Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Subiectele la matematică primite de elevi la Evaluarea Națională 2020

Evaluare Nationala 2020 - Octav Ganea

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Absolvenții clasei a VIII-a susțin miercuri proba scrisă la matematică, la Evaluarea Națională 2020. În acest an subiectele la matematică nu au inclus și materia din semestrul al doilea. 

Subiectele de la matematică – Evaluarea Națională 2020 (sursa edupedu.ro) :

Baremul de evaluare și de notare pentru fiecare subiect de examen se publică pe edu.ro după desfășurarea fiecărui examen.

În premieră în acest an, la Evaluarea Națională 2020 notele vor fi afișate anonim. Fiecare absolvent de clasa a VIII-a va primi astăzi, 17 iunie, la predarea lucrării scrise la proba de matematică, un cod pentru a-și putea vedea nota. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Şi la 15 elevi ai creierii ţăndări. Dacă doi micuţi personali reuşesc să te scoată din papuci, atunci de ce n-ar reuşi 15?
  Secretul e remodelarea sistemului educaţional. Mai puţin stat în bănci, mai mult sport, joacă, explorare etc.
  • Like 1
  • @ Valentin
   15 elevi e un numar decent. Daca esti profesor, esti antrenat sa rezisti la stresul asta si sa poti sa controlezi situatia. Nu e nevoie de o remodelare a intregului sistem. Sunt insa aspecte care ar trebui imbunatatite.
   • Like 2
 • Iar ceilalti Dumnezeu cu mila.De vina sunt si oamenii cu idei din ministerul invatamantului care pun in clase 30 de elevi.Un profesor nu poate face fata nici daca este superman.Mai ales o clasa de a5a ai vor face creierii tandari.Intr-o clasa ar trebui sa fie 15 elevi,nu mai multi.
  • Like 0
  • @ Mariana Veron
   O gluma veche spune ca daca vrei sa mearga bine un bordel, schimbi prestatoarele, nu decorul camerelor. Aceasta se aplica si numarului de elevi dintr-o clasa: am facut parte din prima clasa speciala de matematica din Cluj (asa-numitul "suprareal") si eram... 27 (douazeci si sapte) de elevi! Am avut profesori deosebiti la toate materiile, la matematica fiind celebrul (fara ghilimele) profesor Ioan Stoian. Tezele de la matematica (3 ore) au fost cele mai dificile lucrari pe care le-am dat vreodata. Urmarea? In prima sesiune am intrat toti la facultate, majoritatea la matematica si la politehnica, dar si o colega la filologie si un coleg la medicina! Si tineti seama ca erau admiteri adevarate, nu glume ca acum.
   Concluzia: nu conteaza numarul elevilor dintr-o clasa. Da, si sa nu uit: credeti sau nu, nimeni nu lua meditatii acasa; aveam ore de pregatire optionale in cadrul scolii, si biblioteca de matematica a clasei!
   Probabil veti spune ca sint un mosneag dement, nu conteaza. Interesati-va cine a fost prof. Ioan Stoian, fost ofiter de artilerie, si veti avea surprize.
   • Like 3
  • @ Augustin Man
   Nu aveți dreptate. Ati spus clar ca era o clasa specială. Puteați fi și 50, ati fi performat la fel. Dar sistemul nu trebuie gândit pentru clase speciale. De zeci de ani asta face. Pregătim copii pentru olimpiade. Foarte frumos, dar asta ar trebui sa fie basca, peste obiectivul de baza care trebuie sa fie recuperarea a cât mai mulți. Ori asta n-am facut niciodată.
   • Like 2
  • @ Augustin Man
   maripos check icon
   Va cred, dar trebuie sa-mi dati dreptate cand spun ca nu toti putem avea profesori ca Ioan Stoian.
   • Like 0
 • Daca ti se par banale de ce nu va duceti la Harvard ?Voi ati putea sa invatati online la matematica,fara tabla si fara camera web?Iar unii nu au avut nici macar smartphone pe plaiurile mioritice.Ce pretentii aveti de la elevi sa obtina min. media 5 daca profesorii care au dat titularizarea au luat 3?Voi credeti ca toti au bani de meditatii?Voi credeti ca toti s-au nascut inteligenti?Adevaratul merit al unui profesor este de a invata un elev,nu de a gasi 2,3 elevi nascuti mai cu creier si de a se lauda cu ei pana in panzele albe.In Romania inca se invata dupa planul rusesc.
  • Like 2
  • @ Mariana Veron
   Materia pentru examenul asta oricum a fost redusa. Un profesor cu 3 la titularizare n-are ce sa caute la catedra, de acord, cati insa sunt in situatia asta?
   Nu, n-au toti bani de meditatii, dar meditatiile nu sunt o necesitate. Nu toti s-au nascut inteligenti, dar nici nu trebuie sa ia toti 10.
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   Un suplinitor cu 5 e o problemă, iar la liceele de la coada listei e plin de suplinitori.
   Nu e vorba de inteligenţă aici, mai ales în sistemul nostru, unde trebuie să bifezi un barem. Meditatorul îţi spune punct cu punct ce ai de făcut ca să iei nota maximă. Ai de bifat nu-ştiu-ce metatexte ale epicului şi gata examenul!
   • Like 0
  • @ Valentin
   Daca a luat 5 nu e o problema atat de mare. Sigur, ideal ar fi sa ia toti 10, dar macar a luat o nota de trecere. E vorba SI de inteligenta, si de pregatire. Bareme exista la orice examen, nu doar la testarea nationala, si nu doar in Romania. Asta nu inseamna ca la noi e musai sa inveti pe dinafara. Ai de "bifat" ceea ce iti cere clar exercitiul, nu e nimic aiurea in asta. Si nici n-ai nevoie de meditator pentru asa ceva.
   • Like 2
 • Valentin check icon
  Bine că a trecut porcăria.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Care porcarie? Examenele au fost super simple.
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   Toată porcăria, înclusiv materia acumulată, care în momentul de faţă s-a evacuat.
   • Like 0
  • @ Valentin
   De unde rezulta ca "s-a" evacuat? Si din nou, examenele au fost banale, care porcarie?
   • Like 2
 • Banale, ca in mai toti anii.
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult