(Foto Guliver/Getty Images)
Aveam 39 de ani și eram mama unui copil de 8 ani pe vremea aceea. Era o vară ca oricare alta, cu planuri de vacanță și grijile obișnuite de zi cu zi. În acel an, făcusem, ca de obicei, testul Babeș Papanicolau şi, în urma unor suspiciuni, am trecut la analize mai detaliate.
Doctorița ginecolog a propus testul ERAD. L-am făcut la spitalul CF2. Ceea ce este o intervenţie minoră, de 15 minute, constând într-o biopsie, mi-a consumat parcă ani din viaţă. Mă refer la internarea în saloanele aglomerate, reci, sărăcăcioase, „ca la stat”, înconjurată de femei de toate vârstele, cazuri mai mult sau mai puţin grave. Cele mai multe sunt resemnate cu diagnostice care sună complicat, pe care le explică, repetat, între ele, colegele de suferinţă. Medicii se opresc scurt, la vizita de dimineață. Ce nu ai înțeles, din diagnostic, cauți pe internet..
Atmosfera de spital nu îmi este străină. Tot aici am născut. Și nu s-a schimbat mare lucru de atunci. Sunt într-un spital în care te rogi să nu ajungi, dar vii după medicul curant și speri să nu fii chiar tu victima infecțiilor intraspitalicești despre care se vorbește chiar acum, la televizor.
Este 2016, anul scandalului Hexi Pharma. Fericită că am scăpat cu bine după intervenție, asteptam rezultatul, fără să mă gândesc prea mult la el. Eram la serviciu, câteva săptămâni mai târziu. Sună telefonul, iar medicul ginecolog mă anunță, cu o voce stinsă, că nu mai plec în vacanță. „Ele, nu mai pleci nicăieri! Este cancer și este invaziv! Trebuie să te operezi urgent! Vrem să mori de bătrânețe!”
Am simțit că-mi fuge pământul de sub picioare, parcă nu era vorba despre mine. Am simțit că, în asemenea momente, eşti doar tu cu bunul Dumnezeu. Nimeni nu poate înţelege prin ce treci. Nici nu ştiam ce să fac. Așa că m-am întors la birou.
Sunt jurnalist de 20 de ani. Am scris, am filmat, am văzut, am vorbit despre boli incurabile. Dar ca despre ceva care nu poate avea de-a face cu mine. În România, cancerul este sinonim cu degradarea, cu incurabilul, cu moartea. Vedeam numai o boala nemiloasă care mi-a invadat organismul. Invaziv… invaziv… parcă îmi ţiuia în cap. Dar invaziv însemna doar că nu este in situ, adică gradul zero. Boala era gradul 1! Perfect vindecabilă în cazul neoplasmului de col uterin. Eu cu asta aş începe când dau vestea: „E gradul unu, e vindecabil…” Frica este mai rea ca orice. Nu îl ajuta pe pacient. Frica medicilor, în faţa diagnosticului, frica pacientului în faţa unui destin implacabil şi frica de tratament în România nu ajută să te vindeci!
Au urmat alte investigaţii! RMN, PET CT. Cu fiecare dintre ele, muream un pic. De grijă. Și de singurătate. Începusem să înțeleg că în asemenea momente nu este în regulă să te bazezi pe oameni: nu pot trăi ce trăiești tu. Nu îți pot da curaj în locul tău.
Salvarea mea a venit din adâncul meu, din mine, nu din afară. De undeva mai presus de mine. Încă de la aflarea diagnosticului am hotărât să nu mor, orice ar fi. Am declarat răspicat, cu voce tare, că Dumnezeu nu ne dă asemenea încercări ca să ne piardă. Am hotărât că voi fi bine. Dar nu a zis nimeni că va fi ușor. Și nu mi-am închipuit atunci cât va fi de greu.
În trei săptămâni s-a hotărât că voi fi operată. Cel mai probabil, era un cancer incipient. Nu aveam nevoie de radio sau chimioterapie. Abia după histerectomie și scoaterea ganglionilor limfatici urma să se determine următorii pași de tratament.
Mi-am pierdut în acea perioadă liniștea și somnul. Mă sufoca gândul că nu pot controla nimic. Trebuia să mă abandonez și să am încredere. Am aflat, treptat, că nu sunt singură, că o forță dincolo de ce suntem în plan fizic pune în mișcare lumea materială. Numiți-o Dumnezeu, Forța Universală, Viața. Nu contează numele. Filozoful Alan Watts spunea: „Nu te poţi uda de la cuvântul apă”.
Am aflat că suntem spirite care trăim experiențe pământești, și nu pământeni care trăim experienţe spirituale. Am aflat că nu graba şi disperarea te ţin în sigurantă, şi nici frica. Dragostea, calmul şi credinţa îţi pot oferi siguranţă. Am aflat că medicii sunt, la rândul lor, oameni deseori speriați.
Vreau să vă zic ce aş face astăzi, cu ce ştiu acum, într-o situaţie limită, similară. Astăzi ştiu că nimeni nu are drept de viaţă şi de moarte asupra semenilor. Că zilele omului nu le cunoaşte nimeni. Că este vital ca medicul să empatizeze cu pacientul şi, dacă nu se întamplă asta, căutaţi pe cineva care vă dă putere, nu vă bagă în sperieţi.
Alegeţi, de asemenea, tratamentul care simţiţi că vi se potriveşte. Indiferent că este alopat sau alternativ. Din păcate, nici unul nu s-a dovedit că funcţionează 100% în cancer, de exemplu. Nu există un tratament complet vindecător, dar există pacienţi vindecaţi.
Nu trăiţi cu gândul la boală şi la ce e mai rău. Gândiţi-vă pentru ce vreţi să trăiţi! Ce vă face fericiţi si ce aţi face chiar acum, dacă aţi fi perfect sănătoşi! Nu vă reprimaţi frica, trăiţi-o, fiţi conștienţi de ea, dar continuaţi să faceţi ce aveţi de făcut! Se poate!
Nu cred în lupta cu boala, ci în dorinţa de viaţă, un scop pe pământ și iubirea de sine și pentru cei dragi, care o dizolvă.
Călătoria mea nu s-a încheiat odată cu acest diagnostic. Eram salvată, prin operaţie, de cancerul incipient, dar, imediat după intervenţia chirurgicală, în acelaşi spital CF2, am primit o transfuzie greşită de sânge.
Astăzi sunt unicul supravieţuitor cunoscut al unui accident transfuzional, după o operaţie masivă. Cum a fost posibil să primesc o pungă întreagă de sânge greşit şi să mă salvez eu însămi, strigând: „Am grupa zero, nu AB4!!!” este un subiect care a ținut prima pagină în august 2016.
Totuşi, după o asemenea cantitate de sânge greşit, am făcut cea mai severă reacţie: CID, sindromul coagulării intravasculare diseminate. Medicii de la ATI au ascuns greşeala. Am fost deschisă, chirurgical, încă de trei ori, proceduri total contraindicate în starea mea. Am intrat în comă, iar organele au cedat rând pe rând.
Mai mult moartă decât vie, am fost transferată şi salvată, miraculos, la Spitalul Universitar din București. La 2 ani şi jumătate de la evenimente nu s-au încheiat cercetările în acest caz! Evident, nu există niciun vinovat. O poveste din păcate adevarată, 100% românească, pe care am să v-o spun, pe larg, în curând.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
dă carne și dă pești
dă flori vopsite în sticlele uscate uitate la ferești,
și uamenii a marfă, înghesuită-n scârbă în hrubele grotești,
văcsite catacombe – voit spitalicești,
cu papucei vânduți la colț, să nu răcești;
cimentu-i rece a jeg&igrasie,
sfârșitu-i scris greșit pă o hârtie ce trebuie să vie,
ai vrea tu viața să fie poezie…
sticlindă-i moartea în rânjăte dă draci ce târgul ți-l propun:
dă lame și dă clești mierlești ori te ferești și taci;
e încă noaptea adormirii-n târg.
ie dus la gura-de-canal pe tărgile de blană al sângelui amurg,
un roșu abursperiat dă umbrele săltate a câini cu botu’ ud
cărând grăbit în spate pieile cu mâinile lăsate
(bolborosite spuze roze în vaete se-aud)
duc la rigolă cadavrele secundelor împrăștiate prin săli de așteptări
uitații conectați suiți pe-aparate,
deconectate toate,
căzuții dân salvări aduși din vis-urâtul ce-i afară-n supliciul ce-i aici
pe unde viermuiesc schilozi complici la vieți trăite-n frici,
…aici în aer muced rânced cearșaf-cu-umbre/pă ruginite ruoți,
ridică-te și fugi, pă cine să mai rogi?!
fuuugi! cât încă Tu mai poți să scapi că ăștia-s hoți,
nu vezi?! ne fură viețile ”la” toți!,
să fugi-urlând uitând acum de tooți…
la dracu’ să-i trimiți …auzi? ….. sst!
s-apropie hoitarii cu lanț la stetoscop,
și-n pasul lor săltat vezi moartea-ți – al lor scop;
stol alb de redingote,
groparii-n cârcă duc cu large piruete coșciuge chinuite suinde-n al adormii târg.
speranțe ard pă rug, ie sângele-n amurg
și plânsul ie degeaba.
când hoitu-ți e pe zinc și holul e pustiu (la cine să mai striig?)
să rogi e prea târziu
acum știi cum stă treaba, Acum e de fugit,
mai bine-i să fii viu decât nespovedit
alopatíe --- fr allopathie] (Îoc homeopatie) Tratament medical care întrebuințează medicamente ce produc efecte contrarii celor ale bolii.
Nu mai propagati asemenea falsitati periculoase!
Mai sunt naivi care pot crede si vor muri si din cauza d-voastra.
Rugaciunile si excluderea carnii nu vindeca nici o boala.
In poza pareti un om tanar, aveti in secolul 21 asemenea opinii!?