Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

STS, despre certificatele digitale verzi, pentru circulația în UE: Vor conține un cod QR și se vor putea descărca dintr-un portal web securizat

pasaport covid

Foto: Frank Hoermann / Sven Simon / AFP / Profimedia

Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulație în UE pe timpul pandemiei vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza și descărca dintr-un portal web securizat, a anunțat STS într-un comunicat. 

Certificatul va putea fi descărcat de fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva Covid-19, care s-a recuperat după infecția cu coronavirus sau care are un rezultat negativ la testarea Covid-19 în ultimele 72 de ore. Certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.

Așa-numitul pașaport Covid va fi emis cu ajutorul unei aplicații web de generare și va fi verificat cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone-uri (cu Android). Codul QR va reuni informații personale: nume, prenume și data nașterii, precum și alte informații medicale considerate „esențiale” pentru autenticitate.

„Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei”, după ce soluția tehnică a STS a fost verificată și validată de statele UE, menționează comunicatul STS.

Specialiștii STS urmează să testeze infrastructura, la nivel național și internațional. iar apoi să o implementeze. ”De asemenea, la nivel UE se întreprind demersuri pentru adoptarea Propunerii de Regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind un cadru pentru emiterea, verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19”, mai arată Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Termenul la care ar urma să fie implementată circulația certificatelor verzi de călătorie la nivel european este începutul lunii iulie 2021. Testarea de interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG), care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, va avea loc pe parcursul lunii mai. România este programată pentru ziua de 21 mai a.c.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult