Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Strategia lui Surovikin, generalul „notoriu de corupt și de brutal chiar și după standardele Armatei ruse”, trimis de Putin să conducă războiul din Ucraina

Serghei Surovikin

Foto: Profimedia Images

În presa internațională a circulat săptămâna trecută un interviu acordat de noul comandant rus în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, televiziunii ruse de stat Rossia 24. Având în vedere faptul că omul lui Putin a declarat că „situația privind operațiunea specială este tensionată”, general maior în retragere al armatei australiene Mick Ryan a făcut pe 21 octombrie o scurtă evaluare a opțiunilor de campanie ale lui Surovikin în viitor.

Analiza generalului Mick Ryan

Surovikin înțelege clar intenția politică a campaniei sale și încearcă în primul rând să distrugă voința poporului ucrainean, spune Ryan. Acesta admite că, în calitate de ofițer al forțelor aeriene, Surovikin clar a cedat teoriei că populațiile pot fi spulberate de atacurile aeriene. În timp ce atacurile sporite din ultimele două săptămâni ale rușilor asupra orașelor Ucrainei întăresc baza de sprijin a lui Putin în spațiul public din Rusia, în special îi liniștesc pe cei foarte extremiști, Surovikin are alte scopuri. Prin țintirea infrastructurii de energie și de apă, Surovikin este clar concentrat pe șubrezirea voinței poporului ucrainean în timpul iernii. De aceea și terorizează civilii prin folosirea dronelor iraniene, mai remarcă generalul Ryan.

Surovikin repetă scenariul sirian

Acesta ține să precizeze că Surovikin a împrumut din manualul său de joc din Siria, în care terorizarea civililor pentru a le slăbi voința poporului de a rezista a fost o parte esențială a modului în care a acționat regimul sirian al lui Bashar al-Assad. De altfel, abordarea a fost îmbrățișată cu toată inima de regimul de la Moscova.

Un alt impact al atacurilor rusești din ultimele săptămâni este încrederea celor care doresc să investească în Ucraina. Oricât de rezistentă a fost apărarea ucraineană, națiunea lor încă are nevoie de mase mari de capital străin pentru ca locuințele, afacerile și infrastructura să fie reconstruite.

Mick Ryan spune că Serghei Surovikin trebuie în mod clar să-și regândească campania militară. Chiar dacă el are o oarecare flexibilitate, bazele oricărei viitoare campanii militare ruse au fost deja puse de acțiunile predecesorilor săi.

Predecesorii lui Surovikin i-au lăsat moștenire teritoriul deja capturat în sud și est. De asemenea, el conduce acum o armată pe teren care este foarte obosită, are o problemă mare de moral și se confruntă cu o uzură din ce în ce mai mare. Armata pe care o conduce Surovikin este armata care în ultimele luni a fost învinsă în campania de la Kiev și campania de la Harkov. Este, de asemenea, pe picior din plecare în nordul regiunii Lugansk și nordul regiunii Herson. Aceeași armată rusă se menține pe poziții în Zaporojie și face câștiguri foarte mici în Donețk. Singura parte a armatei ruse care desfășoară în prezent operațiuni ofensive sunt mercenarii din grupul Wagner, spune generalul Mick Ryan. Armata rusă este completată de noul val de mobilizare, despre care Putin a spus că se va încheia în curând. Această mobilizare a oamenilor este însoțită de o mobilizare a resurselor de stat și economice pentru război, mai subliniază generalul Mick Ryan.

Reconstruirea puterii ofensive a Rusiei pentru război va dura timp. Surovikin nu are aproape deloc resurse la dispoziție acum pentru a conduce operațiuni la sol ofensive mari pentru a securiza regiunile anexate de Putin. Acesta este motivul principal pentru care probabil se va baza pe atacuri aeriene în lunile următoare.

„Având în vedere acest lucru, ce fel de campanie ne putem aștepta să construiască și să conducă Surovikin în lunile următoare?” - se întreabă Mick Ryan. Tot el își dă răspunsul și spune că generalul rus Surovikin va susține campania care vizează infrastructura ucraineană și voința poporului ucrainean, în ciuda faptului că nu există niciun exemplu istoric de succes pentru acest mod de a acționa.

Mick Ryan mai spune că Surovikin va alege terenul care poate fi apărat în timpul iernii. Tot el va alege și ceea ce va trebui cedat, astfel încât să-și poată păstra forța de luptă și să o concentreze pentru a apăra zonele importante de acum până în primăvara anului 2023. Acest lucru se observă deja prin retragerea rușilor din Herson.

Surovikin se va asigura că rutele cheie de aprovizionare sunt apărate și că construiește o rețea logistică mai rezistentă și mai greu de vizat de ucraineni. Acest lucru va fi probabil însoțit de o acumulare de resurse militare pentru viitoare operațiuni ofensive, mai explică generalul Mick Ryan.

Pe de altă parte, Surovikin își va planifica deja obiectivele campaniei pentru 2023, inclusiv prin includerea în linia de contact a oricăror noi forțe terestre care ar putea deveni disponibile anul viitor. Deși recunoașterea tactică a rușilor nu a fost grozavă, aceștia vor efectua în continuare exerciții de recunoaștere pentru a sprijini planificarea de luptă de la începutul lui 2023.

Surovikin trebuie să îndeplinească intenția politică a Rusiei de a prelungi războiul cât mai mult timp posibil, pentru că Putin crede în ideea că Occidentul își va pierde în cele din urmă interesul pentru război și pentru sprijinirea Ucrainei. Deși acest lucru nu a fost încă dovedit, liderul de la Kremlin pare convins că aceasta este o posibilitate.

De altfel, istoricul american Timothy D. Snyder spunea în vară că pariul lui Putin este că Occidentul va simți durerea mai repede decât o va simți el. Așa funcționează politica lui externă: generează pierderi pentru toată lumea, inclusiv pentru Rusia, în speranța că cealaltă parte va ceda prima.

În ciuda abordărilor extrem de brutale și extrem de discutabile al lui Surovikin, Mick Ryan spune că putem presupune cu prudență că generalul rus pus de Putin să coordoneze campania din Ucraina este un planificator/ lider de campanie competent și viclean. În ciuda performanțelor slabe ale Rusiei de până acum, nu ar trebui să subestimăm inamicul, atenționează Mick Ryan.

Serghei Surovikin a mai declarat în celebrul interviu că obiectivul țării sale este o Ucraină „prietenoasă” cu Rusia și independentă de Occident și de NATO.

„Un general notoriu de corupt și brutal chiar și după standardele armatei ruse”

Serghei Surovikin, fost comandant al operațiunilor ruse în Siria, este „un general notoriu de corupt și brutal chiar și după standardele armatei ruse, potrivit Ministerului britanic al Apărării”, după cum a scris și Max Seddon, șeful redacției de la Moscova a cotidianului britanic Financial Times.

În vârstă de 55 de ani, Surovikin este un veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război cecen din anii 2000 şi al intervenţiei ruseşti în Siria, lansată în 2015.

Până de curând Serghei Surovikin a fost şeful grupului de forţe „Sud” din Ucraina, potrivit unui raport din iulie al ministerului rus.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult