale și poveștile unor pacienți.

Cine ne mai dă, în vremuri covide, o regină curajoasă, o prințesă care să lupte în linia întâi cu medicii sau o Primă Doamnă care să înțeleagă că implicarea civică e până la urmă o datorie?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • - >"îmi reamintește că și noi, românii, am avut o Regină"<
    - treburi de fatada, reclama pentru propria persoana, si, implicit, pentru tagma de "maxima valoare" si "importanta", adica asazisa "nobilime".
    - care nobilime era, in lant cu restul mai-marilor vremurilor, in cvasi-majoritate orice altceva decat acceptiunea generala a termenului "nobil".
    - >" Noi am avut o Regină"<
    - poate "voi", "fruntea", "elita", - "noi" nu. - noi, "talpa" - noi am avut suferinta.
    - >"Regina Maria a României a dedicat cu generozitate timp şi dragoste bolnavilor de tifos și holeră."<
    - asta dupa ce Regele, adica barbatu'su, camarila si mai-marii vremii, au dedicat cu aceeasi generozitate, "talpei", inca un razboi, ca sa aibe (ei, nu talpa) cu ce sa ramana in istorie, plus incompetenta si aventurismul nonsalant si sfidator.
    - dupa ce mai inainte, in 1907, aceiasi "nobili" si "mai mari" ai tarii, au dat o lectie satanica "talpei", ca aceasta sa vada cine-i stapanul, si sa nu mai ridice fruntea.
    - >"regina îşi risca viaţa îmbărbătându-i pe ostaşii suferinzi"<
    - da, curaj gaina, ca te tai.
    - istoria este o spirala a nebuniei sadice si ingamfate, de la izgonitul Adam, pana la viitorul inca ne-resosit, Christos, adica de la-nceput la sfarsit.
    - vorbesti ca sa ai ce spune, si scrii ca sa aibe altii ce citi.

    • Like 0
  • Si regina Angliei in tinereturile celui de-al 2lea razboi mondial a muncit cot la cot cu oamenii simpli.
    • Like 0
  • Noi am avut o regina, noi am avut oameni de buna calitate cu care am umplut cimitirele, noi am avut paduri, pamant , ape minerale, flota, noi am avut. Am distrus tot.
    • Like 1
  • check icon
    Eh a noastra nu a pozat in bikini cu un sarpe boa la san, da vremurile moderne cer sacrificii chiar si pentru printese :)
    • Like 3
  • Vorbim de noblețe. In vremea aceea era un titlu de onoare pentru casele regale ca suveranele și prințesele sa ia parte la activitatile sanitare. O făceau și in Rusia, de pilda (sunt sute de fotografii cu cele 4 mari ducese). Se întâmpla și la noi. Nu doar regina dar și principesele, Elisabeta și Mignon, iar uneori chiar și Ileana, încă un copil, erau prezente. Era o datorie de onoare pentru ele. Regina Maria a însemnat însă mult mai mult de atât pentru noi.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult