Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Știrile care ne dau încredere că, la un moment dat, va fi bine

Medici Babeș

Nu trebuie să fii pesimist ca să vezi în ce situație suntem. Realist vorbind, e grav. 176 de țări de pe glob au raportat cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. Suntem aproape neputincioși în fața unui virus care se răspândește mai rapid decât ne-am putut imagina și reacționa. Optimismul în această perioadă nu înseamnă să așteptăm miracole, stând pasivi, zâmbitori și spunând „Ce va fi, va fi!”. Nici să ne punem încrederea în talismane, uleiuri parfumate și vitamine luate cu pumnul. Nu. Optimism înseamnă să ne punem încrederea în oameni.

În aceste săptămâni, e greu să ne imaginăm cum vor arăta viețile noastre în continuare, când nu știm dacă părinții noștri vor scăpa cu viață de noua molimă, nu știm cum vom plăti facturile luna viitoare, dacă vom mai avea un loc de muncă, dacă afacerea noastră în care am investit toate economiile va supraviețui. Putem însă să trăim în prezent și să observăm câte eforturi se fac în condițiile acestea excepționale ca să putem depăși această criză.

Unele companii mari au înțeles că prioritare sunt donațiile în bani și produse. Domestos, Mastercard, OMV, Avon, BRD, Banca Transilvania, McDonald’s, Profi România, Lidl și Kaufland sunt numai câteva dintre companiile care au sărit în ajutorul spitalelor și al comunităților în general. Din fericire, lista donatorilor e foarte lungă și conține și multe firme românești: Cramele Recaș, Transavia, Teraplast sau Cotnari. Donațiile lor însumează milioane de euro. Simona Halep și Andra au anunțat că donează bani. Gigi Becali a preferat să ajute spitalele acum, și nu biserici, cum ne obișnuise. 

Micii antreprenori s-au coalizat sub forma mai multor inițiative, „Cumpărături la ușa ta” și „Entreprenation” sunt două exemple foarte bune. Oricine poate ajuta, oricine poate prelua apelurile celor vulnerabili care sună, oricine poate dona pentru spitale, fie pixuri, hârtie, apă sau ce mai are la dispoziție. Fondatorul Medicentrum, o platformă de evaluare medicală la distanță, s-a oferit să creeze pentru Spitalul Clinic Colentina o secțiune specială, iar proiectul acesta creat de voluntari a fost adoptat nu doar la Colentina, ci s-a extins pentru toate spitalele din București, la dorința PMB.

ONG-urile care ne dau sentimentul de „Hai că se poate!” nu ne-au dezamăgit nici acum: jos pălăria pentru Dăruiește viață, Salvați Copiii și Crucea Roșie. Cu ajutorul eforturilor lor, s-au strâns bani sau produse pentru a oferi spitalelor echipamente de protecție sau echipamente medicale vitale în aceste momente. De asemenea, s-au distribuit produse de igienă.

Pe lângă aceste exemple, sunt zeci de specialiști care își oferă gratuit serviciile luna aceasta. Livratorii au renunțat la costul de livrare, antrenorii dau lecții online, nutriționiști dau sugestii de meniuri pentru toate nevoile posibile, food-bloggers publică sute de rețete cu produse la conservă sau congelate, psihologii își oferă timpul pentru terapie la distanță (prin telefon sau apel video), o florărie livrează gratuit flori pentru a susține moralul oamenilor izolați, salvând astfel zeci de kilograme de buchete superbe care s-ar fi ofilit nedăruite, în magazine. Se fac newslettere, chete, măști. Fiecare face ce poate, ce știe.

Iar medicii, asistentele, rezidenții, studenții și oamenii de serviciu lucrează într-un ritm pe care nici nu îl putem înțelege de acasă, din fața televizoarelor sau a laptopurilor, oricâte știri am urmări.

Cifrele oficiale arată acum peste 225.000 de îmbolnăviri. Poate că antidotul nu va veni dintr-un laborator. Poate că vom învinge dacă pentru fiecare îmbolnăvire vom avea un gest de omenie. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult