Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

STS, despre certificatele digitale verzi, pentru circulația în UE: Vor conține un cod QR și se vor putea descărca dintr-un portal web securizat

pasaport covid

Foto: Frank Hoermann / Sven Simon / AFP / Profimedia

Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulație în UE pe timpul pandemiei vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza și descărca dintr-un portal web securizat, a anunțat STS într-un comunicat. 

Certificatul va putea fi descărcat de fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva Covid-19, care s-a recuperat după infecția cu coronavirus sau care are un rezultat negativ la testarea Covid-19 în ultimele 72 de ore. Certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.

Așa-numitul pașaport Covid va fi emis cu ajutorul unei aplicații web de generare și va fi verificat cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone-uri (cu Android). Codul QR va reuni informații personale: nume, prenume și data nașterii, precum și alte informații medicale considerate „esențiale” pentru autenticitate.

„Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei”, după ce soluția tehnică a STS a fost verificată și validată de statele UE, menționează comunicatul STS.

Specialiștii STS urmează să testeze infrastructura, la nivel național și internațional. iar apoi să o implementeze. ”De asemenea, la nivel UE se întreprind demersuri pentru adoptarea Propunerii de Regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind un cadru pentru emiterea, verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19”, mai arată Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Termenul la care ar urma să fie implementată circulația certificatelor verzi de călătorie la nivel european este începutul lunii iulie 2021. Testarea de interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG), care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, va avea loc pe parcursul lunii mai. România este programată pentru ziua de 21 mai a.c.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult