Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Sunt cel mult un sportiv amator, dar am decis să alerg un cros pentru cei care nu pot merge

Team Motivation

Sunt cel mult un sportiv amator. Nu sunt nici fundraiser de fel, deși acum 2 ani am fost într-o echipă de alergători și am reușit să strângem împreună peste 2000 de lei pe care i-am donat Fundației Motivation, care i-a transformat în 4 scaune rulante pentru persoane cu dizabilități locomotorii. Știu o mulțime de persoane care aleargă, înoată, își donează zilele de naștere pentru diverse cauze. Și mereu a existat în capul meu o dorință să pornesc o campanie singură, deși mereu m-am temut că nu o să îmi iasă.

Între timp a venit o pandemie globală. Multe organizații din țară au ajutat sistemul sanitar, altele s-au văzut nevoite să se reorienteze sau să își limiteze programele. Și banii din sector au început să fie din ce în ce mai rari. Personal, pandemia m-a prins singură, cu 2 pisici și un câine, departe de familia mea și de prietenii mei. Pandemia mi-a adus și o nevoie puternică să pot controla ceva, când totul în jurul meu părea total incontrolabil.

Apoi am primit un mail de la Fundația Motivation, cu care am păstrat legătura de acum 2 ani, în care mă întrebau dacă nu aș vrea să alerg și să strâng bani pentru ei anul acesta la Bucharest Marathon. Am stat puțin pe gânduri. Mai întâi, pentru că nu am experiență să strâng bani singură pentru o cauză. Apoi pentru că nu eram convinsă că cei din jurul meu vor mai găsi resurse suficiente să doneze și pentru campania mea, chiar dacă e o cauză extraordinară, care ajută persoanele cu dizabilități să își recâștige independența și autonomia.

Dar am spus da. Am zis că dacă reușesc să îmi conving măcar prietenii apropiați să doneze, nu cine știe sume, dar chiar și așa o să conteze. Pe Motivation îi costă 500 de lei să facă un scaun rulant pe comandă, adică pe măsurătorile celui care are nevoie de el. M-am decis că pot să strâng bani cât pentru 3 scaune.

Mi-am lansat campania pe Facebook pe la începutul lui august și am spus tuturor celor din jurul meu de ce contează misiunea Motivation – sunt atâtea persoane cu dizabilități pe care nu le vedem pentru că nu au mijloace să iasă în lume. Cel mai facil mijloc e un scaun rulant de calitate și pot contribui și ei la unul, cu o donație prin platforma Galantom.ro.

Am împărtășit cum mi se pare experiența – să mă antrenez pentru un cros și să strâng bani în același timp, două lucruri la care sunt un amator ambițios, în cel mai bun caz. Am povestit despre lipsa mea de rezistență la efort, despre faptul că îmi folosesc pisicile pe post de gantere, despre cum reușesc să ies la alergat fix când e canicula mai mare. Pe scurt, un fel de stand up comedy cu alergare și donații. De fiecare dată am amintit de ce fac toate lucrurile astea, am invitat la donații, am mulțumit.

Și donațiile au început să vină. În câteva zile am strâns suficient pentru primul scaun, apoi în scurt timp am depășit obiectivul de 1500 de lei. Am fost surprinsă și, evident, extrem de fericită. Am zis wow, oamenii din jurul meu sunt dispuși să doneze chiar și în vremea asta. Mulți dintre ei mi-au mulțumit că trec prin experiența asta și că le-am dat ocazia să doneze. Că prin faptul că fac un efort pentru o cauză cum e cea cu scaunele rulante, atunci și ei au încredere să o susțină.

Aici a fost momentul de cotitură, când mi-am dat seama că se petrece ceva foarte bun și trebuie să continui ce fac. Cred că ce se întâmplă e că avem nevoie să simțim că facem bine, că avem o contribuție la ceva mai mare ca noi. Nevoia mea era să ajut și să produc o schimbare palpabilă, prin scaunele rulante. Cred că asta s-a întâmplat și cu cei care m-au susținut.

Am prins aripi. Am ajuns de la 1500 de lei la peste 4000 cu ajutorul a peste 40 de donatori, un lucru pe care nu îl credeam posibil în august. Când mă gândesc că înseamnă că 8 persoane cu dizabilități locomotorii vor primi scaune rulante făcute fix pentru ele, îmi dau seama că a meritat tot efortul.

Am depășit 4000 de lei duminică, 11 octombrie, când ar fi trebuit să se țină Maratonul București. În schimb, ne-am adunat câțiva alergători într-un parc din București, cu distanță, cu dezinfectant, fără atmosfera de concurs, dar cu un sentiment foarte puternic că aparținem unei comunități. E ceva special să ajungi la finalul unei călătorii de genul acesta, după ce reușești să ajuți și când vezi că nu ești singur în drumul tău. Am alergat fiecare în drumul lui, fiecare cu numărul lui de kilometri promiși. Dar m-a impresionat că oamenii ne salutau, ne aplaudau, ne încurajau. Nici nu a contat neapărat alergarea în sine, ci faptul că am reușit să facem un bine, chiar și într-un an ca ăsta.

Sunt o mulțime de moduri în care ne putem implica și evenimentele sportive (care au devenit virtuale anul acesta) sunt doar unul din ele. Din ce în ce mai multe persoane își donează ziua de naștere pentru o cauză sau se lasă de fumat ca să strângă fonduri. Oricine poate să susțină organizații care ajută copii, bătrâni, persoane cu dizabilități, animale, mediul înconjurător, etc. Important e să te îndrăgostești un pic de o cauză și să îi ajuți și pe cei din jurul tău să o îndrăgească. Generozitate există pe peste tot în jurul nostru, trebuie doar să o vedem, să o ducem spre o cauză bună și să fim recunoscători pentru ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • @ Silviu Pop Sese
  Evenimentul despre care a scris Sînzi este unul public, iar parte din farmecul lui este tocmai acesta: oameni cu şi fără scaune rulante POT SĂ ALERGE împreună. Asta e o activitate în spiritul incluziunii.
  Poate ca alergarea în scaun rulant nu se potriveşte cu definiția clasică a alergării, dar efortul, distanțele parcurse si entuziasmul sunt similare. Iar febra musculară de la nivelul braţelor şi spatelui, în cazul unei persoane care aleargă în scaun rulant, este comparabilă cu cea resimțită de cineva care aleargă în picioare.
  Dacă nu mă credeți pe cuvânt, puteti arunca o privire pe pagina de FB a Fundației Motivation. Ba chiar vă invit să alergați cu noi anul viitor.
  Oamenii în scaune rulante pot să facă multe lucruri şi să practice o grămadă de sporturi - cheia o reprezintă un scaun rulant potrivit şi indrumare de la o echipa care intelege despre ce e vorba
  • Like 0
 • Frumos gestul de a ajuta semenii dar mi se pare putin ironic ca pt. oamenii care nu pot alerga facem o strangere de fonduri prin organizarea unui semimaraton. Presupun ca pt cei orbi organizam un targ de pictura si pt cei cu deficit de auz un concert.
  • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Evenimentul despre care a scris Sînzi este unul public, iar parte din farmecul lui este tocmai acesta: oameni cu şi fără scaune rulante POT SĂ ALERGE împreună. Asta e o activitate în spiritul incluziunii.
   Poate ca alergarea în scaun rulant nu se potriveşte cu definiția clasică a alergării, dar efortul, distanțele parcurse si entuziasmul sunt similare. Iar febra musculară de la nivelul braţelor şi spatelui, în cazul unei persoane care aleargă în scaun rulant, este comparabilă cu cea resimțită de cineva care aleargă în picioare.
   Dacă nu mă credeți pe cuvânt, puteti arunca o privire pe pagina de FB a Fundației Motivation. Ba chiar vă invit să alergați cu noi anul viitor.
   Oamenii în scaune rulante pot să facă multe lucruri şi să practice o grămadă de sporturi - cheia o reprezintă un scaun rulant potrivit şi indrumare de la o echipa care intelege despre ce e vorba.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult