Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Știrea cu prințesa Sofia a Suediei care lucrează voluntar într-un spital covid îmi reamintește că și noi, românii, am avut o Regină

Încă de la jumătatea lunii aprilie, Prințesa Sofia a Suediei a început să lucreze la Spitalul „Sophiahemmet” din Stockholm, după ce a urmat un curs intensiv de formare de trei zile la Colegiul Universitar din capitala suedeză. De atunci, Alteța Sa îi ajută pe medicii care luptă în prima linie cu pandemia de coronavirus. Reprezentanta Casei Regale Suedeze nu a cerut tratament preferențial, ci și-a manifestat dorința de a fi tratată ca un cadru medical de rând, mai ales că ar fi existat riscul să îi încurce mai mult pe eroii în halate albe.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Că și-a dat tiara de prințesă pe un echipament de protecție nu a surprins total pe conaționalii ei. Prințesa Sofia s-a implicat an de an în acțiuni umanitare și e un fel de „Prințesă Diana” a țării scandinave. Gestul ei este unul simbolic totodată și motivant. De acum, fetițele nu vor mai vrea să ajungă doar prințese cu cosițe de Elsa, ci și voluntare în spitale, atunci când va fi nevoie de ele. De altfel, după ce prințesa a început să lucreze în spital, tot mai mulți oameni au început să trimită cereri de înscriere ca voluntari în spitale. O purtătoare de cuvânt a Spitalului „Sophiahemmet” a precizat că că prințesa nu lucrează direct cu pacienții, ci mai degrabă ajută asistentele medicale și infirmierele la sarcini ca dezinfectarea echipamentelor, dar și a suprafețelor, curățenie în spații comune, „munca de jos”, cum ar spune românul.  

Să facem cunoștință, potrivit protocoalelor regale, cu Alteța Sa, Prințesa Sofia a Suediei.

Sofia Hellqvist, fost model, devenea prințesă, precum și ducesă de Varmland acum cinci ani, odată cu oficializarea căsătoriei dintre ea și Prințul Carl Philip, fiul Regelui Carl XVI Gustaf al Suediei şi al reginei Silvia. Avea o traiectorie atipică pentru o viitoare moștenitoare a unuia dintre cele mai frumoase și bogate regate din lume. Deși cochetase din adolescență cu modelingul, a devenit cunoscută abia după ce a participat la un reality-show intitulat „Paradise Hotel”, cu mize matrimoniale. Șase domnișoare, șase concurenți, un resort de lux și premisele unor povești de dragoste fierbinți, ale căror detalii picante nu au scăpat camerelor de filmat. Nu o dată, Sofia pozase topless și activase ca instructor de yoga, dar după intrarea în Casa Regală a Suediei, noua prințesă s-a schimbat, în mod previzibil, radical și s-a dedicat familiei și oamenilor. Unii cârcotași au comentat că soția Prințului Carl Philip își face acum o campanie remarcabilă de imagine, cu o strategie de marketing bine pusă la punct. Posibil. Însă de ce nu i-ar urma exemplul și alte capete încoronate sau prime doamne ale unor țări?

Noi am avut o Regină

În alte vremuri, în timpul celui de-al Doilea Război Balcanic, Regina Maria a României a dedicat cu generozitate timp şi dragoste bolnavilor de tifos și holeră. 


Ținea la piept bolnavii izolați în lagărele de holeră, îi încuraja și le era ca o mamă. Îi alina pe muribunzi, le șoptea rugăciuni, deși boala era contagioasă. După câțiva ani, a mers pe front ca soră medicală, a organizat spitale de campanie și a strâns fonduri pentru serviciul de ambulanță. A îmbrăcat uniforma albă, imaculată, și mergea așa prin spitale, alina răniții, le citea seara, cobora în tranșee, ajungea la câțiva metri de linia frontului. Se întâmpla în timpul Primului Război Mondial. Așa a ajuns frumoasa englezoaică cu ochii ca cerul care a îmbrăcat cu aceeași naturalețe și ia românească să fie rămână în istorie drept „Mama răniților” sau „Regina soldat”. Presa franceză, britanică, americană consemna eforturile de război ale unei ţări în care până şi regina îşi risca viaţa îmbărbătându-i pe ostaşii suferinzi. Pe atunci, nu existau nici marketing, nici consilieri de imagine, nici influenceri, ci o dragoste nemărginită de oameni. 

A avut curaj, asemeni Sofiei, prințesa contemporană care probabil știe în acest moment toate concentrațiile de dezinfectant, codurile de culoare, componentele cărucioarelor multifuncţionale din spitale și poveștile unor pacienți.

Cine ne mai dă, în vremuri covide, o regină curajoasă, o prințesă care să lupte în linia întâi cu medicii sau o Primă Doamnă care să înțeleagă că implicarea civică e până la urmă o datorie?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Noi am avut o regina, noi am avut oameni de buna calitate cu care am umplut cimitirele, noi am avut paduri, pamant , ape minerale, flota, noi am avut. Am distrus tot.
  • Like 0
 • Gr Mihai Gr Mihai check icon
  Eh a noastra nu a pozat in bikini cu un sarpe boa la san, da vremurile moderne cer sacrificii chiar si pentru printese :)
  • Like 2
 • Vorbim de noblețe. In vremea aceea era un titlu de onoare pentru casele regale ca suveranele și prințesele sa ia parte la activitatile sanitare. O făceau și in Rusia, de pilda (sunt sute de fotografii cu cele 4 mari ducese). Se întâmpla și la noi. Nu doar regina dar și principesele, Elisabeta și Mignon, iar uneori chiar și Ileana, încă un copil, erau prezente. Era o datorie de onoare pentru ele. Regina Maria a însemnat însă mult mai mult de atât pentru noi.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult